Pica, siers
Foto: Shutterstock

Šodien svētki visiem picu mīļotājiem, nu, tātad visiem. Jo kurš gan nav picu mīļotājs? Un tieši šodien ir starptautiskā picas diena. Visa pasaule šodien ēd picas... Nu patiesībā tieši tāpat kā visas citas dienas kopš pašas pirmās picas pasaulē. Paldies tev, Itālija!

Brīnums, bet par picas izcelsmi neko daudz nestrīdas pat amerikāņi. Tā nu tas ir – picas ir un ir itāļu virtuves dārgums un Itālijas dāvana cilvēcei. Protams, ja ļoti gribētos pastrīdēties, varētu iedziļināties picai līdzīgu ēdienu vēsturē, kas iestiepjas laikos pirms mūsu ēras un kurā iesaistīti ķīnieši, romieši grieķi, persieši un vispār visas tautas, kas kaut kad, izsalkuma māktas, atklājušas, ka graudus var sasmalcināt, sajaukt ar kas nu pie rokas un visu uzlikt uz karstiem akmeņiem. Kaut kas jau sanāk – un tas "kaut kas" ir picas vecvecevec... vārdu sakot, sens sencis.

Foto: Shutterstock

Fokača, šī plakanā maize, kurai teju tikai milti, olīveļļa un olīvas vajadzīgas, tā jau ir salīdzinoši nesenā pagātnē dzimusi picas vecmāmiņa. Taču par picas pārskatāmiem pirmsākumiem var runāt, sākot ar laiku, kad maizes cepšanā iesaistās arī tomāti. Pirmie tomāti no Amerikas ierodas Eiropā 16. gadsimtā, bet pāris gadsimtus nonīkst pilnīgi bezjēdzīgi, jo, tāpat kā kartupeļi un citi nakteņu dzimtas dārzeņi, tiek uzskatīti par indīgiem.
Foto: Shutterstock
Sazin kā 18. gadsimtā kāds iedomājās pagaršot tomātus. Nu tad beidzot! Nenomira! Un maisam gals bija vaļā. Neapolē kāds iedomājās, ka uz cepeškrāsnī ceptās plakanās maizes, kas bija nabagu ēdiens, beidzot varētu uzlikt tos tomātus. O, tas bija īsts izrāviens! No nabagu ļaužu ēdiena pica kļuva par inovāciju un īstu trendu. 1807. gadā Neapolē bija jau 54 picērijas, pilnas ar smalkiem ļaudīm, kas pēkšņi bija satrakojušies pēc itāļu nabagu ēdiena: krāsnī ceptas maizes ar tomātiem un sieru!

Pasaulē vecākā picērija Neapolē "Antica Pizeria Port'Alba", starp citu, darbojas vēl šodien. Un Neapoles stila pica – ar īpaši raudzētu mīklu, cepta malkas krāsnī – joprojām ir viena no populārākajām un iekārotākajām picām pasaulē, kam Eiropas Savienība piešķīrusi aizsargājamas picas statusu. Vārdu sakot, katrs nevar paziņot, ka cep Neapoles picu – tur jāsakrīt vairākiem kvalitātes kritērijiem! (Latvijā ir vairākas picērijas, kas cep Neapoles stila picas, ar to viss kārtībā, bet, lai varētu teikt, ka viņi cep Neapoles picas, viņiem jāsaņem atļauja no Itālijas, vistuvāk šim godam šobrīd, šķiet, ir "Street Pizza" Pārdaugavā.)

Foto: Shutterstock
Picas vēsture ir garšīga un aizraujoša, bet tajā iecirtīsim zobus citreiz – šovakar vai nu jāzvana, kur parasti, vai jāvelk ārā milti, prošuto, olīvas, tomātu mērce, siera klucis un visas citas jūsmāju iemīļoto picu sastāvdaļas un jāķeras pie cepšanas. (Par ananasiem uz picas taču jūsmājās neviens, cerams, nestrīdas?)

Pica ar desu un bekonu

Foto: Gints Kokins
Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?

Lasīt vairāk

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Foto: DELFI
Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Modīgā polentas pica ar saulē kaltētiem tomātiem un salami

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ja tev nekad nav sanācis nogaršot kukurūzas putraimu ēdienus, iesakām sākt ar tik pazīstamo picu, tikai ietērpjot to jaunā izskatā. Polentas picas pamatne nebūs kraukšķīga, un, lai to sagrieztu, būs nepieciešams nazis un dakša. Toties garša būs lieliska. Mocarella un saulē kaltētie tomāti ir receptes garšas noslēpums.

