Plācenīši ir jauki savā pieticībā – ja vien mājās ir biezpiens, pat drusku pastāvējis, kāda ola un saujiņa miltu vai mannas, plācenīši, var uzskatīt, jau čurkst uz pannas. Karote krējuma vai kāds ievārījums, varbūt pat lāceņu – ohoho, tās jau ir dzīres!
Skaidrs, ka visgaršīgākie biezpiena plācenīši sanāk, ja tos cep uz plīts, kurā murrā dzīva uguns – bet visu jau nevar gribēt. Ja vien plīts ir vispār, biezpiena plācenīšu jautājums ir tikpat kā atrisināts.
Un kur gan teikts, ka plācenīšu mīklā nevar iejaukt to, kas garšo – ābolus, dzērvenes, rozīnes, pat ķiplokus, hā – īpaši viltīgi eksemplāri ar biezpiena plācenīšiem ģimenei iebaro arī citkārt un citādi šķietami neēdamos ķirbjus un burkānus!
Cepšanas metodes jau arī ir dažādas – daži plācenīšus apvārta miltos, un tad ārpusīte sanāk tāda maigi un matēti miltaina, cits apvārta mannā, kad āriņa sanāk tāda kraukšķīgāka. Augstākā pilotāža, iespējams, ir neapvārtīt nekur, bet plāceņus likt uz pannas karstajā eļļā un pamanīties to izdarīt tā, lai nekas nepielīp un nepiecepas, mest apkārt pareizākajā brīdī, lai ārpuse visapkārt ir zeltaini brūna un iekšpuse – maiga un sulīga kā kūka.
Biezpiena plācenīši garšo pēc laimīgiem un drošības pilniem bērnības rītiem, kad ārā uzsnidzis brīnumaini daudz sniega, iekšā ir silti un omulīgi, un karstas brokastis ir galdā. Labā ziņa ir tā, ka bērnības garšās var atgriezties – biezpiena plācenīši pavisam noteikti ir viens no tādiem ēdieniem.
Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši
Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!
Gluži kā bērnībā – biezpiena plācenīši ar marmelādi
Ļoti pazīstama garša un tik mīļa, jo atgādina bērnību. Zeltaini, nedaudz kraukšķīgi no ārpuses un ar saldeniem marmelādes gabaliņiem. Baudīšanai ar skābo krējumu, kuram, iespējams, pat uzlikts mazliet cukura, vai ogu mērci. Garšu akcentu piešķirs arī rīvēta citrona miziņa. Recepti iesaka gardēde Lauma Sintija Matajeva.
Foto recepte: Biezpiena plācenīši krējuma mērcē
"Mans bērnības ēdiens. Tā plācenīšus gatavoja mana mamma, krustmātes un abas vecmāmiņas. Man pašai bērnībā (un es redzu, ka arī bērniem, kamēr tie mazāki) labāk garšoja variants bez mērces, tādi sausi, tikko no pannas, tomēr ar laiku labāk iegaršojās plācenīši ar gardo mērcīti. Bērnībā plācenīšus cepa uz malkas plīts, sutināja uz plīts malas, kur mazāka liesma, un siltus glabāja cepeškrāsnī. Dažreiz klāt dzērām arī kakao," ģimenē iecienītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.
Biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki' kaloriju skaitītājiem
Vienkārši pagatavojamu lieso biezpiena plācenīšu recepti ar jau aprēķinātu uzturvērtību iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Burkānu un biezpiena plācenīši
Burkānu sula ir jādzer, īpaši tagad, kad burkāni ir tik svaigi sulīgi. Bet ko darīt ar biezumiem? Iecept gardos plācenīšos! Recepti iesaka Ieva Salmane no restorāna "Spināti un sviests".
Fiksie biezpiena plācenīši, cepti cepeškrāsnī
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši, ko var ēst arī kā cepumiņus vai uzsildīt, pārlietus ar krējumu un sviestu. Recepti iesaka Sarmīte Znotiņa.
Biezpiena plācenīši ar zemeņu mērci šefpavāra Ingmara Ladiga gaumē
Biezpiena plācenīšiem ir neskaitāmi daudz recepšu variāciju, jo katram cepējam ir savi pārbaudīti knifiņi. Šoreiz savējos atklāj šefpavārs Ingmars Ladigs sadarbībā ar atpūtas kompleksu "Rožmalas".
Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
"Tieši šādi pagatavoti biezpiena plācenīši ir manas bērnības atmiņu garša un smarža. Pēc šīs grāmatiņas arī pati, maza būdama, esmu bieži palīdzējusi babiņai (tā es saucu savu vecmāmiņu) pagatavot ko gardu. Šī 1987. gadā izdotā pavārgrāmata man ir ļoti mīļa, jo, cik atceros sevi, tik atceros šo recepšu krājumu. Gan jau, ka katram ir kāda lieta, kas ceļo kopā pa dzīves ceļu, vai ne?!" pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Biezpiena plācenīši, kas izdodas vienmēr
"Pēc šīs receptes gatavotie biezpiena plācenīši izdosies vienmēr un mīkla nebūs ķepīga. Knifs ir tāds, ka biezpienu iemīca mīklā gatavošanas beigās," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'
Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.
Biezpiena plācenīši mannas panējumā
Biezpiena plācenīši nedaudz kraukšķīgākā variācijā – ar mannas panējumu, kas tos padara stingrākus un arī kārdinošākus pat tad, ja paspējuši atdzist.
Sirņiki
Sirņiki ir visgardākie, ja tos pasniedz ar skābo krējumu. Saldummīļi var pievienot cukuru, bet kreptīgu ēdienu cienītāji – šķipsnu sāls un rīvētu ķiploka daiviņu vai kapātus lociņus.
Biezpiena un zemesriekstu sviesta plācenīši
Biezpiena plācenīši paši par sevi ir ļoti gardi, bet, ja tiem pievienots mazliet zemesriekstu sviests, garša būs vēl lieliskāka. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 brangi plāceņi.
Biezpiena plācenīši ar mannu
Vienkārša biezpiena plācenīšu recepte.
Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu
Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.
Biezpiena un rozīņu plācenīši
Biezpiena plācenīši ar rozīnēm - brokastīm vai launagam.
Biezpiena plācenīši
Nesteidzīgu brīvdienu rītu brokastu klasika - biezpiena plācenīši!
Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Ķiplokainie biešu un biezpiena plācenīši
Rudenīgi košu un spēcinošu biezpiena plācenīšu recepti iesaka "Tasty" lasītāja Sabīne. Viņa gatavošanā izmantojusi griķu miltus, bet derēšot arī citi!
Vājpiena biezpiena plācenīši ar persikiem
Kad sakārojas zem ievārījuma upes slīkstošus biezpiena plācenīšus, nav jāpērk tas dārgākais un treknākais variants. Droši ņem vājpiena biezpienu, tikai cukura vietā piešauj ko īpaši saldu un vasarīgu – persikus!
Kartupeļu-biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
Lieliska ideja, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.