komforta ēdiens, sautējums, gaļa, dārzeņi
Foto: Shutterstock
Zinātnieki izrēķinājuši, ka janvāra trešajā pirmdienā esot risks sajuties pagalam drūvīgi. Un vēl tā baisā vētra! Tieši tādām dienām kā šī domāta kārtīga, sirsnīga paēšana. Garšīgs, karsts ēdiens ir kā maza laimīte, ko iespējams apēst un vismaz uz brīdi sajusties labāk. Tieši tas, kas vajadzīgs!

Dienās, kad lidlauks pārāk tāls, kad gribas kaut ko un nezin ko, kad tā kā spārni dīgst, tā kā zem segas čokuriņā saritināties prasās, – tādās dienās ēdiens ir kā mamma arī tad, ja mammas nav klāt, kā mierinošs apskāviens, kā maza ballīte kalna būdiņā, kur krāsnī omulīgi sprakšķ uguns un tu esi siltumā un drošībā, kamēr ārā plosās vētra un pasaule cenšas neaiziet bojā.

Un šādās dienās parasti izvēlamies visvisgaršīgākos, bieži vien arī kalorijām bagātākos ēdienus, bet šādās dienās jau kalorijas neskaita. Galvenais ir komforta sajūta, ko šāds ēdiens sniedz gandrīz acumirklī. Ne velti ir tāds jēdziens kā komforta ēdiens. Vistas zupiņa, makaroni ar sieru, liela krūze kakao, pankūkas ar zaptes kaudzi, saldējums – visa kaste saldējuma, karstas kanēļmaizītes – kas nu mums katram sagādā baudu un laimīti, jaukas atmiņas un drošības sajūtu.

Savā ziņā ar komforta ēdieniem ir kā ar Ameriku. Tā mierīgi dzīvoja savu dzīvi arī pirms to atklāja Kristofors Kolumbs. Arī komforta ēdieni, protams, pastāvējuši vienmēr, pirms tikuši nosaukti par komforta ēdieniem. Visos laiko cilvēks gribējis ne tikai paēst, bet arī garšīgi paēst, un katram ir savs mīļais, mierinošais ēdiens, kad viss ir slikti.

Pastāv uzskats, ka jēdziens "komforta ēdiens" pirmo reizi izmantots 1966. gadā, kad kāds amerikāņu laikraksts rakstījis par to, ka pieaugušie liela emocionāla stresa apstākļos mēģina šo stresu remdēt ar ēdienu, kas atgādina bērnību un to bērnības laimīgo drošības sajūtu, kāda bija, ēdot mammas vārīto vistas zupu. Raksta nosaukums bijis: "Skumji bērni mēdz pārēsties". Patiesi vārdi, ko tur teikt...

Foto: Shutterstock

Komforta ēdieni visiem liek justies labāk. Ne velti par klišeju filmās kļuvušas tādas ainas, kur pamestas un nelaimīgas sievietes ēd saldējumu no visa iepakojuma, kur pamesti un nelaimīgi kovboji iebarikādējas mājās un durvis atver tikai kārtējās picas piegādātājam utt. Saldējums, frī kartupeļi, picas, kartupeļu biezputra, karsta šokolāde, makaroni ar sieru – tie ir klasiski komforta ēdieni. Protams, tiem ir daudz variāciju, un katram ir savs mīļākais mierinošais laimes ēdiens.

Foto: Shutterstock

Visus komforta ēdienus vieno tas, ka pārsvara tajos visos ir daudz ogļhidrātu, daudz tauku, daudz sāls vai cukura, daudz kaloriju – viss šis burvīgais kokteilis iespaido smadzenes un paveic savu triku. Dažas ķīmiskas reakcijas – un salūts! Uz brīdi sajūtam emocionālu apmierinājumu un komfortu. Tieši to, ko no komforta ēdiena arī sagaidām.

