Libido, ēdiens
Foto: Shutterstock
Pareizajā kompānijā katrs ēdiens ir afodīzijs. Taču ir tādi vakari, kad gribas paēst vieglāk un pikantāk, jo mīlestība ir gaisā un negribas to aizbiedēt ar smagiem cepešiem un štovētiem kāpostiem.

Ne jau tikai par Valentīndienu ir runa – ik pa laikam gadās tie jaukie vakari, kam piestāv vieglas uzkodas un sarunas divvientulībā. Tad noder gan kas pikantāks, gan kas libido rosinošāks kā parasti. Un nemaz nevajag tās mūžīgās austeres, nu cik var, vai ne? Lieliski libido uzrunājoši produkti ir arī avokado, lasis, rieksti, zemenes, sparģeļi, tomāti, granātābols un citi sulīgi augļi, banāni, medus, šokolāde, čili...

Jāņem jau arī vērā otrās pusītes vēlmes un patikšanas. Kādam bez kārtīga gaļas gabala nekāda svētlaime neiestāsies, kaisi rožu ziedlapiņas pār salātiem, cik gribi! Nu tad skaidrs – steikam būt. Bet var jau pasniegt pie steika ķirštomātiņus un sparģeļus piemēram. Un cerēt, ka tad, kad apēstais steiks mīļoto vilks uz miegu, tomātiņi un sparģeļi savukārt pieprasīs: ballējam, neguļam!

Mīlestības formas ir dažādas. Atklāt kādas pilnīgi jaunas garšas vai ko pilnīgi jaunu ēdienu pasaulē, kopīgi to izbaudīt – tā arī ir mīlestība. Kādam citam mīlestība atkal būs pagatavot ko sen negatavotu, pārsteigt ar mīļotā bērnības garšām un kārumiem, kas izsauc spēcīgas emocijas un skaistas atmiņas. Piemēram, šokolādes krēms ar dzērveņu ķīseli. Kādam tas neliekas pats seksīgākais ēdiens? Bet kādam tas ir pilns ar mīlestību un labākais pārsteigums, kas var būt.

Gaumes ēšanā ne vienmēr sakrīt. Kā mēdz teikt, ja veģetārietis otram pagatavo asiņainu steiku – tā ir īsta mīlestība. (Interesanti, kāds būtu gaļēdāja atbildes gājiens? Gaļēdājiem taču no augu valsts ēdieniem šķērmi nemetas, galvenais, lai pašiem no tiem vien nav jāpārtiek.) Lai nu kā, šķiet, ka viens no laimīgas kopdzīves likumiem varētu būt šāds: ēd pats un ļauj citiem ēst. (Vēl viens likums ir: un nopērciet trauku mazgājamo mašīnu. Trauku mazgāšana spēj nokaut pat vistrakāko libido.) Jauku vakaru!

Pavedinošie augļu salāti ar medu un jogurtu Valentīna dienas vakaram

Foto: Shutterstock

Jau kopš laikiem, kad Ieva ar ābolu kārdināja Ādamu, nobriedušiem, sulīgiem augļiem ir juteklisks zemteksts. Daudzi augļi tradicionāli tiek uzskatīti par afrodīzijiem vai izmantoti kā erotiski simboli, piemēram, persiki, svaigas vīģes, banāni, ķirši, mango...

Lasīt vairāk

Mīlestības smalkmaizītes, kas pavedinās mīļoto

Foto: iStock

Šajā smalkmaizīšu receptē izmantotas dažādas garšvielas, kas pazīstamas ar savām dzimumtieksmi pastiprinošajām īpašībām. Sastāvdaļas jājauc ar rokām, to darot, jādomā par savu mīļoto vai jāievēlas kāda vēlēšanās, grāmatā "Mīlas eliksīri un amuleti" iesaka šīs receptes autors Frensiss Melvils.

Lasīt vairāk

'Mīlas gulbīši' jeb 'Peldošās salas'

Foto: Shutterstock

"Mīlas gulbīši" jeb "Peldošās salas" - gards deserts 15 minūtēs.

