Ak, ja pasaulē notiktu tikai ēdienu kari – kas tā būtu par gardu un laimīgu dzīvi! Visiem! Arī austrāliešiem un jaunzēlandiešiem! Tieši viņi joprojām stīvējas par Pavlovas kūkas izgudrotāja godu.
Pavlovas kūka ir obligāts Ziemassvētku dienas deserts Austrālijā, un arī vasaras ballītes ar ogām un augļiem dāsni rotātu pavlovu uz šķīvīšiem ir pašsaprotamas. Pavlova, tas ir tik... tik austrāliski!
Vienīgā nelaime, ka līdzīgās domās ir Jaunzēlande – turienieši ir pārliecināti, ka tieši viņiem pieder pavlovu radītāju gods un ka pavlova ir Jaunzēlandes kūku kūka!
Ēdienu kara viļņus starp diviem kontinentiem Klusajā okeānā sacēlusi krievu baletdejotāta Anna Pavlova, 20. gadsimta megazvaigzne. Ap 1920. gadu pasaulslavenā balerīna sniedza viesizrādes gan Austrālijā, gan Jaunzēlandē, visticamāk, pat nenojaušot, kādas gastronomiskās kaislības radījusi ar savu gaisīgo parādīšanos.
Austrālijā šo slaveno desertu kāds slavens pavārs radījis 1935. gadā ar piebildi, ka kūka ir tik gaisīga kā Anna Pavlova. Savukārt jaunzēlandieši stingri turas pie leģendas, ka pavlova pie viņiem radīta 1926. gadā, kad balerīna Anna Pavlova pirmo un vienīgo reizi viesojusies šajā valstī.
Lai nu kā, ēdienu kultūras pētnieki ir konstatējuši, ka patiesībā pavlovu nav izdomājuši ne austrālieši, ne jaunzēlandieši. Vāciski runājošās zemēs sarežģītas bezē konstrukcijas kopā ar krēmu un ogām pasniegtas augstmaņu ballēs jau vismaz divus gadsimtus pirms balerīnas Annas Pavlovas dzimšanas!
Visa Eiropa gatavojusi bezē kūkas jau pāris gadsimtus pirms Napoleona kareivīgajiem klejojumiem ap 1800. gadu, un, ļaudīm sākot pārvietoties pa visu pasauli, šajā laikā ar bezē kūkas konceptu un receptēm iepazīstināta arī Lielbritānija, Ziemeļamerika, Krievija un citas valstis.
Vārdu sakot, Pavlovas kūka, kādu to pazīstam šodien, ir vairākus gadsimtus veca. Kā jau tik leģendārai kūkai pienākas, arī pavlovas variāciju ir simtiem. Ja dažās zemēs, piemēram, Austrālijā un Jaunzēlandē, tā joprojām ir Ziemassvētku kūkas godā (un pēc tam strauji nokrīt no popularitātes mākoņiem), pie mums pavlovu mode joprojām ir nepārejoša. Un labi, ka tā. Vismaz kaut kas no sapņa par balerīnas gaisīgumu. Tāds sapnis, ko var apēst un uz brīdi justies debešķīgi – vai tas nav jauki?
Lai "Tasty" kraukšķīgā, trauslā un maigi krēmīgā pavlovu kolekcija iedvesmo kādai pavlovas pirmizrādei tavā virtuvē!
Pasakainā Pavlovas kūka ar maigu krēmsieru un ogām
Brīvdienas var svinēt, baudot kūkas. Šī maigā un gaisīgā Pavlova ar kārdinošu krēmsiera pildījumu un ogu dekoru būs neatkārtojama garšas un sajūtu pieredze. Krēmam var pievienot kausētu šokolādi, kas padarīs garšu vēl pasakaināku. Pavlovas vari veidot kā mazas kūciņas vai vienu lielu kūku, tikai tad mainās kaltēšanas laiks. Recepti iesaka gardēde, "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.
'Pavlova' ar maskarpones krēmu
"Pavlovu" uzcept varēs arī tās saimnieces, kurām "abas rokas kreisās," smej garšīgās "Facebook" lapas "Zanes receptes" saimniece, receptes autore Zane Zepa.
Mini 'Pavlovas' ar svaigām ogām un marinētu kumkvatu
Gaisīgā "Pavlova" ir ne tikai viens no iecienītākajiem desertiem, bet, iespējams, arī visvairāk apspriestā kūka pasaulē. Par tās autentisko recepti joprojām notiek cīniņi, kamēr šefpavāri arvien nāk klajā ar jaunām kūkas variācijām. Restorāna "Piramīda" šefpavārs Artūrs Brucis piedāvā mini "Pavlovām" pievienot marinētu kumkvatu, kas saldajam ēdienam piešķirs nedaudz saldskābu garšu.