Lasīt vairāk

Tulkotājas Silvijas Brices fokačas recepte, kas nedrīkst pazust neparko un nemūžam

Foto: No privātā arhīva
Karstās vasaras pēcpusdienās jāsēž olīvkoku vai ābeļu paēnā un jāēd fokača, piedzerot ar ledusaukstu ūdeni atšķaidītu baltvīnu. Ak, dolce vita, dzīve ir skaista! Tiesa, klasiska itāļu fokača, pasniegta karsta tikko no krāsns, ir brokastlaika uzkožamais, bet nebūsim nu sīkumaini. Fokača māca lietas tvert vieglāk – kā jau itāliete!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā, dzīvespriecīgā, karstā itāliete – kukurūzas miltu pica

Foto: No privātā arhīva
Polenta vai kukurūzas miltu putra Itālijā ir iecienīts ēdiens. Bet kurš gan vāra putru, ja no tiem pašiem miltiem var pagatavot gardu un veselīgu picu? Kad ārā itālisks karstumiņš, lai arī virtuvē virmo itāliskas vēsmas! Recepti izmēģinājusi un iesaka pavārgrāmatu autore @jarina.perepelica.

Lasīt vairāk

Krāsaina un koša pica ar ziedkāpostu mīklas pamatni bez miltiem

Foto: Privātais arhīvs
Šī ir veselīgā picas versija, jo ir bez maizes pamatnes. Taču izpildījuma ziņā ne mazāk sulīga un garda. Savu "odziņu", protams, piešķirs siers, un tāpēc sāls picai nav papildus jāpievieno. Stundas laikā taps maltīte, par kuru īpaši priecāsies bērni. Recepti iesaka gardēde Vineta Kalniņa.

Lasīt vairāk

Pilngraudu pica ar ķirbi, bekonu un spinātiem

Foto: Vida Press
Šo gribas dēvēt par rudens un ziemas sezonas picu, jo uz sātīgās pilngraudu pamatnes saulainais ķirbis satiekas ar sīvo sīpolu un kraukšķīgām bekona šķēlēm, bet ierasto tomātu mērci aizstāj pikantā čili mērcīte.

Lasīt vairāk

Supergardā pica ar šķiņķi, papriku un ananasiem

Foto: DELFI
Ja mājās ir bērni, ik pa laikam jādzird lūgums pagatavot picu, jo šis ir ēdiens, kura gatavošanas procesā mazajiem parasti ļoti patīk piedalīties. Laika gaitā izmēģinot dažādas picas mīklas, šo esmu atzinusi par vislabāko – to var gan izrullēt pavisam plānu, gan atstāt biezāku, kā nu kuram labāk patīk. Pildījumam, protams, var izvēlēties, ko sirds kāro, bet šoreiz piedāvāju pārbaudītu vērtību – šķiņķi ar papriku un ananasiem.

Lasīt vairāk

Pica ar puķkāpostiem un fetas sieru

Garda un vienkārša pica ar ziedkāpostiem jeb puķkāpostiem, fetas sieru un mednieku desiņām. Svaigākam aromātam picu pēc izcepšanas dekorē ar bazilika lapiņām. Recepti piedāvā Laura Grēviņa, bloga "Viensplusviens.lv" autore.

Lasīt vairāk

Sātīgā pica ar mocarellu un maltās gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Sātīga pica ar gardām maltās gaļas bumbiņām, mocarellas sieru un svaigu oregano. Tā būs jo īpaši laba, ja nenoslinkosi un mērci pagatavosi, kā nākas.

Lasīt vairāk

Garenā ķiploku pica jeb maizīte ar rukolu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pikanta ķiploku un čili pica, kas vairāk gan atgādina plakano maizīti. Pasniedz ar svaigām rukolas lapiņām un ēd kā uzkodu, kopā ar kādu gardu mērci.

Lasīt vairāk

Pica ar sēnēm un rikotas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Neparasta sēņu pica ar mīksto rikotas sieru. Papildini to ar spinātiem un salviju, vai kādu citu svaigo garšaugu vēl labākam rezultātam.

