Vienkārši par sarežģīto: ogļhidrāti organismā ražo glikozi, kas ir kritiski svarīga smadzeņu un muskuļu darbībai. Pasta ir brīnišķīgs komplekso ogļhidrātu avots, tā atbrīvo enerģiju lēni un uztur cukura līmeni asinīs vienmērīgu – līdz ar ko apmierinājuma un sāta sajūta ir ar mums ilgāku laiku.
Pastai ir vēl daudz citu labu īpašību. Vēlreiz izlēksim cauri bioķīmiskiem notikumiem mūsu organismā. Tātad – vakariņās pasta. Pastā esošie ogļhidrāti paaugstina insulīna līmeni organismā. Kas notiek? Insulīns stimulē dažādas aminoskābes, kas vienojas kopīgā dziesmā, liekot mūsu smadzenēs ražot serotonīnu. Tas ir viens no laimes hormoniem, kas atbild par mūsu miegu, garastāvokli un, kas nav mazsvarīgi, libido. Vārdu sakot, ēdot pastu mēs kļūstam paši par savas laimes kalējiem! Citiem vārdiem sakot, ēdot pastu, cilvēks ražo laimi!
Tiesa, der atcerēties, ka serotonīnu ražo ar fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, tāpēc ieteicams savu laimes mašīnu darbināt arī šādi.
Bet nu atpakaļ pie jaukajām ziņām: pastā tikpat kā nav tauku. Arī tas vēl! Pasta ir daļa no Vidusjūras diētas, kas pazīstama kā viena no veselīgākajām un pilnvērtīgākajām diētām pasaulē. Tātad – graudaugi, tostarp, pasta, augļi un dārzeņi, olīveļļa, zivis, gaļa, olas – viss, kas pasaulē labs un garšīgs.
Ja nu tomēr kādam ir personiskajā virtuvē pārbaudīti fakti par to, ka pastas ēšana baro gan un kā vēl, tad droši vien vērts pārdomāt, ko un cik bieži ēdam ar pastu. Pliku pastu tak neēdam, ne? Tur jau tā lieta! Jā, jāatzīst, ka pastas šķīvī var gadīties par daudz tauku dažādās formās, un tauki kopā ar ogļhidrātiem gan mēdz uzdarboties kā īsts bandītu pārītis, nobāzējoties kaut kur gurnu rajonā. Tāpēc jau jādarbina sava personiskā laimes fabrika, arī izmetot kādu riksi svaigā gaisā un citādi izkustoties.
Tas, ko izvēlēties par pastas pavadošo grupu šovakar, ir tavā ziņā. "Tasty" piedāvā gan receptes Vidusjūras gaumē, gan ļoti omulīgu un, ko tur slēpt, ne pašu liesāko, toties pašu gardāko makaronu sacepumu receptes. Lai labi garšo!
Pasta ar lasi krējuma mērcē
Ja mājās nekā nav, izņemam no ledusskapja lasi… Kā mēdz teikt, skaisti dzīvot neaizliegsi! Īpaši, ja cilvēks zina, ko darīt ar veselu lasi. Ja to pareizi un saimnieciski sagatavo, sanāk vairākas ēdienreizes. Un no visa, kas tādā gatavošanā paliek pāri, sanāk ātri pagatavojamas, svētdienīgi smalkas un ļoti gardas pusdienas! Recepti iesaka Iveta Rutkovska.
Maigā un krēmīgā pasta ar baziliku un mocarellu
Ja gribi ātri pagatavot vakariņas, izvēlies pastu. Šī krēmīgā recepte būs garšīga, jo akcentu dos maigais mocarella siers un bazilika lapiņas. Garšas niansēm pievienoti arī ķirštomātiņi un Indijas rieksti. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Pasta 'alla vodka' ar tomātu-degvīna mērci
Nav īsti skaidrs, kam pieder ideja itāliešu tradicionālo tomātu mērci uzfrišināt ar šļuku degvīna. Kā viens no vaininiekiem tiek minēts slavenais itāliešu aktieris Ugo Toņjaci (Ugo Tognazzi), kurš ar degvīnu stiprinātas pastas mērces recepti jau 1974. gadā bija iekļāvis savā pavārgrāmatā "L'Abbuffone". Astoņdesmitajos gados "pasta alla vodka" kļuva par īstu modes kliedzienu gan Itālijā, gan Amerikas disko laikmeta karstākajās ballītēs.
Krēmīgie makaroni ar diviem sieriem un avokado
Makaroni krēmīgā siera mērcē ir tradicionāls amerikāņu komforta ēdiens. Papildinot sastāvdaļu sarakstu ar sātīgo avokado, iegūsi ēdienu, kas vēl vairāk ielīksmos tavas garšas kārpiņas. Turklāt maltīti sešām personām varēsi pagatavot vien 20 minūtēs. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Vakariņas Itālijā: pasta ar sēnēm, saulē kaltētiem tomātiem un parmezānu
Ceļojumos vēders kurkst divtik skaļi un ar skubu jāmeklē, kur remdēt izsalkumu. Ēst kafejnīcās un restorānos nav lēts prieks, tādēļ ceļojumā pa Itāliju izmantojām īrēta dzīvokļa priekšrocības un gatavojām mājās, lūk, rezultāts.
