Klimpas ir gluži kā skaistas krelles, kas krāšņo valkātāju. Katra zupa – vai tā sāļa vai salda, greznojoties ar klimpām, tikai iegūst. Zupa kļūst garšas ziņā bagātāka un arī sniedz lielāku sātu. Tiem, kam patīk makšķerēt ārā tikai klimpas, labāk tās nemaz zupā nelikt, bet ēst tāpat. Jā, tas ir atļauts! Jā, tā ir pareizi, jo pareizai klimpu ēšanai likuma nav!
Mans vecākais dēls klimpas reiz nodēvēja par vārītām pankūkām. Zināma taisnība viņam bija: produkti, kas iesaistīti kā pankūku, tā klimpu tapšanā, ir tie paši: ola, milti un piens.
Pateicoties klimpām, mani bērni ir apēduši zupas, ko citādi no brīva prāta nedarītu. Klimpa ir kā burvju garšviela, kas jebkuru garlaicīgu zupu bagātinās un iedos tai jaunas garšu nianses.
Kādas tad ir labas klimpas un kā tās vislabāk izvārīt?
No pagatavotās mīklas jāspēj savelt mazas bumbiņas vai arī mīklai jābūt tik elastīgai un cietai, lai, paņemot karotē un ieliekot verdošā ūdenī, tā neizplūst, bet izveido kruzuļaini ieapaļu formu. Ļoti svarīgi notrāpīt pareizo mīklas konsistenci – tai jābūt attāli līdzīgai biezam skābajam krējumam.
Vislabāk mīklas gatavību pārbaudīt izvārot vienu klimpu, pēc tam jāpieņem lēmums, vai pievienot vēl miltus un olu, vai tieši otrādāk, padarīt to mīkstāku un šķidrāku ar ūdens vai krējuma palīdzību.
Klimpas ir gatavas, kad tās uzpeld katla virspusē.
Mīklas pamatbāzi var un vajag papildināt ar citām garšām: ļoti labi klimpās iederas biezpiens un siers.
Ja gribas īpaši sātīgas klimpas, tās var pildīt ar gaļu. Piemērs nav tālu jāmeklē – lietuvieši gatavo gardākās dižklimpas – cepelīnus – visā Baltijā.
Latvieši cenšas neatpalikt – mūsu izpildījumā kartupeļu klimpas gan līdzinās frikadelēm un ne vienmēr ir pildītas ar gaļu.
Manā bērnībā uz urrā gāja kartupeļu klimpu piena zupa. Šķīvī, baltā piena ezerā, gozējas mazas, akmeņu pelēkas kartupeļu klimpas, kuru nekad nebija pietiekami. Tās vienmēr tika izmakšķerētas pirmās. Diemžēl opcija – dabūt tikai klimpas – nebija, jo kartupeļu rīvēšana prasīja daudz laika un man nekad nepietika pacietības sarīvēt uz smalkās rīves tik daudz masas, lai varētu ēst tikai klimpas.
Tagad ir pieejama tāda lieliska ierīce kā sulu spiede, kas cepelīnu un klimpu pagatavošanu padara krietni ātrāku. Vērts to izmantot!
Kāda ir klimpu vārīšanas formula?
Vai klimpas vajag vārīt atsevišķi un pēc tam pievienot zupai, vai tieši otrādi – uzreiz vārīt uzreiz zupā? Te nu atkal ir stāsts par tradīcijām pieredzi un garšas izjūtu. Nav tāda pareizi vai nepareizi. Uzreiz zupā vārītas klimpas to sabiezinās un radīs duļķainu konsistenci. Pievienojot klimpas jau gatavam buljonam, izdosies saglabāt zupas dzidrumu.
Klimpas ne vienmēr jāpeldina zupā, ja garšo un gribas, tad droši tās servē uz šķīvja kā galvenās lomas atveidotājas un pievieno labus fona spēlētājus – rīvētu sieru, krējumu, ievārījumu, atkarībā no tā, vai klimpas paredzēts baudīt kā pamatēdienu vai desertu.
Klimpas ir mazi svētki tavā ikdienas šķīvi! Ļaujies tiem! Lai laba klimpošanās!
Klimpas – olīgas un mīkstas
Gardas un "olīgas" klimpas, ko pievienot gan buljona zupām, gan piena zupām, gan saldajiem ogu desertiem.
'Gnocci' jeb kartupeļu klimpas ar sieru
"Gnocci" jeb kartupeļu klimpas ar sieru, ikdienā un svētku reizē.
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām
Dzidrā vistas zupa ar dārzeņiem un klimpām garšo gan lieliem, gan maziem.
Spinātu klimpas buljonā
Spinātu klimpas ar olu padarīs vistas buljonu sātīgāku un interesantāku.
Vistas buljons ar putotu olu klimpām
Lai zupa būtu savādāka kā citas reizes, vistas buljonu var pasniegt ar buljonā vārītiem burkāniem un putotu olu klimpām, beigās porciju pārkaisot ar kapātiem zaļumiem.
Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām
"Šī viistas buljonzupas un klimpu recepte varbūt šķiet nedaudz ķēpīga, tomēr tā ir salīdzinoši ātri pagatavojama, turklāt ļoti spēcinoša. Laiku pa laikam mēdzam vakariņās tādu uzvārīt," par gardo zupu stāsta Tasty.lv vakariņu recepšu konkursa dalībniece Inga.
Gardās kartupeļu klimpas
Kartupeļu klimpas īpaši labi garšo ar kūpinātas vai maltas gaļas mērci, bet tās var aizdarīt arī ar kausētu sviestu, skābu krējumu un pat brūkleņu ievārījumu.
Melleņu klimpas
Melleņu zupas ar klimpām recepti iesaka Sandra Ošiņa un Zaubes savvaļas kulinārā festivāla komanda.
Upeņu zupa ar biezpiena klimpām
Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!
Rabarberu klimpu zupa
Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.
Krējumā sutinātas kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu
"Mana vecāmāte saldajā krējumā sutinātas kartupeļu klimpas ar biezpiena pildījumu sauca par leišu klimpām. Tik gardas, ka mēli var norīt!" recepti ar bērnības garšu iesaka mūsu lasītājs Igors Bogdanovs.
Rozā cepelīni ar biezpienu
Sekojot globālajām kulinārijas tendencēm, Lietuvas šefpavāri inovatīvi piegājuši gadsimtiem senām receptēm un vecajiem, labajiem cepelīniem, pārradot tos jaunā veidolā. Modernizētajās cepelīnu receptēs var atrast gan griķus, gan sēnes, gan arī vairāk veģetāru un vegānu iespēju. Tajā pašā laikā gardēži var atrast jaunas cepelīnu versijas arī ar pīles vai bebra gaļas pildījumu.
Suitu novada garšas: svaigs cūkas stilbiņš ar ķiļķeniem
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā recepti cūkas stilbiņam ar ķiļķeniem no suitu saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.
Sātīgā gulaša zupa ar mīklas klimpām
Gulaša zupa ar mīklas klimpām sātīgai ēdienreizei.
Soli pa solim: itāliešu kartupeļu klimpiņas ņoki
Ja vienu pēcpusdienu veltīsi "gnocchi" jeb ņoku rullēšanai, varēsi piepildīt vairākas kārbiņas, ko nolikt saldētavā nebaltām dienām. Var pagatavot arī mazāku porciju, vien atceries par proporcijām – ja ņem 100 gramus miltu, jāliek divreiz vairāk kartupeļu un olu daudzums jāmēģina noteikt "uz aci".
Gardās kartupeļu klimpiņas pašgatavotā tomātu mērcē
Kartupeļu klimpiņas jeb ņoki, kā tos dēvē Itālijā, ar pašgatavotu tomātu mērci - gardai un sātīgai maltītei bez gaļas.
Piena zupa ar kartupeļu klimpām un sviestu
Piena zupa ar kartupeļu klimpām ir klasiska latviešu virtuves recepte. Bērnībā mamma vai ome šo gardo zupīti parasti cēla galdā, aizdarot ar sviestu vai dodot klāt baltmaizes šķēli, kas devīgi pārziesta ar sviesta kārtu. Recepti iesaka Sanita Polukejeva.
Biezpiena klimpiņas
Ļoti vienkāršs un gards deserts no biezpiena. To pasniedz ar skābu krējumu un sezonas ogām vai augļiem. Kārumnieki krējumu var sakult ar cukuru. Klimpiņas var pasniegt arī ar ievārījumu vai kausētu sviestu.
Ņoki jeb kartupeļu klimpiņas ar sēņu un desiņu mērci
Ņoki (gnocchi) ir klasisks itāliešu ēdiens, kuru var vienkārši pagatavot pats no vārītiem kartupeļiem, miltiem un olām. Bet, ja nav laika, var pirkt lielveikalos saldēto produktu vitrīnās atrodamos un pasniegt ar jebkuru mērci pēc izvēles. Šajā reizē piedāvājam pagatavot krēmīgu sēņu un desiņu mērci.
Kartupeļu njoki ar tomātu mērci, baziliku un cieto sieru
Maltīte itāļu gaumē – kartupeļu klimpiņas jeb njoki (gnocchi) ar sātīgu tomātu mērci, baziliku un cieto sieru. Šis ēdiens būs lieliski piemērots steidzīgajiem un tiem, kuriem patīk garšīgi paēst un maz laika pavadīt virtuvē. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rimi" gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Puķkāpostu un brokoļu zupa ar klimpiņām
Burvīga dārzeņu zupiņa ar nelielu čili asumiņu un mīkstām, sviestainām klimpiņām ungāru gaumē. Zupa sasildīs un dos apmierinājumu ikvienam ēdājam.