Čili ir Meksikas dievu dāvana cilvēcei. Meksikāņu seriāli, protams, arī ir kolosāli, bet čili sasilda un uzkurina vēl labāk. Aukstā ziemas dienā ēdienam pievienots čili ir tieši tas, kas vajadzīgs asinsrites uzlabošanai un kaislību pilnam vakaram!
Čili dzimtene tiešām ir Meksika, taču ar labām lietām jādalās – tagad čili audzē visur, pat Latvijā, turklāt ar lieliskiem panākumiem! Pasaulē esot ap 200 aso piparu šķirņu, bet, iespējams, ka vairāk, jo kurš gan var stāties pretī kapsaicīnam! Tā ir galvenā viela, ko satur čili, un tieši tā izraisa to patīkami sildošo un dedzinošo sajūtu, ēdot ar čili bagātinātu ēdienu. Dedzinošs šajā gadījumā jāuztver burtiski, jo šī viela tiešām izraisa dedzinošu efektu saskarē ar audiem.
Jāpiebilst, ka no dažām čili šķirnēm, kas īpaši bagātīgi satur kapsaicīnu, tiek izgatavota piparu gāze. Iespējams, īsumā šis arī viss, kas jāzina par čili un tā potenciālu.
Ēdienu pasaulē čili ir pilnīgi neaizstājama vērtība – gan kā asais pipars, gan pārstrādātā veidā dažādās garšvielās, piemēram, Kajēnas piparos.
Gatavojot ēdienu, jāņem vērā, ka mazāk ir labāk, īpaši čili iesācējiem. Nav arī teikts, ka žāvēti čili vai dažādas garšvielas noteikti būs vājākas par svaigu čili piparu – reizēm mēdz būt otrādi.
Čili izmērs esot asuma pazīme – jo lielāks čili pipars, jo maigāks. Ja čili asumiņš ēdienā vēlams, taču bail no pārlieku liela asuma, jāatceras, ka ap 80% no asuma ir čili sēklās un apvalkā. Tātad čili pirms pievienošanas ēdienam labāk atbrīvot no sēklām, asuma tāpat pietiks.
Starp citu, senie acteki esot ticējuši, ka čili pipariem piemīt libido veicinošas īpašības. Tīri fizioloģisks fakts ir, ka, ēdot čili piparus, pastiprināti izdalās endorfīni – tie ir hormoni, kas rada labsajūtu. Ir leģenda, ka pikanti ēdieni veicina vielmaiņu, un tiek sadedzināts vairāk kaloriju.
Sildošas un iedvesmojošas receptes atradīsi "Tasty" šīvakara ugunīgajā kolekcijā.
Saldo kartupeļu zupa ar čili
Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.
Sildošais ziemas plovs
Šis ir garšām un smaržām bagāts un ļoti sildošs ēdiens. Jo vairāk garšvielu, jo plovs būs sildošāks un piedos dzīvei mazliet asumiņa. Recepti iesaka Ieva Berga.
Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu
Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.
Ķiploku spageti ar rīvmaizi
Drēgnie un tumšie rudens vakari ir īstais laiks, kad palutināt sevi un savus mīļos, pagatavojot gardas, siltas un sātīgas vakariņas. Ēdienu blogere Māra Ziemele iesaka vienkāršu un ātro pagatavojamu pastas recepti, kuras pagatavošana neaizņems vairāk par 30 minūtēm.
Pikantā ķirbju krēmzupa ar garnelēm
"Superbingo" vadītāja Krista Zvirgzdiņa TV3 raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza pikantu ķirbju krēmzupu. Bingo! Jūs esat laimējuši – un balvā ir gardās krēmzupas recepte!
Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē
''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.
'SolJanka' jeb kārtīga soļanka Ievas gaumē
Šis nebūs ātri. Iepirkšanās vien prasīs pāris stundas, pati gatavošana – kādas četras stundas. Bet rezultāts ir totāli tā vērts. Dizainere un kulināre Ieva Berga šo zupu gatavo savā stilā un pēc gadiem izstrādātas kārtības un metodes. Ne velti zupas nosaukums nav vienkārši "soļanka" – šī ir solJanka. Zupa ar attieksmi, zupa – process, kad izbaudīts tiek katrs mirklis, sākot no tirgus iepirkšanās tūres, līdz pēdējai olīvai un šņabim no ledus glāzītes.
Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo
Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.
Krāsnī cepti, ar gaļu un sieru pildīti saldie kartupeļi
Sātīgs un veselīgs ēdiens, kas būs piemērots pusdienām vai vakariņām. Nedaudz ieilgs, kamēr izcepsies kartupeļi, bet pati pagatavošana ir ļoti vienkārša.
Čili piparu mērce ar ananasiem un laima sulu
Ņiprāku ēdienu cienītāji novērtēs šīs pikantās mērces recepti, kur netiek pievienots cukurs, jo saldumu un tropiskas vēsmas dod ananass, bet laima sula piešķir spirgtumu.