Lasīt vairāk

Romantiskā siļķe 'kažokā'

Ja tavs sirdsāķītis nav saldummīlis un ne acu galā necieš sirsniņkonfektes, rozā zefīrus un putukrējuma kūkas, tad jādomā radošāki veidi, kā mīļotajam sarūpēt patīkamu pārsteigumu Valentīna dienā, kāzu jubilejā vai kādā citā romantiskā svinamdienā. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārši realizējamu ideju – savu versiju par tradicionālo siļķi "kažokā", kas šoreiz veidota sirds formā.

Lasīt vairāk

Romantiskā kūka 'Pavlova'

Foto: Publicitātes foto

Gaisīgā kūka "Pavlova" ir perfekts deserts Valentīna dienai – tā ir kraukšķīga, taču maiga, viegla un kūst uz mēles, turklāt, pretēji daudzu uzskatiem, tās pagatavošana nebūt nav sarežģīta! Lai olbaltuma biskvīta kārta jeb meringa būtu kraukšķīgāka un varētu lēni atdzesēties cepeškrāsnī, šo desertu vēlams sākt gatavot jau iepriekšējā vakarā pirms svētkiem. Tad nākamajā dienā to vien atliks pāris minūšu laikā pabeigt, piepildot ar krēmu un dekorējot ar ogām.

Lasīt vairāk

Afrodīziju un garneļu trauks ar karija mērci un svaigi grauzdētu tostermaizi

Foto: Publicitātes foto

Restorāna cienīgas vakariņas, neiztērējot vairāk par 15 eiro (vīns gan cenā neietilpst), Valentīndienā iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis Raimonds Zommers.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu

Foto: Ieva Berga

Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Cepts siers ar ogām un saldējumu

Foto: No privātā arhīva

Brokastu siermaize lai paliek citai dienai – ir rīti, kad gribas ko īpašāku. Cepts siers ar saldējumu, skābenām ogām un sulīgiem augļu gabaliņiem ir pilnīgi viss, kas vajadzīgs: karsts, auksts, sātīgs, viegls, aromātisks, atsvaidzinošs... Un nepārspējami elegants!

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.

Lasīt vairāk

Bekonā ietītu tīģergarneļu iesmiņi

Foto: Publicitātes foto

“Garneles ir viena no visiecienītākajām uzkodām uz grila. Tās vislabāk iemarinēt pesto, saldskābā vai saldā čili mērcē. Lai arī cukurotās marinādes nav labākās grilēšanai, jo tās mēdz piedegt, garnelēm vai citām jūras veltēm tās būs ideālas," skaidro "Rimi" gardēdis šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar tunci, sieru un majonēzi

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar tunci, rīvētu olu, sieru un zaļumiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši ar mazsālītu lasi, kausēto sieru un ledus salātiem

Foto: Shutterstock

Lavašs, pildīts ar mazsālītu lasi, kausēto sieru un kraukšķīgiem ledus salātiem – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.

Lasīt vairāk

Lavaša rullīši 'Mimoza' svētkiem

Foto: Privātais arhīvs

"Viegli un ātri pagatavojama uzkoda svētku galdam – lavašs ar salātiem "Mimoza" pildījumā. Lavašs neizmirkst, jo ir viegli paņemt rokās un baudīt. Ļoti garšīgi!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Foto recepte: superkraukšķīgās kartupeļu pankūkas uzkodām

Foto: Privātais arhīvs

Šīs kartupeļu pankūkas izdodas stingras, superkraukšķīgas un atdziestot saglabā formu, tādēļ tās, gluži kā čipsus vai ķiploku grauzdiņus, var ērti baudīt, pa vienai vien ar pirkstiem ķeksējot no bļodas un mērcējot skābajā krējumā vai kādā pašgatavotā uzkodu mērcē. Ja gaidi ciemiņus, šīs pankūciņas vari celt galdā kā pamatu uzkodām, pārziežot ar siera salātiem, gvakamoli, krēmsieru un lasi, humusu vai dekorējot ar zaļumu biezpienu un gabaliņu siļķes.

Lasīt vairāk

Marinēti tomātiņi ar ķiplokiem drīzai apēšanai

Foto: Privātais arhīvs

Tev būs nepieciešamas vien piecas minūtes, lai paveiktu sagatavošanas darbus tomātu marinēšanai. Gardo rezultātu varēsi baudīt jau nākamajā dienā, bet ar katru nākamo dienu tomātiņi garšos vēl labāk. Pārbaudītu ātri marinēto tomātu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Ezeriņa.

