Kāposti ir jāēd, kurš to nezina. Bet pienākumi un pareizā ēšana nav nekas pārāk aizraujošs, vai ne? Tāpēc kāposti jāēd garšīgi, skaisti, ar specefektiem! Tad ir cita garša, cits skats un cits efekts. Un to nu nevar noliegt – kāposti ir viens no efektīgākajiem (un arī ekonomiskākajiem!) produktiem, kas izaug Latvijā.
Liekas, kurš gan nezina: kāposti ir ziemeļu citroni, kāpostos esošais C un pārējie vitamīni ir tieši tas, kas mums visiem vajadzīgs spēkam, imunitātei un garastāvoklim. Kāposti lieliski piepilda vēderu un vēl lieliskāk izbirstē zarnu traktu, palīdzot gremošanai – un arī kādu gramu svara sadedzina! Šajās dienās, kad līdz ielīšanai svētku tērpā nu ja ir skaitītas stundas, tas ir diezgan svarīgi. Kāposti ir lieliski!
Un tomēr – ko līdz visa zināšana, ja priekšā atkal stāv kāpostgalva, kas atkal jākapā un atkal jāizdomā, kā to dabūt iekšā. Klasiskie kāpostu un burkānu salāti, iespējams ir pirmais, kas nāk prātā.
Garlaicīgi? Ir vēl dažnedažādi veidi, kā pagatavot kāposti salātus. Sāksim jau ar to, ka kāposti paši par sevi ir dažnedažādi. Ir zaļie galviņkāposti, ir sarkanie (vispār jau izskatās lillā) kāposti (vispār kosmoss! Cik skaisti tie izskatās paši par sevi un cik ļoti rotā jebkurus salātus!), un tad nāk vēl vesela rinda: ziedkāposti, Savojas kāposti, rožkāposti (pazīstami kā Briseles kāposti), un, neticēsiet, kāpostu dzimtai pieder arī kolrābji un brokoļi!
Teiksim tā: kāpostu salāti ir ne tikai garšīgs un veselīgs paēdiens. Ņemot vērā formu, krāsu un struktūru dažādību, tos var pagatavot ļoti eleganti, neparasti, skaisti un vilinoši. Piemēram, tie paši sarkanie kāposti. Dabas dizaina meistardarbs! Saliekot tos kopā ar zaļajiem galviņkāpostiem, burkāniem, zaļumu lapiņām – brīnišķīgs skats, brīnišķīga garša!
Sarkanos kāpostus var padarīt vēl sulīgākus un dot tiem īstu Ziemassvētku garšu, pasniedzot tos kopā ar apelsīniem. Apelsīniem vispār ir tāda lieliska īpašība – tie piestāv ļoti daudziem salātiem, dod sulīgumu un vienlaikus nenomāc pārējās garšas, bet iekļaujas garšu ansamblī.
Skābēti kāposti – tie jau vispār ir īsta veselīguma bumba. Pasniegti kopā ar dzērvenēm – arī neatņemama Ziemassvētku galda sastāvdaļa. Kaut gan, ņemot vērā C vitamīnu daudzumu, lielisko iespaidu uz gremošanas traktu un, galu galā, garšīgumu, skābētus kāpostus tīrā veidā, aizdarītus ar dzērvenēm un ķimenēm, mums vajadzētu ēst katru dienu, ne tikai Ziemassvētkos, kad skābētie kāposti turas cieši kopā ar cauraudzīti un cepeša tauciņiem. Bet visam savs laiks, un, galu galā, kāposts paliek kāposts!
Piemēram, arī burgerītīs kļūst daudz veselīgāks, ja tajā ir kāposti. Pat, ja kāpostu tur ir mazāk, kā varētu vēlēties – par būšanu ir, un galvenais ir attieksme un labā griba, vai ne? Veselīgums ir "mūsu viss", un kāposti nu reiz ir produkts, kas to var nodrošināt jebkurā maltītē un jebkurā ēdieneizē. Teju vai prasās pēc tosta: par kāpostiem, draugi!
Iedvesmojies veselīgiem, gardiem salātu mikšļiem gan ikdienas maltītēm, gan Ziemassvētku galda idejām no "Tasty" kāpostu recepšu klāsta!
Kāpostu salāti ar konservētiem persikiem un granātābola sēkliņām
Svaigi un ātri pagatavojami kāpostu salāti svētku galdam, kas neradīs smaguma sajūtu. Tie priecēs gan acis – ar košu krāsu salikumu, gan garšu kārpiņas. Ideāla piedeva dažādiem gaļas ēdieniem, piemēram, krāsnī ceptam lasim vai zeltainam vistas cepetim.
