Ģimenei sanākot kopā pie Ziemassvētku galda, parasti raisās atmiņas. Kāds pie eglītes noskaita pantiņu, ko restaurējis atmiņā no bērnības. Kāds atceras omes leģendāros pīrāgus. Kāds atceras, kā lauku vecmāmiņa vienmēr sagaidījusi ar lielu bļodu debesmannas. Bērnības garšas un smaržas tādos stāstos atdzīvojas!
Sagribas atkal visu, visu – debesmannu un peldošās salas, riekstiņus un šokolādes desu, cepumus, ko varēja malt ar gaļasmašīnu, pie kuras bija klāt tāds kā lineāliņš ar dažādām cepumu formām, "Selgas" biezpiena un marmelādes mājiņas...
Laiku pagriezt atpakaļ nav iespējams, taču atgriezties bērnības garšās – gan! Katram, protams, ir savs pats, pats garšīgākais bērnības ēdiens, un tik labi kā omei un mammai nesanāk nevienam, bet – mēģināt var un vajag! Nedēļas nogale, kad sildāmies svētku sajūtās un baudām ģimenisku kopā būšanu, ir kā radīta, lai pagatavotu kaut ko saldu un gardu – kā bērnībā.
Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu
Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.
'Slinkie riekstiņi' no cepumiem un vārīta iebiezinātā piena
"Tā sakārojās nobaudīt bērnu dienu kārumu - pildītus riekstiņus, bet nebija formiņu pie rokas. Mazliet padomāju un atradu risinājumu - viens, divi, trīs un "slinkie riekstiņi" gatavi," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Trauslie 'Riekstiņi' ar iebiezinātā piena pildījumu
Gaidītākais našķis bērnu ballītēs - smilšu mīklas "Riekstiņi" ar iebiezinātā piena pildījumu.
Klasiskie 'Žagariņi'
Gardie bērnības našķi – "žagariņu" cepumi. Tik gardi un saldi, it īpaši ja tos pārkaisa ar pūdercukuru. Gatavoti pēc "Cāļa virtuves" fotoreceptes.
Kraukšķīgie 'Žagariņi'
Mutē kūstoši un kraukšķīgi cepumi – tradicionālie "Žagariņi". Pārkaisīti ar pūdercukuru būs īpaši gardi.
Čagana debesmanna ar aukstu pienu
Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.
'Mīlas gulbīši' jeb 'Peldošās salas'
"Mīlas gulbīši" jeb "Peldošās salas" - gards deserts 15 minūtēs.
Peldošās salas
"Sen zināmās un gardās peldošās salas - gards deserts īstiem kārumniekiem. Es izmantoju lauku olas, tāpēc vaniļas mērce sanāca tik skaisti dzeltena," recepti iesaka mūsu lasītāja Kristīne Henzele.
Ziemīgais rīsu krēms ar dzērveņu un ābolu mērci
Meklējot saldēdienu idejas, noteikti vērts izmēģināt šo ziemīgo rīsu krēmu. Pagatavošana itin vienkārša, bet rezultāts - izcils!
Rīsu un saldā krējuma krēms
Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem saldēdieniem - rīsu krēms ar saldo krējumu! Ēd tāpat vai ar ogu ķīseli!
Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm
Rīsu krēms ar putukrējumu un rozīnēm - deserts, kas izdosies arī iesācējam.
Ēdiens kā atmiņas jeb mēnestiņi ar bērnības garšu
"Viss, ko es gatavoju ir atmiņas. Pat rasols ir atmiņas," saka Maruta Funta. Uzrakstot "Facebook" savas pārdomas par to, kā ēdiena gatavošana uzjundī dārgas atmiņas par vecmammu un bērnības garšām, Marutai pat sveši cilvēki rakstījuši par to, cik ļoti tas sasaucas ar viņu virtuves pieredzēm. Ēdiens jau nekad nav tikai ēdiens vien.