Lasīt vairāk

Pikantās siera karstmaizes ar desu un marinētiem gurķīšiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs ir mūsu mājās iecienītās karstmaizes, kas garšo visiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Everita Strazdiņa.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu frī

Foto: DELFI

Kraukšķīgi, saldi un ļoti garšīgi frī kartupeļi, kas pagatavoti no oranžās batātes jeb saldā kartupeļa. Garšos gan pašiem mazākajiem ēdājiem, gan lielākajiem.

Lasīt vairāk

Foreļmaizītes ar avokado krēmu

Foto: Publicitātes foto

Uzņemot ciemiņus, ir ierasts tos pacienāt ar kādiem gardumiem, un reizēm dzīves ātrais temps mums liek izvēlēties jau gatavas uzkodas, kas lielākoties nav veselīgas un vērtīgas. "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot vērtīgām uzturvielām bagātas foreļmaizītes ar avokado krēmu.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot gardu ballīšu uzkodu – fritētas olīvas kraukšķīgā panējumā

Foto: Shutterstock

Negaidīti kraukšķīgs pagrieziens ballīšu uzkodu sadaļā – fritētas olīvas zeltainā rīvmaizes panējumā. Vienkārši pagatavojamas, garšām piesātinātas un ar dažādiem pildījumiem, fritētās olīvas īpaši labi garšos ar ķiploku mērci un būs īsts ballītes hits. Lai mājās pagatavotu šo vienkāršo uzkodu, nepieciešamas vien dažas sastāvdaļas, atklāj "Thewanderlustkitchen".

Lasīt vairāk

'Mūķeņu purkšķi' jeb pončiki franču gaumē 'pets-de-nonnes'

Foto: Shutterstock

Franču iecienītie "pets-de-nonnes" gan pēc kārdinošā izskata, gan pēc gatavošanas veida stipri līdzinās mums zināmajiem pončikiem, vien ar to atšķirību, ka "mūķeņu purkšķi", pateicoties plaucētajai mīklai, ir čaganāki un gaisīgāki.

Lasīt vairāk

Zeltainas kartupeļu daiviņas 'Tex Mex' gaumē

Foto: Publicitātes foto

Kartupeļu daiviņas ar patīkamu "Tex Mex" garšas pieskārienu! Pasniedz tās kā uzkodu ar skābo krējumu, kas papildināts ar sakapātiem lociņiem.

Lasīt vairāk

Laša tartars ar paipalu olām

Foto: Publicitātes foto

Rūpējoties par savu veselību, zivis būtu ieteicams iekļaut ēdienkartē vismaz divas reizes nedēļā. Piemēram, lasis ir īpaši bagātināts gan ar omega-3, gan ar taukos šķīstošiem vitamīniem (A, E, D), satur daudz olbaltumvielu un visas nepieciešamās neaizvietojamās aminoskābes. "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, kā ātri un vienkārši pagatavot laša tartaru gardai uzkodai.

Lasīt vairāk

Gaisīgais deserts ar zemenēm un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

Britu iecienīts deserts "eton mess", kurā svaigie zemeņu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tā kā deserts ir viegli un ātri pagatavojams, tad recepte noderēs gan saldākai ikdienai, gan svētku reizēm.

Lasīt vairāk

Ātrais putukrējuma deserts ar kivi un bezē jeb 'eton mess'

Foto: Shutterstock

"Eton mess" ir britu iecienīts deserts, kurā svaigu ogu gabaliņi mijas ar saldajiem bezē cepumiem, slīgstot gaisīgā putukrējumā. Tradicionāli šim desertam tiek izmantotas zemenes, bet, kamēr vēl gaidām pašmāju aromātisko ogu sezonu, zemenes var aizstāt ar kivi, kuru spirdzinošais skābums lieliski izbalansēs pārējo sastāvdaļu saldumu.

