Pildītās pankūkas man saistās ar tām, ko bērnībā cepa mamma: ar saldajām un sāļajām. Plānās pankūkas tika ceptas pa visu pannu – lielas un tādas knapi zeltainas. Nu ja, salocītas un ceptas kopā ar pildījumu tās jācep vēl. Vēlmes dažādas – no gaiši zeltainām līdz brūni kraukšķīgām. Es vienmēr gribēju tās, kārtīgi saceptās, ar kraukšķīgo āriņu.
Saldās bija ar biezpienu, kas saldināts ar cukuru. Tās nemaz neprasījās ļoti sabrūnināt, tām piestāvēja maigums gan pildījumā, gan pankūkas struktūrā. Saldenas, maigas, sulīgas – brīnišķīgas, pilnīga mammas mīlestība, apēd divas tādas, un ir par maz, vēl, lūdzu, vēl, mīlestību, kas izskatās kā ar biezpienu pildīta pankūciņa...
Bet sāļās... Tas ir un būs mans pankūku etalons mūžīgi mūžos. Ar sulīgu maltās gaļas un saceptu sīpolu pildījumu, kārtīgi apceptas, tā, lai mazliet kraukšķ. Ak, laime. Sulīgas, neticami gardas iekšpusē, viegli kraukšķīgas, tumši zeltainas ārpusē, satītas kārtīgos četrstūru sainīšos, šīs ir un paliek manas sapņu pankūkas.
Un latviski šīs pankūkas sauc tā: kom morgen vīder. Nezinu, vai tā ir pareiza izruna vāciskajam nosaukumam "Komm morgen wieder", bet tā mēs ģimenē šīs pankūkas vienmēr esam saukuši un zinām, ka tas nozīmē: nāc rīt atkal. Nu kā tu nenāksi! Pēc tādām pankūciņām – kaut katru dienu! Varbūt, ka tā arī ir tā slavenā iebarošana? Nekādas burvestības nav vajadzīgas – cep tik čakli pildītās pankūkas ar gaļu, un iecerētais nāks kā mīļais! Gan jau pats sapratīs, kas un kā darāms, lai šito pankūku cepēju dabūtu savā virtuvē uz mūžiem!
Skaidrs, ka dzīve ir nežēlīga, laika ir maz un tas ir dārgs – tas viss mūs reiz noved pie lielveikalu ledusskapjiem un konkrēti, pie pildīto pankūku plauktiem. Bet nevajag uzreiz to uzskatīt par "downgrade" (novelšanos zemāk pa pankūku hierarhijas pakāpieniem). Kā mājās – tā, protams, nebūs. Bet pirktajām ir savi plusi: nav jācep pankūkas, nav jāuztraucas, vai tās šoreiz sanāks, un pildījumus arī var izvēlēties: siers ar šķiņķi, maltā gaļa, biezpiens, zemenes, āboli... Ražotāji tiešām cenšas! Galvenais – atrast savu iemīļoto pankūku veidu. Protams, gadās, ka ražotājs izlaižas, un sāk pankūkas saskrullēt nez cik kārtās ar pildījumu, kas saraujas un saraujas. Tas vairs nav lāgā. Tad nekas cits neatliek kā atgriezties pie mājas darinājumiem. Un par tiem labāks tomēr nav nekas...