Šokolādes desa – kārumnieku sapnis
Šis kārums nebūs pārāk salds, jo receptē izmantots maz cukura. Baudi to ar rūgtāku kafiju, tad garšas saspēlēsies. Viegli pagatavojamais gardums atgādina mīļas atmiņas no bērnības, kad tas tika gatavots kopā ar vecākiem. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Saldā šokolādes 'desa' ar marmelādi un riekstiem
Ziemassvētki arī mūsmājās ir laiks, kad atminamies bērnības garšas un galdā ceļam ēdienus, ko varbūt pārējā gada laikā nemaz nekārojas. Viens no tiem ir saldā desa, kas laikā, kad biežāk cepam dažādas kūkas, bija nepelnīti aizmirsta vērtība.
Šokolādes desa ar cepumiem un marmelādi
Šokolādes desa ar cepumiem un marmelādi ir daudzas reizes garšīgāks par veikala "Saldo bruneti" (tā nav antireklāma, jo man "brunete" arī ļoti garšo). Laužot cepumus, lieliski var nomierināt nervus un pagatavošana neaizņem daudz laika.
Buberts pēc omītes receptes
Sandra Kugelberga dzīvo Anglijā. Apciemojot ģimeni Latvijā, viņa vienmēr cenšas izbaudīt Latvijas ēdienus un bērnības garšas. Buberts ir viens no Sandras mīļākajiem bērnības ēdieniem. "Manai omei tas vienmēr bija ļoti svarīgs un nopietns pasākums – gatavot ģimenei bubertu. Bija kreņķis, ja nesanāca!" saka Sandra. Izcili gardais saldēdiens nav nemaz tik viegli pagatavojams – jāzina dažādi knifiņi. "Ar māsām eksperimentējām un taisījām tik ilgi, līdz sanāca kā bērnībā!"
Gaisīgas rauga pankūkas, atceroties bērnības garšu
Rauga pankūkas, kas atgādina savulaik bērnudārzos gatavotās. Pufīgas, vieglas un gaisīgas, tik garšīgas, ka pazūd no šķīvja zibens ātrumā. Baudi ar ievārījumu vai krējumu. Recepti iesaka gardēde Laila Rudzone.
'Svetlanas' cepumi – bērnības gardais kārums
Sātīgi un bagātīgi, ar vārīto iebiezināto pienu un šokolādi. Pavisam īsti. Bērnības iemīļoto kārumu vari pavisam viegli pagatavot mājās. Recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.
Svētki ar bērnības garšu – saldā desa ar marmelādi
Latvijas svētku sajūtas nereti saistās ar mūsu bērnības dienu garšām. Noskaņa un atmiņas. Saldā desa ar cepumiem un marmelādi ir kārums, ko gatavoja vecāki, kad mēs bijām mazi. Tās ir mīļas un siltas atmiņas, kas asociējas ar mājām un kopā būšanu. Šodien – Latvijas svētku dienā – vari viegli pagatavot arī tu un radīt jaukus mirkļus ne tikai saviem mazuļiem, bet arī savai mīļotajai otrajai pusītei. Recepti iesaka "Nadīna kūko".
Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem
Bērnības atmiņas, kad vecāki šo kārumu nopirka vietējā konditorejā. Gredzentiņi bija vienkāršs našķis, bet tik gards! Un tagad pavisam viegli vari pagatavot tos mājās. Cepumu maigā smarža piepildīs virtuvi un radīs mājīgu noskaņu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.
Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši
Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!
Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu
Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!
Klasisks biezpiena krēms ar ogu ķīseli
"Jau kādu laiku no prāta neizgāja šis bērnības kārums – biezpiena krēms ar ķīseli. Beidzot saņēmos un uztaisīju. Tagad sēžu pārēdusies un domāju, varbūt varu vēl kādu sakārdināt," tā recepti piesaka mūsu lasītāja Ligita Dambīte.
Foto recepte: Biezpiena plācenīši krējuma mērcē
"Mans bērnības ēdiens. Tā plācenīšus gatavoja mana mamma, krustmātes un abas vecmāmiņas. Man pašai bērnībā (un es redzu, ka arī bērniem, kamēr tie mazāki) labāk garšoja variants bez mērces, tādi sausi, tikko no pannas, tomēr ar laiku labāk iegaršojās plācenīši ar gardo mērcīti. Bērnībā plācenīšus cepa uz malkas plīts, sutināja uz plīts malas, kur mazāka liesma, un siltus glabāja cepeškrāsnī. Dažreiz klāt dzērām arī kakao," ģimenē iecienītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.
Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli
Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Vienkāršais mannas pudiņš ar ķīseli
Vienkāršs deserts ar bērnības garšu. Šo mannas pudiņu var pagatavot no produktiem, kuri atrodami teju katrā virtuvē. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.
Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
"Tieši šādi pagatavoti biezpiena plācenīši ir manas bērnības atmiņu garša un smarža. Pēc šīs grāmatiņas arī pati, maza būdama, esmu bieži palīdzējusi babiņai (tā es saucu savu vecmāmiņu) pagatavot ko gardu. Šī 1987. gadā izdotā pavārgrāmata man ir ļoti mīļa, jo, cik atceros sevi, tik atceros šo recepšu krājumu. Gan jau, ka katram ir kāda lieta, kas ceļo kopā pa dzīves ceļu, vai ne?!" pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Kafijas krēms 'kā bērnībā'
Bērnībā kafejnīcās bija nopērkams visgaršīgākais kafijas krēms ar dzērveņu ķīseli, ko servēja vecajos labajos metāla trauciņos uz krēmbaltas plastmasas kājiņas. Recepti bērnības garšas krēmam iesaka mūsu lasītāja Jūlija Šuškova.
Klasiskās 'Vecrīgas' ar gaisīgu biezpiena krēmu
Pūdercukuroto kūciņu trauslā mīklas garoziņā slēpj maigu biezpiena krēma pildījumu – īsta bērnības garša! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece. No šī produktu daudzuma sanāks aptuveni 25 "Vecrīgas".
Bērnības kārums – eļļā vārītās 'rozītes'
Trauslās un kraukšķīgās "rozītes", kas vārītas eļļā, ļoti daudziem uzjundīs nostalģiju. Šis gardums ir gatavojams ar speciālu cepumu formu, kura, ļoti iespējams, ir saglabājusies vecmammai vai mammai.
Konditoreju klasika: Smilšu mīklas groziņi ar gaisīgu olbaltuma krēmu
Recepti daudzu iecienītam bērnības kārumam no padomju konditoreju klasikas iesaka garšīgā "Instagram" konta karineljka saimniece, konditore Karina.
Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem
Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.
Vienkāršais 'Skudru pūznis' ar cepumiem un iebiezināto pienu
Pavisam vienkāršs deserts ar bērnības garšu – "Skudru pūznis".
Bērnības našķis – cepumu rullīši ar ievārījuma pildījumu
Bērnības kārums – cepumu rullīši ar saldu zapti pildījumā. Vienu pagaršojot, roka pati no sevis tā vien stiepsies pēc nākamā cepumiņa.
Bērnības cepumi 'Kallu ziedi'
Kallas ziedu formas cepumi ar bērnības garšu, pildīti ar gardu sviesta krēmu.
Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'
Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.
Bērnības garša – saldējuma kokteilis ar plūmju sulu
Kad tad vēl, ja ne vasarā baudīt atsvaidzinošo saldējuma kokteili Nepārspējams salikums ir plombīra saldējums un plūmju sula, taču, nedaudz mūsdienojot šo klasiku, tas papildināts ar svaigām vasaras veltēm.
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Gardās cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu
Cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu un šokolādīgiem jumtiņiem ir daudzu kopš bērnības iecienīts gardums. Mazie gardēži būs īpaši priecīgi palīdzēt tev gatavot šo kārdinošo desertu.
Bērnības ābolu kūka 'Sapnis'
Pati gardākā kūka – bērnības ābolu kūka 'Sapnis'
Vienkāršais piena ķīselis
Pavisam vienkāršs un ātri pagatavojams kārums no bērnības – klasiskais piena ķīselis. To var pagatavot tāpat vai pievienot karstajam ķīselim rozīnes vai riekstus, ja ir vēlēšanās.
Biezpiena bumbiņas gluži kā bērnībā
Ņemam biezpienu, olas, mazliet cukura un pamats gardu biezpiena bumbiņu jeb pončiku mīklai gatavs. Saldais bērnības gardums būs lielisks našķis, kuru pagatavot it nemaz nav sarežģīti.
