Bekona cepšanā ir divas, varētu teikt, pārliecības. Vieni bekonu cep pannā – lai omulīgi sprakšķ un smaržo pa visu virtuvi, dies ar tiem taukiem! Nu pa gaisu jau iet, tā nu tas ir. Bet virtuves flīzes lieliski aizsargā "Ikea" nopērkamais caurspīdīgais aizsargs, kazi, tieši bekona dēļ izdomāts. Un plīti, kas nosprakšķ ar taukiem, uzreiz var notīrīt – pāris pūtienu ar labu aerosolu, un lieta darīta! Un, galu galā, ja bekona šķēlītes gluži acīs sāk lēkt, var jau pannai vāku uzlikt!
Slava papīra virtuves dvieļiem – uz tiem var uzlikt bekona šķēlītes, lai liekie tauki mazliet uzsūktos. Bet arī te ir viedokļi un nometnes. (Ja runa ir par ēdienu, ļaudis vienmēr dalīsies nesamierināmās nometnēs un vienprātības nebūs nekad!) Daži domā, ka bekons uz papīra dvieļa ir labs veids, lai bekons uz šķīvja nonāk glīti netaukains, kraukšķīgs un jauks. Bet citiem atkal liekas, ka bekons ar visu spīdīgo tauciņu uz šķīvja kopā ar karsto vēršaci ir tieši tas, kas vajadzīgs! Kurš gan cep bekonu, lai izvairītos no tauciņiem? Un bekons ir jāēd karsts un tauciņos spīdošs, nevis jādzesē uz dvieļiem, kad no bekona pazūd viss tauciņa spīdīgums un čuguna pannas rūdījumā gūtais čurkstīgums un garaiņi.
Citi, savukārt, bekonu cep cepeškrāsnī. Tur ir sava loģika. Pirmkārt, tauki tā neiet pa gaisu – tas ir, iet, bet ne tik traki. Otrkārt, var izcept daudz vairāk bekona šķēlīšu, kas svarīgi, ja ēdāju pavairāk. Treškārt, kamēr krāsnī cepas bekons, var gan olas sacept, gan salātus sadarināt, gan vēl visu ko brokastīgu pagatavot, neuztraucoties par bekonu.
Bekons cepeškrāsnī ir īpaši labs risinājums, ja to pēc tam plānots iedrupināt salātos, likt klāt Cēzara salātiem, gatavot burgerus un tamlīdzīgi. Protams, ir tādas šikas lietas, kur bez cepeškrāsns nekā neiztikt – piemēram, sparģeļi, kas ietīti bekonā. Vai olu vai kartupeļu un bekona mafini. Vai karstmaizes ar sieru un bekonu. Īsta bauda!
Ja bekonu cepeškrāsnī cep vienu pašu, vislabāk cepešpannā ieklāt cepamo papīru. Ir arī folijas metode, bet te ir riski – ja bekons cieši piecepas, var gadīties, ka foliju no bekona nevar atdalīt, un ēst foliju nav ne veselīgi, ne garšīgi.
Lai nu kā, bekons, šis lauku cauraudzīša pilsētas brālēns, ir brīvdienu brokastu prieks un bauda. Caurspīdīgas šķēlītes tikko no pannas kopā ar vēl viegli verdošu vēršaci, gards kraukšķis pie karsta, garda olu kulteņa, sačurkstināts uz karstmaizes un apsedzies ar kūstoša siera cepurīti, vijīgs sparģeļu mētelītis, trausls gardums, kraukšķināms pie salātiem – bekons ir brīnišķīgs visos veidos. Labu apetīti!
Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu
Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.
Čagans kartupeļu un olu sacepums ar bekonu
Pateicoties olām un pašbriestošajiem miltiem, šis kartupeļu sacepums izdosies īpaši čagans, zem zeltainās garoziņas slēpjot krēmīgu pildījumu.
Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām
Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.
