Laikam reti kurš ēdiens ieguvis tik nedalītu publikas uzmanību un mīlestību kā pankūkas. Tās – plānas un biezas, ar un bez pildījuma, bagātinātas ar dažādām garšām – ir sastopamas gandrīz katrā pasaules virtuvē. Tās cep brīvdienu rītos ģimenei, tās ēd uz ielas, vērojot Eifeļa torni un tās pasniedz smalkos restorānos.
Pankūku Everests
Pankūkas manā dzīvē ir bijušas, cik sevi atceros, un tās ir pelnījušas, lai reiz par visām reizēm, es šīm, uz pannas tapušām daiļavām atzītos mīlestībā.
Pašas pirmās bija omes ceptās, plānās pankūkas, ko ģimenē dēvējām par "silmačiem", jo tieši tādas ēda izrādē "Skroderdienas Silmačos" – plānas kā kabatlakatiņi, tādas, ko Pindacīšai viegli ielocīt i mutē, i kabatā, jo "meitēnam vajag". Ome un mamma cepa arī burkānu pankūkas – tādas mazas oranžas saulītes, kas labi garšoja arī bez zaptes, un mamma priecājās, ka bērnam iemānīts burkāns.
Uz pannas tapa arī vienkāršas, rūgušpienā sajauktas pankūkas, ko ome dēvēja krieviskā vārdā – bliņas. Taču "silmači" tika gaidīti un lūgti visbiežāk. Tie tapa agros ziemas rītos, kad bija jābrien uz autobusu, kas veda uz skolu. Aukstumā un tumsā vienīgā motivācija celties bija "silmaču" smarža, kas atrada ceļu līdz pat gultai. Reklāmās, kur dāmas un kungi pusaizmiguši seko smaržai, šo efektu parasti veic kafija.
Jau tīņu gados man, lauku sētā dzīvojošam skuķim, bija divi Everesti, ko gribēju sasniegt: prast govi slaukt tā, ka virs spaiņa paceļas putu guba, un mācēt izcept plānās pankūkas.
Dabūt slauceni pilnu ar putām (atklāšu noslēpumu – tas iespējams, ja slauc ātri un ritmiski) iemācījos vispirms, tad, pēc vairākām neveiksmēm, tapa arī pankūkas. Iesākumā ome man jauca mīklu, bet es mēģināju atrast zelta griezumu uzliešanai, apgriešanai un pannas karstumam. Brīdī, kad biju apguvusi šo mākslu, es meklēju iemeslu, lai to darītu. Atbrauc veterinārārsts pie govīm, tak labs iemesls uzcept pankūkas! Nav vakariņu? Var taču karsēt pannu un cept "silmačus"!
Zaptei ir nozīme
Pankūkas – tās ir tradīcijas. Katrā ģimenē tās ir savas. Gluži kā strīdi par rasola sastāvdaļām, tā arī par pankūkām notiek boksa mači – vieniem tās ir brokastu ēdiens kā man, otriem – vakariņu, kā manam vīram. Ir arī trešā grupa, kam pankūkas, pildītas ar sieru un gaļu, ir pusdienu reize.
Kā liecina mani novērojumi, pankūkas tomēr ieņem pirmo vietu kā brokastu ēdiens. Ja gribam izteikties smalkāk, tad tās ir branču stūrakmens.
"Pankūku brokastis" – paceļ roku, kuram saskrēja siekalas mutē? Vēl mana pieredze ziņo, ka labākie pankūku cepēji ir tieši vīrieši, vismaz manā rādiusā. Lielais dēls sacep veselu grēdu plāno pankūku, tad sadala uz pusēm, vienas pārvēršot par pildītām un sātīgām, otra puse paliek, lai varētu našķoties un uz apaļā mīklas – olu lakatiņa – smērēt, krāmēt, liet un pilināt karameļu mērci, svaigas ogas, šokolādes krēmu un ievārījumu.