Cepumu 'Sēnītes' vai 'Vāverītes' mīkla
Gardās "Sēnītes" vai "Vāverītes" ir cepumi, kurus ar sentimentu atceramies vēl no pavisam agras bērnības. Jau tolaik tiem bija īpaša vērtība, jo ne visām saimniecēm mājās bija smagā sēnīšu vai vāverīšu cepamforma - īpašs veidojums, ar kuru vajadzēja rīkoties ļoti uzmanīgi, jo cepumi tika gatavoti nevis cepeškrāsnī, bet uz gāzes plīts riņķa. Šo bērnības garšu atmiņā iespējams atsaukt arī tagad - ja paveicies kādā krāmu tirdziņā vai vecmāmiņas pieliekamajā uziet cepamformu! Recepte no portāla "Cālis.lv" virtuves foruma krājumiem.
Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'
Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.
Bērnības magoņmaizītes ar šokolādes glazūru
Lai gan mūsdienās veikalā ir nopērkams gandrīz vai pilnīgi viss, reizēm ļoti sakārojas tieši mājās ceptas smalkmaizītes ar bērnības garšu. Savu versiju par daudzu iecienītajām magoņmaizītēm piedāvā kulinārijas bloga Gards, ka nenoēsties! autore.
Ievārījuma kvadrātiņi ar bērnības garšu
Šie ievārījuma kvadrātiņi nedaudz garšo pēc bērnības - it īpaši, ja ar tiem našķējas, uzdzerot glāzi piena.
Saldās rauga mīklas bumbiņas jeb pončiki
Daudziem viens no bērnības kārumiem savulaik bija eļļā vārītas (ceptas) rauga mīklas bumbiņas, sauktas arī par pončikiem. Lūk, recepte, kas ļauj pagatavot ļoti maigus, mīkstus un gaisīgus pončikus!
Mannas buberts – saldēdiens no bērnības
Klasiskais mannas buberts ar olām daudziem saistās ar bērnību un saldēdienu, ko mamma vai vecmāmiņa gatavoja brīvdienu pusdienās. Kādēļ gan neatcerēties bērnības garšu un nepalutināt sevi un savu ģimeni ar burvīgo, krēmīgi gaisīgo mannas bubertu, kas pārliets ar zemeņu, ķiršu vai dzērveņu mērci?
Ķirbju gotiņas
Kad vīrs stāsta savas bērnības atmiņas, kad varēja kilogramu "Gotiņu" konču apēst, man ieplešas acis, un grūti noticēt, jo es pati, cik vien sevi atceros, maksimums divas konfektes esmu varējusi apēst. Maksimums! Parasti pat vienu apēst ir bijis grūti, lai gan nav tā, ka man negaršotu, bet - kaut ko tik saldu un tik daudz... Un nekas nav mainījies. Tās ir konfektes, ko man gribas reti un maz.
Buberts - kā bērnībā
Gaisīgs un gards buberts - deserts ar bērnības garšu.
Mannas - piena putra
Pienā vārīta mannas putra ar bērnības garšu.
Pufīgie belaši pēc omas receptes
Kad vecmāmiņa uztaisa savulaik daudz apspriestos belašus, mūsu mājās tā ir īpaša ēdienreize. Izdodas tematiskā ballīte. Belaši atgādina mūsu bērnību, un, kas vēl svarīgāk – tos gatavojusi mīļā ome. Tad mēs izbaudām visu procesu, sēžamies pie kopīga galda, uzspēlējam akordeonu, piemeklējam pat tā laika traukus, kas radītu nostaļģisku noskaņu.
Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu
Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!
Klasiskie čebureki
Čeburekus var pildīti ar visu, ko sirds kāro – sēnēm, sieru, bekonu, vistas gaļu, pat sautētajiem kāpostiem. Šī recepte ir klasiskā – ar maltu cūkgaļu. Čebureku garšas noslēpums ir bagātīgajā pildījumā. Mājās viegli tos pagatavot, cepot pannā ar lielu eļļas daudzumu – vismaz centimetru dziļumā. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.