Bērnības garšas mūs tiešām pavada visu dzīvi. Kāds atceras mammas vārīto piena ķīseli, citam tās savukārt liekas tīrās šausmas, bet viņa omes kultais buberts – tas gan bija pasaulē labākais saldēdiens! Katram savi mīļākie ēdieni un garšas.
Vēl jau ir arī tā, ka ēdiena garšu veido atmiņu kopums. Omītes mīļās rokas, kas kuļ rozā debesmannu lielā, baltā porcelāna bļodā (un tā bļoda ir no “mierlaikiem” un glabājas kā vērtīga ģimenes relikvija, ko nodod no paaudzes paaudzē tā, kā citi nodod dārglietas!)... Mammas recepšu klade, kurā ar roku sarakstītas pasaulē labākās receptes. Saldā smarža, kad debesmannai tiek gatavots silts vaniļas piens. Tikko vārīts dzērveņu ķīselis, kas sāk pārvilkties ar blāvu plēvīti, kas dažam šķiet visgaršīgākā (piena plēve gan ir cits stāsts!)...
Un tad visa tā maisīšana, bēršana (kā viņas tā mācēja – visu piebērt pēc acumēra, un vienmēr bija trāpīts pareizais daudzums?), putošana un kulšana – kā tādas burves! Un tā gaidīšana, kad beidzot varēs ķerties klāt pie karotes! Bet vispirms, protams, jāpamaisās pa kājām un jāturas tuvumā – kad tiek kults putukrējums, var palaimēties tikt pie bļodas izlaizīšanas!
Saldēdienu atmiņas vienmēr ir svētdienīgas. Ir vasara, spīd saule, visi ir mājās, atvērtajā logā plivinās balti aizkari. Sirds tāda viegla, priecīga un gaidu pilna – un uz galda lielajā, baltajā mierlaiku bļodā pasaulē gardākā debesmanna. Mamma salej šķīvjos pienu, tad katram šķīvi liek lielu karoti ar rozā debesu gabaliņu – un tas nu patiešām ir pilnīgi debešķīgi.
Atmiņas ir saldas, tāpat kā bērnības gardākie saldēdieni. “Tasty” ir daudz recepšu no bērnības saulainā un saldā stūrīša. Lai izdodas gardi un garšo kā bērnībā!