Foto: Shutterstock

Protams, te ir riski: te jau arī sākums tai emocionālajai ēšanai, par ko bieži runā dietologi. Smadzenes ātri saprot vienkāršāko veidu, kā sajusties labi – ēdiens, ēdiens, ēdiens! Līdz ar to komforta ēdiena labajām īpašībām un efektiem ir arī blaknes: smadzenes var pierast negatīvās emocijas nevis mēģināt saprast un attiecīgi risināt, bet vienkārši – apēst... Ja komforta ēdiens kļūst par vienīgo risinājumu emocionālās spriedzes brīžos, tad tas var nebūt labs risinājums, tas nu ir jāatzīst. Tādēļ der sevi maķenīt pieskatīt šajā ziņā.

Foto: Shutterstock

Vēl kāda lieta, kas vieno komforta ēdienus: tie ir ātri un vienkārši sasniedzami. Tie vai nu atrodami ledusskapja saldētavā, vai ir vienkārši un ātri pagatavojami. Jo tad, kad sagribas to savu mīļēdienu, to vajag tagad un uzreiz, vai ne? Ja nu šovakar ir tā, ka kaut ko ļoti gribas, bet nevar saprast, ko, iedvesmojies no "Tasty" komforta ēdienu recepšu klāsta!

Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu

Foto: Vida Press

Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar malto gaļu un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas, kartupeļu un kausēta siera sacepums - un ģimene pilniem vēderiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Vienkāršais gaļas un kartupeļu sacepums ar rozmarīnu pannā

Foto: Vida Press

Vienkāršas, bet tajā pašā laikā izsmalcinātas - tieši tādas ir šīs vakariņas. Ēdienkartes dažādošanai iesakām izmantot tieši jēru, bet, protams, tu vari izmantot arī jebkuru citu gaļu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes ar sieru un timiānu

Vienkāršs, bet gards kartupeļu sacepums - kā piedeva pamatēdienam. Ja pievienosi vairāk saldā krējuma un siera, kā arī pienu, iegūsi Francijā iecienīto kartupeļu "gratin" - sātīgu pamatēdienu!

Lasīt vairāk

Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļu 'vēdeklīši' ar bekonu, sieru un ķiploku sviestu

Foto: Shutterstock

Laiskā brīvdienā, kad ir gana daudz laika nesteidzīgi darboties virtuvē, palutini sevi un mājiniekus ar neierastāk pagatavotiem kartupeļu "vēdeklīšiem", kas pildīti ar kūstošu sieru, bekona šķēlītēm un devīgi pārziesti ar ķiploku un zaļumu svietu. Ņammmm...

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Kartupeļi ar ķiplokiem derēs gan mājiniekiem, gan piedevām viesus gaidot.

Lasīt vairāk

Izcila ceptu rozmarīna kartupeļu recepte

Foto: Shutterstock

Izcilais virtuves meistars, britu šefpavārs Džeimijs Olivers savā raidījumu sērijā "Džeimija Olivera Ziemassvētki" rāda, kā mierīgi un bez steigas pagatavot dažādus izcili gardus svētku cienastus. Viens no Džeimija noslēpumiem ir - ja proti perfekti pagatavot ceptus kartupeļus, tu jau esi puceļā līdz izcilam Ziemassvētku cienastam.

Lasīt vairāk

Vienkāršais makaronu–gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs gaļas un makaronu sacepums brangai pusdienu vai vakariņu maltītei. Īpaši labi garšos ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar lasi saldkrējuma mērcē

Foto: Vida Press

Vakariņas fiziska darba darītājiem, jo tie, kuriem ir sēdošs darbs, šādas kaloriju bumbas ēst nedrīkst! Protams, ja nebiedē kaloriju jūra, uz priekšu, jo garšo izcili labi!

Lasīt vairāk

Krēmīgs makaronu sacepums ar Parmezāna garoziņu

Foto: Vida Press

Makaroni ar krēmīgu siera mērci un zeltainu Parmezāna garoziņu, papildināti ar atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem, piestāv mājīgām ģimenes vakariņām. Īsti vēderprieki gan lieliem, gan maziem!