Vēl jau ir tādi darinājumi kā pankūku sainīši. Teikšu atklāti: man pret tiem ir dalītas jūtas. No vienas puses, es saprotu: tie atšķiras. Tie burtiski kliedz: mēs esam pankūkas, bet mēs neesam nekādas tur parastās pankūkas! Tīrākais šovbizness, ne pankūkas! Bet, no otras puses, kurš tad tā ir pārēdies pankūkas, ka gribas no tām izdomāt kaut ko pilnīgi citu, piemēram, sainīšus? Personiski man slikti salocīta pildītā pankūka vienmēr liekas autentiskāka un brīnišķīgāka (un, galu galā, noliec ar locījuma vietu uz pannas un pacep – un nekas vairs vaļā nelocīsies!) par tādu sainīti. Tas sainītis man liekas tāds... pārāk instagramīgs. Varētu domāt, kādam ir licies, ka parastas pankūkas jau nevienu vairs nepārsteigs, bet, lūk, uztaisīsim no pankūkas tādu sainīti, tad nu gan būs stilīgi! Nu nez... Bet te es uzreiz atvainojos visiem pankūku sainīšu cepējiem un mīļotājiem. Jo zinu, cik tas var būt personiski. Kā jau runājām sākumā – pankūkas ir mīlestība. Un mīlestība ir mīlestība visos veidos, visās formās. Galvenais, lai karsta un garšīga.
Viena lieta ir pilnīgi skaidra: ja cilvēks ir gatavs kādam cept pildītās pankūkas – kas, skaidra lieta, ir dubults darbiņš un ķēpa, pirmkārt, pašas pankūkas, otrkārt, pildījums – tās jau ir jūtas. Stipras un karstas jūtas.
Klasiskās pankūkas ar gardu maltās gaļas pildījumu
Zeltainas pankūkas ar sulīgu un sātīgu maltās gaļas pildījumu ir daudzu iecienīts ēdiens, ar ko var mieloties gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Mājās gatavotas tās garšos daudz labāk, nekā veikalā pirktās. It īpaši, ja aizdarīsi pankūkas ar karoti skāba krējuma.
Plānās pankūkas ar sulīgu gaļas pildījumu
Zeltainas plānās pankūkas ar sulīgu un aromātisku maltās gaļas pildījumu – baudījums, no kura nav iespējams atteikties.
Pildītas pankūkas ar ķiplokotu biezpienu, rukolu un kukurūzu
Kādu rītu, apvienojot ledusskapī atrodamās lietas ar iepriekšējā vakarā ceptām plānajām pankūkām, tapa gardas brokastis – ar ķiplokotu biezpienu, spirdzinoši svaigu rukolu un kraukšķīgiem kukurūzas graudiņiem pildītas pankūkas.
Pildītas pankūkas ar spinātiem, vārītām olām un avokado
Ar spinātiem, vārītām olām un avokado pildītas pankūkas, kas lieliski garšos gan siltas, gan arī neapceptas – kā aukstā galda uzkoda.
Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem
Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.
Plānās pankūkas pildīšanai
Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.
Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm
Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.
Ātras brokastis vai ballīšu uzkoda: pannā cepti rullīši ar šķiņķi un sieru
Ātri pagatavojami un kraukšķīgi brokastu tīstoklīši no lavaša vai tostermaizes, pildīti ar šķiņķi un sieru – gan brokastīm, gan ballītes uzkodu galdam.
Pildītas pankūkas ar malto gaļu
Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.
Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu
Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.
Pildītas pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem
Ātri pagatavojamas pildītās pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem.
Pildītas pankūkas ar buka gaļu
Pildītas pankūkas ar buka gaļu launagam vai pusdienām.
Ar sēnēm un kausēto sieru pildītas pankūkas
Plānās pankūkas ar sēnēm un kausēto sieru – gruntīgs sākums labai dienai.
Plānās pankūkas ar biezpienu un rozīnēm
Olu sakuļ ar sāli un cukuru, pielej 3/4 paredzētā piena daudzuma. Šķidrumu pa daļām lej bļodā iesijātos miltos un maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pēc tam pielej atlikušo pienu, samaisa un atstāj 23—30 minūtes, lai milti uzbriest.
Brīvdienu pankūkas ar gaisīgu maršmalovu pildījumu
"Meitiņai dzimšanas dienā taisīju pankūku ballīti. Tā kā pa rokai bija pustukša maršmalovu paka, nolēmu tos izmantot pildījumam. Rezultāts izdevās pārsteidzoši labs, tādēļ nolēmu ar to padalīties. Karstumā uz pannas maršmalovi ātri vien izkūst, pārvēršoties čaganās, gaisīgās putās," stāsta receptes autore, mūsu lasītāja Līga.
