Kēksam ir senas tradīcijas. Anglosakšu zemēs to gatavo jau mēnesi pirms svētkiem, iejaucot mīklu ar ar kārtīgu žāvēto augļu maisījumu un izcepto kēksu pēc tam mēneša garumā rūpīgi mitrinot ar brendiju. Kēkss izdodas sulīgs, bagātīgs un vaigus sārtinošs.
Taču nekas nav nokavēts – Ziemassvētku kēksam var pievērsties jebkurā brīdī. Receptes ir dažnedažādas, un ne visas paģēr mēnesi ilgu noņemšanos. Un pat tās, kurās ieteikts nodarboties ar kēksu mēnesi pēc izcepšanas, var droši likt lietā arī dažas dienas pirms Ziemassvētkiem. Un mitrināšana ar brendiju arī ir tīrais izvēles jautājums.
Arī pildījums ir pilnīga brīvā programma ikvienam cepējam. Daudzi domā, ka kēkss nav kēkss bez rozīnēm – šīm Ziemassvētku ogām, citi kēksam pievieno sukādes, marmelādi, šokolādi, žāvētas un svaigas dzērvenes, riekstus, mandeles, magones un ko tik vēl ne.
Par pildījumu runājot, anglosakšiem ir tradīcija iecept kēksā gredzenu – kurš to atrod savā gabaliņā, tam nākamajā gadā ir labas izredzes apprecēties. Nu nez, kā to var tehniski nodrošināt, ka gredzens nenorijas? Un ko darīt, ja gredzenam uzkož tas, kurš jau ir tīri laimīgi apprecējies – šķirties, vai? Diez vai vajadzētu Ziemassvētku kēksā iecept neēdamas lietas. Bet ar ēdamajām gan ir īstais brīdis izpausties, lai kēkss sanāk gardu pārsteigumu pilns!
Ruma - augļu kēkss
Ruma - augļu kēkss ar sukādēm un mandelēm.
Piparkūku kēkss ar pūdercukura glazūru
Vienkārši un ātri pagatavojams Ziemassvētku kēkss tiem, kam svētku steigā nav laika gatavot piparkūku mīklu vai klasisko piparkūku vietā ir vēlme pasniegt ko neierastāku.
Ziemassvētku kēkss ar ātro pūdercukura glazūru
"Mums ļoti patīk tas moments, kad no cepeškrāsns sāk plūst pīrāgu un kēksu apreibinošā smaržas. Sākumā pavisam viegla, netverama, bet paiet mirklis, un visa virtuvē jau ir ietīta smaržu mākonī! Decembra kēksi nes sevī grauzdētu riekstu, žāvētu augļu, citrusu un arī alkohola smaržu. Pamēģini rotāt kēksu ar rozmarīna zariņiem, tā iegūstot vēl pilnīgāku aromātu buķeti," tā recepti svētkiem iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Laiks cept Ziemassvētku kēksu! Šefpavāra Ingmāra Ladiga recepte
Ziemassvētku kēksa gatavošana ir kā pieaugušo Adventes kalendārs: nepietiek uzcept, ar to jānodarbojas katru dienu. Aplaistīt kēksu ar rumu vai brendiju ir mazs, jauks pienākums, kas ar katru dienu arvien tuvina svētkus. Ir pēdējais laiks cept Ziemassvētku kēksu, lai līdz svētku vakaram tas ir garšu pilnbriedā, mīksts, sulīgs un aromātisks. Recepti iesaka un kēksu savā "Re'chef" virtuvē pagatavoja šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Svētku kēkss ar apelsīnu un ruma sīrupu
Salds kārums garajām svētku brīvdienām - kūka, kas bagātīgi pārlieta ar apelsīnu un ruma sīrupu.
Šokolādes kēkss ar riekstiem un žāvētiem augļiem
Šokolādes kēkss ar žāvētiem augļiem un valriekstiem, piemērota recepte tiem, kuri neēd olas, jo šajā receptē tās netiek izmantotas!
