Runājot par skolu, domas dalās. Dažiem mūžīgās šķelto zirņu biezputras skolas pusdienās iespiedušās atmiņā un apnikušas uz visu mūžu. Savukārt dažiem tā skolas biezputras garša liekas īstākā, un, pašam gatavojot, nesanāk.
Kā jau ar daudz ko, arī šķeltos zirņus jāprot pagatavot. Arī gaumes ir dažādas – kādam tīk, ka biezputra ir tīrs zirnīšu sajaukums, kādam patīk pielikt klāt burkānus, kāds to padara par īstu sātīguma bumbu, pievienojot arī kartpuļus un uz pannas sačurkstinātu cauraudzīti vai saceptas sulīgas desiņas.
Ja gribas tieši zupiņu, tad to var pabiezināt, pieliekot klāt vārītu, ar dakšiņu samīcītu kartupeli, un beigās pieliet saldu krējumu. Vienmēr lieliski un sātīgi sanāk, ja zupai pievieno kausēto sieru.
Pirms vārīšanas zirnīšus vajadzētu kādu stundiņu pamērcēt un tikmēr pameklēt garšvielu plauktā timiānu, kas ir ideāla garšviela šķelto zirnīšu zupiņām. Ja tāds aug uz palodzes, vēl labāk. Arī ķiplociņš un dažādu piparu maisījums ļaus zupiņai tā pa īstam iekvēloties un sasildīt.
Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām
Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci
Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.
Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku
Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra
Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.
'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas
Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.
Šķelto zirņu un ribiņu zupa
Sātīgu pusdienu šķelto zirņu - ribiņu zupa.
Vienkāršā šķelto zirņu biezputra
Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.
Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi
Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.
Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem
Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Zirņu biezputra ar apceptu bekonu
Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.
Zirņu - saldā krējuma biezeņzupa
Sātīga zirņu biezzupa ar saldo krējumu - drēgnajiem rudens vakariem.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Zirņu plācenīši ar zaļumiem
Ēdiens ne tikai gavēņa laikam – zirņu plācenīši ar dillēm.
Zirņu zupa
Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Zirņu zupa ar peldošu gaļas pīrāgu austrāliešu gaumē
Austrālijā iecienīta un populāra gaļas zupa ar zirņiem, kuru pasniedzot, tajā tiek ielikts kārtainās mīklas gaļas pīrāgs. Tas peld zupai pa virsu, tādēļ zupa nosaukta par peldošā pīrāga zirņu zupu. Šīs zupas pagatavošanai ir nepieciešams laiks, bet tās vārīšanu var sadalīt arī vairākās dienās. Vienā dienā vārīt buljonu, otrā zirņus.