rozīņu kēkss
Foto: Shutterstock
Bez Ziemassvētku kēksa, protams, nevar. Vēl bez tā, ka tas ir tik gards, sātīgs, svinīgs un skaists, tam ir vēl kāda ļoti laba un svarīga īpašība. Ziemassvētku kēksu svētku galdam var pagatavot dažas dienas ātrāk, un tas ir milzīgs pluss, kad darba virtuvē tāpat pāri galvai. Darbu mutulī paskaties uz tumšākā un vēsākā nolikto kēksu un pārņem maza laimīte: lai vai kas notiktu, kēkss mums būs!

Kēksam ir senas tradīcijas. Anglosakšu zemēs to gatavo jau mēnesi pirms svētkiem, iejaucot mīklu ar ar kārtīgu žāvēto augļu maisījumu un izcepto kēksu pēc tam mēneša garumā rūpīgi mitrinot ar brendiju. Kēkss izdodas sulīgs, bagātīgs un vaigus sārtinošs.

Taču nekas nav nokavēts – Ziemassvētku kēksam var pievērsties jebkurā brīdī. Receptes ir dažnedažādas, un ne visas paģēr mēnesi ilgu noņemšanos. Un pat tās, kurās ieteikts nodarboties ar kēksu mēnesi pēc izcepšanas, var droši likt lietā arī dažas dienas pirms Ziemassvētkiem. Un mitrināšana ar brendiju arī ir tīrais izvēles jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!