Foto: Shutterstock
Ziemassvētku laiks ir salds. Brūnais, baltais cukurs un pūdercukurs, rozīnes, šokolāde, putukrējums – ak, laime, tu esi tik salda! Tik salda, ka reizēm gribas pavisam ko citu – kreptīgu, mazliet sāļu, intensīvu... Kaut ko ķiplokainu!

Kraukšķīga ķiploku bagete, ķiploku grauzdiņi, vistas spārniņi ar ķiplokiem, siera salāti ar kārtīgu ķiploku devu – kā jums tas izklausās? Pēc idejas jestrām brokastīm, mazām vakariņām vai šīvakara našķim pie televizora?

Skaidrs, ka ķiploks ir pilnīgi neatvairāms – tā smarža un garša nudien nav no šīs pasaules, un pareizajā brīdī un dvēseles stāvoklī ķiploki ir vienkārši nepieciešami. Gan ēst gatavošanā kā tādā– kā vispār iespējams pagatavot ēdienu bez ķiplokiem, es jums prasu? – gan dažādu gardumu cepšanā.

Ķiploku jautājumos vienaldzīgo nav un nevar būt. Kāda laime, ja izdodas satikties cilvēkiem, kuriem ķiploku bagete tiešām ir gardums un ķiploku grauzdiņi – dzīvei pilnīgi nepieciešams uzkožamais omulīgā vakarā, kad tik jauki ieritināties vienam otra līkumiņā. Tieši jums par prieku, draugi, "Tasty" dalās ar savām ķiplokmaižu receptēm!

'Ķieģelīša' ķiploku grauzdiņi majonēzes 'mētelītī'

Foto: "Našķoties" publicitātes foto

"Ķiploku grauzdiņiem jābūt kraukšķīgiem un riktīgi ķiplokainiem, tad, manuprāt, ir trāpīts desmitniekā! Lūk, mūsmājās iecienītākā ķipoloku grauzdiņu pagatavošanas metode, bet brīdinu, ka šie var izraisīt vēlmi gatavošanu atkārtot un atkārtot," atklāj garšīgā recepšu bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Ķiploku grauzdiņi I

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami ķiploka grauzdiņi.

Lasīt vairāk

Baltie ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Baltmaizes ķiploku kumosiņi gatavi 10 minūtēs taukvāres katlā.

Lasīt vairāk

Ātrā ķiploku un garšaugu bagete

Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Kā grauzdēt bageti ar ķiplokiem un sieru itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Kraukšķīga, aromātiski pikanta grauzdēta maizīte ar ķiplokiem, zaļumiem un sieru. Fantastiska uzkoda, kad gribas "piesiet dūšu". Maizīti cep veselu un, kad tā gatava, sagriež gabaliņos.

Lasīt vairāk

Siera - ķiploku maize maizes cepamajai mašīnai

Foto: Shutterstock

Siera - ķiploku maize cepama maizes cepamajā mašīnā.

Lasīt vairāk

Ķiploku maize ar sieru un bekonu

Foto: Vida Press

Šī ir ļoti ātra un vienkārša recepte, turklāt ķiploku maizīti var sagatavot jau laicīgi, sasaldēt un sacept vēlāk.

Lasīt vairāk

Gardā ķiplokmaize ar bagātīgu siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Jau iedomājoties vien ar sieru bagātīgi pildītas, zeltainas un kraukšķīgas ķiplokmaizes bagātīgo garšu, sariešas pilna mute siekalām. Neliedz sev šo baudījumu un pagatavo jau šodien!

Lasīt vairāk

Gardā ķiplokmaize ar zaļumiem

Foto: DELFI

Gardā ķiplokmaize ar zaļumiem būs lieliska piedeva vasarīgiem salātiem un dažādiem gaļas ēdieniem. Arī tās pagatavošana neprasa īpašas pūles. Laikietilpīgākais process ir mīklas raudzēšana, bet tu vari izmantot šo laiku savā labā, lai palasītu grāmatu, noskatītos iecienītākā seriāla jaunāko sēriju vai pagatavotu salātus, ar ko pasniegt gardo ķiplokmaizi.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Pildīta bagete ar siera krēmu

Foto: Publicitātes attēls

Garda un sātīga bagete ar krēmsieru, šķiņķi un saulē kaltētiem tomātiem. Recepti piedāvā "Rimi" Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ķiploku sviests

Foto: Shutterstock

Ķiploku sviests - karstmaizēm, tostiem un gaļas šmorēšanai.

