Foto: Shutterstock
Pēc Jaunā gada svinībām daudziem no mums kādu brīdi likās: es nekad vairs neēdīšu (vispār laikam arī nedzeršu). Gadās! Taču skaidrs, ka tas bija tikai mirkļa vājums. Neticami, bet – kad 1. janvāra brokastis ar pērnā gada rasolu, siļķi kažokā, šampanieti un pīrāgiem dienas gaitā kaut kā līgani pievārētas, uz vakarpusi... Atkal sagribas ēst! Bet kurš gan vēlas iet uz veikalu? Iztiksim ar to, kas mājās.

Iespējams, ne viss ir apēsts. Piemēram zirņi. Tas nekas, ticējumu par neapēsto zirņu pārvēršanos asarās vispār aizmirstam! Zemāk ir dažas receptes, kā vārītus pelēkos zirņus pārvērst garšīgos ēdienos.

Arī vārītos kartupeļus, štovētos kāpostus, cepeti, žāvēto vistiņu, desu un vēl šo to, ar ko vairs negribas knakstīties, var iestrādāt dažādos karstos ēdienos. Jo nu ir tas brīdis, kad pēc ledusskapja virināšanas visas dienas garumā atkal sāk gribēties kaut ko karstu un sātīgu, vai ne? Nākam palīgā ar idejām.

Ja nu visi svētku labumi noēsti pa tīro, tad no makaroniem un griķiem, kas krājumos, un dārzeņiem, kas ledusskapī vai pagrabā, arī var pagatavot lieliskas, gardas, gada pirmās dienas cienīgas vakariņas.

Tiem, kam kuņģītis vēl tāds satraukts un vārgs, zemāk esam sameklējuši dažas jaukas piena ēdienu receptes – piemēram, mannas putriņa mūs visus mierinājusi bērnībā, nomierinās un samīļos arī tagad.

Nu un tiem, kuriem joprojām grūti aklimatizēties Jaunajā gadā, veselību atgūt, cerams, palīdzēs dažas paģiru receptītes. Nav par ko, ņemiet par labu!

"Tasty'' novēl lieliski pavadīt atlikušo gada pirmo dienu! Gardi paēst vienmēr ir laba ideja!

Pelēko zirņu kotletes no 1974. gada pavārgrāmatas

Foto: Čība gatavo

"Pelēkie zirņi, bez šaubām, ir īsts latviešu produkts, tikai, manuprāt, nepelnīti reti izmantots. Mūsdienās pelēkie zirņi godā tiek celti vien Ziemassvētkos, ko gan nevar teikt par senākiem laikiem. Pāršķirstot 1974. gadā izdoto kaucmindietes* Ainas Kļaviņas pavārgrāmatu "Pusdienas katrai dienai", var atrast tādus ēdienus kā zirņu pastēte, pikas, sautējumi, sacepumi un kotletes. Tās tad arī šoreiz es pagatavoju. Sanāca ļoti gardas un sātīgas pusdienas," pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku pelēkie zirņi ar rīsiem un lazdu riekstiem

Latviešu ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vakarā un Jaunajā gadā jāizēd visi pelēkie zirņi, kas ielikti šķīvī, citādi nākamajā gadā birs asaras un nebūs naudas. Tomēr, ja svētku galdā celta tik prāva bļoda zirņu, ka visus gribēdams nevar apēst, tos var likt lietā kādā citā maltītē, piemēram, pievienojot rīsiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Salāti ar pelēkajiem zirņiem

Foto: F64

Ideja latviskam svētku galdam - gardi salāti ar pelēkajiem zirņiem.

Lasīt vairāk

Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.

Lasīt vairāk

Vārītu kartupeļu sacepums ar pildījumu 'Viss, kas ledusskapī'

Foto: Shutterstock

Vārītu kartupeļu sacepums ar pildījumu no tā, kas atrodams mājās. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Trīnes krājumiem. Pierakstā saglabāts autores stils un oriģinālrakstība.

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu biezzupa ar kūpinātu vistu

Foto: Shutterstock

Īsteni ziemīga maltīte – sātīga un aromātiska dārzeņu biezzupa ar kūpinātas vistas smeķi. Turklāt ātri pagatavojama, jo ietaupīsi laiku, kas nepieciešams gaļas buljona vārīšanai.

Lasīt vairāk

Mannas - piena putra

Foto: Shutterstock

Pienā vārīta mannas putra ar bērnības garšu.

Lasīt vairāk

Parastais biezpiena sacepums

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums, kā no bērnības laikiem.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Ātrie makaroni lauku gaumē

Pavisam vienkārša un garda makaronu recepte, kas pagatavoti ar liellopa gaļu. Vakariņas būs gatavas pusstundas laikā.

Lasīt vairāk

Klasiskie makaroni ar sieru

Pajautājiet jebkuram bērnam, kas ir viņa mīļākais ēdiens, ja neskaita kartupeļu frī! Atbilde būs - makaroni ar sieru! Un arī visparastākos makaronus ar sieru var pagatavot tā, ka maltīte būs izsmalcināta un to novērtēs arī īsti gardēži. Pie darba!