Par pēdējo runājot, arī tur varētu sarakstīt veselu eseju. Katrs ievārījums ir ar savu niansi un uzdevumu. Vasarā vienkārši debešķīgi garšo svaigi lasītas meža zemenes, kas "sagrieztas" ar cukuru (tas nozīmē, ka bļodā ieber ogas, pieber cukuru un ar koka karoti, griežot uz apli, saspaida mazās aromātiskās odziņas), bet vēsākos laikapstākļos neaizstājama ir brūkleņu un ābolu zapte. Savukārt lāceņu ievārījums ir kaut kas ārpus laba un ļauna. Šīs saules krāsas zelta lāses ar cieto kauliņu grezno jebkuru pankūku jebkurā ēdienreizē.
No Parīzes krepēm līdz Ludzas kabaču pankūkām
Slavējot šīs pannas karalienes, nevar nepieminēt arī ceļojuma pieredzi. Esot Parīzē, viens no maniem gastronomiskiem galamērķiem bija ielu tirdzniecībā esošās krepes, kur uz milzīga sakarsēta diska tiek ceptas pasaulē visplānākās pankūkas, kas, pēc klienta izvēles bagātinātas ar pūdercukuru, kastaņu krēmu vai augļiem no saldā gala, vai sparģeļiem, sieru vai šķiņķi no kreptīgās puses. Nekādu dakšiņu un nazīšu – stāvi uz ielas vai sēdi uz soliņa un stum vaigos silto gardumu, kas radies Bretaņā un ticis gatavots no griķu miltiem un ūdens. Klinšainajā apvidū nekāda lielā rocība nav bijusi un bretaņietes no nekā spēja uzburt ohoho! Un brīdī, kad viņas, pieradušas pie griķiem un ūdens, savā virtuvē dabūja sviestu un olas – uh, kas par apgriezieniem aizgāja! Vēl tagad atskaņas uz katras Parīzes ielas jūtami smaržo!
Taču, lai baudītu satriecošu garšu nav obligāti jābrauc uz Parīzi. Pietiek aizbraukt līdz Ludzai, kā es to izdarīju pirms septiņiem gadiem. Kafejnīcā "Pie Larinas" mēs, izsalkuši riteņbraucēji, ieklīdām netīšām, bet tas izvērtās par gastronomisku piedzīvojumu.
Saimniece Gaļina ir Kazahstānas, padomju laikā kā konditore nozīmēta strādāt Rīgā. Karjera neizdevās, viņa tika pārsūtīta uz Ludzu par galvenā Ludzas konditora vietnieci. Tagad viņai ir vīrs holandietis, kam viņa 45 gados piedzemdējusi meitu, sava kafejnīca un konditoreja, kur top kūkas gan bārbijas formā, gan ar ģenitālijām – vecmeitu ballēm.
Gaļina var pārdot visu! Pēc pusdienām, kur ēdām viņas gatavotos pelmeņus, soļanku un meistarstiķi – barankas ar saldo krējumu (garšo simtreiz labāk, nekā izklausās!) pasūtījām arī brokastis, un izteicām vēlmi ēst plānās pankūkas. Gaļina nejutās iedvesmota un teicās cept kabaču pankūkas ar gaļu. Kad nu tomēr uzstājām uz plānajām pankūkām ar zapti, Gaļina negribīgi piekrita un piemetināja: "Bet kabačus vienalga izcepšu! Ļoti garšīgi!" Un ziniet – garšīgi nav īstais vārds! Dievīgi un sensuāli, kā teiktu Šmaragdu Magda.
Tām var pievienot ogas, augļus un dārzeņus, tās var bagātināt ar biezpienu. Pankūkas var būt mazas mazītiņas, sakrautas simpātiskos tornīšos, tās var būt mollīgas un pufīgas, pārlietas ar kļavu sīrupu, tās var būt zaļas un rozā. Tās ēd gan visēdāji, gan vegāni un tie, kam ir laktozes vai glutēna panesamība. Pankūkas ir tik gardas, ka pēdējie ir radījuši un izdomājuši veidus, kā tās baudīt, nepievienojot klasisko pankūku produktus.
