Tātad: siļķi kažokā vajag daudz. Jautājums par to, vai siļķi kažokā vajag vispār, īsti nepastāv. Skaidrs, ka vajag. Kā tad bez viņas? Siļķe kažokā nelaiž garām nevienu ballīti! Un Ziemassvētkus jau nu nepavisam. (Tiesa, arī Jaunais gads bez siļķes kažokā ir visai bezkrāsains pasākums.)
Siļķei kažokā līdzināties var tikai rasols – abi ir gastronomiskas leģendas, obligātie svētku viesi, bez kuriem īsti nav tas, un – par abu gatavošanu domas dalās un ugunis šķīst. Par to, kas uz kā jāliek vispirms – bietes uz siļķēm vai burkāni uz bietēm, vai majonēze jājauc ar krējumu, kāds ir pareizais majonēzes kārtu daudzums un apjoms, vai siļķei jātiek mitrinātai ar majonēzi vai drīzāk jānoslīkst tajā ar visu asti, āboliem jā vai nē utt.
Par to, kādai jāizskatās siļķei kažokā, nekādu lielo strīdu nav. Pirmkārt, tāpēc, ka katram skaidrs, ka siļķi kažokā (tāpat kā rasolu un vēl dažus episkus ēdienus) vispareizāk taisa un rotā tieši viņš. Otrkārt, tāpēc, ka siļķe kažokā katrā atraisa nevaldāmu mākslinieciskumu un proporciju izjūtu līdz pārākajai pakāpei. No majonēzē slīgstoša rozā kosmosa līdz regulāriem kārtojumiem kūkas formā ar superlīdzenām maliņām; no sārti rozā okeāna nelielas Āfrikas valsts izmērā līdz izsmalcinātām restorāna porcijām kristāla bļodiņās vai pat konjaka glāzēs.
Leģendāro salātu rotājums ir kā katra gatavotāja paraksts uz gleznas – un tā ir kārtīga glezna, tāda, ar bieziem krāsu triepieniem. Kad runa ir par siļķu kažokā, vielas un krāsas netiek žēlotas. Ir gan salāti ar rozā virspusi, gan ar majonēzes un sakapātu olu virspusīti, kur rīvēto biešu skaidiņas šķelmīgi pazib tikai pa bļodas malām. Salātus rotā biešu rozes un olu ūdensrozes, majonēzes restītes (majonēzes restīšu periods mūsu gastronomijā, šķiet, ir nepārejoša vērtība, neaizmirsīsim arī karbonādes franču stilā), redzētas pat īstas gleznas!
Lai nu kā, katram, iedomājoties siļķi kažokā, acu priekšā uzaust sava redzes glezna un mutē ir tā – īpašā, sātīgā, spēcīgā un reizēm maigā garša. Tāds liels, sulīgs gabals uz šķīvja ar rupjmaizes šķēlīti... Siekalas mutē un mēli var norīt!
"Tasty" tevi iedvesmo siļķei kažokā – te ir idejas gan kārtīgas klasikas cienītājiem, gan tiem, kas šogad gatavi izmēģināt ko jaunu.
'Silķe kažokā' svētku galdam
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Ātrā 'Siļķe kažokā'
Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.
Salātu klasika: siļķe kažokā
Vienkārši un ātri pagatavojami salāti - siļķe kažokā.
Siļķe kažokā engurnieku gaumē
Kurš teica, ka siļķes kažokam jābūt biešu lillā? Engurnieki daudzas lietas dara pēc sava prāta, un, ja viena Engures saimniece ir izlēmusi, kāds būs viņas siļķes kažoks, tad lai jūra krāc un vēji pūš, bet neko tu viņai nepadarīsi: tāds tas kažoks arī būs. Mēli var norīt kopā ar visām kalorijām!
'Siļķe kažokā' ar āboliem
"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.
'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam
Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.
Siļķes un mazsālīta laša kārtojums ar bietēm un kausēto sieru
Kad "siļķe kažokā" apnikusi, laiks izmēģināt ko jaunu – gardo mazsālītā laša un siļķes kārtojumu ar bietēm un kausēto sieru. Recepti svētku galdam iesaka mūsu lasītāja Diana Lapinska.
Suši rullīši 'Siļķe 'kažokā''
Jau iepriekš esam stāstījuši, kā "Siļķi "kažokā"" pagatavot ruletes un tortes formā, bet šoreiz uzzināsi, kā no tradicionālajām šo salātu sastāvdaļām pagatavot suši. Tīmeklī noskatītu recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Bajāre.
