Mandarīni, apelsīni, ievārījums
Foto: Shutterstock
Sācies burvīgais Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kad reizēm liekas, ka varētu pārtikt tikai no mandarīniem un apelsīniem! Bet ko darīt tad, ja augļi gadījušies skābi un galīgi negatavi? Tikai mieru – ir daudz veidu, kā tos izlietot un pārvērst par īstiem kārumiem, kas priecēs gan pašus, gan draugus.

Lai cik ātri trauktos Ziemassvētku vecīša citrusaugļu piegādes pajūgi, skaidrs ir viens: ne jau nu pašā pilnbriedā dienvidos novāc tos mandarīnus un apelsīnus, pēc kuriem svētku laikā tā ilgojamies savā ziemeļzemē. Gadās pa kādai zaļākai un skābākai partijai. Nesen kāds sūdzējās, ka neesot pat lāga nomizojami!

Skābāki vai saldāki – citrusaugļi Ziemassvētkos ir neaizstājami. Bet tos, kas nav apēdami tāpat (un visus pasaules mandarīnus apēst, visticamāk, nespēj pat latvieši Ziemassvētkos!), var izmantot Ziemassvētku laika brīnišķīgajā kulinārijā un gastronomijā. Kēksi, mufini, krēmi un kūkas, ievārījumi un marmelādes, liķieri, sulas un biezeņi, cepeši, mērces un sacepumi – ko tik nevar pagatavot ar mandarīnu un apelsīnu piedalīšanos! Uzreiz smaržo un garšo pēc svētkiem!

Kurš gan spēj un kāpēc gaidīt svētku vakaru – viss šis mēnesis ir paredzēts, lai kāds gardumiņš un prieciņš būtu katru dienu. Apelsīnu kēksa šķēlīte pie pēcpusdienas kafijas, mandarīnu ievārījuma maizītes brokastīs, cepetis svētdienas pusdienās ar izteiktu apelsīnu noti – iespēju daudz, visas gardas, visas gribas izmēģināt!

Runājot par marmelādēm un ievārījumiem – īstais brīdis gatavot garšīgas dāvaniņas. Piemēram, apelsīnu marmelāde ar brendiju nav vis nekādas zeķes, čības vai skūšanās putas – tā ir dāvana, ko saņēmējs nekad neaizmirsīs, ēdot slavēs un vienmēr ilgosies! (Nē, nav jau arī zeķēm un čībām nekādas vainas. Bet pašgatavota marmelāde tomēr ir kaut kas pilnīgi cits, ļoti personisks!)

Vārdu sakot, draugi, laiks ieripināt virtuvē mandarīnus un apelsīnus, lai svētku smaržas un garšas ienāk mājās un padara dzīvi priecīgu!

Mandarīnu sīrups

Foto: DELFI

Gards un atspirdzinošs mandarīnu sīrups, kas derēs kā ātra padzēriena pagatavošanai, tā kokteiļiem un citiem dzērieniem. No dotā sastāvdaļu daudzuma sanāks apmēram pusotrs litrs sīrupa.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas apelsīnu sukādes

Foto: Shutterstock

Aromātiskās un saldās apelsīnu sukādes būs veselīgs našķis pie tējas vai labs papildinājums kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Mandarīni šokolādē

Foto: Shutterstock

Kamēr mandarīnu sezona vēl nav beigusies, pārsteidz viesus ar našķi - mandarīniem šokolādē! Augļu saldskābais svaigums brīnišķīgi saspēlējas ar rūgti saldo šokolādi. Un, ja to visu papildina ar sasmalcinātiem riekstiem...

Lasīt vairāk

Burkānu un mandarīnu salāti ar grauzdētam sēkliņām

Foto: Shutterstock

Veselīgu burkānu un mandarīnu salātu recepti iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Lasīt vairāk

Neceptā mandarīnu siera kūka ar dzērveņu želeju un piparkūku pamatni

Foto: Privātais arhīvs

"Kūka, kas ies pie sirds pat piparkūku necienītājiem. Piemēram, tādiem kā es. Ja vēlies izbaudīt garšu sprādzienu mutē – šī kūka ir tev! Ja rociņas ir veiklas un ir nedaudz pieredzes, kūkas gatavošana neaizņems daudz laika," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Ieva.

Lasīt vairāk

Mandarīnu krēms ar ķiršu ķīseli

Foto: Privātais arhīvs

Domas aizklīst bērnībā, kad citiem ģimenē, citiem bērnudārzā krēmu ar ķīseli pasniedza kā lielāko kārumu. To gatavojot, iespējams, nevarēsi pat sagaidīt brīdi, kad varēsi to baudīt – tik gards tas ir. Maigs, ziemīgs krēms ar mandarīniem kā reiz piemērots šajā sniegotajā laikā.

