Ukraiņu virtuve esot gardāko nacionālo virtuvju pasaules divdesmitniekā. Nemaz īpaši nepiedomājot, noteikti esam ukraiņu nacionālās garšas iepazinuši – speķis, borščs, Kijevas kotletes, vareņiki – ukraiņu ēdieni ir ēsti, vai ne? Un gardu muti ēsti!
Protams, arī mūsu Latgales speķītis ir vienkārši izcils, un ukraiņi jau nemaz nepretendē, ka savu "salo" – speķi – ir izdomājuši. Galu galā, kur audzē cūkas – tur arī speķītis, lai kur tas arī būtu! Taču Ukrainā speķa sālīšana ir svēta lieta, un varbūt ne gluži Kijevā, bet kārtīgos, godīgos Ukrainas laukos pie vīra neiziet, ja neproti speķi sasālīt. Un speķa sālīšanas receptes tur tiek nodotas no paaudzes paaudzē, katrai ģimenei sava recepte – ar saviem knifiņiem un noslēpumiem, nu gluži kā mums pīrādziņu receptes.