Lasīt vairāk

Puravu, kartupeļu un Čedaras siera pica

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Ļoti vienkāršas un gardas picas, kam virsū liktas mazliet neierastākas sastāvdaļas – puravi un kartupeļi. Papildini tās ar sarīvētu Čedaras sieru un smaržīgiem pētersīļiem labākai garšai.

Lasīt vairāk

Pica ar mocarellu, anšoviem un olīvām Neapoles gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Kārdinošas rauga mīklas picas ar tomātu pastu, mocarellu, anšoviem un olīvām. Interesantākai garšai pievieno arī kaperus.

Lasīt vairāk

Bagātīgā siera - salami pica ar fokačas pamatni

Foto: Shutterstock
Bagātīgā siera-salami pica īpaši garšos tiem, kas iecienījuši picas ar salīdzinoši biezu mīklas pamatni un kraukšķīgām, zeltainām maliņām. Šādas picas gatavošanai lieliski var izmantot fokačas mīklu, bet gardajam pildījumam būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Tomātu pica provansiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Krāsaina, kārdinoša un vienkārša pica, ko pagatavot vien no dažām sastāvdaļām. Picai izvēlies dažādu šķirņu tomātus, lai padarītu to košāku un interesantāku.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Ātrā bezrauga mīklas pica

Foto: Shutterstock
Pica steidzīgajiem, kad nav vēlēšanās raudzēt picas mīklu, bet ļoti gribas sātīgo gardumu.

Lasīt vairāk

Tomātu un estragona plātsmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Plātsmaizes var būt arī sāļas un ar dārzeņiem. Kāpēc gan nepagatavot šo picai radniecīgo maltīti, kurā uz kraukšķīgas kārtainās mīklas pamatnes izkārtoti apcepti sīpoli, divi sieri un sulīgi tomāti! Patīkamu aromātu našķim piešķirs estragons.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu un siera pica ar sīpolu gredzeniem

Foto: Shutterstock
Izmantojot tikai puķkāpostu, sieru un olu var izcept picas pamatni, kurai gluži kā jebkurai picai pa virsu var kārtot jebkādas piedevas. Sēņu laikā piedāvājam picu ar sēnēm.

Lasīt vairāk

Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock
Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.

Lasīt vairāk

Peperoni un čili plātsmaize ar kazas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Silta, sātīga, nedaudz asa un pat sāļa – plātsmaize no kārtainās mīklas, kurai pa virsu izklāts gards čili džems, tomātu šķēlītes, peperoni ripiņas un kazas siers. Sastāvdaļas šo kulināro brīnumu stipri pietuvina picai, taču dēvēsim to par sāļo kūku.

Lasīt vairāk

Margaritas pica ar puķkāpostu pamatni

Foto: Shutterstock
Picu var izcept ne tikai ar ierasto rauga mīklu. Tās vietā var pagatavot ne mazāk gardo puķkāpostu un mandeļu miltu mīklu. Šo pamatni, protams, var izmantot jebkura veida picai, bet šoreiz piedāvājam klasisko Margaritas picas salikumu - tomāti, mocarella un baziliks.

Lasīt vairāk

Kartupeļu 'pankūkpica'

Foto: Privātais arhīvs
"Kartupeļu pankūka uzlabotā versijā, kas garšos arī tiem, kas nav iemīļojuši parastās kartupeļu pankūkas, jo pica tomēr garšo gandrīz visiem. Noderēs arī tiem, kas pēc darba vēlas ātri un garšīgi kaut ko pagatavot. Pasniegt var gan atsevišķi, gan kopā ar svaigiem salātiem. Ļoti variējama recepte, jo pa virsu var likt to, kas vislabāk garšo, kā arī var taisīt mazāka izmēra picas – tas pēc katra paša vēlēšanās," par savas ģimenes "firmas" recepti raksta Evita Eglīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem tās autore piedāvā ar Cālis.lv un Zoombook konkursa starpniecību.

Lasīt vairāk

Puķkāpostu pica ar gaļu, kazas sieru un olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Šī noteikti ir viena no interesantākajām picas receptēm, kuru nobaudīt. Tās pamatnē nav ne kripatiņas miltu, jo tā veidota no sasmalcināta ziedkāposta jeb puķkāposta. Pa virsu izkārto visdažādākās sastāvdaļas – liellopa steika šķēlītes, papriku, kazas sieru un zaļās olīvas "nocellara".