Lasīt vairāk

Vienkāršā kūka ar mandarīniem cukura karamelē

Foto: Veronika Ļevša

Vienkārši pagatavojama apgāztā kūka, kas ir gluži kā radīta Ziemassvētku gaidīšanas laikam – sulīga, garda un pārklāta ar cukura karameles ieskautām mandarīnu šķēlītēm. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Panēta vistas fileja apelsīnu mērcē

Foto: Privātais arhīvs

Vistas lieliskās garšas noslēpums būs dažādo nianšu izteiksmīgumā un saspēlē, un tieši marinādē. Pagatavošana neaizņems daudz laika, īpaši, ja vistiņu iemarinēsi jau iepriekšējā vakarā. "No garā sastāvdaļu saraksta nav jābaidās, pagatavošana tiešām vienkārša," iedrošina receptes autore Silva Kronberga savā "Facebook" lapā "Prieks gatavot".

Lasīt vairāk

Soli pa solim: kā pagatavot apelsīnu marmelādi ar brendiju

Foto: Vita Press

Apelsīnu marmelāde ir īsts ziemas sezonas ievārījumu hits, ko katram vismaz reizi būtu jāmēģina pagatavot mājās, jo patiesībā process ir pavisam vienkāršs, un tiek vien kā laikietilpīgs, tādēļ šī kāruma tapšanā noteikti patiks līdzdarboties bērniem. Aromātisko apelsīnu marmelāde vienlīdz labi garšos gan uz grauzdētas maizītes, gan tortes pildījumā, gan ar plānajām brīvdienu brokastu pankūkām.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem

Foto: Vida Press

Tikpat klasiska garšu kombinācija kā cālis ar citroniem ir arī pīle ar apelsīniem. Īsts svētku ēdiens! Šī recepte gan prasa zināmu laiku piņķerēšanās un gatavošanas, tomēr rezultāts ir tā vērts un atsver ieguldītās pūles.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ābolu džems ar apelsīniem un citroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Kad āboliem piebirusi pilna zeme, lai raža neaizietu postā, pagatavo džemu ar apelsīnu un citronu. Tas ir ļoti aromātisks, garšīgs un neprasa daudz darba," tā pārbaudītu recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Iveta Penele.

Lasīt vairāk

Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīnu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili gards svētku cepetis. Pīles gaļa ir tik mīksta un aromātiska, ka to var ēst vēl un vēl. Cepeti pasniedz ar krāsnī ceptiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem, pāri lejot burvīgo apelsīnu mērci.

Lasīt vairāk

Mandeļu kūka ar apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda mandeļu kūka, kurai pa virsu kārto daiviņās sadalītus un no miziņām atbrīvotus apelsīnus. No dotā daudzuma iznāks 25 cm diametra kūka. Izmanto kūkas formu ar noņemamām malām.

Lasīt vairāk

Saldais jogurta kokteilis ar apelsīniem

Foto: Shutterstock

Saldais jogurta kokteilis nopietns konkurents saldējuma kokteilim.

Lasīt vairāk

Forele ar apelsīniem un dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Īpašus viesus uzņemot - forele ar apelsīniem un dzērvenēm.

Lasīt vairāk

Burkānu salāti ar apelsīniem un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Burkānu - apelsīnu salāti ikdienas vitamīnu devai vai košam svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kēkss ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi

Foto: Publicitātes foto

Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr ir īpaši. Valentīna dienas gaidās kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti neparastam kēksam ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi.

Lasīt vairāk

Citronu kēkss

Foto: Shutterstock

Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.

Lasīt vairāk

Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu

Foto: Shutterstock

Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.

Lasīt vairāk

Biezpiena kēksiņi ar mandarīniem

Foto: mosfood

Daudzi piekritīs, ka nav nekā labāka par dažādiem biezpiena sacepumiem un kūkām. Izmēģini ziemīgu recepti - biezpiena kēksiņus ar mandarīniem! Pateicoties mandarīnu sulai, kēksiņiem ir neparasti skaista krāsa - pēc izskata medaini riekstaini, bet pēc garšas - ļoti mandarīnīgi!

Lasīt vairāk

Paipalu cepetis greznām svētdienas pusdienām

Foto: DELFI

Dzīve ir jāsvin, un svētdienas ir kā radītas īpašai maltītei. Paipalu cepetis ir tieši tas, kas vajadzīgs, kad gribas pagatavot kaut ko mazliet ārpus ierastā un padarīt svētdienas pusdienas par dzīves svētkiem. Baiba Cīrule no paipalu fermas “Rīta putni” izstrādājusi savu paipalu cepeša recepti. Garas pusdienas ar ģimeni un draugiem pie skaisti klāta galda, garda maltīte, labs vīns – tās ir mazās dzīves baudas, un kas gan būtu dzīve bez tām?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!