Iespējams, ne viss ir apēsts. Piemēram zirņi. Tas nekas, ticējumu par neapēsto zirņu pārvēršanos asarās vispār aizmirstam! Zemāk ir dažas receptes, kā vārītus pelēkos zirņus pārvērst garšīgos ēdienos.
Arī vārītos kartupeļus, štovētos kāpostus, cepeti, žāvēto vistiņu, desu un vēl šo to, ar ko vairs negribas knakstīties, var iestrādāt dažādos karstos ēdienos. Jo nu ir tas brīdis, kad pēc ledusskapja virināšanas visas dienas garumā atkal sāk gribēties kaut ko karstu un sātīgu, vai ne? Nākam palīgā ar idejām.
Ja nu visi svētku labumi noēsti pa tīro, tad no makaroniem un griķiem, kas krājumos, un dārzeņiem, kas ledusskapī vai pagrabā, arī var pagatavot lieliskas, gardas, gada pirmās dienas cienīgas vakariņas.
Tiem, kam kuņģītis vēl tāds satraukts un vārgs, zemāk esam sameklējuši dažas jaukas piena ēdienu receptes – piemēram, mannas putriņa mūs visus mierinājusi bērnībā, nomierinās un samīļos arī tagad.
Nu un tiem, kuriem joprojām grūti aklimatizēties Jaunajā gadā, veselību atgūt, cerams, palīdzēs dažas paģiru receptītes. Nav par ko, ņemiet par labu!
"Tasty'' novēl lieliski pavadīt atlikušo gada pirmo dienu! Gardi paēst vienmēr ir laba ideja!
Pelēko zirņu kotletes no 1974. gada pavārgrāmatas
"Pelēkie zirņi, bez šaubām, ir īsts latviešu produkts, tikai, manuprāt, nepelnīti reti izmantots. Mūsdienās pelēkie zirņi godā tiek celti vien Ziemassvētkos, ko gan nevar teikt par senākiem laikiem. Pāršķirstot 1974. gadā izdoto kaucmindietes* Ainas Kļaviņas pavārgrāmatu "Pusdienas katrai dienai", var atrast tādus ēdienus kā zirņu pastēte, pikas, sautējumi, sacepumi un kotletes. Tās tad arī šoreiz es pagatavoju. Sanāca ļoti gardas un sātīgas pusdienas," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem
Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).
Salāti ar pelēkajiem zirņiem
Ideja latviskam svētku galdam - gardi salāti ar pelēkajiem zirņiem.
Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām
Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.
Vārītu kartupeļu sacepums ar pildījumu 'Viss, kas ledusskapī'
Vārītu kartupeļu sacepums ar pildījumu no tā, kas atrodams mājās. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Trīnes krājumiem. Pierakstā saglabāts autores stils un oriģinālrakstība.
Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums
Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums
"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Ātrā dārzeņu biezzupa ar kūpinātu vistu
Īsteni ziemīga maltīte – sātīga un aromātiska dārzeņu biezzupa ar kūpinātas vistas smeķi. Turklāt ātri pagatavojama, jo ietaupīsi laiku, kas nepieciešams gaļas buljona vārīšanai.
Mannas - piena putra
Pienā vārīta mannas putra ar bērnības garšu.
Parastais biezpiena sacepums
Biezpiena sacepums, kā no bērnības laikiem.
Ātrais biezpiena sacepums ar mannu
Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.
Makaronu un siera sacepums
Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.
Ātrie makaroni lauku gaumē
Pavisam vienkārša un garda makaronu recepte, kas pagatavoti ar liellopa gaļu. Vakariņas būs gatavas pusstundas laikā.
Klasiskie makaroni ar sieru
Pajautājiet jebkuram bērnam, kas ir viņa mīļākais ēdiens, ja neskaita kartupeļu frī! Atbilde būs - makaroni ar sieru! Un arī visparastākos makaronus ar sieru var pagatavot tā, ka maltīte būs izsmalcināta un to novērtēs arī īsti gardēži. Pie darba!
Cepeša pēcsvētku tarte
Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.
Pasta ar lasi un degvīnu
Interesanta recepte itāļu virtuves mīļotājiem.
Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē
Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.
Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru
Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.
Kausētā siera - dārzeņu zupa
Ātri pagatavojamā kausētā siera - dārzeņu zupa.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Kokteilis 'Asiņainā Mērija' jaunā pāra pavārgrāmatai
"Asiņainā Mērija" jaunā pāra pavārgrāmatai - mīlestība, jo sarkani, sarkanas sirdis utt. Citrons - C vitamīns. Laims - lai košums dzīvē. Rutks, lai veselība. Ķiploks, lai nenāk kaut kādi tur mošķi. Čili – asumam.
Paģiru zupa ar šampinjoniem
Vienkārši un ātri pagatavojama paģiru zupa ar šampinjoniem.
Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu
Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.
Fiksā paģiru zupa
15 minūtēs pagatavojama paģiru zupa.
Griķu plācenīši – garda recepte dienām, kad negribas pārāk tērēties
"Nezināju, ka spēju apēst kaut ko ar griķiem un nodomāt: tik garšīgi!" Lūk, kāda atsauksme! Tādi ir šie plācenīši. Recepte noderēs gan tiem, kam garšo griķi, gan studentiem virtuvē, gan visiem, kuri vēlas par pārtiku izdot mazāk, bet joprojām ēst veselīgi un garšīgi.
Brokastu vēršacs ar griķiem un sēnēm
Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Recepti piedāvā "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām
Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.
Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi
Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.
Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem
Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!
Vārīti griķi ar vistas karija mērci
“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Veselīga griķu putra
Īpaši garda un veselīga griķu putra.
Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām
Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.
Žureks – paģiru zupa poļu gaumē
Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi.
Kreptīgā paģiru zupa ar liellopa gaļu
Pēcsvētku dienā, protams, var ēst visus pārpalikumus no svētku galda, bet tad, ja viss jau noēsts vai nekas no esošā nekārojas, pamatīgi pabaros un enerģiju atgriezīs šī biezzupa.
Pēcsvētku rīta kreftīgā pelmeņu zupa
Pelmeņu zupa ir tieši tas, kas vajadzīgs nākamajā dienā pēc trakas ballītes. Tā ir ātri pagatavojama, sātīga, garda un piepilda vēderu ar mierinošu siltuma sajūtu.