Lasīt vairāk

Pica ar lasi

Foto: Shutterstock
Gardēžu pica ar lasi un mocarelllu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pica

Foto: Shutterstock
Kārtainās mīklas pica - būs gatava ātri vien!

Lasīt vairāk

Garšīgā pica ar kukurūzu un desu

Foto: Shutterstock
Garšīgā pica ar kukurūzu un desu, izmantojot jau gatavu mīklas pamatni.

Lasīt vairāk

Pica ar bumbieriem, valriekstiem un rukolu

Foto: Shutterstock
Garšīgākā pica pasaulē - izmēģini, lai saprastu!

Lasīt vairāk

Kartupeļu pica bez miltiem

Foto: Shutterstock
Pannā cepta kartupeļu pica bez miltiem, kuru vari bagātināt ar dažādiem pildījumiem pēc izvēles.

Lasīt vairāk

Pica ar ananasiem

Foto: Shutterstock
Pica ar ananasiem tikai 20 minūtēs – tik ātri pagatavojama, jo tiek likta lietā gatavā pamatne.

Lasīt vairāk

Pica ar šampinjoniem no sausā picas maisījuma

Foto: Shutterstock
Pica ar šampinjoniem - ikdienā un svētkos - no sausā picas maisījuma.

Lasīt vairāk

Pica pannā - labs variants tiem, kam nav cepeškrāsns.

Foto: Shutterstock
Pica pannā!

Lasīt vairāk

Klasiskā picas mīkla

Foto: Shutterstock
Gardas picas pagatavošanas pamatā ir kvalitatīvi sagatavota mīkla, gluži tāpat kā latviešu tradicionālajiem pīrāgiem. Ja mīkla ir izdevusies, tad pārējais picas pagatavošanas process ir tīrā improvizācija.

Lasīt vairāk

Saldā pica ar šokolādi un riekstiem

Foto: Vida Press
Lai pagatavotu šo picu, mīklu vari jaukt pati, bet tikpat veiksmīgi var izmantot jau gatavās picas pamatnes, kuras veikalā atrodamas pie saldētajiem produktiem. Mēs izmantojām jau gatavo pamatni, tādējādi krietni saīsinot gatavošanas laiku.

Lasīt vairāk

Veselīgā polentas pica ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Neparasta, garda un veselīga pica, kuras sastāvā nav ne kripatiņas "parasto" miltu. Tā vietā - itāļu vērtīgā putra polenta, kas papildināta ar gardiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Bezglutēna pica ar fetas sieru un ķiršu pipariem

Foto: Vida Press
Tiem, kuriem veselība neļauj uzturā lietot glutēnu saturošus produktus, picas pagatavošana noteikti nav šķērslis, ja vien receptē ievērota pareiza mīklas pagatavošana. Šo recepti vērts pamēģināt gan bezglutēna piekritējiem, gan visēdājiem, jo rezultāts patīkami pārsteigs katru skeptiķi.

Lasīt vairāk

Vidusjūras pica ar anšoviem un sīpoliem

Foto: Vida Press
Ja arī tavas garšu kārpiņas ir sailgojušās pēc Vidusjūras garšas, kuras neatņemamā sastāvdaļa ir zivis un olīvas, pagatavo šo picu, kur šīs gardās lietas ir veiksmīgi apvienotas. Ja esi picu cienītājs, noteikti pamēģini pagatavot šo neparasto picu un tu sapratīsi, ka arī bez tomātiem un siera var būt lielisks garšu savienojums.

Lasīt vairāk

Kārdinoši sulīgā dārzeņu un siera pica

Foto: Vida Press
Kāda laimīga sagadīšanās, ka Starptautiskā picas diena, ko pasaulē svin 9.februārī, sakrīt ar nedaudz grūto nedēļas sākumu – pirmdienu. Lai jaunā nedēļa iesāktos garšīgāka un darbiem rosinošāka, pagatavo šo grēcīgi kārdinošo picu, kur netrūkst itin nekā – ne siera, ne sulīgas vasaras garšas ar dažādiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Sīpolu pica ar fetas sieru un rozmarīnu

Foto: Shutterstock
Ātrā sīpolu pica tev neliks vilties. Salikumā ar krēmīgo fetas sieru un sildošo rozmarīnu, sīpolus iemīlēs pat rūdīti to pretinieki. Turklāt šis ēdiens arī otrajā dienā garšos debešķīgi, protams, ja vien no tā vēl būs kas palicis pāri.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!