pildītās pankūkas ar gaļu
Foto: Shutterstock
Pildītās pankūkas ir mīlestība. Āmen. Te es esmu un es to pateicu. Ar visu cieņu pret veikalos nopērkamajām pildītajām pankūkām – godīgi! Galu galā, mēs visi viņas pērkam, ik reizi cerot atgriezties bērnības garšās. Visbiežāk mazliet jāviļas – pildījuma par maz, ne tas... Jo pildītās pankūkas ir mīlestība, un tās vienmēr ir par maz.

Pildītās pankūkas man saistās ar tām, ko bērnībā cepa mamma: ar saldajām un sāļajām. Plānās pankūkas tika ceptas pa visu pannu – lielas un tādas knapi zeltainas. Nu ja, salocītas un ceptas kopā ar pildījumu tās jācep vēl. Vēlmes dažādas – no gaiši zeltainām līdz brūni kraukšķīgām. Es vienmēr gribēju tās, kārtīgi saceptās, ar kraukšķīgo āriņu.

Saldās bija ar biezpienu, kas saldināts ar cukuru. Tās nemaz neprasījās ļoti sabrūnināt, tām piestāvēja maigums gan pildījumā, gan pankūkas struktūrā. Saldenas, maigas, sulīgas – brīnišķīgas, pilnīga mammas mīlestība, apēd divas tādas, un ir par maz, vēl, lūdzu, vēl, mīlestību, kas izskatās kā ar biezpienu pildīta pankūciņa...

Foto: Shutterstock

Bet sāļās... Tas ir un būs mans pankūku etalons mūžīgi mūžos. Ar sulīgu maltās gaļas un saceptu sīpolu pildījumu, kārtīgi apceptas, tā, lai mazliet kraukšķ. Ak, laime. Sulīgas, neticami gardas iekšpusē, viegli kraukšķīgas, tumši zeltainas ārpusē, satītas kārtīgos četrstūru sainīšos, šīs ir un paliek manas sapņu pankūkas.

Un latviski šīs pankūkas sauc tā: kom morgen vīder. Nezinu, vai tā ir pareiza izruna vāciskajam nosaukumam "Komm morgen wieder", bet tā mēs ģimenē šīs pankūkas vienmēr esam saukuši un zinām, ka tas nozīmē: nāc rīt atkal. Nu kā tu nenāksi! Pēc tādām pankūciņām – kaut katru dienu! Varbūt, ka tā arī ir tā slavenā iebarošana? Nekādas burvestības nav vajadzīgas – cep tik čakli pildītās pankūkas ar gaļu, un iecerētais nāks kā mīļais! Gan jau pats sapratīs, kas un kā darāms, lai šito pankūku cepēju dabūtu savā virtuvē uz mūžiem!

Foto: Shutterstock

Skaidrs, ka dzīve ir nežēlīga, laika ir maz un tas ir dārgs – tas viss mūs reiz noved pie lielveikalu ledusskapjiem un konkrēti, pie pildīto pankūku plauktiem. Bet nevajag uzreiz to uzskatīt par "downgrade" (novelšanos zemāk pa pankūku hierarhijas pakāpieniem). Kā mājās – tā, protams, nebūs. Bet pirktajām ir savi plusi: nav jācep pankūkas, nav jāuztraucas, vai tās šoreiz sanāks, un pildījumus arī var izvēlēties: siers ar šķiņķi, maltā gaļa, biezpiens, zemenes, āboli... Ražotāji tiešām cenšas! Galvenais – atrast savu iemīļoto pankūku veidu. Protams, gadās, ka ražotājs izlaižas, un sāk pankūkas saskrullēt nez cik kārtās ar pildījumu, kas saraujas un saraujas. Tas vairs nav lāgā. Tad nekas cits neatliek kā atgriezties pie mājas darinājumiem. Un par tiem labāks tomēr nav nekas...

