Ar to sulīgumu vienmēr ir stresiņš – vai šoreiz izdosies vai atkal būs pasauss. Cepetis vienmēr ir liela mistērija, kur svarīgs ir gan izvēlētais gaļas gabals, gan marinēšanas nianses, gan krāsns temperatūra (un, piedodiet, dārgie zinātnes draugi, bet reizēm liekas, ka arī mēness fāze!). Bet vai vienmēr vajadzīgs tieši liels cepeša gabals?
Galu galā – kurš teicis, ka krāsnī jāliek puscūka vienā gabalā? Un kurš teica, ka tai vispār jābūt cūkas gaļai?
Varbūt, ka šis gads ir tieši tas, kad cepeša jautājumu atrisināt vieglāk? Protams, izvēle tik un tā nekad nebūs viegla – tādas nu tās izvēles ir! Jo variantu svētku cepeša gabaliem nudien ir daudz: cūkas ribiņas, steiks, karbonāde, pīles krūtiņa, pīles kājiņas, galu galā, arī vistai ir kājiņas un krūtiņa...
Mazāku gabaliņu cepšanai ir daudz priekšrocību: daudz īsāks marinēšanas un cepšanas laiks, mazāk riska, ka cepetis var būt sauss vai neizcepies, servēt var skaisti tieši uz šķīvjiem. Jautājums par cepeša sulīgumu un ādiņas kraukšķīgumu, protams, netiek atcelts, bet, cepot gaļu mazākos gabaliņos, par to ir vieglāk parūpēties. Mazāku gaļas gabalu gatavošana un pasniegšana ir ideāls variants tad, ja ēdāju nav daudz.
Protams, cepot mazākus gaļas gabalus, ir arī savi riski – jāuzmanās, lai gaļa neapkalst, nepārcepas, nepiedeg, un jāņem vērā, ka tā atdziest ātrāk nekā vesels cepeša gabals. Laika plānošana te jāveic precīzāk, lai gaļas cepšana beidzas pāris mirkļus pirms sēšanās pie galda.
Vārdu sakot, noņemšanās ar vakariņā būs vienmēr – bet jebkurā gadījumā tas ir to vērts. Cūķis, puscūķis, pīle vai vēl kāds zvērs – galvenais, lai rezultāts izcils, un visi gardi paēduši.
Iedvesmai gardas receptes no "Tasty" krājumiem, lai pagatavotu izcilu svētku maltīti.
Ziemassvētku jēra ribiņas labākajās gardēžu tradīcijās
Ziemas saulgrieži ir laiks, kad katras saimnieces lepnums ir bagātīgi klāts svētku galds. Labākās Ziemassvētku tradīcijas nosaka, ka Ziemassvētkos uz galda jābūt deviņiem ēdieniem, lai nākamais gads būtu pārticis un bagāts, turklāt svētku laikā katram ēdienam ir sava īpašā nozīme, tā, piemēram, sens ticējums vēsta, ka galdā jāliek gaļa, lai ēdājiem neaptrūktos laime. Un kādēļ gan lai tā nebūtu jēra gaļa? Restorāns "Tex-Mex Republic" piedāvā īpašu recepti gardām un bagātīgām svētku vakariņām. Labu apetīti!
Cepta pīles fileja ar jāņogu mērci
Īsts svētku ēdiens, tik ļoti gards un garšā pilnīgs. Perfekti ceptai pīles filejai, pārgriežot to uz pusēm, jābūt viegli sārtai un sulīgai.
Cūkgaļas šķēles ruma mērcē
Sagribējās gaļu! Tādu kārtīgu gaļu, ar kuru piesiet dūšu uz vairākām dienām. Manā gadījumā tā ir cūkgaļa. Trekna, sātīga un piesien dūšu, tas ir fakts!
Ceptas pīles kājiņas ar pupiņām un lapu kāpostiem
Restorāna cienīga maltīte, kuras pagatavošanai ieteicams gatavoties jau laikus, lai pīles kājiņas varētu kārtīgi iemarinēties. Bet rezultāts būs tā vērts – smalkas vakariņas ar kārtīgi izceptu pīles kājiņu, karstiem pupiņu salātiem un kāpostu lapām.
Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci
Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".
Pīles fileja alus marinādē ar biešu-aveņu, burkānu- seleriju biezeņiem un blanšētiem ziedkāpostiem
Krāsaina un spilgta garšu improvizācija, ko piedāvā ģimenes restorāna "HERCOGS" šefpavārs Andris Rūmītis.
Sulīga vistas filejas karbonāde ar tomātu pastu un sieru
"Visssulīgākā vistas karbonādes recepte, ko esmu gatavojusi," saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere. Lūk, viņas gardā recepte!
Sulīga, cepeškrāsnī gatavota vistas karbonāde ar sieru un tomātiem
Siera cepurīte ir receptes garšas noslēpums, vistas filejas izdosies sulīgas un mīkstas. Vari izmantot mocarellu vai jebkuru sieru, kas tev garšo. Uz filejas vari klāt tomātus vai, piemēram, sēnes, kas papildinās garšu. Tomātus vari griezt kubiciņos vai šķēlēs. Cepeškrāsnī gatavoto vistas filejas recepti iesaka gardēde Monta Štrodaha.
Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci
"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.
Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu
No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.
Zeltaini apceptas cūkgaļas karbonādes ar ķiplokiem un timiānu
Ar ķiplokiem un timiānu ceptas cūkgaļas karbonādes šķēles ikdienas vakariņām.
Sulīgas franču karbonādes cepeškrāsnī
Franču karbonādes cepeškrāsnī jeb gaļas, sīpolu, tomātu un siera kārtojums gardai maltītei bez lielas piepūles.