'Pavlova' ar aromātisku apelsīnu krēmu
"Īstai "Pavlovai" pēc konsistences ir jābūt nevis viscaur izceptam bezē, bet gan ārpusē kraukšķīgai, drupenai, bet viducī – maigai un zefīrīgai," skaidro receptes autore Diāna Šulce–Palma savā blogā "Gards, ka nenoēsties!".
Romantiskā kūka 'Pavlova'
Gaisīgā kūka "Pavlova" ir perfekts deserts Valentīna dienai – tā ir kraukšķīga, taču maiga, viegla un kūst uz mēles, turklāt, pretēji daudzu uzskatiem, tās pagatavošana nebūt nav sarežģīta! Lai olbaltuma biskvīta kārta jeb meringa būtu kraukšķīgāka un varētu lēni atdzesēties cepeškrāsnī, šo desertu vēlams sākt gatavot jau iepriekšējā vakarā pirms svētkiem. Tad nākamajā dienā to vien atliks pāris minūšu laikā pabeigt, piepildot ar krēmu un dekorējot ar ogām.
Kārtainā 'Pavlova' ar zemenēm un avenēm
Kad mājās uzradās brīvībā turētu vistu olas, nolēmu, ka īstais brīdis saņemties un pagatavot "Pavlovu". Izrādījās, ka tas nev nemaz tik sarežģīti. Kūka ir ļoti viegla, gaisīga un īsteni vasarīga, jo to var papildināt ar dažādām sezonā pieejamām ogām. Oriģinālā "Pavlova" tiek dekorēta ar zemenēm vai kivi, es šoreiz izvēlējos zemenes un avenes, bet tu vari izmantot jebkuras ogas, kas garšo vislabāk," tā savu veikumu komentē receptes autore Žaklīna Hermane.
'Pavlovas' kūciņas ar kivi
Grēcīgi gardās mazās "Pavlovas" kūkas ar putukrējumu un kivi gabaliņiem. Pasniedz svētku reizēs kā individuālas kūciņas ēdājiem.
Mini 'Pavlovas' kūciņas ar sezonas ogām
Mazās "Pavlovas" kūkas būs vasarīga izvēle saldiem svētku mirkļiem. Papildini kraukšķīgo bezē ar putukrējumu un sezonas ogām, lai iegūtu gardumu, kas priecēs gan acis, gan izcili garšos.
Gaisīgā 'Pavlova' ar svaigām ogām
Valentīndienai, šķiet, nav nekā piemērotāka saldās kāres remdināšanai par gaisīgo un uz mēles kūstošo "Pavlovu". Ja vairies no šīs kūkas gatavošanas, jo process šķiet sarežģīts, tad pēdējais laiks lauzt šo pieņēmumu, jo tas pavisam neatbilst patiesībai. Pārliecinies par to pats!
Šokolādes 'Pavlova' ar medū ceptiem bumbieriem
Recepte, ar kuras palīdzību pagatavotā 'Pavlova' būs skaista un atgādinās marmora gabaliņu. Bet šokolādes garša, kuru kūkai piešķir kakao, patīkami kontrastēs ar medū apceptajiem bumbieriem.
Torte 'Pavlova' ar maskarpones un balzama liķiera 'Šarlote' krēmu
Par godu Krievijas baleta prīmai Annai Pavlovai nosauktā torte ir viegla un gaisīga kā balerīna. Tās izcelsme ir Jaunzēlande, kur vēl šodien torte "Pavlova" nereti tiek pasniegta viesībās.
Kūka 'Pavlova' ar putukrējumu un ogām
Balerīnas Pavlovas kūka mazām un lielām balerīnām. Uz šo kūku aci jau biju uzlikusi sen, bet kaut kā vienmēr likās, ka tās pagatavošana ir grūts un piņķerīgs pasākums un tādēļ es to reizi no reizes atliku un atliku. Taču pienāca diena, kad sapratu, nē... nu tak vajag pamēģināt!
Slinkā 'Pavlova' jeb bezē ar ogām
Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. "Rimi" veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu desertu recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.
'Pavlova' ar citronu krēmu
Īpaši grezna citronu bezē "Pavlova" ar ogām.