Pankūkas ir izcilnieces it visā, tām ir pat savs festivāls – Masļeņica, kad speķainiem vaigiem un rokām tiek sveikta saules uzvara pār tumsu, ēdot sviestā ceptas mīklas saulītes. Laiks iet un iejaukt pankūku mīklu, vai ne?
Plānās pankūkas
Cepot plānās pankūkas, pats svarīgākais ir pareizas konsistences mīkla un ļoti karsta panna. Kas gan var būt labāks par plānajām pankūkām, ko ēd nesteidzīgās svētdienas brokastīs, pārziežot ar pēc vasaras smaržojošu zemeņu ievārījumu!
Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm
Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.
Biezpiena un rozīņu plācenīši
Biezpiena plācenīši ar rozīnēm - brokastīm vai launagam.
Kabaču pankūkas
Vieglām un vasarīgām vakariņām vai brokastīm - kabaču pankūku recepte.
Ābolu un ķirbju pankūkas
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.
Kabaču pankūkas ar sieru
Gardas kabaču pankūkas ar sieru vai arī sacepums cepeškrāsnī.
Saldās kabaču pankūkas
Gardas kabaču pankūkas ar karamelizētām maliņām. Recepte no portāla Cālis.lv lietotājas Evulītes krājumiem.
Franču plānās pankūkas jeb 'crêpes'
Piedāvājam klasisko plāno pankūku jeb "crêpes" recepti. Pirmsākumi šai visā pasaulē slavenajai pankūkai meklējami Francijas ziemeļrietumu reģionā Bretaņā. Savukārt nosaukums radies no latīņu valodas vārda "krispa", kas tulkojumā nozīmē "sarullēts".
Plānās griķu pankūkas ar kūpinātu lasi
Ļoti gardas un veselīgas griķu pankūkas, kuras ažūras kā mežģīnes padarīs raugs. Pasniedz ar kūpinātu lasi un karoti skāba krējuma, grezno ar smalki sagrieztiem lociņiem vai dillēm.
Banānu pankūkas no divām sastāvdaļām
Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.
Vācu pankūkas
Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.
Vienkārša plāno pankūku mīkla
Apaļās, zeltainās pankūkas ir saules, laimes, stipras laulības, veselu bērnu un vienotas ģimenes simbols. Tādēļ arī Pankūku nedēļā ir jācep tik daudz pankūku, lai pietiek visiem – vīriem, sievām, bērniem, znotiem, vedeklām un sievasmātēm, skaidro restorāna "Aqua luna" šefpavārs Gints Aizupietis, piedāvājot vienkāršu plāno pankūku mīklas recepti.
Pildītās pankūkas ar spinātiem un biezpienu
Pankūkas ar bagātīgu spinātu un biezpiena un krēmsiera pildījumu garšos visai ģimenei. Pildījumu īpaši dekoratīvu padara atsvaidzinoši zaļie spināti.
Pildītas pankūkas ar malto gaļu
Klasiskas pankūkas ar maltās gaļas pildījumu. Tās pasniedz pie gaļas buljona un dārzeņu zupām.
Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu
Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.
Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas
Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pildītas pankūkas ar mājas sieru un spinātiem
Pildītas plānās pankūkas – piņķerīgs process, bet tik gards gala rezultāts, ka nav iespējams no garduma atteikties. Pamēģini pildīt plānās pankūkas ar spinātu un mājas siera maisījumu – ļoti garda variācija laiskām brokastīm.
Griķu miltu plānās pankūkas
Pankūkas ir neatņemama brīvdienu un vēlo brokastu sastāvdaļa, tāpēc tiem, kas meklē idejas garšas dažādībai, vērts izmēģināt kviešu miltu alternatīvu – griķu miltus. Un nemaz nevajag domāt, ka pankūkas garšos pēc vārītiem griķiem – ēdāji nemaz nepateiks, ka izmantoti citi milti!
Rauga pankūkas
Rauga pankūkas – pufīgas un gardas brokastis vai launags. Pankūkas var pasniegt kā ar ievārījumu, tā skābo krējumu, šokolādes mērci vai saldu sīrupu.
