Gada nogalē reizēm liekas, ka varētu pārtikt tikai no mandarīniem un apelsīniem! Bet ko darīt tad, ja augļi gadījušies skābi un galīgi negatavi? Tikai mieru – ir daudz veidu, kā tos izlietot un pārvērst par īstiem kārumiem, kas priecēs gan pašus, gan draugus.
Lai cik ātri trauktos Ziemassvētku vecīša citrusaugļu piegādes pajūgi, skaidrs ir viens: ne jau nu pašā pilnbriedā dienvidos novāc tos mandarīnus un apelsīnus, pēc kuriem svētku laikā tā ilgojamies savā ziemeļzemē. Gadās pa kādai zaļākai un skābākai partijai. Nesen kāds sūdzējās, ka neesot pat lāga nomizojami!
Skābāki vai saldāki – citrusaugļi gada izskaņā ir neaizstājami. Bet tos, kas nav apēdami tāpat (un visus pasaules mandarīnus apēst, visticamāk, nespēj pat latvieši Ziemassvētkos!), var izmantot gada izskaņas brīnišķīgajā kulinārijā un gastronomijā. Kēksi, mafini, krēmi un kūkas, ievārījumi un marmelādes, liķieri, sulas un biezeņi, cepeši, mērces un sacepumi – ko tik nevar pagatavot ar mandarīnu un apelsīnu piedalīšanos! Uzreiz smaržo un garšo pēc svētkiem!
Kādēļ gan gaidīt īpašus svētkus – kādam gardumiņam un prieciņam būtu jābūt katru dienu. Apelsīnu kēksa šķēlīte pie pēcpusdienas kafijas, mandarīnu ievārījuma maizītes brokastīs, cepetis svētdienas pusdienās ar izteiktu apelsīnu noti – iespēju daudz, visas gardas, visas gribas izmēģināt!
Runājot par marmelādēm un ievārījumiem – īstais brīdis gatavot garšīgas dāvaniņas Jaunā gada sagaidītājiem. Piemēram, apelsīnu marmelāde ar brendiju nav vis nekādas zeķes, čības vai skūšanās putas – tā ir dāvana, ko saņēmējs nekad neaizmirsīs, ēdot slavēs un vienmēr ilgosies! (Nē, nav jau arī zeķēm un čībām nekādas vainas. Bet pašgatavota marmelāde tomēr ir kaut kas pilnīgi cits, ļoti personisks!)
Vārdu sakot, draugi, laiks ieripināt virtuvē mandarīnus un apelsīnus, turpinot ielaist mājās svētku smaržas un garšas un padarot dzīvi priecīgu!
Mandarīnu sīrups
Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.
Vienkāršais mandarīnu ievārījums
Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.
Mājās gatavotas apelsīnu sukādes
Aromātiskās un saldās apelsīnu sukādes būs veselīgs našķis pie tējas vai labs papildinājums kūkām un smalkmaizītēm.
Mandarīni šokolādē
Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...
Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām
Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.
Neceptā mandarīnu siera kūka ar dzērveņu želeju un piparkūku pamatni
"Kūka, kas ies pie sirds pat piparkūku necienītājiem. Piemēram, tādiem kā es. Ja vēlies izbaudīt garšu sprādzienu mutē – šī kūka ir tev! Ja rociņas ir veiklas un ir nedaudz pieredzes, kūkas gatavošana neaizņems daudz laika," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva.
Mandarīnu krēms ar ķiršu ķīseli
Domas aizklīst bērnībā, kad citiem ģimenē, citiem bērnudārzā krēmu ar ķīseli pasniedza kā lielāko kārumu. To gatavojot, iespējams, nevarēsi pat sagaidīt brīdi, kad varēsi to baudīt – tik gards tas ir. Maigs, ziemīgs krēms ar mandarīniem kā reiz piemērots šajā sniegotajā laikā.
Vienkāršā kūka ar mandarīniem cukura karamelē
Vienkārši pagatavojama apgāztā kūka, kas ir gluži kā radīta Ziemassvētku gaidīšanas laikam – sulīga, garda un pārklāta ar cukura karameles ieskautām mandarīnu šķēlītēm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Panēta vistas fileja apelsīnu mērcē
Vistas lieliskās garšas noslēpums būs dažādo nianšu izteiksmīgumā un saspēlē, un tieši marinādē. Pagatavošana neaizņems daudz laika, īpaši, ja vistiņu iemarinēsi jau iepriekšējā vakarā. "No garā sastāvdaļu saraksta nav jābaidās, pagatavošana tiešām vienkārša," iedrošina receptes autore Silva Kronberga savā "Facebook" lapā "Prieks gatavot".
Soli pa solim: kā pagatavot apelsīnu marmelādi ar brendiju
Apelsīnu marmelāde ir īsts ziemas sezonas ievārījumu hits, ko katram vismaz reizi būtu jāmēģina pagatavot mājās, jo patiesībā process ir pavisam vienkāršs, un tiek vien kā laikietilpīgs, tādēļ šī kāruma tapšanā noteikti patiks līdzdarboties bērniem. Aromātisko apelsīnu marmelāde vienlīdz labi garšos gan uz grauzdētas maizītes, gan tortes pildījumā, gan ar plānajām brīvdienu brokastu pankūkām.
Pīles cepetis ar apelsīniem
Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.
Vienkāršais ābolu džems ar apelsīniem un citroniem
"Kad āboliem piebirusi pilna zeme, lai raža neaizietu postā, pagatavo džemu ar apelsīnu un citronu. Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un neprasa daudz darba," tā pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.
Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem
Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.
Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru
Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!
Pīles cepetis ar apelsīnu mērci
Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.
Mandeļu kūka ar apelsīniem
Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.
Saldais jogurta kokteilis ar apelsīniem
Saldais jogurta kokteilis nopietns konkurents saldējuma kokteilim.
Forele ar apelsīniem un dzērvenēm
Īpašus viesus uzņemot - forele ar apelsīniem un dzērvenēm.
Burkānu salāti ar apelsīniem un rozīnēm
Burkānu - apelsīnu salāti ikdienas vitamīnu devai vai košam svētku galdam.
Kēkss ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi
Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr ir īpaši. Valentīna dienas gaidās kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti neparastam kēksam ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi.
Citronu kēkss
Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.
Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu
Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.
Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem
Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!
Paipalu cepetis greznām svētdienas pusdienām
Dzīve ir jāsvin, un svētdienas ir kā radītas īpašai maltītei. Paipalu cepetis ir tieši tas, kas vajadzīgs, kad gribas pagatavot kaut ko mazliet ārpus ierastā un padarīt svētdienas pusdienas par dzīves svētkiem. Baiba Cīrule no paipalu fermas “Rīta putni” izstrādājusi savu paipalu cepeša recepti. Garas pusdienas ar ģimeni un draugiem pie skaisti klāta galda, garda maltīte, labs vīns – tās ir mazās dzīves baudas, un kas gan būtu dzīve bez tām?