Ir brīnišķīgi saņemt dāvanā skaisti dekorētas piparkūkas, bet kā būtu, ja saldajā dāvanā būtu dažnedažādi Ziemassvētku cepumi? Gan mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu, gan žagariņi un citi bērnības našķi, gan cepumu zvaigznītes ar aveņu ievārījumu, gan debešķīgi šokolādes cepumi, gan zaļas Grinča piparkūkas, gan cepumiņi pēc angļu pavārmākslas labā zēna Džeimija Olivera receptes...
Ikvienā no mums dzīvo bērns, kas Ziemassvētkos ilgojas saņemt gardumu paku. Un kas gan cits ir Ziemassvētki, ja ne atgriešanās bērnībā? Paciņa ar pašu ceptiem cepumiem ir viena no visu laiku sirsnīgākajām dāvanām, jo katrā cepumiņā iecepto mīlestību nevienā veikalā nevar nopirkt.
Iedvesmojies no "Tasty" Ziemassvētku cepumu receptēm – lai mājās smaržo pēc cepumiem un valda Ziemassvētku gars!
Ziemassvētku sviesta un mandeļu cepumi ar ievārījumu
Šajos Ziemassvētkos nevarēsim klātienē apciemot savus mīļos un tuvos, bet neviens nav atcēlis iespēju iepriecināt viņus ar dāvanām. Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ievērojot drošības pasākumus, ir lielisks risinājums! Iedvesmai – kulinārijas blogeres Betijas Kalējas recepte gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.
Džeimija Olivera gardie Ziemassvētku cepumi
Šie kraukšķīgie cepumi būs lielisks gardums ikvienā Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā. Tie ir viegli pagatavojami un patiešām kūst uz mēles. Izmēģini arī tu šo recepti, kas nāk no slavenā britu pavāra Džeimija Olivera krājumiem!
Zaļās piparkūkas Grinča gaumē
"Šī nav klasiska piparkūku recepte, bet cepumu forma, garšvielas un pipariņa asums rada Ziemassvētku sajūtu. Piparkūku neierastā krāsa, kas ir īsti Grinča gaumē, vilina un iepriecina arī bērnus," tā recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Šokolādes čiekuriņi – svētku laika skaistais kārums
Čiekuriņi pēc garšas atgādina bērnības laikā iemīļoto šokolādes "kartupeli". Ar čiekuriņiem vari ne tikai skaisti izrotāt svētku galdu, bet tie būs arī vienreizīgs gardums. Recepti iesaka "Instagram" konta "Love to cook" autore, saldummīle un grāmatas "Veronika virtuvē" autore Veronika Ļevša.
'Saldie sērkociņi' svētku svecīšu iededzināšanai
Cik skaisti izskatās, kad svētku mēnesī noskaņas radīšanai iedegtas gaismiņas un sveces. Šie saldie "sērkociņi" atgādinās par svētku tuvošanos un būs ne tikai skaista dekorācija, bet arī garšīgi un oriģināli cepumi. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu
Glītās cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu radīs īstu svētku noskaņu.
Smilšu mīklas cepumi ar piparkūku garšvielām
Smilšu mīklas cepumi ar piparkūku garšvielām Ziemassvētku noskaņai - gards ievads pirms piparkūkām.
Vienkāršie piparkūku-šokolādes cepumi bez mīklas vārīšanas
Tieši tikko ceptu piparkūku smarža ir tā, kas ienes mājās Ziemassvētku sajūtu. Kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā vienkāršu piparkūku-šokolādes cepumu recepti, iedvesmojot ikvienu uzdrīkstēties pagatavot savu svētku gardumu.
Šokolādīgie braunija cepumi
"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".
Debešķīgie šokolādes cepumi
Ja tu dievini šokolādi, dievināsi arī šos cepumus. Tie ir gluži kā brauniji, tikai plānāki, nedaudz kraukšķīgāki, un pie glāzes piena garšos debešķīgi! Vienīgā bēda, vairāk par diviem grūti apēst, jo ir ļoti sātīgi, bet varbūt labi, ka tā.
Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem
Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.
Ēdiens kā atmiņas jeb mēnestiņi ar bērnības garšu
"Viss, ko es gatavoju ir atmiņas. Pat rasols ir atmiņas," saka Maruta Funta. Uzrakstot "Facebook" savas pārdomas par to, kā ēdiena gatavošana uzjundī dārgas atmiņas par vecmammu un bērnības garšām, Marutai pat sveši cilvēki rakstījuši par to, cik ļoti tas sasaucas ar viņu virtuves pieredzēm. Ēdiens jau nekad nav tikai ēdiens vien.
Kārtainās mīklas kanēļa cepumiņi
Kārums tikai no četrām sastāvdaļām. Vari gatavot cepumus no rauga vai bezrauga kārtainās mīklas, ko iegādājies veikalā. Pirms gatavošanas sasalušās mīklas plāksnes atlaidini, citādi tās lūzīs un nevarēs sagriezt četrstūrīšos. Recepti iesaka gardēdes Elizabete Austriņa un Līga Zunde.
Cepumi ar vārīto iebiezināto pienu, kas kusīs uz mēles
Gatavoti ar īstu sviestu un dekorēti ar baltās šokolādes glazūru. Tie ne tikai lieliski garšo, izkūst uz mēles, bet arī pievilcīgi izskatās. Cepumi ir gardi arī bez pildījuma. Nepilnas stundas laikā cepumi būs gatavi baudīšanai pie tējas tases. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.
Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem
Bērnības atmiņas, kad vecāki šo kārumu nopirka vietējā konditorejā. Gredzentiņi bija vienkāršs našķis, bet tik gards! Un tagad pavisam viegli vari pagatavot tos mājās. Cepumu maigā smarža piepildīs virtuvi un radīs mājīgu noskaņu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
'Svetlanas' cepumi – bērnības gardais kārums
Sātīgi un bagātīgi, ar vārīto iebiezināto pienu un šokolādi. Pavisam īsti. Bērnības iemīļoto kārumu vari pavisam viegli pagatavot mājās. Recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.
Alus braunijs ar zeltainu alus karameli
Tumšais alus braunijam piešķirs sulīgumu un interesantas iesala garšas nianses, bet karamelei – skaisti zeltainu nokrāsu. Recepti kārumniekiem iesaka ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule.
Bretaņas sviesta cepumi ar citronu krēmu
Plani, trausli un kārdinoši smaržojoši - tādi ir šie Bretaņas sviesta cepumi. Vislabāk tos baudīt ar skābenu citronu krēmu vai sāļo karameli. Īsts kārumnieka sapnis! Recepti iesaka šefpavāre Inga Kalniņa.
Spāņu 'churros' cepumi kanēļa cukura 'kažociņā'
"Churros" – fritēti plaucētās mīklas stienīši, kas devīgi pārkaisīti ar cukura un kanēļa maisījumu un pilnai laimei pasniegti ar biezu kausētas šokolādes mērci, ir spāniski runājošās valstīs iecienīts našķis. Tas ir pavisam vienkārši pagatavojams mazāk nekā stundas laikā, turklāt no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Tikai 5 sastāvdaļas: rupjmaizes un šokolādes cepumi
Izrādās, latviskā rupjmaize lieliski sader ar tumšo šokolādi. Lai par to pārliecinātos, izcep gardus cepumus, kuru sastāvdaļas atrodamas teju katrā virtuvē. Glīti iesaiņoti, cepumiņi būs lieliska dāvana kādam saldummīlim vai ārzemju draugiem.
Kraukšķīgās 'zaķaustiņas'
Vienkāršs našķis, kura pagatavošanai nepieciešamas vien trīs pamatsastāvdaļas: milti, piens un piciņa sviesta. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Kraukšķīgi medus karameles un mandeļu trijstūrīši
"Bērniem sagribējās veco, labo karameli. Tad nu ķēros pie darba un izdomāju paeksperimentēt, pievienojot mandeļu skaidiņas. Eksperiments izdevās uz visiem 100 procentiem," recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Bērnības našķis – cepumu rullīši ar ievārījuma pildījumu
Bērnības kārums – cepumu rullīši ar saldu zapti pildījumā. Vienu pagaršojot, roka pati no sevis tā vien stiepsies pēc nākamā cepumiņa.
Hercoga cepumi ar aprikožu džemu un kokosriekstu bezē
Pagatavo Dienvidāfrikā iecienītos hercoga cepumiņus ar gardu aprikožu džema pildījumu, kas pārklāts ar bezgala kārdinošu kokosriekstu bezē kārtu.
Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.
Košie smilšu mīklas zvaigžņu cepumi ar cukura glazūru
Pavisam viegli pagatavojami sviesta mīklas cepumi, kuru pagatavošanā noteikti iesaisti arī bērnus. Cepumus rotā ar paša pagatavotu cukura mastiku. Košie cepumi būs īsts gardums un bērnu ballītes ēdiens.
Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm
Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.
'Žagariņi' no skābā krējuma un degvīna mīklas
'Žagariņi' ar degvīnu un skābo krējumu mīklā - tik gardi, ka pāri nepaliks neviens.
Kraukšķīgie 'Žagariņi'
Mutē kūstoši un kraukšķīgi cepumi – tradicionālie "Žagariņi". Pārkaisīti ar pūdercukuru būs īpaši gardi.
Cepumi ar Brazīlijas riekstiem
Smilšu mīklas cepumi ar Brazīlijas riekstiem un piparkūku garšvielām. Ja piparkūku garšvielas nav, tās aizstāj ar kanēli, maltu muskatriekstu, maltām krustnagliņām un maltu koriandru.
Smaidīgie cepumi ar džema un sviesta krēma pildījumu
Kas var būt jaukāks par našķi, kas uzlabo omu? Šie cepumi būs kārums, kas ēdājā raisīs smaidu, bet katrs kumoss būs bauda garšas kārpiņām.
Grezns un košs cepumu alfabēts
Izcakoti un ļoti skaisti burtu cepumi ar karalisko pūdercukura glazūru. Našķis, kas it īpaši patiks un garšos mazām princesēm.
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes
Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.
Trauslie un mutē kūstošie cepumiņi - austiņas
Tik vienkārši pagatavojami un gardi mazie, trauslie austiņu cepumi. Tos var cept, izmantojot jau gatavo kārtaino mīklu vai pagatavojot ātro kārtaino mīklu pēc šīs receptes.
Mutē kūstoši šokolādes cepumi
Trausli šokolādes cepumi, kuri ātri vien apēdas, jo ir tik gašīgi un mutē kūstoši, ka roka pati sniedzas tiem pakaļ. Bērniem noteikti patiks piedalīties dekorēšanā, izgreznojot cepumus ar cukura glazūras rakstiem.
Gardie medus-mandeļu cepumiņi
Trausli medus un mandeļu cepumiņi brīvdienu našķošanās reizei. "Es mēdzu šiem cepumiņiem variēt garšas, papildus uzberot apelsīnu vai laima miziņas, un mans jaunatklājums ir pāris lavandas ziediņi uz katra cepumiņa, tā kā tiem ir eikaliptam līdzīga garša, tad savienojumā ar medu tas patiešām ir sprādziens garšas kārpiņām!" stāsta receptes autore Medus.