Brokastu burgers ar olu un bekonu
Sātīgs brokastu burgers ar liellopa gaļas kotletēm, bekonu un ceptu olu. Recepti piedāvā "Rakvere" gaļas meistari.
Pica ar desu un bekonu
Šīs lieliskās picas recepti izstrādājis Gints Kokins. Autors to dēvē par veselīga uztura stūrakmeni un pagatavojis ģimenes vakariņām. Taču labām picām ir tā jaukā īpašība, ka tās var ēst jebkurā diennakts laikā. Kurš gan no šādas picas atteiktos arī brokastīs?
Pildītā omlete ar bekonu un sieru
Brīvdienas nav iedomājamas bez sātīgām un nesteidzīgām brokastīm, tieši tāpēc omlete ir tas, kas vajadzīgs izsalkušajiem. Kraukšķīgais bekons, kūstošais siers un svaigie zaļumi garnējumā sagādās krietnu enerģijas devu lieliskam dienas sākumam.
Sātīgās brokastu tortiljas ar olām un bekonu
Pēc šādas maltītes neviens nepaliks ar tukšu vēderu! Tortiljas pildījumā ir viss, ko var vēlēties patiesi sātīgās brokastīs: bekons, olas un siers.
Vēlo brokastu 'frittata' ar jaunajiem kartupeļiem, bekonu un sēnēm
Arī brokastis var būt sātīgas! "Fritatta" ir itāļu brokastu maltīte, kuru gatavo pannā. Vizuāli tā ir līdzīga omletei, tomēr sastāvdaļu ziņā tā ir daudz bagātīgāka.
Sparģeļi bekona mētelītī
Ar sparģeļiem nepieciešams sadraudzēties, ja gatavo tos pirmo reizi. Mazliet pūles būs jāpieliek sparģeļu ietīšanai, taču rezultāts gan izskata, gan garšas ziņā būs tā vērts. Baudi ar salātiem no rukolas, paprikas, ledus salātiem, ķirštomātiem, graudainā biezpiena un svaiga gurķa. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.
Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu
Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!
Pildītas olas ar avokado krēmu un bekona kraukšķiem
Pildītas olas ir Lieldienu mielasta klasika – šī gardā uzkoda pilda arī galda dekora funkciju. Maigs avokado krēms, bekona kraukšķi, kapāti zaļumi un Kajēnas pipari veidos burvīgu garšu saspēli. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".
Siera plācenīši ar bekonu
Siera nekad nevar būt par daudz, vai ne? Sātīgas vakariņas vai spēcinošas brokastis vien pusstundas laikā. Brīdinām, mājinieki lūgs šo atkārtot!
Zaļie salāti ar olu, asinsdesu un kraukšķīgām bekona šķēlītēm
Lai zaļos salātus pietuvinātu vīriešu garšas izjūtai, tie tikai nedaudz jāuzlabo, pievienojot olu, asinsdesu un kraukšķīgas bekona šķēlītes. Sarkanā etiķa-sinepju mērce šiem sātīgajiem salātiem piešķirs atsvaidzinošu asumiņu.
Ķiploku maize ar sieru un bekonu
Šī ir ļoti ātra un vienkārša recepte, turklāt ķiploku maizīti var sagatavot jau laicīgi, sasaldēt un sacept vēlāk.
Sāļā plātsmaize ar sīpoliem un bekonu
Sāļā plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu mīklas pamatni un sulīgu pildījumu garšo debešķīgi!
Kartupeļu kēksiņi ar sieru un bekonu
Ar ēdieniem, tāpat kā ar mīlestību, mēdz būt dažādi - vieni dod priekšroku saldiem, citi sāļiem vai pat pikantiem, tādēļ izvēlies savai otrajai pusītei visatbilstošāko. Kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju, kas iepriecinās tos, kuri ar saldumiem ir uz "jūs".