Lasīt vairāk

Gaisīgais vaniļas krēms ar dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Izcils deserts ziemas sezonai. Svētkos ne vienmēr ir jāēd kūkas, tās var aizstāt ar šādu maigu vaniļas krēmu, papildinot ar skābāku ogu mērci.

Lasīt vairāk

Nikolaja Puzikova ideālo vakariņu deserts no divām sastāvdaļām

Foto: Publicitātes foto

Saldais ēdiens no divām sastāvdaļām? Tas ir iespējams! Ļoti viegli pagatavojams, turklāt arī debešķīgi gards, tāds, ka ēdāji prasīs pēc vēl vienas porcijas. Recepti iesaka dziedātājs un policists Nikolajs Puzikovs, kurš to gatavoja raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas."

Lasīt vairāk

Karameļu pudiņš

Foto: Publicitātes foto

Vien dažas sastāvdaļas un pasakaini gards karameles pudiņš ir gatavs. Lai arī var šķist, ka daudz darba, bet patiesībā viss ir ļoti vienkārši un viegli. Šo desertu iespējams gatavot mazos trauciņos vai vienā lielākā traukā.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ātrais zefīra, zemeņu un putukrējuma kārtojums

"Ak, šis debešķīgais zefīra un ogu kārtojums, kas jau ir iegājies kā oficiālais mūsu draugu saieta deserts Košraga vasarās! Lai arī tas ir labs gan ar sezonas zemenēm vai avenēm, tomēr mans favorīts ir ar dažādām meža ogām – meža zemenēm, mellenēm un avenēm. Der arī pa saujai upeņu vai jāņogu. Tā kā sezona ir īsa, sākam baudīt!" pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mannas pudiņš ar ķīseli

Foto: "Virtuve diviem"

Vienkāršs deserts ar bērnības garšu. Šo mannas pudiņu var pagatavot no produktiem, kuri atrodami teju katrā virtuvē. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Maskarpones un citronu krēma kārtojums ar cepumu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

Gards, svaigs un citronīgs deserts glāzītēs. Recepti, izmantojot "Tasty" recepšu iesūtīšanai paredzēto formu, iesūtījusi mūsu lasītāja Zane.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Zefīru un putukrējuma deserts ar zemenēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojams, vasarīgs un izcili garšīgs - vai vajag vēl kādu iemeslu, lai pagatavotu šo kārumu?

Lasīt vairāk

Grēcīgais šokolādes putukrējums pasniegšanai ar ogām

Foto: Shutterstock

Gards un ļoti ātri pagatavojams šokolādes deserts tikai no trim sastāvdaļām – putukrējums, kas papildināts ar šokolādes krēmu. Izcili gardi kopā ar zemenēm vai avenēm.

Lasīt vairāk

Ģeniāli vienkāršais rabarberu–putukrējuma deserts

Foto: Shutterstock

Rabarberi ar putukrējumu – vienkāršs un ātri pagatavojams, bet ļoti garšīgs un vasarīgs saldēdiens.

Lasīt vairāk

Kafijas krēms

Foto: Shutterstock

Kafijas krēms – jauks sākums brīvdienu rītam. Deserts, ko ēst tāpat no trauciņiem, sagriezt kvadrātiņos un apēst ar ķīseli vai pasniegt ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Banānu 'splits' – deserts ar banāniem, saldējumu un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Banānu "splits" ir viens no desertiem, kuru var atrast teju jebkurā ASV mazajā vai lielajā ēstuvē. Kāda farmaceita radīts, šis saldais ēdiens kulinārajai pasaulei pazīstams jau vairāk nekā 100 gadus. Pamēģini pagatavot mājās!

Lasīt vairāk

Fiksais plūmju krambls jeb drumstalu deserts

Foto: DELFI

Plūmes ilgi negaidīs, kad tās notiesās. Ja iegādāts vairāk, nekā var apēst, tās jāliek lietā gatavošanā, un krambls jeb drumstalu deserts ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā ātri pagatavot izcilu gardumu.

Lasīt vairāk

Pikantais šerija saldējums ar kardamonu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldētas tējas gardums ar pikantu piešāvienu – šeriju un ingveram līdzīgo garšvielu kardamonu. Šo saldējumu vislabāk pasniegt karstās dienās kā aperitīvu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!