Lasīt vairāk

Melno ķiploku sviests

Kamēr ikdienas ēdienkartē līdera pozīcijas ieņem labi zināmas un pārbaudītas lietas, arvien biežāk mūsu virtuvēs parādās dažādi eksotiski produkti, kā piemēram, melnais ķiploks – fermentēts ķiploks, kas īpaši iecienīts Āzijas virtuvē.

Lasīt vairāk

Siltas un kraukšķīgas ķiplokmaizītes ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Vari tās kraukšķināt pie salātiem vai zupas. Mazliet pikantas, un to gatavošanā izmantoti divi sieru veidi – mocarella un cietais siers, kas dažādo garšas. Paprikas pulveris, ar ko pārkaisītas maizītes, bagātina aromātu. Divdesmit minūtēs būs gatavas siltas un īpaši gardas sāļās maizītes, kuru recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "Prieks gatavot" autore Silva Kronberga.

Lasīt vairāk

Sātīgais ķiploku grauzdiņu kārtojums ar papriku

Foto: Privātais arhīvs

"Tā kā man neiet pie dūšas tomāti klasiskajos ķiploku grauzdiņu salātos, tad piemēroju recepti savai gaumei, aizstājot tomātus ar papriku," savu salātu knifu atklāj garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu

Foto: Publicitātes foto

Aicinot Latvijas svētkus svinēt ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot un 18. novembrī sēžoties pie skaisti klāta svētku galdam, kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks” iesaka iesmaržināt māju ar svaigi ceptas maizes smaržu, ceļot galdā vēl silto kukulīti ar diļļu-ķiploku sviestu.

Lasīt vairāk

Karstās siermaizītes ar tunci un tomātiem

Foto: Shutterstock

Karstās siermaizes ierasts papildināt ar gaļas vai desas šķēli, bet šoreiz iesakām rīkoties citādi, pievienojot karstmaizēm konservētu tunci, lai, kombinācijā ar sulīgu tomātu un ņipro baziliku, baudītu maltīti Itālijas noskaņās.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem

Foto: Privātais arhīvs

"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.

Lasīt vairāk

Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes – brusketas

Foto: Publicitātes foto

Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.

Lasīt vairāk

Sātīgās brokastu karstmaizes ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie kartupeļi ķiploku eļļā ar gurķu mērci

Foto: DELFI

Kraukšķīgā garoziņā izcepti, ar ķiploku garšu un aromātu... šādi pagatavotiem kartupeļiem grūti turēties pretim, it īpaši, ja piedevās ir sulīga mērcīte, kurā iemērkt tupeņu daiviņas. Pagatavo tos svētku galdam vai sātīgām vakariņām.

Lasīt vairāk

Garenā ķiploku pica jeb maizīte ar rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikanta ķiploku un čili pica, kas vairāk gan atgādina plakano maizīti. Pasniedz ar svaigām rukolas lapiņām un ēd kā uzkodu, kopā ar kādu gardu mērci.

Lasīt vairāk

Bagātīgā siera - salami pica ar fokačas pamatni

Foto: Shutterstock

Bagātīgā siera-salami pica īpaši garšos tiem, kas iecienījuši picas ar salīdzinoši biezu mīklas pamatni un kraukšķīgām, zeltainām maliņām. Šādas picas gatavošanai lieliski var izmantot fokačas mīklu, bet gardajam pildījumam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā čabatas maize bez mīcīšanas

Foto: Privātais arhīvs

Daudziem ir maldīgs uzskats, ka maizes cepšana ir piņķerīgs un laikietilpīgs pasākums, kas nav ieguldīto pūļu vērts. Jāatzīst, ka šis pieņēmums nav gluži bez pamata, jo ir daudzas receptes, kas paredz maizes mīcīšanu līdz septītajiem sviedriem, vairākkārtēju raudzēšanu un dažnedažādas citas izdarības, kas bieži vien, jau buroties cauri receptei, aizdzen jebkādu vēlmi tikt pie gardi smaržojoša pašcepta maizes klaipiņa. Bet ir arī tādas receptes kā šī, ko vienreiz izmēģinot, nākas secināt, ka ne vienmēr izcils rezultāts panākams tikai ar nogurdinošu darbu.

Lasīt vairāk

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!