Krāsnī ceptas karbonādes ar sēnēm, sieru un tomātiem
Krāsnī gatavotas karbonādes būs īpaši sulīgas un gardas. Šī ēdiena gatavošanai vari izmantot ne vien cūkgaļu, bet arī vistas, tītara, liellopa vai teļa gaļas šķēlītes.
Cūkgaļas karbonādes ar Fetas siera mērci un ceptiem kartupeļiem
Grilētas cūkgaļas karbonādes ar krāsnī ceptiem kartupeļiem - tā ir nepārspējama garša un brīnišķīgs grilēta ēdiena aromāts!
Cūkgaļas karbonāde dārzeņu mērcē
Cūkgaļas karbonāde dārzeņu mērcē - piemērota visai ģimenei.
'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri
Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.
Pildītas dubultās karbonādes ar sieru
Ikdienai un svētku galdam pildītas dubultās karbonādes ar sieru.
Aļņa gaļas rulete ar pildījumu
Aļņa gaļas rulete, pildīta ar sēnēm, burkāniem, plūmēm vai jebko, kas ienāk prātā.
Vistas šķiņķu karbonāde
Vistas šķiņķīšu karbonāde ikdienas pusdienām vai vakariņām.
Sulīgas ribiņas ar folijā ceptiem kartupeļiem
"Vienkāršā virtuve" ir “Facebook” konts, kurā smaržo pēc īstas dzīves, garšvielām, kārtīga mājas ēdiena un mīlestības. Īpašas brokastu receptes mīļotajai sievai, sātīgas, gardas vakariņas lielai ģimenei ar dažāda vecuma bērniem, izcilas grila maltītes, ko baudīt dārzā labā, lielā kompānijā.
"Vienkāršās virtuves" autors sevi raksturo kā tēti virtuvē. Viņa kulinārā devīze ir: ātri, vienkārši, garšīgi. Viņš pats atzīst, ka ar produktu svēršanu neaizraujas un visu vairāk dara uz aci – tāpēc arī šajā grila vakariņu receptē nebūs ne gramu, ne kilogramu, tikai sastāvdaļas. Šī ir recepte no īstas dzīves – ja tā padomā, vai tad paši bieži sveram gaļu, kartupeļus un garšvielas?
Gardas ribiņas sojas mērces un brūnā cukura marinādē
Ja drēgnākos rudens vakaros gribas uzēst gruntīgāk, tad jāķeras pie ribiņām kreptīgā marinādē. Klāt labi garšos gan kartupeļu biezputra, gan cepti dārzeņi – kas nu kuram smeķē.
Ribiņas marinādē ar kartupelīšiem
Ribiņas marinādē ar kartupelīšiem – kārtīgām pusdienām vai vakariņām gan pašu ģimenei, gan viesiem.
Cūkas ribiņas ar pikantu mērci
Viegli pikantas cūkgaļas ribiņas ar saldeni skābu, biezu mērci. Ēd ribiņas tāpat vai pasniedz ar svaigiem lapu salātiem.
Ceptas jēra ribiņas ar sinepēm un piparmētru mērci
Krāsnī ceptās jēra ribiņas būs lieliskas kā pamats greznākās pusdienās vai vakariņās. Gaļu pasniedz ar salātiem vai krāsnī ceptiem kartupelīšiem.
Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci
Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.
Cūkgaļas ribiņas ar tomātu un krējuma mērci
Kārtīgi apceptas un pēc tam novārītas cūkgaļas ribiņas, kas pasniegtas ar pašu gatavotu konservētu tomātu mērci. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Liene, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Grilētas cūku ribas, marinētas terijaki mērcē Māra Jansona gaumē
Gardās, mīkstās, smaržīgās grilētās cūku ribiņas. To priekšrocība grila vakarā ir tā, ka ribas pirms marinēšanas tiek novārītas jau gatavas, un, kad ir iekurts grils, tās ir tikai jāapbrūnina, līdz ar to izsalkušie samērā ātri var jau našķoties ar apetelīgo gardumu.
Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem
Glazētas ribiņas ar medu un garšaugiem - ikdienas vai svētku galdam.
Cepeškrāsnī ceptas cūkas ribiņas saldskābā mērcē
Cūkas ribiņu recepti saldskābā mērcē iesaka portāla "Cālis" lietotājs Rakaris.
Cūkas ribiņas medus sinepju glazūrā
Beidzot ir pienākusi ziema un, spriežot pēc kliedzošajiem virsrakstiem ziņu portālos, tad šis aukstums laikam ir kaut kas anormāls. Nezinu gan, ziema kā ziema, beidzot būs aizsalis kāds ezers un es varēšu nodoties savām iksvētdienas peldēm! Jau divas reizes esmu bijusi, neskatoties, ka nebija ledus. Izrādās, ka iebrist aukstā ezerā nemaz nav tik grūti, kā man sākumā likās. Tagad mani uztrauc tikai viens, ja ezers būs aizsalis, vai kāds būs pamanījies izkalt tajā caurumu, vai arī man pašai par to būs jārūpējas. Tad jau rīt redzēs!
Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem
Cūkgaļas ribas ar ķiplokiem baltvīna un sīpolu mērcē.
Grilētas ribiņas pikantā marinādē
Grilētas ribiņas ar mērci, marinētiem dārzeņiem un kartupeļu čipsiem.
Cūkgaļas medaljoni ar sēņu un siera mērci
Īpaši gardie cūkgaļas medaljoni sēņu un siera mērcē.
Liellopa filejas medaljoni ar ceptām kartupeļu daiviņām un ūdenskrešu mērci
Jo vienkāršāk, jo garšīgāk! Ceptas filejas šķēles ar neierastu pavērsienu – ūdenskrešu mērci. Ļoti gardi!