Apelsīnu kēkss ar tumšo šokolādi – Džuzepes omes kūka
Šo kūku pirmoreiz nogaršoju lielisku cilvēku kompānijā dzīves baudīšanas vakariņās, kur to bija izcepis viens no viesiem – Latvijas itālis Džuzepe. Tā esot viņa omes recepte, kuru tagad Džuzepe gatavojot ļoti bieži, ik reizi nedaudz paspēlējoties ar papildinājumiem – šokolādi, džemu, riekstiem... Jāteic, ka šis kēkss (vai kūka) bija tik izcils, ka teju katrs no viesību dalībniekiem to pēc tam cepa (un arī atskaitījās kopējā čatā par to, cik izcili izdevies).
Raibais kēkss ar kakao – sulīgs un viegli pagatavojams
Šī recepte derēs jebkuram kēksam – ar rozīnēm, augļiem, citronu, apelsīnu – saka gardēde Iveta Rutkovska, kura izmēģinājusi daudzas citas receptes un vienmēr atgriezusies pie šīs vienkāršās. Kēksu gatavo 26 centimetrus lielā formā.
Sulīgs un pufīgs ābolu-ķirbju kēkss ar kļavu sīrupu
Ja krājumos vēl aizķēries ķirbis, tas mudina radošumu iedarbināt ar divtik lielu jaudu. To var pārstrādāt ne tikai zupās, viltoto ananasu burkās un sautējumos, bet iemānīt cepumos un kūkās. Lūk, viens no ķirbja pieveikšanas variantiem!
Vienkāršais angļu kēkss ar rozīnēm un sukādēm
"Ciemos mūs pacienāja ar ļoti gardu kēksu. Cepēja pierakstīja recepti, kurā kēkss tā arī bija nodēvēts – par angļu kēksu. Nu jau esmu to cepusi vairākkārt, un ģimenē tas atzīts par ļoti labu – tāda īsti klasiska garša, ko dod kārtīgs sviesta, cukura un olu daudzums. Kā jau īstenam, klasiskam kēksam, arī šis pēc garšas katru dienu kļūst arvien piesātinātāks. Un nemeklējiet receptē ne cepamo pulveri, ne sodu, jo visu maģiju paveiks kārtīgi saputotas olas," tā pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autore.
Kēkss ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi
Neatkarīgi no tā, cik gardus kārumus iespējams nopirkt veikalos, paša gatavoti našķi vienmēr ir īpaši. Valentīna dienas gaidās kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti neparastam kēksam ar apelsīnu glazūru un apslēpto sirdi.
Greipfrūtu un jogurta kēkss
"Kēkss tiek gatavots uz jogurta un augļu bāzes, tādēļ tam ir patīkami viegla tekstūra un svaiga garša. Rezultāts ir ļoti aromātisks un citrusīgs – ņammīgs, bet nav trekns. To var apēst daudz, daudz, pa gabaliņam vien. Ja pie rokas ir tasīte melnās tējas, jūsu priekšā atvērsies vārti uz septītajām debesīm. Es izmantoju silikona cepamtrauku, taču var izmantot jebkuru kēksa formu. Lielveikalos ir pieejami gan sarkanie, gan dzeltenie greipfrūti. Sarkanie būs rūgtenāki, bet dzeltenie – ar izteiktāku skābumu. Ja jums greipfrūta garša un rūgtums nav pārāk tīkami, izmantojiet citronus vai apelsīnus - arī ar tiem kēkss būs brīnišķīgs," recepti iesaka "Facebook" lapas "Virtuvē ar Unu" saimniece Una Oļševska.
Īpaši mitrs un pufīgs banānu-upeņu kēkss
Kamēr cepeškrāsns silst, var iejaukt mīklu un vēl kafiju uztaisīt! Tikai stundas laikā var tikt pie garda kēksa, kurā draudzīgi sadzīvo spirgtās ogas un saldais banāns.
Aromātiskais žāvētu augļu kēkss
Aromātisks kēkss ar intensīvu Ziemassvētku garšu.
Vienkāršais mandeļu kēkss ar dzērvenēm un balto šokolādi
Baltā šokolāde un dzērvenes būs ne tikai glīts sarkanbaltsarkano krāsu akcents uz svētku galda, bet arī radīs patīkamu saldā un skābā balansu. Lai pagatavotu šādu kēksu, tev būs nepieciešams ne vairāk kā 20 minūtes laika, visu pārējo paveiks cepeškrāsns. Recepti piedāvā "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.