Romantiskā siļķe 'kažokā'
Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.
Bagetē pildīta 'Siļķe kažokā'
"Siļķe kažokā" nu reiz ir tie salāti, kuri ir apspēlēti daudzās un dažādās versijās, tomēr šī recepte pierāda, ka ļaužu izdomai nav ne gala, ne malas. Kārtām sapildot tradicionālās sastāvdaļas bagetē, ko pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, tiksi pie krāšņas uzkodas, kas visiem liks sajūsmā noelsties.
Kārtainie mencu aknu salāti svētku galdam
Kad rasols un siļķe "kažokā" apnikuši, izmēģini ko jaunu – salātu kārtojumu ar mencu aknām. Šī kārtojuma pagatavošanai tev būs nepieciešami vien pāris pavisam vienkārši produkti, bet rezultāts izdosies izcili gards. Lieliska recepte svētku galdam.
Vinegrets ar āboliem un siļķi
Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.
'Siļķe kažokā' ar burkāniem
Ātri pagatavojama "Siļķe kažokā" ar burkāniem.
'Siļķe kažokā'
Iecienītie salāti - "Siļķe kažokā".
'Siļķe kažokā' Trīnes gaumē
Visu iecienītā "Siļķe kažokā" mūsu lasītājas Trīnes gaumē.
'Rosolje' – igauņu rasols ar bietēm un siļķi
Izrādās, rasols jeb "rosolje", kā to dēvē Igaunijā, ir neatņemams svētku galda atribūts ne vien Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstī. Tiesa gan, igauņi šos salātus ir pielāgojuši savai gaumei, sastāvdaļu sarakstu papildinot ar bietēm. Katrai igauņu saimniecei ir sava "rosolje" recepte - dažās mājās šos salātus gatavo ar gaļu, citās bez gaļas, bet vispopulārākā versija ir rasols, kas papildināts ar siļķes gabaliņiem.
Kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem
"Kreftīgie kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem atgādina rasolu un būs laba alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu vai, ja bietes nav tavs mīļākais dārzenis. Produktu sagataves var sarūpēt jau iepriekšējā vakarā, tad nākamajā dienā sastāvdaļas vienkārši būs jāsaliek kopā," teic garšīgā "Instagram" konta prieksgatavot saimniece Silva, iesakot pārbaudītu recepti.
Norvēģu salāti ar ceptām bietēm, siļķi un kartupeļiem
Folija sainītī ceptas bietes ar lauru lapām un smaržīgajiem pipariem salātos būs īpaši aromātiskas, marinētie sīpoli piešķirs tiem īpašu pikantumu, bet sulīgs ābols gādās par svaigumu.
Siļķu rasols ar āboliem un mārrutku mērci
Siļķu rasols ar āboliem – tik gards, ka mēli var norīt!
Latviskās siļķmaizītes ar bietēm un biezpienu
Par latviskām šīs maizītes ir dēvējamas ne vien tādēļ, ka to pagatavošanai izmantojami produkti, ko ierasts uzskatīt par latviešu tradicionālās virtuves stūrakmeņiem, bet arī tāpēc, ka uzkodā dominējošais sarkani baltais krāsu salikums būs īsti piemērots patriotiskās noskaņās klātam svētku galdam.
Siļķu rullīši ar bietēs marinētiem sīpoliem, biezpienu un krēmīgiem kartupeļiem
Siļķe ar biezpienu un kartupeļiem ir īstena latviešu virtuves klasika, bet šoreiz piedāvājam to pagatavot neierastā izpildījumā. Biezpiens ar jogurtu un rozā siļķe? Kāpēc gan ne? Šāda krāsaina un koša klasikas interpretācija iepriecinās gan lielus, gan mazus ēdājus, un padarīs īpašu pat visikdienišķāko maltīti.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Pupiņu - siļķes un puravu salāti
Ļoti vienkārši pagatavojami pupiņu - siļķes un puravu salāti.
Rasols ar siļķi un bietēm pēc 1935. gada receptes
Iespējams, lielākajai daļai šī rasola recepte šķitīs savāda, bet tieši tāda tika piedāvāta 1935.gada izdevumā "Jaunā pavāru grāmata saimniecēm un zeltenēm".
Siļķes - biešu kanapē
Siļķes - biešu kanapē būs ļoti garda, bet lēta uzkoda.