Lasīt vairāk

Makaronu un gaļas sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Makaronu - gaļas sacepums ar sieru ikdienas pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Tomātmaizītes ar siera un krabju nūjiņu salātiem

Foto: DELFI

Šīs zibenīgi pagatavojamās maizītes palīdzēs ātri remdēt izsalkumu un noderēs arī kā uzkoda mājas ballītēs. Ja nav plānots bučoties vai iet cilvēkos, tad siera un krabju nūjiņu masai var pievienot arī kādu daiviņu ķiploka - gan garšai, gan vīrusu atvairīšanai.

Lasīt vairāk

Karstmaizes ar četriem sieriem

Foto: Publicitātes foto

Kārdinošas četru sieru karstmaizes recepti piedāvā "Latvijas Maiznieks" sadarbībā ar ēdienu stilisti, grāmatu autori un pavāri Lindu Vilmansoni-Virbuli.

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaizes ar sieru, šķiņķi un olu

Foto: Shutterstock

Gardas, sātīgas un ātri pagatavojamas brokastu karstmaizes franču gaumē jeb "croque madame" – ar sieru, šķiņķi un ceptu olu.

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru

Foto: DELFI

Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami

Foto: Vida Press

Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.

Lasīt vairāk

Ideālās picas mīklas recepte

Foto: Shutterstock

Gardas picas noslēpums ir izdevusies picas mīkla, tāpēc izmanto šo recepti, kā atskaites punktu ceļā uz ideālu mājās gatavotu picu.

Lasīt vairāk

Kārdinošā karstmaize ar sieru un tomātu čatniju

Foto: Vida Press

Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!

Lasīt vairāk

Pica pannā - labs variants tiem, kam nav cepeškrāsns.

Foto: Shutterstock

Pica pannā!

Lasīt vairāk

Parīzes šķērsielas – franču karstmaizes ar sieru

Foto: Shutterstock

Brokastīs uzklāj sev skaistu galdu, ielej aromātisku kafiju un izbaudi, plānojot savu nākamā atvaļinājuma ceļojumu plānu. Varbūt uz Parīzi?

Lasīt vairāk

Amerikāņu stila melleņu pankūkas

Foto: Egitas virtuve

"Man vienmēr ir patikušas lielās amerikāņu stila pankūkas," saka Egita no Egitas virtuve. "Laikam kaut kur nedaudz atgādina skolas laiku rauga pankūkas – biezas un stingras. Šī ir universāla recepte, ko var papildināt ne tikai ar mellenēm, bet arī ar citām ogām."

Lasīt vairāk

Kārļa Kazāka bērnības dienu atmiņas – biezpiena plācenīši

Foto: Shutterstock

Mūziķim Kārlim Kazākam īpaši skaists rīta mirklis saistās ar bērnības garšu, kad mamma iepriecināja ar biezpiena plācenīšiem. "Vēl guļu, no virtuves istabā ielavījusies mazliet kodīgā saulespuķu eļļas un saldenā pankūku smarža. Acis vēl nevar atvērt, bet ceļš līdz virtuvei blokmājas dzīvoklī nav tāls. To var aiziet nepamostoties. Pie galda mammas rokas pastumj priekšā biezpiena plācenīšu šķīvi. Un jāņogu želejas burciņu." Tagad, ja pamostas pirmais, Kārlis vēlas uzdāvināt īpašo sajūtu saviem bērniem, kuri novērtē garšīgos plāceņus. Pamēģini arī tu un iepriecini savu ģimeni!

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar ceptiem banāniem un karameļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pašā ziemas spelgonī ar plānajām pankūkām vislabāk mieloties silto Karību salu gaumē, pasniedzot tās ar ceptiem banāniem un kārdinošu karameļu mērci. Ja pankūkas baudīs arī mazie gardēži, tad rums gan jāsvītro no sastāvdaļu saraksta.