Desiņas bekona 'kažociņā'
"Pēc šīs receptes ļoti garšīgas sanāk pat pašas vienkāršākās desiņas. Bet, ja jums būs desiņas no īstas gaļas, rezultāts būs vienkārši fantastisks! Un nav svarīgi, no kādas gaļas – vistas, cūkgaļas vai jēra, šajā gadījumā der viss!" raksta receptes autore Viktorija.
Cepeškrāsnī gatavotas olas
Brokastu recepte tiem, kam apnikušas ikdienišķās "vēršacis", – olas mafinu pannā, kas pagatavotas cepeškrāsnī. Atliks vien sagatavot visu mafinu pannas iedaļās un ļaut krāsnij paveikt lielāko daļu darba.
Ceptais bekona un siera gardums
Visai grēcīgas un sātīgas brokastis, ko pagatavot no siera un kārdinošā bekona. Visgardāk sanāks, ja izmantosi kādu garšaugu sieru, kas neizkūst ātri.
Cēzara salāti ar bekonu
Gardie Cēzara salāti ar mazu sātīguma devu grēkotājiem – bekona gabaliņiem. Pagatavo mērci pats, tad zināsi, ka tā būs patiešām garda!
Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem
Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.
Pankūku sainītis pildīts ar bekonu un garšaugu drupinājumu
Ja paredzēta pasēdēšana ar draugiem, ir arī kārtīgi jāiestiprinās. Restorāna Kaļķu vārti pavārs Haralds Saušs, iedvesmojoties no degvīna "Stolichnaya" garšas notīm, radījis pavisam neparastu uzkodu, kas piestāvēs tieši šim reibinošajam dzērienam. "Pēc 50 gramiem degvīna var labi izjust spēcīgo bekona garšas pildījumu, un ar katru reizi tas kļūst ar vien labāks!" stāsta Haralds. Pamēģini arī tu pagatavot plānos pankūku sainīšus un izgaršot ne vien bekonu un krēmsieru, bet arī garšaugu drupatas.
Lionas salāti ar plaucētu olu
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.
Sātīgā brokastu uzkoda ar olu un bekonu
Vienam tā būs uzkoda, bet citam pavisam noteikti recepte var kalpot kā spēcinošs ēdiens dienas pirmajai ēdienreizei, jo tai pavisam noteikti piestāv gan ola, bekons, gan arī graudaugu produkts, kas šajā gadījumā ir Selgas maizcepums. Gana sātīgi, lai remdinātu apetītu prasīgākajiem gardēžiem un tai pat laikā radošs izpildījums, kas ļoti labi iederēsies uz svētku galda.
Kārtainās mīklas plātsmaize - 'Vēršacs'
Kārtainās sviesta mīklas plātsmaize ar kūpinātu bekonu, pākšu zirņiem un "vēršacīm" būs neparasts cienasts Lieldienu brokastu rītam. Recepti iesaka Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce.
Kraukšķīgās kartupeļu pankūkas ar bekonu, olu un zaļajiem zirnīšiem
Šajā ēdienā ir daudzu iecienītu produktu apvienojums – kartupeļi, olas un gaļa, turklāt šo veiksmīgo kombināciju papildina arī sulīgi zirnīši un spināti, kas ēdienam piešķir svaigumu un pavasarīgu nokrāsu. Viegli pagatavojami, garšīgi un pats galvenais – sātīgi!
Burgeris ar olu un bekonu
Manuprāt, reti ir tie ēdieni, kurus nevar uzlabot, pievienojot bekonu un olas. Pareizi pagatavota ola kļūst par brīnumgardu, krēmīgu mērci, bet bekons.. Nu, jā, bekons ir bekons! Tiesa, es nenojautu, ka staigāju pa plānu ledu, mēģinot šo burgera recepti. Protams, mēs visi zinām, kā bekons spēj uzlabot burgera garšu, bet - atteikties no kečupa, tā vietā liekot olu? Vai tas būs labi? Man šķiet, jūs jau nojaušat atbildi!
Cepti avokado ar olām un bekonu
Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.