Lasīt vairāk

Cepeša pēcsvētku tarte

Foto: Shutterstock

Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.

Lasīt vairāk

Pasta ar lasi un degvīnu

Interesanta recepte itāļu virtuves mīļotājiem.

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Kausētā siera - dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamā kausētā siera - dārzeņu zupa.

Lasīt vairāk

'Minesotas' zupa tievētājiem

Foto: Shutterstock

Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.

Lasīt vairāk

Kokteilis 'Asiņainā Mērija' jaunā pāra pavārgrāmatai

Foto: Shutterstock

"Asiņainā Mērija" jaunā pāra pavārgrāmatai - mīlestība, jo sarkani, sarkanas sirdis utt. Citrons - C vitamīns. Laims - lai košums dzīvē. Rutks, lai veselība. Ķiploks, lai nenāk kaut kādi tur mošķi. Čili – asumam.

Lasīt vairāk

Paģiru zupa ar šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojama paģiru zupa ar šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša dārzeņu aukstā zupa ar tomātu sulu

Aukstā zupa ir vienīgais ēdiens, uz ko nesas prāts tveicīgās vasaras dienās. Pavisam ātri pagatavojamas dārzeņu un tomātu sulas zupas recepti iesaka garšīgās "Instagram" lapas button_food autore Ērika Siliņa.

Lasīt vairāk

Fiksā paģiru zupa

Foto: Shutterstock

15 minūtēs pagatavojama paģiru zupa.

Lasīt vairāk

Griķu plācenīši – garda recepte dienām, kad negribas pārāk tērēties

Foto: DELFI

"Nezināju, ka spēju apēst kaut ko ar griķiem un nodomāt: tik garšīgi!" Lūk, kāda atsauksme! Tādi ir šie plācenīši. Recepte noderēs gan tiem, kam garšo griķi, gan studentiem virtuvē, gan visiem, kuri vēlas par pārtiku izdot mazāk, bet joprojām ēst veselīgi un garšīgi.

Lasīt vairāk

Brokastu vēršacs ar griķiem un sēnēm

Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Recepti piedāvā "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Vienkāršais griķu-siera sacepums no četrām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Sātīgs griķu – siera sacepums brangām pusdienām, kas īpaši labi garšos ar skābu krējumu un sālīta vai marinēta gurķa šķēlēm.

Lasīt vairāk

Vienkāršā griķu putra ar ceptiem sīpoliem un speķi

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojama, bet ļoti garda un sātīga griķu putra ar ceptiem sīpoliem un cauraudzīti ikdienas pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Spirdzinoša griķu-gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem

Foto: DELFI

Kad vasarīgi laikapstākļi vēl turpina priecēt un gribas sevi palutināt ar ko spirdzinoši svaigu, bet visas iespējamās aukstās zupas variācijas jau ir apnikušas, laiks izmēģināt ko neparastāku. Kaut gan griķi un aukstā zupa iesākumā var šķist neiespējams salikums, tomēr ir vērts vismaz vienreiz ļauties eksperimentam, lai secinātu, ka tas ir garšīgi. Ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Vārīti griķi ar vistas karija mērci

Foto: Privātais arhīvs

“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.

Lasīt vairāk

Veselīga griķu putra

Foto: Shutterstock

Īpaši garda un veselīga griķu putra.

Lasīt vairāk

Smūtijs, kas glābs pēc jestrajām svinībām

Foto: Shutterstock

Nekas tā neuzlabo pašsajūtu pēc kārtīgām svinībām, kā vitamīniem un antioksidantiem bagāts smūtijs. Šī būs lieliska paģiru recepte ne tikai pēc Jāņiem, bet jebkurām citām svinībām, kad grādīgie dzērieni lietoti krietni vien vairāk, kā organisms spēj izturēt.

Lasīt vairāk

Žureks – paģiru zupa poļu gaumē

Foto: Shutterstock

Žureks ir viena no populārākajām poļu zupām – garda un arī latviešu garšas kārpiņām tīkama. Pateicoties skābenajai garšai un tādām spēcinošām sastāvdaļām kā desiņas un vārītas olas, žureks labi palīdz atgūt spēkus pēc jestrākas svinēšanas. Galvenais šajā zupā ir ieraugs. Polijā to var nopirkt teju katrā veikalā, pildītu pudelēs un pat tetrapakās, bet ieraugs ir pavisam vienkārši pāris dienās pagatavojams arī mājas apstākļos, izmantojot rudzu miltus un rupjmaizi.

Lasīt vairāk

Kreptīgā paģiru zupa ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Pēcsvētku dienā, protams, var ēst visus pārpalikumus no svētku galda, bet tad, ja viss jau noēsts vai nekas no esošā nekārojas, pamatīgi pabaros un enerģiju atgriezīs šī biezzupa.

Lasīt vairāk

Pēcsvētku rīta kreftīgā pelmeņu zupa

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pelmeņu zupa ir tieši tas, kas vajadzīgs nākamajā dienā pēc trakas ballītes. Tā ir ātri pagatavojama, sātīga, garda un piepilda vēderu ar mierinošu siltuma sajūtu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!