Lasīt vairāk

Klasiskās pankūkas ar gardu maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Zeltainas pankūkas ar sulīgu un sātīgu maltās gaļas pildījumu ir daudzu iecienīts ēdiens, ar ko var mieloties gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Mājās gatavotas tās garšos daudz labāk, nekā veikalā pirktās. It īpaši, ja aizdarīsi pankūkas ar karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Biezpiena plācenīši mannas panējumā

Foto: DELFI

Biezpiena plācenīši nedaudz kraukšķīgākā variācijā – ar mannas panējumu, kas tos padara stingrākus un arī kārdinošākus pat tad, ja paspējuši atdzist.

Lasīt vairāk

Gardummīļu plānās pankūkas

Plānās pankūkas svētdienas vakariņām ģimenes lokā. Garšos lieliski ar ievārījumu, šokolādes krēmu un piena glāzi. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Ieva, kura piedalās vakariņu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Rauga pankūkas

Foto: Shutterstock

Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.

Lasīt vairāk

Lielās 'mežģīņu' pankūkas

Foto: Shutterstock

Burvīgas, mīkstas, ažūras kā mežģīnes pankūkas, kuru noslēpums ir verdošā ūdenī iejaukta dzeramā soda. Pankūkas cepot, lai nevajadzētu pārāk daudz taukvielas, mīklai pievieno eļļu. Vēlams izvēlēties pēc garšas neitrālu un neuzmācīgu eļļu. Piemērotas būs dažādu riekstu eļļas, vīnogu kauliņu eļļa vai kāda cita pankūkām piemērotas garšas eļļa.

Lasīt vairāk

Ziemas ābolu pankūkas ar kanēli

Foto: Shutterstock

Kas var būt labāks par karsti kūpošām, mīkstām un gardām pankūkām? Iepriecini savus vistuvākos ar šīm ziemīgi kūpošajām pankūkām, kas pagatavotas no vēlajiem āboliem, gaisīgas mīklas un smaržīgā kanēļa.

Lasīt vairāk

Ātrais putukrējuma deserts ar kivi un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

"Eton mess" ir britu iecienīts deserts, kurā svaigu ogu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tradicionāli šim desertam tiek izmantotas zemenes, bet, kamēr vēl gaidām pašmāju aromātisko ogu sezonu, zemenes var aizstāt ar kivi, kuru spirdzinošais skābums lieliski izbalansēs pārējo sastāvdaļu saldumu.

Lasīt vairāk

Ātrais našķis cepeškrāsnī: cepumi 'Selga' ar šokolādi un maršmeloviem

Foto: Privātais arhīvs, Aija Lietiņa

Kaut pikniku sezona jau beigusies, čaganās maršmelovu pastilas, ko mazi un lieli kārumnieki iecienījuši cept virs ugunskura liesmas, vēl nesteidz noglabāt tālākajā virtuves plauktā! Maršmelovi arī gada aukstajos mēnešos lieti noderēs ātra našķa pagatavošanai cepeškrāsnī. Recepti piedādāvā Ilze.

Lasīt vairāk

Ātrais majonēzes kēkss

Foto: Shutterstock

Ātrais majonēzes kēkss – ikdienai un svētkiem. Pat ja šķiet neparasti, majonēze kēksu padarīs īpaši sulīgu.

Lasīt vairāk

Ātrais ogu krambls - drumstalu deserts

Veselīgas un ātrās brokastis - kas varētu būt labāks? Laba iespēja izmantot pēdējās ogas, vai arī pievienot plūmes, bumbierus vai kaut ko citu, kas padarīs rītu patīkamāku! Pasniedzot kopā ar saldējumu, brokastis pārvēršas par īstiem svētkiem un vairs nav grūti piecelties agrāk.

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pudiņš ar baltmaizi

Foto: Shutterstock

Ja kārojas vienkāršu desertu ābolu laikā, izmēģini šo pudiņu!

