Kādu zupiņu ēdīsim? Tas, protams, gaumes jautājums. Kādam varbūt uz kāpostiem un pīrādziņiem kuņģītis tā apslincis un saguris, ka vajag kādu pātadziņu – kādu uzmundrinošu tom yum zupiņu ar garnelēm, čili, ķiplociņu un labi daudz garšvielām asumiņam.
Citam atkal noderēs maigi oderējoša ķirbju krēmzupiņa, dārzeņu biezzupa vai laša zupiņa. Tā teikt – maigums, mīlestība, nekādu asumu un neviena jautājuma!
Ļoti mierinošas, protams, ir visas zupas, ko vārījusi mamma – dārzeņu, frikadeļu, pupiņu zupa, akdies, galu galā, vistas zupiņa dievišķā! Jebkāda, jo mammas vārītās zupas vienmēr sasildīja, nomierināja, ietina tādā kā siltā pledā un uz brīdi ļāva noticēt, ka visas problēmas var apēst pa karotei vien, kamēr mamma mierinoši glauda muguriņu.
Šķiet, ka šajās dienās uz urrā iet tieši dārzeņu zupas, kas, aizdarītas ar kausēto sieru vai dāsnu karoti krējuma, ir gana sātīgas, bet nabaga sagurušo kuņģīti pārāk neapgrūtina. Ja nu kādam tā ir sāpīgā tēma vēl šodien, tad droši var ieteikt piena zupas. Auzu pārslu zupīte, mannā zupīte, makaronu zupīte – visas piena zupas dara brīnumus, silti un maigi, cilvēks drīz vien sāk murrāt kā siltu pienu sadzēries kaķēns.
Lai nu kā – zupas ir īsts burvju eliksīrs, kas nomierina vai, tieši otrādi, uzmundrina, atkarībā no vajadzības. Iedvesmai dalāmies ar zupu receptēm no "Tasty" karstās un lieliskās kolekcijas.
Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē
Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.
Laša zupa kā maza laimīte
Laša zupa ir zelta klasika - sātīga, sildoša, neprātīgi garšīga un vienmēr eleganta! Recepti iesaka Veronika Ļevša. Portālam "Tasty" Veronika reiz atzinās: "Esmu tāds cilvēks, kurš labprāt dod. Daudzi pavāri nedalās ar savām receptēm. Firmas noslēpums. Man patīk sniegt cilvēkiem mazu laimīti un iepriecināt."
Ķirbja krēmzupa ar kokosriekstu pienu
Ķirbja krēmzupa ir maiga, garšīga un sātīga. Viena no rudens omulīgākajām zupām, kas sasilda un nomierina. Cilvēks kļūst laimīgs un apskaidrots. Ķirbju zupa ir kā tāds latviešu gastronomiskais "Ommm". Pareizām sakot, "ņammm".
Pikantā burkānu un tomātu zupa
Tomāti un burkāni aug griezdamies – jāizmanto, lai figūrai draudzīgi un garšīgi paēstu! Recepti, iedvesmojoties no Dīna Orniša grāmatas "Sirds veselībai", pagatavojusi un iesaka Vendija Karalkina savā "Instagram" kontā.
Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo
Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.
Eksotiskā un asā Tom Yum zupa ar kokosriekstu pienu mājas gaumē
Ar eksotiskām garšas niansēm, tomēr šo zupu vari pagatavot pēc savas patikas, pievienojot tās sastāvdaļas, kas tev garšo. Šīs zupas noslēpums ir tieši kokosriekstu piens un Tom Yum pasta, kas to padara reizē krēmīgu un ļoti asu. Vari zupai pievienot arī nūdeles.
Dārzeņu zupa ar lasi kaloriju skaitītājiem
"Ja brīvdienās gadījies saēsties pārāk daudz šašlika un citu labumu, tad lielisks "detokss" puncim būs viegla dārzeņu zupiņa ar lasi," recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm
Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?
Krēmīgā vistas un citronu zupa grieķu gaumē
Nebūs melots, sakot, ka vistas zupa ir iecienīta visā pasaulē – katrā valstī ir savi šī ēdiena gatavošanas knifi. Šoreiz skaidrosim, kā mājās pagatavot "avgolemono" – krēmīgu, sātīgu un ļoti gardu vistas virumu grieķu gaumē.
Zilā krēmzupa ar zilo sieru Bridžitas Džonsas gaumē
"Bridžitas slavenā zupa filmā iekrāsojās zila no dzijas, ar ko viņa bija apsējusi puravus. Manējā savu krāsu ieguvusi no sarkanajiem kāpostiem," teic receptes autore, veģetārās skolas "Vegus" dibinātāja Dita Lase. Neskatoties uz neparasto krāsu, šī krēmzupa patiesībā ir ļoti garšīga. Pagatavo to un pārsteidz ģimeni!
Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem
Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.
Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem
"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām
Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Fiksā sēņu zupa ar kausēto sieru
"Šī sēņu zupiņa ir ļoti ātri pagatavojama un sanāk ļoti garda. Ja ir vēlme, var pievienot arī pannā apceptu šķiņķi, bekonu vai kādu citu gaļu, bet arī tāpat zupa ir gana sātīga," tā recepti piesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru
Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!
Sātīga veģetārā soļanka ar sēnēm un pupiņām
Gatavojot soļanku, parasti zupas vārīšanai izmantojam vairāku veidu gaļu, bet garda un sātīga soļanka izdosies arī veģetārajā versijā, aizstājot gaļu ar dažādiem graudaugiem, pākšaugiem un sēnēm. Recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem un kausēto sieru
Krēmzupa ir viegli pagatavojama un neprasa stundām ilgu darbošanos pie plīts. Šādu zupu var pagatavot bez gaļas, kas būs izcils gavēņa ēdiens, jo sātīgumu piešķirs gan turku zirņi, gan kraukšķīgie grauzdiņi.
Tomātu zupa ar vistas gaļas frikadelēm
"Ziemā ar salātiņiem vien nepietiek. Dvēsele prasa kaut ko sildošu, piemēram, ugunīgu pastu, karbonādes gabalu vai zupu. Šī zupa garšos visiem, īpaši jau frikadeļu zupas cienītājiem," tā savu recepti piesaka kulinārijas bloga "Pipars.lv" autors Rojs Puķe.
Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē
Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.
Gatava 5 minūtēs: piena zupa ar makaroniem
Piecās minūtēs pagatavojamā piena zupa ar mazajiem makaroniņiem un zeltainām sviesta "actiņām" ir īsts glābiņš reizēs, kad bērni korī skandē: "Ēst, ēst, ēst!" Šo zupiņu mazie rezgaļi mīļuprāt ir gatavi baudīt gan brokastīs, gan launagā, gan vakariņās.
Ātrā ziedkāpostu zupa ar sieru
Ātri pagatavojama siera un ziedkāpostu zupa gardai maltītei.
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma
Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.
Ātrā siera, šampinjonu un vistas zupa
Ātrā siera – šampinjonu zupa pagatavojama 25 minūtēs, turklāt gana sātīga, pateicoties sieram un vistas filejai.
Saldētu baraviku krēmzupa ar grauzdiņiem
"Tā kā šis gads loloja ar iespaidīgu sēņu ražu, tad saldētavā ir krājumi, ko var sākt pakāpeniski izmantot," stāsta receptes autore Elise Bikova. Krēmzupa ir ātri un vienkārši pagatavojama, bet garšos tikpat labi kā restorānā!
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.
Franču sīpolzupa ar grauzdiņiem un sieru
Lai arī kāds šo zupu nodēvēja par bada laika maltīti, jo sastāvdaļas ir patiesi gaužām maz un lētas, tas nemazina faktu, ka zupa garšo izcili labi. Un neesiet aizspriedumaini, jo zupa ir arī gana sātīga!
Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.
Japāņu rāmen zupa
Tradicionālā japāņu rāmen zupa ir sātīga un garšām bagāta. Tomēr ziemeļniekiem tās pagatavošana nereti sagādā galvassāpes šai zupai raksturīgās specifiskās garšas un salduma dēļ, turklāt tās tapšanā nepieciešama noteikta temperatūra. Savu rāmen recepti atklāj "Samsung Galaxy Dream Chef" pavāršova fināliste Monta Meiere.
Ķirbju krēmzupa ar kokosriekstu pienu un saulē kaltētiem tomātiem
Biezzupas izdosies pat tiem, kas brēc, ka gatavot neprot. Un nelauzīs kaulus steidzīgajiem, jo virtuvē būs jāpavada tikai pusstunda! Ja, lasot šo, saki, ka ķirbju zupas jau apnikušas, turpini vien lasīt, jo šai ir neierasta nianse - saldā krējuma vietā izmantots kokosriekstu piens!
Ātrā frikadeļu zupa ar austrumniecisku 'piesitienu'
Kad šķiet, ka mājās nekā nav un izrādās, ka tuvējais veikals pēc svētkiem nestrādā, nākas likt lietā izdomu un uztapināt kaut ko no tā paša "nekā", rezultātā iegūstot lielu katlu ar gardu un aromātisku frikadeļu zupu.
Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas
Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.
Laša un dārzeņu siera zupa
Reizēm garšu kārpiņas ir teju izslāpušas pēc kaut kā klasiska. Laša zupa ar krāsainiem dārzeņiem un kausēto sieru garšos vairāk nekā dievīgi un pabaros pat izsalkušākos zupu skeptiķus.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Krēmīga kausēta siera – šampinjonu zupa
Ļoti sātīga kausēta siera un šampinjonu zupa ar dārzeņiem.
Krēmīgā zivju zupa
Krēmīgā zivju zupa ir lieliska! Lieciet visu vienā katlā, uzvāriet un izbaudiet!