Plānās pankūkas ar vārītas mēles pildījumu
"Pēc šīs receptes gatavotas plānās pankūkas sanāk ļoti vijīgas un ideāli piemērotas pildīšanai. Mūsmājās ļoti iecienīts ir sulīgs, aromātisks pildījums, kas gatavots no vārītas mēles," tā recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Gardie pankūku rullīši ar krēmsieru un ikriem
"Tasty" lasītāja Jekaterina Sediha recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka recepti pankūku rullīšiem ar krēmsieru un ikriem.
Ar biezpienu un ogām pildīti šokolādes pankūku rullīši kaloriju skaitītājiem
"Jums šķiet, ka pankūkas lemts ēst tikai tiem, kuri nedomā par savu svaru un neskaita kalorijas? Nu, nē! Kā jau esmu agrāk teikusi – ēst drīkst visu, tikai jāizvēlas pareizais daudzums un pareizie produkti. Šajās brīvdienās brokastīs palutināju sevi ar pildītām šokolādes pankūkām. Mēli var norīt, ka es jums saku!" recepti iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Foto recepte: pankūkas ar aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu
Plānās pankūkas ar sulīgu maltas aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu ir tik gardas, ka tās var ēst gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās. Recepti iesaka "Facebook" domubiedru grupas "Hunting & Cooking Latvija" dalībniece Lauma Zīle.
Plānās pankūkas ar krēmīgu spinātu un rikotas siera pildījumu
Krēmīgo spinātu pildījumu vari gan ierullēt pankūkās, gan izmantot, lai pagatavotu gardu pankūku torti karaliskām brokastīm.
Viena mīkla, divi pildījumi jeb Plānās pankūkas ar sēnēm un biezpienu
Vai ar vienu šāvienu tiešām var nošaut divus zaķus, nav zināms, bet no vienas mīklas var pagatavot divas dažādas pankūkas! Piedāvājam sāļo un saldo versiju, bet droši ļaujies fantāzijai un pildi klasiskajā plānajā pankūkā, ko vien sirds kāro!
Pankūku sainītis ar malto gaļu un sieru
Vēlajām brīvdienu brokastīm vienmēr piestāvēs pankūkas. Lai maltīti padarītu interesantāku, pagatavo tās pildītas ar malto gaļu, un tā vietā, lai salocītu, sasien sainītī.
Pankūku sainītis pildīts ar bekonu un garšaugu drupinājumu
Ja paredzēta pasēdēšana ar draugiem, ir arī kārtīgi jāiestiprinās. Restorāna Kaļķu vārti pavārs Haralds Saušs, iedvesmojoties no degvīna "Stolichnaya" garšas notīm, radījis pavisam neparastu uzkodu, kas piestāvēs tieši šim reibinošajam dzērienam. "Pēc 50 gramiem degvīna var labi izjust spēcīgo bekona garšas pildījumu, un ar katru reizi tas kļūst ar vien labāks!" stāsta Haralds. Pamēģini arī tu pagatavot plānos pankūku sainīšus un izgaršot ne vien bekonu un krēmsieru, bet arī garšaugu drupatas.
Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas
Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Plāno pankūku rullīši ar pildījumu jeb 'latvju suši'
Cep plānās "bada" pankūkas: uz 2 ĒK miltu 1 ola un piens vai ūdens, sāls. Maisa līdz pašķidrai, viendabīgai masai, cep no abām pusēm uz pannas.
Pankūkas ar gaļu un lečo
Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.
Pankūku rullīši ar lasi
Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!
Ābolu pildījums plānajām pankūkām
Ābolu pildījums plānajām pankūkām - lai pankūkas vēl gardākas.