Foto: Shutterstock

Vēl jau ir tādi darinājumi kā pankūku sainīši. Teikšu atklāti: man pret tiem ir dalītas jūtas. No vienas puses, es saprotu: tie atšķiras. Tie burtiski kliedz: mēs esam pankūkas, bet mēs neesam nekādas tur parastās pankūkas! Tīrākais šovbizness, ne pankūkas! Bet, no otras puses, kurš tad tā ir pārēdies pankūkas, ka gribas no tām izdomāt kaut ko pilnīgi citu, piemēram, sainīšus? Personiski man slikti salocīta pildītā pankūka vienmēr liekas autentiskāka un brīnišķīgāka (un, galu galā, noliec ar locījuma vietu uz pannas un pacep – un nekas vairs vaļā nelocīsies!) par tādu sainīti. Tas sainītis man liekas tāds... pārāk instagramīgs. Varētu domāt, kādam ir licies, ka parastas pankūkas jau nevienu vairs nepārsteigs, bet, lūk, uztaisīsim no pankūkas tādu sainīti, tad nu gan būs stilīgi! Nu nez... Bet te es uzreiz atvainojos visiem pankūku sainīšu cepējiem un mīļotājiem. Jo zinu, cik tas var būt personiski. Kā jau runājām sākumā – pankūkas ir mīlestība. Un mīlestība ir mīlestība visos veidos, visās formās. Galvenais, lai karsta un garšīga.

Foto: Shutterstock

Viena lieta ir pilnīgi skaidra: ja cilvēks ir gatavs kādam cept pildītās pankūkas – kas, skaidra lieta, ir dubults darbiņš un ķēpa, pirmkārt, pašas pankūkas, otrkārt, pildījums – tās jau ir jūtas. Stipras un karstas jūtas.

Klasiskās pankūkas ar gardu maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Zeltainas pankūkas ar sulīgu un sātīgu maltās gaļas pildījumu ir daudzu iecienīts ēdiens, ar ko var mieloties gan brokastīs, gan pusdienās un vakariņās. Mājās gatavotas tās garšos daudz labāk, nekā veikalā pirktās. It īpaši, ja aizdarīsi pankūkas ar karoti skāba krējuma.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar sulīgu gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Zeltainas plānās pankūkas ar sulīgu un aromātisku maltās gaļas pildījumu – baudījums, no kura nav iespējams atteikties.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar ķiplokotu biezpienu, rukolu un kukurūzu

Foto: DELFI

Kādu rītu, apvienojot ledusskapī atrodamās lietas ar iepriekšējā vakarā ceptām plānajām pankūkām, tapa gardas brokastis – ar ķiplokotu biezpienu, spirdzinoši svaigu rukolu un kraukšķīgiem kukurūzas graudiņiem pildītas pankūkas.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar spinātiem, vārītām olām un avokado

Foto: DELFI

Ar spinātiem, vārītām olām un avokado pildītas pankūkas, kas lieliski garšos gan siltas, gan arī neapceptas – kā aukstā galda uzkoda.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem

Foto: Shutterstock

Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas pildīšanai

Foto: Shutterstock

Izcilas plānās pankūkas, kas piemērotas pildīšanai un tīšanas laikā neplīsīs, un saturēs pildījumu skaistā tīstoklītī. Pildījumam var izmantot sagatavotu malto gaļu, biezpienu vai sieru, banānus vai citus augļus.

Lasīt vairāk

Pildītās sinepju pankūkas ar bekonu, puraviem un sēnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgas pildītās pankūkas, kuras pagatavotas no nedaudz pikantas mīklas – tai pievienota karote sinepju. Pildījumā izkausēts maigais krēmsiers, kas mijas ar apceptiem bekona gabaliņiem, šampinjoniem un puraviem.

Lasīt vairāk

Ātras brokastis vai ballīšu uzkoda: pannā cepti rullīši ar šķiņķi un sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami un kraukšķīgi brokastu tīstoklīši no lavaša vai tostermaizes, pildīti ar šķiņķi un sieru – gan brokastīm, gan ballītes uzkodu galdam.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.

Lasīt vairāk

Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamas pildītās pankūkas ar šķiņķi un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Pildītas pankūkas ar buka gaļu

Foto: Shutterstock

Pildītas pankūkas ar buka gaļu launagam vai pusdienām.

Lasīt vairāk

Ar sēnēm un kausēto sieru pildītas pankūkas

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas ar sēnēm un kausēto sieru – gruntīgs sākums labai dienai.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar biezpienu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Olu sakuļ ar sāli un cukuru, pielej 3/4 paredzētā piena daudzuma. Šķidrumu pa daļām lej bļodā iesijātos miltos un maisa, līdz mīkla kļūst viendabīga. Pēc tam pielej atlikušo pienu, samaisa un atstāj 23—30 minūtes, lai milti uzbriest.