Ābolu, bumbieru un dzērveņu kēkss
Dzērvenes satur tanīnus, tādēļ spēj pasargāt cilvēka organismu no infekcijām. Šo ogu sastāvā ir ne mazums citu veselības stiprināšanai vērtīgu vielu un vitamīnu. "Rimi" gardēdis Normunds Baranovskis iesaka garda ābolu, bumbieru un dzērveņu kēksa recepti, ko izmēģināt šoruden.
Dzērveņu kēkss ar ābolu sulu
Rudenīgais dzērveņu kēkss ar ābolu sulu - gards kārums pie tējas.
Ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu
Gardais ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu - pārsteigums ciemiņiem.
Sulīgs ābolu kēkss ar krēmsiera glazūru
Ikdienā vai svētkos, vienmēr gaidīts ir sulīgs ābolu kēkss ar kārdinošu krēmsiera glazūru.
Kefīra mīklas kēkss, kas izdodas vienmēr
Ātri un vienkārši pagatavojams, sulīgs un patīkami maigs – tieši šāds ir šis kēkss, kurš izdodas vienmēr. Papildini gardumu ar saldētām vai svaigām ogām, žāvētiem augļiem, riekstiem un rozīnēm pēc sirds patikas!
Itāļu sāļais kēkss 'Casatiello'
“Casatiello” ir tradicionāls itāļu Lieldienu ēdiens, kas netiek celts galdā citā sezonā. Garšām bagātais kēkss paredzēts Lielā gavēņa noslēguma svinībām, turklāt nākamajā dienā tas garšojot vēl labāk, tādēļ itāļi iecienījuši kēksu iesaiņot līdzņemšanai Otro Lieldienu piknikam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.
Vienkāršāk par vienkāršu – sulīgais jogurta kēkss franču gaumē
Vai atceries, kāda bija pirmā kūka, ko pagatavoji? Daudzi mazie francūži sper pirmos soļus konditorejas pasaulē, gatavojot vienkāršu jogurta kēksu jeb "gâteau au yaourt", kura burvība slēpjas elegantā vienkāršībā un izcilā rezultātā. Šī nu reiz ir recepte, kas gluži vienkārši nevar neizdoties!
Sulīgs piparkūku kēkss no bezglutēna mīklas
Ziemai piestāvošs, sulīgs bezglutēna mīklas kēkss, kas cepoties piepildīs māju ar siltu un kārdinošu aromātu.
Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru
Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!
Vienkāršs apgāztais ābolu kēkss
Āpgāztais ābolu kēkss – sulīgs, pūdercukurots kārums, kas kusīs mutē, baudot ar tasi aromātiskas tējas vai kafijas.
Foto recepte: debešķīgs banānu un šokolādes kēkss
Dažkārt tās labākās idejas rodas spontāni. To noteikti var teikt par šo saldo kēksu, kas tapa no diviem jau iebrūnējušiem banāniem, kas itin nemaz vairs nešķita tik kārdinoši, šokolādes un saujas dateļu, kas arī vientulīgi gozējās našķu traukā. Rezultātā tapa debešķīgi garšīgs kēkss, kas, malkojot tēju un kafiju, pazuda zibens ātrumā. Spontānais cepiens izdevās tik gards, ka būtu grēks ar jums nepadalīties.
Ogu kēkss ar piparmētrām un apelsīna miziņu
Ārkārtīgi vienkārši pagatavojams kēkss, kas īpaši labi garšos ar tasi siltas tējas. Rīvētas apelsīna miziņas un sīki sakapātas piparmētras aromāti katrā kumosā veido patīkamu garšu saspēli ar sulīgajām ogām. Recepti iesaka Sandra.
