Pagatavo zupu pēc savas iecienītās receptes vai izvēlies kādu no mūsu piedāvātajiem variantiem. Bet, kamēr aromātiskais virums gatavojas, lūk, interesants fakts par šīs zupas vēsturi!
Kā zināms, skābu kāpostu zupa jeb "šči" ir viens no Krievzemes virtuves pīlāriem, kaimiņvalstī to mēdz saukt pat par nacionālo lepnumu. Senākos laikos Sibīrijā kučieri, dodoties tālā ceļā, mēdza ņemt līdzi sasaldētu zupu. Atvelkot elpu, nocirta saldētajam zupas klucim gabalu, ko uzsildīja virs uguns katliņā – maltīte gatava! Mūslaikos, protams, zupu vairs neviens īsti nesaldē, un arī oriģinālā recepte jau sen zudusi. Tādēļ, gluži tāpat kā jebkuram citam nacionālajam ēdienam, zupai ir lērums dažādu variāciju. Mūsu izlasē – septiņas dažādas versijas: no pavisam ātras un vienkāršas līdz ilgāk gatavojamām un ar pipariņu.
Lai labi garšo!
Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa
Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.
Novadu garšas: abādas jeb skābu kāpostu zupa zemgaliešu gaumē
"Abādas ir kārtīgs zemgaliešu un sēļu ziemas ēdiens, kuru parasti gatavoja tūlīt pēc cūkas nokaušanas. Tā ir zupa, kas asociējas ar manu bērnību – manas mammas Skaidrītes Nicmanes recepte ar nelielu improvizāciju no manas puses," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Sandra Betjāne, brīdinot, ka receptes apraksts nebūs patīkams veģetāriešiem, vegāniem un cilvēkiem ar vājiem nerviem.
Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Skābu kāpostu zupa Sibīrijas gaumē
Sibīrijā valda uzskats, ka garšīga kāpostu zupa var būt tikai tāda, kas bijusi saldēta. Tādēļ vispirms gatavo skābu kāpostu zupas sagatavi, to sasaldē uz vismaz 12 stundām un tikai pēc tam to izmanto zupas vārīšanai.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Skābu kāpostu zupa ar olīvām un kaperiem
Skābēti kāposti, olīvas un kaperi zupai piešķir piesātinātu saldi skābu garšu, savukārt ķiplociņš un kinza to padara stiprāku. Vēl sātīgāk - pasniedz zupu ar svaigu rudzu maizi.