Lasīt vairāk

Ātrais ābolu pīrāgs zviedru gaumē

Foto: Shutterstock

Rudens ir ābolu ražas laiks, un viens no to gardākajiem pagatavošanas veidiem ir ābolu pīrāgs. Kā zināms, viss vienkāršais ir ģeniāls, un tieši šāda pieeja pīrāga pagatavošanā ir arī zviedriem - viss, kas tev vajadzīgs, būs stunda laika un nelielas nostādnes, kas nevainojamu ābolu pīrāgu ļaus pagatavot pat kulinārei - iesācējai.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Foto: Shutterstock

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Sīpolu gredzeni – ātrais un vienkāršais variants

Foto: Shutterstock

Sīpolu gredzeni - ātri pagatavojama uzkoda baudīšanai ar vēsu alu.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Foto: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Sēklu maizes ķiploku grauzdiņi

Izmēģināšanas vērta recepte, kas pilnīgi noteikti ierindosies ballītes iecienītāko uzkodu topa augšgalā.

Lasīt vairāk

Šokolādīgie braunija cepumi

Foto: Birdchery and Willow design

"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".

Lasīt vairāk

Kēksiņi ar šokolādes gabaliņiem

Foto: Līva Segliņa

Kad gribas kaut ko saldu darba nedēļas vidū, kēksiņi ir īstā lieta, kas jācep. Vienkārša recepte, vienmēr lielisks rezultāts. Kēksiņi ir lieta, kas sanāk vienmēr un pāri nepaliek nekad. Lai dzīvo kēksiņi!

Lasīt vairāk

Vienkāršā vistas zupa ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Aromātiska vistas zupa ar burkāniem, puraviem, selerijām un rīsu nūdelēm, turklāt no pašu vārīta buljona. Kā teiktu Mārtiņš Rītiņš, kas var būt labāks par šo?

Lasīt vairāk

Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma

Foto: Shutterstock

Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.

Lasīt vairāk

Cāļa zupa ar dārzeņiem un makaroniem

Ātri pagatavojama vistas zupa ar dārzeņiem un makaroniem. Patiks mazajiem gardēžiem!

Lasīt vairāk

Grēcīgi gardā 'Snickers' kūka

Foto: Shutterstock

Šokolādes biskvīts salikumā ar riekstu krēmu, putukrējumu un zemesriekstiem atgādinās visu mīlēto šokolādes batoniņu.

Lasīt vairāk

Saldummīļu sapnis – šokolādes desas kūka

Foto: Privātais arhīvs

Saldā "desa" jeb saldā brunete noteikti daudziem ir bērnības gardums, kas gatavots ne tikai ikdienā, bet arī svētkos. Ierasts, ka šo kārumu veido kā tādu desu, bet to var gatavot arī apaļu – gluži kā kūku! "Uzmanību, var rasties atkarība!" tā par šokolādes desas kūku saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.

Lasīt vairāk

Gardais šokolādes-ķiršu braunijs, kas kusīs uz mēles

Foto: Shutterstock

Kārumnieku garšas baudījuma virsotne. Par braunijiem var teikt, ka viss vienkāršais ir ne tikai skaists, bet arī garšīgs. Izkusīs uz mēles! Recepti iesaka gardēde Evija Šimanovska-Karlsone.

Lasīt vairāk

Mafini ar žāvētām dzērvenēm un balto šokolādi

Foto: Privātais arhīvs

Baltā šokolāde un dzērvenes ir šo kēksiņu punktiņš uz "i". Pavisam viegli pagatavojami no tā, kas atrodams mājās, līdz ar to vari eksperimentēt ar garšu akcentiem. "Kad bērni vēlas ko gardu, tad top iedvesma," tā par šo kārumu saka receptes autore Sanita Ozoliņa-Liepkalne.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta un šokolādes saldējums

Saldējumam nav gadalaiku ierobežojuma. Jo tas ir tik kārdinošs. Un to var apēst tik daudz! Fitnesa treneres Līgas Dziļumas radītā našķa recepte patiks un garšos arī tiem, kas ievēro veselīgu dzīvesveidu un apmeklē sporta zāli skaista auguma saglabāšanai.

