Šķelto zirņu putra, silta biezputra
Foto: Shutterstock
Šķeltie zirnīši ir brīnumains produkts: tas paēdina gardi un sātīgi – kaut veselu skolu! - un izmaksās ir viens no ekonomiskākajiem. Nav ko trakot – tērēsies Ziemassvētkos, bet šodien pusdienās lai iet karsta, garda šķelto zirņu zupiņa!

Runājot par skolu, domas dalās. Dažiem mūžīgās šķelto zirņu biezputras skolas pusdienās iespiedušās atmiņā un apnikušas uz visu mūžu. Savukārt dažiem tā skolas biezputras garša liekas īstākā, un, pašam gatavojot, nesanāk.

Kā jau ar daudz ko, arī šķeltos zirņus jāprot pagatavot. Arī gaumes ir dažādas – kādam tīk, ka biezputra ir tīrs zirnīšu sajaukums, kādam patīk pielikt klāt burkānus, kāds to padara par īstu sātīguma bumbu, pievienojot arī kartpuļus un uz pannas sačurkstinātu cauraudzīti vai saceptas sulīgas desiņas.

Ja gribas tieši zupiņu, tad to var pabiezināt, pieliekot klāt vārītu, ar dakšiņu samīcītu kartupeli, un beigās pieliet saldu krējumu. Vienmēr lieliski un sātīgi sanāk, ja zupai pievieno kausēto sieru.

Pirms vārīšanas zirnīšus vajadzētu kādu stundiņu pamērcēt un tikmēr pameklēt garšvielu plauktā timiānu, kas ir ideāla garšviela šķelto zirnīšu zupiņām. Ja tāds aug uz palodzes, vēl labāk. Arī ķiplociņš un dažādu piparu maisījums ļaus zupiņai tā pa īstam iekvēloties un sasildīt.

Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām

Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Klasiska šķelto zirņu biezputra ar žāvētas gaļas mērci

Foto: DELFI

Šķelto zirņu biezputras pagatavošana sākotnēji būs diezgan ilgs process, jo paies pāris stundas, kad zirņi uzbriedīs, bet gala rezultāts būs tā vērts – katlā kūpēs ļoti sātīgs un gards ēdiens, kas spēs remdēt izsalkušos vēderus vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu biezzupa ar kūpinātu papriku

Foto: Vida Press

Silta un sātīga šķelto zirņu biezzupa, kuras recepte noderēs arī veģetāriešiem. Šis ir lielisks veids, kā vari iepazīties ar kūpināto papriku - reiz pamēģinot, tā pilnīgi noteikti tavā garšvielu plauktā iekārtosies uz ilgu palikšanu.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra

Foto: Shutterstock

Šķelto zirņu - kartupeļu un putraimu putra garšīga tāpat vai apcepta, kopā ar krējumu vai sīpoliem.

Lasīt vairāk

'Tarka Dhal' – šķelto zirņu ēdiens no Indijas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgas pusdienas pēc indiešu virtuves labākajām tradīcijām – dzelteno šķelto zirņu putra ar kuminā un gī sviestā apceptiem sīpoliem. Asumiņu maltītei piešķirs arī ingvers un pavisam nedaudz čili garšvielas, bet izteiksmīgo krāsu un smaržu – kurkuma.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu un ribiņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgu pusdienu šķelto zirņu - ribiņu zupa.

Lasīt vairāk

Vienkāršā šķelto zirņu biezputra

Foto: Shutterstock

Šķelto zirņu biezputra sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu biezenis ar kūpinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīgi un lēti - šķelto zirņu biezenis ar apceptiem šķiņķa kubiņiem.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju

Foto: Privātais arhīvs

Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.

Lasīt vairāk

Zirņu biezputra ar apceptu bekonu

Foto: Shutterstock

Zirņu biezputra bija viens no galvenajiem ēdieniem viduslaikos. Smalkos namos, to vārot, tika pievienotas dārgas un aromātiskas garšvielas: safrāns, kanēlis, muskatrieksts, ingvers un melnie pipari, tās visas samaisot kopā ar cukuru. Šādu maisījumu izmantoja gan gaļas ēdieniem, gan dārzeņiem, gan desertiem. Šoreiz cukurs pievienots biezputrai vārīšanas procesā, bet garšvielas tiek pārkaisītas, biezputru pasniedzot.

Lasīt vairāk

Zirņu - saldā krējuma biezeņzupa

Sātīga zirņu biezzupa ar saldo krējumu - drēgnajiem rudens vakariem.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.

Lasīt vairāk

Zirņu plācenīši ar zaļumiem

Foto: Shutterstock

Ēdiens ne tikai gavēņa laikam – zirņu plācenīši ar dillēm.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Recepti piedāvā "Pavāru kluba" biedrs - restorāna “YOLO” šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar peldošu gaļas pīrāgu austrāliešu gaumē

Austrālijā iecienīta un populāra gaļas zupa ar zirņiem, kuru pasniedzot, tajā tiek ielikts kārtainās mīklas gaļas pīrāgs. Tas peld zupai pa virsu, tādēļ zupa nosaukta par peldošā pīrāga zirņu zupu. Šīs zupas pagatavošanai ir nepieciešams laiks, bet tās vārīšanu var sadalīt arī vairākās dienās. Vienā dienā vārīt buljonu, otrā zirņus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!