Pikantie makaronu salāti ar garnelēm un ne tikai
Salāti, kas derēs gan kā uzkoda pārgājiena starplaikos, gan arī kā pilnvērtīgas pusdienas tā noslēgumā. Tā būs lieliska izvēle gan jūras velšu, gan pikantu garšu cienītājiem, kuri vēlas atsvaidzināt jau ierastās ikdienas maltītes ar vēl nebijušām garšu kombinācijām. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.
Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma
Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!
'Našķoties' Zanes čili sautējums maizes bļodiņā
Ēdienu blogere Zane Grēviņa raidījumā "Našķoties" gatavo sātīgu liellopa maltās gaļas čili sautējumu, kā garšvielu izmantojot tumšo šokolādi. Ēdiens pasniegts pavisam neierastā veidā – no maizes gatavotā bļodiņā.
Pasta 'alla vodka' ar tomātu-degvīna mērci
Nav īsti skaidrs, kam pieder ideja itāliešu tradicionālo tomātu mērci uzfrišināt ar šļuku degvīna. Kā viens no vaininiekiem tiek minēts slavenais itāliešu aktieris Ugo Toņjaci (Ugo Tognazzi), kurš ar degvīnu stiprinātas pastas mērces recepti jau 1974. gadā bija iekļāvis savā pavārgrāmatā "L'Abbuffone". Astoņdesmitajos gados "pasta alla vodka" kļuva par īstu modes kliedzienu gan Itālijā, gan Amerikas disko laikmeta karstākajās ballītēs.
Ātrais vistas karijs ar kokosriekstu pienu
Elementāra recepte vakariņām Indijas noskaņās - debešķīga garšu buķete bez liekām pūlēm.
Video: kā pagatavot 'chili con carne'
Gaļas čili ir īsts komforta ēdiens, kas sasildīs drēgnajos vakaros. Šīs receptes īpašā "rozīnīte" ir konservēti ananasi – pagatavo un izbaudi!
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu un kariju
Gardas un ātri pagatavojamas vistas zupas recepti "Tasty" izsludinātajam konkursam, kura galvenā balva ir virtuves piederumu komplekts konservēšanai, piesaka Kristīne.
Burito ar tīģergarnelēm
Meksikāņu virtuves klasika – burito ar pikantām tīģergarnelēm, sieru un avokado. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
Čimičanga jeb fritēts burito
Pikantie un siltie burito jeb čimičangas. Ar maltās gaļas, pupiņu un kūstoša siera pildījumu. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Fritēti pelmeņi pikantā dārzeņu karija mērcē
Pāris minūšu laikā pagatavotiem kraukšķīgiem fritētajiem pelmeņiem var piešķirt Taizemes virtuvei raksturīgu garšu buķeti, pasniedzot tos ar aromātisku, turklāt ļoti vienkārši un ātri pagatavojamu dārzeņu karija mērci. Šādā veidā pasniegti lieliski garšos arī cepti un vārīti pelmeņi.
Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'
Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.
Čili sautējums ar sieru un lociņiem
Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.
Vistas zupa austrumu gaumē
Sildoša vistas zupa ar austrumnieku motīviem. Pagatavo drēgnākā vakarā un izbaudi!
Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru
Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.
Liellopu gaļas čili
Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Veģetārais čili
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.
Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci
Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.
Ātrais vistas plovs ar čili un pistācijām
Kādēļ ātrais? Jo tiek gatavots no iepriekšējās dienas vakariņu pārpalikuma! Ja, gatavojot ceptus vistas šķiņķīšus ar dārzeņiem (recepti aplūko šeit), pārcenties un ģimenes lokā nevarējāt visu apēst, pārpalikumus var izmantot, nākamajā dienā pagatavojot pikantus rīsus ar gaļu, dārzeņiem un pistācijas riekstiem. Ja tev nav vakardienas šķiņķīšu, vari tos aizstāt ar kūpinātu vistu. Garšīgi!
Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu
Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.
Asā dārzeņu zupa ar rīsiem
Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.
Veģetārais čili ar pupiņām un kukurūzu
Ziemas periodā jo īpaši cilvēkiem, kas neēd gaļu jeb veģetāriešiem, nereti ir krietni sarežģītāk izdomāt jaunas ierosmes gardām maltītēm. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā ideju maltītei bez gaļas - veģetāro čili ar pupiņām.
Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha
Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.
Cūkgaļas cepetis medus, čili un sinepju marinādē
Sulīgs un interesants svētku cepetis - cūkgaļas kakla karbonāde, kas marinēta medus, čili un sinepju marinādē. Iesaka: "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Načo čipsi ar gaļu un sieru
Uzkodas meksikāņu gaumē - garšīgi ar visādām mērcītēm, gan karsti, gan auksti.