Sarkano kāpostu un ābolu salāti
Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.
Ziedkāpostu un brokoļu salāti ar bekonu un cieto sieru
Garšīgi un krāsaini ziedkāpostu un brokoļu salāti ar kraukšķīga bekona gabaliņiem, pikantu mērci un rīvētu cieto sieru.
Trīs kāpostu salāti ar apelsīniem
Kāpostu salāti ar apelsīniem, granātāboliem un pistācijām. Jo īpaši piemēroti svētku reizēm – tad tos gatavo dienu iepriekš, lai kāposti ievilktos.
Brokoļu salāti ar bekonu
Veselīgi un gardi salāti, kurus spēs pagatavot ikviens, neatkarīgi no savām kulinārijas prasmēm. Brokoļu salāti ar bekonu ir pagatavojami vien 15 minūšu laikā un ir ideāla maltīte, ko baudīt brīvā dabā, palutinot sevi, piemēram, pārgājiena noslēgumā. Salātu recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšu eksperts.
Vienkāršie burkānu un kāpostu salāti ar majonēzi un krēmsieru
Kāposti un burkāni ir vieni no gada aukstajos mēnešos pieejamākajiem un maciņam draudzīgākajiem dārzeņiem. Lai maltītei piešķirtu vitamīnu devu, pagatavo sulīgus kāpostu un burkānu salātus.
Vistas gaļas un brokoļu salāti ar dzērvenēm
Sātīgi un svaigi!
Ķīnas kāpostu salāti ar krabju nūjiņām, kukurūzu un zaļumu majonēzes mērci
Kad gribas ko vieglāku, bet ar dārzeņiem par "švaku" tad īstā recepte – Ķīnas kāpostu, paprikas, kukurūzas un krabju nūjiņu salāti ar spirdzinoši svaigu zaļumu jogurta mērci.
Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci
Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.
Sarkano kāpostu salāti ar fenheli
Kraukšķīgi un pikanti sarkanā kāposta salāti. Neparastākai garšai pievienots arī Vidusjūras dārzenis fenhelis. Salāti būs lieliska piedeva gaļas ēdieniem, kā arī vārītiem kartupelīšiem.
Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.
Mammas kraukšķīgie kāpostu salāti ķiploku marinādē
Manas mammas gatavoto, ārkārtīgi vienkāršo kāpostu salātu lielākie plusi ir nepārspējamais kraukšķīgums un pikanti saldskābā garša. Šie gardie salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm, gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan citiem klasiskiem, daudzu iecienītiem ēdieniem.
Krabju nūjiņu un Ķīnas kāposta salāti
Vienkāršie un gardie krabju nūjiņu un Ķīnas kāpostu salāti. Ātrām pusdienām vai viesību galdam.
Siltie kāpostu salāti ar sinepju mērci
Brīnišķīgi salāti, kas papildinās gaļas ēdienus vai zivi, kā arī rīsus vai mundierī ceptus kartupeļus. Bet tikpat labi šie salāti var būt kā pamatēdiens - pievieno grauzdētus pekanriekstus vai valriekstus, plānās šķēlītēs sagrieztu ābolu vai bumbieri, vai sieru, vai plānas vistas filejas šķēlītes. Izbaudi!
Kāpostu salāti ar mazsālītiem gurķiem
Kāpostu - mazsālītu gurķu salāti - svaigi un sulīgi, var noderēt par gardu piedevu pamatēdienam.
Krabju - kāpostu salāti I
Krabju - kāpostu salāti, kurus pēc vēlmēm var variēt mainot sastāvdaļas.
Svaigu kāpostu salāti ar gurķiem
Svaigu kāpostu - gurķu salāti - gardi un veselīgi.
Kāpostu salāti ar burkāniem un selerijas sakni
Sarkanā kāposta salāti ar selerijas sakni un burkāniem būs svaiga piedeva pusdienām jebkurā sezonā.
Kāpostu salāti ar žāvētu gaļu 'O-la-la'
Salāti "O-la-la" - kraukšķīgi ar žāvējumu.
Svaigu kāpostu salāti ar mārrutkiem
Pikanti un gardi svaigu kāpostu - ķiploku un mārrutku salāti.
Dārzeņu salāti ar Ķīnas kāpostu
Ķīnas kāpostu salāti - svaiga, garda piedeva.
Krabju salāti ar Ķīnas kāpostu un kukurūzu
Ātri un vienkārši pagatavojami krabju - Ķīnas kāpostu salāti.
Sarkano kāpostu un burkānu salāti ar mārrutku mērci
Sarkano kāpostu salāti ar mārrutku–krējuma mērci.