Lasīt vairāk

'Selgas' cepumu kūciņas bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Selgas" cepumus parasti izmantojam ātro kūku gatavošanai, bet mūsu lasītāja Marika Beļēviča tiem atradusi jaunu pielietošanas veidu un piedāvā recepti ļoti vienkārši pagatavojamām un bezgala kārdinošām kūciņām.

Lasīt vairāk

Vienkāršie šokolādes mafini ar zemesriekstu krēma pildījumu

Foto: Publicitātes foto

Visu mīlētāju dienā kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" iesaka šokolādes mafinu recepti ar zemesriekstu krēma pildījumu, lai tu varētu palutināt savu mīļoto svētkos.

Lasīt vairāk

Vienkāršais šokolādes brūnītis ar kraukšķi

Foto: DELFI

Mīksta, drupana un ar kraukšķi - tāda ir šī šokolādes plātsmaize, kas no saldumu šķīvja pazūd ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Karstā šokolāde ar kanēli

Foto: Publicitātes foto

Tasīte karstas un valdzinoši krēmīgas tumšās šokolādes būs lieliska alternatīva rīta kafijai. Recepti piedāvā saldumu zīmols "Laima" sadarbībā ar kulinārijas blogu "Našķoties".

Lasīt vairāk

Saldā šokolādes desa ar marmelādi un riekstiem

Saldā šokolādes desa – gards našķis pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Grēcīgais šokolādes putukrējums pasniegšanai ar ogām

Foto: Shutterstock

Gards un ļoti ātri pagatavojams šokolādes deserts tikai no trim sastāvdaļām – putukrējums, kas papildināts ar šokolādes krēmu. Izcili gardi kopā ar zemenēm vai avenēm.

Lasīt vairāk

Banānu 'splits' – deserts ar banāniem, saldējumu un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Banānu "splits" ir viens no desertiem, kuru var atrast teju jebkurā ASV mazajā vai lielajā ēstuvē. Kāda farmaceita radīts, šis saldais ēdiens kulinārajai pasaulei pazīstams jau vairāk nekā 100 gadus. Pamēģini pagatavot mājās!

Lasīt vairāk

Foto recepte: 'Svetlanas' bagātās māsīcas

Foto: Privātais arhīvs

"Svetlanas" bagātās māsīcas – cepumi ar četrām nereāli kārdinošām kārtām: smilšu mīklas pamatne, vārīts iebiezinātais piens, kraukšķīgs bezē, un tas viss paslēpts zem kausētas piena šokolādes. Traki saldi un īpaši – katra kārumnieka sapnis! Recepti iesaka mūsu lasītāja Māra Kovaļevska.

Lasīt vairāk

'Svetlanas' cepumu vieglā versija

Jau no skatīšanās vien mute pilna siekalām! Un neviļus aizceļojam bērnības atmiņā par kolorīto "Svetlana" cepumu – pirkām to kā lielāko gardumu. Gardēde Māra Ziemele savā blogā "Ēdam skaisti" atradusi veidu, kā bagātīgo un trekno saldumu pielāgot un padarīt liesāku. Bet, kas svarīgi – garša nevainojama. Citāda, bet burvīga.

Lasīt vairāk

Foto recepte: gardie mājas belaši soli pa solim

Foto: Privātais arhīvs

Sekojot šīs receptes norādījumiem, pagatavot belašus mājās būs tīrais nieks. Turklāt sulīgā mīklas apvalciņa pildījumā varēsi salikt tik daudz gaļas, cik vienmēr esi vēlējies. Recepti iesaka mūsu lasītāja Svetlana Kirillova.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!