Tikai trīs sastāvdaļas – pankūkas bez miltiem
Pankūkas, pankūkas, pankūkas! Kuram gan tās negaršo? Bet reizēm nākas palauzīt galvu – piemēram, ja kādam ēdienkartē liegti milti. Labā ziņa – tādēļ nav jāatsakās no šīs brīnišķīgās brīvdienu rīta baudas! Internetā atradām recepti pankūkām, kuru pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas, turklāt to sastāvā nav ne miltu, ne cukura! Nekavējāmies izmēģināt, izbaudījām un tagad iesakām arī citiem!
Banānu–auzu pārslu pankūkas
Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram 10 minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu. Turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis.
Pufīgās ķirbju pankūkas
Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!
Plānās pilngraudu miltu un jogurta pankūkas
Pilngraudu milti var būt gan rupji, gan smalki- bet nemainās ražošanas tehnoloģija - tiek izmantots viss grauds, tādēļ no šādiem miltiem gatavotas pankūkas būs uzturvērtīgākas. Kad pankūkas gatavas, pildi tās ar vārītas vistas filejas strēmelītēm, dārzeņiem, rīvētu sieru vai citiem gardumiem pēc saviem ieskatiem, un uzkarsē krāsnī vai cep pannā, līdz siers izkusis.
'Bada' pankūkas ar plaušu un sīpolu pildījumu
Piemirstu vērtību no vecmāmiņu recepšu puralādes – "bada" pankūkas ar vārītu, maltu plaušu un apceptu sīpolu pildījumu iesaka mūsu lasītāja Kristīne Zusāne.
Gaisīgās un sulīgās brokastu pankūkas
Kaut zināms, ka brokastis ir galvenā dienas ēdienreize, nereti slinkuma vai laika trūkuma dēļ šo ēdienreizi jaunieši neietur, aizstājot to ar dubultu porciju pusdienās, kas izraisa ne tikai enerģijas trūkumu, bet arī grūtības koncentrēties. Lai izskaustu šo neveselīgo ēšanas paradumu, "Rimi" gardēde un mamma Signe Meirāne iesaka vienkāršu un ātri pagatavojamu brokastu pankūku recepti veiksmīgam dienas sākumam.
Veselīgās banānu pankūkas ar pilngraudu miltiem un mango
Veselīgās, gardās un ātrās banānu pankūkas svētdienu rītiem iesaka "Tasty" lasītājs Jānis, piedaloties recepšu konkursā, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai.
Kartupeļu pankūkas ar sīpolu un sodu
"Kad ārā līst kā no spaiņa, tad jāīsina laiks, cepot kartupeļu pankūkas. Māja ir pilna ar dūmiem, bet tas ir tā vērts!" tā recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Plānās kabaču pankūkas
"Par kabaci var teikt, ka tas ir tāds universāls dārzenis, kas spēj paņemt garšu un aromātu no citiem produktiem, paslēpties gan saldā, gan sāļā ēdiena variantā. Jo vairāk recepšu izmēģinām, jo iecienītāks tas kļūst uz mūsu ēdienu galda. Šoreiz plāno pankūku veidā. Atkarībā no kabača/cukīni krāsas un garšvielu pievienošanas, pankūkas var kļūt ne tikai garšīgas bet arī krāsainas," tā pārbaudītu recepti iesaka bloga "Virtuve diviem" autori.
Pankūku torte ar maigu biezpiena krēmu
"Tasty" lasītāja Jekaterina Sediha recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka recepti gardai pankūku tortei ar maiga biezpiena krēma kārtiņām.
Norvēģu pufīgās pankūciņas
Norvēģu "lapper" jeb "sveler" ir mazas, apaļas un pufīgas pankūciņas. Zaiga, bloga Zaigas stūrītis autore, iemācījusies šo recepti, dzīvojot Norvēģijā. Pankūciņas esot ļoti, ļoti garšīgas!