Sulīgais augļu kēkss
"Šo kēksu pirmo reizi cepu pirms gadiem desmit, kad dzīvoju Portugālē. Neaprakstāmi skaistās zemes veikalos nebija pieejams nekas, kas līdzinātos mums zināmajam kēksam "Auseklis", bet ik pa brīdim uzjundītās alkas pēc tāda kārtīga kēksa apmierināt gribējās. Pirmsākumos kēksu cepu ar sviestu, bet kaut kā īsti nepatika, tagad izmantoju vīnogu kauliņu eļļu, jo mitrāka kēksa konsistence man pie sirds iet krietni labāk. Tāpat iespējams variēt ar žāvētajiem augļiem un riekstiem, izmantojot to, kas labāk garšo vai ir dotajā brīdī pie rokas," recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.
Bagātīgais kēkss
Katras dienas kārumam vai svētku galdam pagatavots bagātīgs kēkss. Sastāvdaļas izvēlies pats – derēs gan visdažādākie žāvētie augļi, gan rieksti.
Apaļā Ziemassvētku kūka ar šokolādes virskārtu
Ziemassvētku šokolādes kūka – īstens svētku galda šedevrs. Tās pagatavošana gan prasīs pacietību, bet gardais rezultāts noteikti būs tā vērts. Vari ietaupīt laiku un dekorēšanai izvēlēties jau gatavus konditorejas šokolādes rotājumus.
Mandeļu miltu kēkss ar aveņu glazūru
Gaisīgs un ļoti gards kēkss ar mandeļu miltiem. Papildini kēksa kukulīti ar aveņu un pūdercukura glazūru, lai būtu vēl gardāk.
Apaļais kēkss ar eksotisko augļu sīrupu
Ļoti gaisīgs vaniļas kēkss ar grieķu jogurtu. To papildina skābeni saldais eksotisko pasifloras augļu sīrups.
Citronu kēkss
Citronu kēkss ikdienas našķim vai ciemiņus gaidot.
Divkrāsu kēkss ar šokolādes krēmu
Ne vienam vien bērnības garša asociējas ar gaisīgu, šokolādīgu kēksu, tad nu laiks atsvaidzināt atmiņu un pagatavot šādu kārumu. Šoreiz neparastākā versijā – sajaucot kopā divas mīklas, veidosies marmora veida raksts.
Panetone ar dzērvenēm un balto šokolādi
Panetone ir tradicionāla itāļu svētku maize. Garda, salda, viegla un poraina tā burtiski kūst uz mēles. Sukāžu gabaliņi un kaltētās dzērvenes ir kā mazi pārsteigumi. Folijā ieklātu, šo keksu varēsi uzglabāt divas nedēļas, turklāt tas nezaudēs savas lieliskās garšas īpašības.
Fotorecepte: Augļu kēkss
Aromātisks kēkss, kas labi garšos ar rūgtu kafiju vai tasi zāļu tējas.
Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām
Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.
Sviesta kēkss ar rozmarīnu
Sviesta kēkss ar rozmarīnu - interesanta, smaržīga un garda recepte.
Dievīgais šokolādes kēkss
Skapī stāvēja dažas šokolādes tāfelītes, kuras sen jau čukstēja, ka vajag tās izlietot. Kūku cept? Mafinus? Galu galā izlēmu, ka ehh... kas mājās ir, ar to cepšu kaut ko. Sanāca dievīgi labs kēkss, kuru var ēst gan siltu, gan aukstu.
Ķirbju kēkss ar plūmēm
Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.
Rozīņu kēkss
Gaidot ciemiņus, cepam gardo rozīņu kēksu.
Skābā krējuma kēkss
Gardais kēkss ar žāvētiem augļiem
Elementārais šokolādes kēkss iesācējiem
Trauslais medus kēkss
Marmelādes kēkss
Elementārais ievārījuma kēkss
Ziemassvētku augļu kēkss
Kēkss ar riekstiem un rozīnēm
Kēkss ar riekstiem un rozīnēm svētkiem vai brīvdienu našķim.
Biezpiena kēkss ar mannu un sodu
Kanēļa kēkss
Kēkss ar medu
Gardais kēkss ar medu un kanēli.
Krāsainais kēkss 'Papagaiļa aste'
Vienkāršais kakao kēkss
Biezpiena kēkss ar sukādēm un cukura glazūru
Biezpiena kēkss ar sukādēm un balto glazūru - gards kārums svētku galdam.