Katrīna Džeksone
1. janvāra brokastis, protams, ir kaut kas neatkārtojami lielisks, bet tieši 2. janvāra brokastis ir tās, kuras mūs atgriež pie kārtības un ritma. Šogad tās vienlaikus ir arī svētdienas brokastis. Kolosāli! Vairāk laika gan gatavošanai, gan baudīšanai!

Retais produkts tā atgriež pie ierastās dzīves kā ola brokastīs. Brīvdienās olas var pagatavot īpašāk, sākot no gatavošanas pannā, beidzot ar cepšanu cepeškrāsnī un pat mufinu pannā. Un šodien ir tā jaukā diena, kad var nesteigties un padomāt, ko uzmeistarosi brokastīs. Tā, lai sātīgi, garšīgi un varbūt pat – neparasti.

Varbūt gatavot gaisīgu un maigi pufīgu omleti franču gaumē? Bet varbūt gribas ko sātīgāku, kur ar olu kopā saceptas sēnes, desiņas, kartupeļi, vēl sieriņš pa virsu... Kas zina, varbūt šis ir rīts, kad izmēģināt slaveno šakšuku – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem!

No kārtīgām zemnieku brokastīm līdz čaganam olu sacepumam, no sātīgas omletes ar čorizo desiņām līdz gaisīgam olu suflē, no omletes kādu pasniedza bērnudārzā līdz avokado ceptām olām – izvēle ir bagātīga. Un tieši tādas būs arī tavas brokastis. Labu apetīti!

Sātīgais olu kultenis

Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.

Lasīt vairāk

Gaisīgais olu kultenis ar zaļumiem un ķimeņu sieru

Foto: Publicitātes foto

Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju, sniedzot dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar čorizo desu

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām brokastīm – olu kultenis ar čorizo desas gabaliņiem. Tā kā desas gabaliņi ir pietiekami sāļi, sāli kultenim vari nepievienot.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar pienu

Ikdienas rīta brokastīm - olu kultenis ar pienu.

Lasīt vairāk

Gaisīgā 'Poulard' omlete franču gaumē

Foto: Privātais arhīvs
Šai omletei ir īpašs pagatavošanas veids, kas to padara tik pufīgu, gaisīgu un kārdinošu. Baudi kopā ar salātiem. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore, gardēde Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Omlete ar mocarellu un ķirštomātiem

Omlete ir viena no populārākajām brokastu izvēlēm. Sulīgi ķirštomāti, mocarellas bumbiņas un aromātiskais baziliks piešķirs šim ēdienam saulainās Itālijas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Gaisīgā omlete ar sieru un saldētiem dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs
"Paldies Dievam un dietologiem, ka ir reabilitējuši olas un tās atkal ir kļuvušas par ieteicamu produktu visiem – gan tievētājiem, gan dzīves baudītājiem. Tāpēc iesaku pagatavot šo izcilo mūsu mājas gaisīgo omleti, ar kuru var mieloties gan dienu iesākot, gan dienas izskaņā," mudina mūsu lasītāja Ieva, piesakot savas iecienītās omletes recepti."Tasty" recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai,

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē 'tortilla de patatas'

Foto: Shutterstock

Spāņi, gluži tāpat kā latvieši, ir lieli kartupeļmīļi un ir iemanījušies tupeņus iecept pat omletē. Tradicionāli "tortilla de patatas" tiek pasniegta atdzesēta līdz istabas temperatūrai un pēc tam sagriezta gabalos kā kūka, liekot to uz grauzdētas maizes šķēles un pārlejot ar olīveļļu vai kādu mērci, piemēram "salsa brava".

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē

Foto: Kadrs no video

Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".

Lasīt vairāk

Lauku omlete ar putraimdesu

Foto: Publicitātes foto

Lauku omlete ir viena no manām mīļākajām omletēm. Kad priekšā gara darba diena, ārā darot lauku darbus, te ir viss, kas vajadzīgs, – laba asinsdesa, garšaugi, un viss. Tik vien, bet tāda bauda, tādas garšas, tādas atmiņas!

Lasīt vairāk

Franču omlete

Foto: Publicitātes foto

Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Gaisīga krāsnī cepta omlete ar dārzeņiem un sieru

Foto: DELFI

Nesteidzīgs brīvdienu brančs nav iedomājams bez kāda olu ēdiena. Kamēr cepeškrāsns gādās par omleti, vari pagūt pagatavot svaigus lapu salātus un aromātisku kafiju.

Lasīt vairāk

Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete

Foto: DELFI

Kādā sestdienas rītā secināju, ka gāzes balona krājumi ir izsīkuši, bet tas nemazināja manu apņemšanos ģimenei brokastīs pagatavot iecerēto ēdienu – maigu un gaisīgu omleti. Uzkarsēju elektrisko cepeškrāsni un ķēros pie darba!

Lasīt vairāk

Omlete ar sieru un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Omlete ar sieru un sīpoliem – lai vēders pilns.

Lasīt vairāk

Spinātu un ķirštomātu omlete

Foto: DELFI

Omletes var būt tik dažādas! Šis salikums ar spinātiem un ķirštomātiem izskatīties tik apetītlīgi, ka brokastu porcija pazudīs no šķīvja zibenīgi.