Ātri pagatavojamā pilngraudu pasta tomātu mērcē
Lai pagatavotu šo ēdienu, tev vajadzēs tikai 15 minūtes laika, taču tas ir pietiekami, lai iegūtu ļoti garšīgu un sātīgu maltīti!
Boloņas mērce ar šampinjoniem
Boloņas mērce ar šampinjoniem - piedevām vai lazanjas gatavošanai.
Soli pa solim: kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru
Ar malto gaļu pildīti kaneloni jeb makaronu trubiņas saldā krējuma un smalcinātu tomātu mērcē, kas, pilnai laimei, pārkaisītas ar dāsnu siera kārtu. Itāliešu virtuves recepti, kuras gatavošanai iedvesma gūta kādā "Ievas Virtuve" žurnālā, iesaka Zanda Riekstiņa.
Foto recepte: pannā gatavota krēmīga pasta ar tunci
Ierastākā prakse ir novārīt makaronus un tad tos sajaukt ar atsevišķi sagatavotu mērci, taču šis pagatavošanas veids būs kas jauns. Kaut reizi to izmēģinot, nemaz vairs negribēsies vārīt makaronus atsevišķi, jo šī metode ir ģeniāla! Saber pannā visas sastāvdaļas un gaidi, līdz viss gatavs!
Pasta 'Pappardelle' ar mocarellu un baziliku
Daudziem cilvēkiem, kuri dzird vārdu "pasta", pirmā asociācija ir Itālija, un ne velti, jo, kā teicis slavenais pavārs Džordžo Lokatelli (Giorgio Locatelli), katrs itālis par 2/3 ir veidots no pastas. Ne visi prot atšķirt pastas veidus un apzināties, cik to patiesībā ir daudz un dažādu, bet, neskatoties uz to, atzinīgi novērtē šīs piedevas garšas īpašības, it īpaši savienojumā ar gardajām mērcēm. Šoreiz "Double Coffee" piedāvā Jums pašiem pagatavot izsmalcinātu restorāna ēdienu – pastu "pappardelle" ar mocarellas sieru un baziliku.
Ātrie 'flotes' makaroni ar malto gaļu
Kaut gan tradicionāli makaronus "po flotski" - daudzu kopš bērnības iemīļotu ēdienu gatavo, izmantojot gaļas konservus, mūsdienās, diemžēl kvalitatīvi konservi ir retums, tādēļ mēdzu tos aizstāt ar malto gaļu. Un arī šādi ir ļoti garšīgi!
Fusilli pasta meksikāņu gaumē ar maltu liellopa gaļu
Sātīga un sildoša maltīte nedaudz eksotisku garšu mīļotājiem. Pievieno dārzeņus pēc savas patikas un variē ar garšvielām pēc gaumes. Ne tik pikantais variants derēs arī mazajiem gardēžiem! Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Ātrie makaroni ar kūpinātu lasi krēmīgā mērcē
Makaroni ar kūpinātu lasi – garda maltīte vien 30 minūtēs.
Makaroni krējuma mērcē ar vistu un šampinjoniem
Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.
Makaronu un siera sacepums
Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.
Pasta ar Boloņas mērci
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.
Makaroni ar garnelēm kausētā siera mērcē
Sātīgas un ātri pagatavojamas vakariņas itāliešu gaumē.
Ātrās vakariņas itāliešu gaumē – 'pasta carbonara'
Spageti krēmīgā mērcē jeb "pasta carbonara" – supergarda un ātri pagatavojama ikdienas maltīte itāliešu virtuves labākajās tradīcijās.
Spageti ar maltās gaļas un sēņu mērci
Spageti ar gaļas mērci, šampinjoniem, tomātiem un papriku.
Makaroni ar vistas, šampinjonu un paprikas mērci
Ātri pagatavojama vistas gaļas, šampinjonu un paprikas mērce, baudīšanai ar vārītiem makaroniem.
Kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru
Kaneloni ar apceptu maltās gaļas pildījumu un dāsnu kūstoša siera kārtu - ideja fiksai maltītei.
Pasta tomātu un siera mērcē
Pasta tomātu un siera mērcē - gardām un ātri pagatavojamām pusdienām.
Vienkāršais makaronu–gaļas sacepums
Sātīgs gaļas un makaronu sacepums brangai pusdienu vai vakariņu maltītei. Īpaši labi garšos ar svaigajiem salātiem.
Pilngraudu makaronu sacepums ar diviem sieriem un pikantajiem sīpoliem
Sacepums ar pilngraudu pastu, diviem sieriem un pikantajiem sīpoliem garantē lielisku garšu buķeti un garšo tiešām lieliski. Recepti iesaka ēdienu blogeris Kaspars Virsnītis sadarbībā ar AS "Dobeles Dzirnavnieks".
Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.
Makaronu sacepums ar lasi saldkrējuma mērcē
Vakariņas fiziska darba darītājiem, jo tie, kuriem ir sēdošs darbs, šādas kaloriju bumbas ēst nedrīkst! Protams, ja nebiedē kaloriju jūra, uz priekšu, jo garšo izcili labi!
Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu
Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!
Makaronu un gaļas sacepums ar sieru
Makaronu - gaļas sacepums ar sieru ikdienas pusdienu maltītei.
Makaronu sacepums ar dārzeņiem un sieru
Makaronu un dārzeņu sacepums ar sieru - gardai maltītei bez gaļas.
Makaronu sacepums ar siera mērci
Makaroni siera mērcē ar sezamu un dārzeņiem - pilnīgām vakariņām.