Lasīt vairāk

Brīvdienu pankūkas ar gaisīgu maršmalovu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

"Meitiņai dzimšanas dienā taisīju pankūku ballīti. Tā kā pa rokai bija pustukša maršmalovu paka, nolēmu tos izmantot pildījumam. Rezultāts izdevās pārsteidzoši labs, tādēļ nolēmu ar to padalīties. Karstumā uz pannas maršmalovi ātri vien izkūst, pārvēršoties čaganās, gaisīgās putās," stāsta receptes autore, mūsu lasītāja Līga.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar vārītas mēles pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

"Pēc šīs receptes gatavotas plānās pankūkas sanāk ļoti vijīgas un ideāli piemērotas pildīšanai. Mūsmājās ļoti iecienīts ir sulīgs, aromātisks pildījums, kas gatavots no vārītas mēles," tā recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Gardie pankūku rullīši ar krēmsieru un ikriem

Foto: Екатерина Седых

"Tasty" lasītāja Jekaterina Sediha recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka recepti pankūku rullīšiem ar krēmsieru un ikriem.

Lasīt vairāk

Ar biezpienu un ogām pildīti šokolādes pankūku rullīši kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Jums šķiet, ka pankūkas lemts ēst tikai tiem, kuri nedomā par savu svaru un neskaita kalorijas? Nu, nē! Kā jau esmu agrāk teikusi – ēst drīkst visu, tikai jāizvēlas pareizais daudzums un pareizie produkti. Šajās brīvdienās brokastīs palutināju sevi ar pildītām šokolādes pankūkām. Mēli var norīt, ka es jums saku!" recepti iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Foto recepte: pankūkas ar aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Plānās pankūkas ar sulīgu maltas aļņa gaļas un vārītu olu pildījumu ir tik gardas, ka tās var ēst gan brokastīs, gan pusdienās, gan vakariņās. Recepti iesaka "Facebook" domubiedru grupas "Hunting & Cooking Latvija" dalībniece Lauma Zīle.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar krēmīgu spinātu un rikotas siera pildījumu

Foto: Vida Press

Krēmīgo spinātu pildījumu vari gan ierullēt pankūkās, gan izmantot, lai pagatavotu gardu pankūku torti karaliskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Viena mīkla, divi pildījumi jeb Plānās pankūkas ar sēnēm un biezpienu

Foto: DELFI

Vai ar vienu šāvienu tiešām var nošaut divus zaķus, nav zināms, bet no vienas mīklas var pagatavot divas dažādas pankūkas! Piedāvājam sāļo un saldo versiju, bet droši ļaujies fantāzijai un pildi klasiskajā plānajā pankūkā, ko vien sirds kāro!

Lasīt vairāk

Pankūku sainītis ar malto gaļu un sieru

Foto: Privātais arhīvs

Vēlajām brīvdienu brokastīm vienmēr piestāvēs pankūkas. Lai maltīti padarītu interesantāku, pagatavo tās pildītas ar malto gaļu, un tā vietā, lai salocītu, sasien sainītī.

Lasīt vairāk

Pankūku sainītis pildīts ar bekonu un garšaugu drupinājumu

Foto: Publicitātes foto

Ja paredzēta pasēdēšana ar draugiem, ir arī kārtīgi jāiestiprinās. Restorāna Kaļķu vārti pavārs Haralds Saušs, iedvesmojoties no degvīna "Stolichnaya" garšas notīm, radījis pavisam neparastu uzkodu, kas piestāvēs tieši šim reibinošajam dzērienam. "Pēc 50 gramiem degvīna var labi izjust spēcīgo bekona garšas pildījumu, un ar katru reizi tas kļūst ar vien labāks!" stāsta Haralds. Pamēģini arī tu pagatavot plānos pankūku sainīšus un izgaršot ne vien bekonu un krēmsieru, bet arī garšaugu drupatas.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Plāno pankūku rullīši ar pildījumu jeb 'latvju suši'

Foto: Shutterstock

Cep plānās "bada" pankūkas: uz 2 ĒK miltu 1 ola un piens vai ūdens, sāls. Maisa līdz pašķidrai, viendabīgai masai, cep no abām pusēm uz pannas.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar gaļu un lečo

Foto: Shutterstock

Pankūkas ar gaļu - kārtīgām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Pankūku rullīši ar lasi

Foto: Shutterstock

Pasniedz plānās pankūkas citādāk kā ierasts - pagatavo pankūku rullīšus ar svaigo sieru un mazsālītu lasi. Garšo tikpat labi, kā izskatās!

Lasīt vairāk

Ābolu pildījums plānajām pankūkām

Foto: Shutterstock

Ābolu pildījums plānajām pankūkām - lai pankūkas vēl gardākas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!