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Laša filejas un dārzeņu zupa ar baltvīnu
Zivju un dārzeņu zupa ir veselīgs un salīdzinoši viegls ēdiens, kas piemērots gan vakariņu, gan arī pusdienu galdam. "Double Coffee" šefpavārs Jānis Riekstiņš apgalvo, ka par pamatu zupai der jebkura zivs – gan sarkanās gaļas, gan baltās. Zupu īpašu padarīs arī buljonam pievienotās ķimenes un oregano.
Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām
Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.
Kaltētu sēņu zupa
Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.
Puravu un vistas zupa ar kokosriekstu pienu
Vienkārša vistas, lēcu un puravu zupa ar kokosriekstu pienu. Biezākai konsistencei zupai pievieno arī svaigas spinātu lapiņas.
Minestrone mājas gaumē
Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!
Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru
Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.
Bagātīgā dārzeņu krēmzupa
Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.
Vistas buljona krēmzupa
Mazliet citādāka krēmzupa, kas pagatavota no iepriekš novārīta buljona un piena. Īpaši sasildīs aukstajās dienās, kad nomoka drebulis.
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Sātīgā ungāru gulašzupa
Tradicionālā ungāru gulaša zupa ir tik bieza un sātīga, ka vakariņās pilnīgi noteikti varēsi iztikt bez pamatēdiena.
Slinkā frikadeļu zupa
Recepte īsteniem sliņķiem – ātrā frikadeļu zupa, kas neprasīs īpašu piepūli. Izvēlies tos dārzeņus un malto gaļu, kas pašam tīk, lai zupa sanāktu visgardākā, kāda ēsta.
Vistas zupa ar sēnēm, rīsiem un saldo krējumu
Vienkārša sēņu zupa ar vistas gaļu. Var izmantot gan svaigos šampinjonus, gan vasarā gatavotos sēņu krājumus. Šajā zupā brīnišķīgi iederēsies savvaļas rīsi.
Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu
Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.
Kūpināta laša soļanka
"Kad gribas sasildīties un kārtīgi paēst, šī zupa būs tieši laikā," raksta Krista Tumova, kura Tasty.lv "Zupu konkursam" iesūtījusi ko netradicionālāku – soļanku ar lasi. Receptes autore gan norāda, ka šī zupa ir kaut kas starp soļanku un zivju zupu. Tā garšos tiem, kuriem garšo zivis un pākšaugi, kā arī sātīgas un pikantas lietas.
Gardā laša zupa
Interesanta un kreptīga laša zupa, kuru "Zupu konkursam" iesūtījusi Tasty.lv lasītāja Elita Dudele. Zupu biezāku padarīs ne vien tajā esošie kartupeļi, bet arī druska rīsu, bet izteiksmīgāku garšu piešķirs klasiskā lauru lapa.
Ķirbju krēmzupa ar žāvētu gaļu un čili
Šī tik rudenīgā zupa gan krāsas, gan garšas ziņā ir mūsu ģimenei īpaši iecienīta, jo gandrīz visas receptei nepieciešamās sastāvdaļas atrodamas pašu dārzā – tā par garšīgo šedevru stāsta receptes autori. Garšīgā un veselīgā zupa ir gatavotāju autordarbs no A līdz Z, un to Tasty.lv lasītājiem piedāvājam "Zupas konkursa" ietvaros.
Vistas filejas siera zupa
Novembra "Zupu konkursam" lasītāja Ilze iesūtījusi savas ģimenes iecienītāko zupu - vistas filejas siera zupu. Garšas buķeti zupā paspilgtinās ne vien šķīvī esošais kausētais siers, bet arī fenhelis, kas zupai itin labi piestāv.
Pupiņu zupa ar sēnēm
Sātīgai maltītei - pupiņu zupa ar sēnēm.
Laša krēmzupa ar kausēto sieru
Laša krēmzupa ar kausēto sieru - kaloriju neskaitītājiem.
Vistas zupa ar nūdelēm ķīniešu gaumē
Vistas zupa ar nūdelēm – variācija par ķīniešu zupām.
Veģetārais skābētu kāpostu borščs
Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Veselīga vistas zupa ar grūbām, citronu un čili
Grūbas ir mūsu nacionālais lepnums, zirnīši zupai piešķir košumu, bet maigā vistas gaļa, salikumā ar aso čili un veselīgo citronu, rada spēcinošu garšu buķeti, kura palīdzēs noturēt veselību un ātri vien dabūs uz kājām savārgušos .
Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē
Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.
Zirņu zupa ar kartupeļiem
Zirņu zupa ar kartupeļiem - ļoti sātīgi!
Siera zupa ar baltmaizi
Pavisam vienkārša, bet sātīga siera zupa ar baltmaizi.
Gardumgardā tomātu zupa kā 'Gan Bei'
Austrumu virtuves cienītājiem - gardumgardā tomātu zupa kā "Gan Bei" restorānā.
Fiksā paģiru zupa
15 minūtēs pagatavojama paģiru zupa.
Tomātu zupa Džeimija Olivera gaumē
Tomātu zupa, kuras recepte noskatīta no Džeimija Olivera - tādu zupiņu celt galdā nebūs kauns arī ciemiņiem.