Lasīt vairāk

Pārlocītā omlete ar šķiņķi un cieto sieru

Pārlocītā omlete ar plānām šķiņķa šķēlītēm un izteiksmīgo cietā siera garšu būs labs spēkpilnas dienas sākums. Baudi ar grauzdētu maizi un svaigajiem salātiem!

Lasīt vairāk

Omlete ar sieru, desu un pienu

Foto: Shutterstock

Omlete ar sieru, desu un pienu, papildināma pēc iedvesmas. Garšīgi būs jebkurā no izvēlētajiem veidiem.

Lasīt vairāk

Sātīgās olas ar bekonu mafinu pannā

Foto: Shutterstock

Brīvdienās brokastīm jābūt īpašām, it īpaši tad, ja ir svētki. Arī ierasto brokastu olu var pagatavot kā citādāk – izmanto mafinu pannu un tu iegūsi ļoti eleganti pasniegtas brokastis.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Pildītā omlete ar bekonu un sieru

Foto: Shutterstock

Brīvdienas nav iedomājamas bez sātīgām un nesteidzīgām brokastīm, tieši tāpēc omlete ir tas, kas vajadzīgs izsalkušajiem. Kraukšķīgais bekons, kūstošais siers un svaigie zaļumi garnējumā sagādās krietnu enerģijas devu lieliskam dienas sākumam.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un puravu omlete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga kartupeļu un puravu omlete, ko baudīt ne vien brokastīs, bet arī kādā citā maltītē dienas laikā. Ja omleti vēlies nedaudz citādāku, to var cept arī cepeškrāsnī un papildināt ar rīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Fiksā un pavisam vienkāršā omlete

Foto: Shutterstock

Šī omlete būs īsti laikā, kad ir vēlme pēc neapstrīdamas klasikas. Viss, kas vajadzīgs, ir pāris olas, garšvielas un zaļumi garnēšanai. Viegli un ātri!

Lasīt vairāk

Spēcinošā brokastu omlete ar zaļumiem mafinu izskatā

Foto: Shutterstock

Atraktīvs veids, kā baudīt brokastu omleti – izcep to mafinu pannā! Sakul olas, pievieno papriku, tomātus, šampinjonus un zaļumus, un lej individuālās porcijās. Ar 12 omletes gabaliņiem pietiks, lai pabarotu visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Omlete provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Pufīga pildītā omlete ar kūpinātu lasi un krēmsieru

Foto: Vida Press

Reizēm gadās, ka jau pēc pamošanās jūties tik ļoti noguris, ka, lai saņemtos ikdienas gaitām, nepieciešamas sātīgākas brokastis. Izmēģini šo pufīgo omleti, kas pildīta ar krēmsieru un kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Maigā omlete cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Maiga un gaisīga brokastu omlete, ko gatavo cepeškrāsnī, bet tikpat veiksmīgi to var izcept arī pannā uz plīts. Atbilstoši garšas kārpiņu gaumei un ledusskapja krājumiem to var papildināt ar dažādām piedevām - sieru, dārzeņiem, zaļumiem, gaļu. Recepti iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavotas mazās siera omletītes ar svaigu tomātu mērci

Citādāka omlete ar sieru skaistām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Omlete ar kamambēra sieru

Foto: Shutterstock

Omlete ar kamambēra sieru derēs gan brokastīm, gan launagam, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Padomjlaiku bērnudārzu un skolu omlete

Foto: Shutterstock

Padomjlaiku bērnudārzu/skolu omlete – garda vēl joprojām!

Lasīt vairāk

Omlete ar kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama sātīgām brokastīm vai launagam omlete ar kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Omlete ar šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Sātīgā omlete ar šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Gardā omlete ar garnelēm un tomātu salsu

Foto: Shutterstock

Gardā omlete ar garnelēm un tomātu un paprikas mērcīti.

Lasīt vairāk

Gaisīga omlete ar lokiem

Foto: Shutterstock
Gaisīga omlete ar lokiem brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete – kuplākai saimei

Foto: Shutterstock
Cepeškrāsnī cepta, garda omlete - lielākai ģimenei.

Lasīt vairāk

Omlete zemnieku gaumē

Foto: Shutterstock
Sātīga omlete ar speķi - labam rīta sākumam.

Lasīt vairāk

Omlete ar lokiem

Foto: Shutterstock
Omleti ar lokiem var ēst tāpat vai pasniegt kā piedevu pie kūpinātas vai žāvētas zivs.

Lasīt vairāk

Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi

Foto: Shutterstock
Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi - lai pietiek enerģijas un spēka visai dienai.

Lasīt vairāk

Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu

Foto: Vida Press
Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas olas tomātu un mocarellas gultiņā

Foto: Privātais arhīvs
Brīvdienu rītā, kad gribas vēl pasnaust iesildītajā gultā, bet vēders jau kurkst, liec pie darba cepeškrāsni. Sastāvdaļas var sagriezt pāris minūtēs, un kad šī omletes variācija iešauta krāsnī, var doties pačučēt.

Lasīt vairāk

Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavotas olas

Foto: Shutterstock
Brokastu recepte tiem, kam apnikušas ikdienišķās "vēršacis", – olas mafinu pannā, kas pagatavotas cepeškrāsnī. Atliks vien sagatavot visu mafinu pannas iedaļās un ļaut krāsnij paveikt lielāko daļu darba.

Lasīt vairāk

Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām

Foto: Shutterstock
Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!