krutais ananass
Foto: Shutterstock
Ja vēlies nopirkt patiesi sulīgu, saldu un gatavu augli, tad atceries, ka no marta līdz jūnijam pasaulē ir ananasu ražas laiks. Tieši šajā laika posmā tos vislabāk iegādāties, lai baudītu svaigus, spiestu sulās, kā arī gatavotu gardas kūkas un desertus. Vērts izmēģināt sulīgo čiekuru arī pamatēdienos un salātos. Īpaša vieta virtuvē ir grilētam ananasam – noteikti izmēģini!

Ja esi nolēmis savā virtuvē celt godā ananasu, šie padomi un receptes tev noderēs!

Kad auglis gatavs?

Arbūzu laikā klaudzinām pie zaļstrīpotām "futbolbumbām", mēģinot noteikt, kurš tad nu būs vissulīgākais. Pērkot ananasu, ciest dabū augšlapu čemurs. Ja lapiņas izraušanai padodas viegli, auglis ir gatavs, ja izjūti pretestību – labāk atstāt plauktā.

Jāatzīst, ka šis, tāpat kā arbūzu klaudzināšana, ne vienmēr ir precīzākais rādījums. Izvēloties ananasu, galvenais ir skatīties, lai čemurs nebūtu sanīcis un ar noļukušām, samelnējušām lapām. Ananasam jābūt ar stingriem apaļumiem kā grūtniecēm, alus vēderam līdzīgs apaļums nederēs! Arī slaids ananass nebūs saldākā izvēle!

Kā vislabāk glabāt?

Brīdī, kad esi Kostarikas, Filipīnu, Brazīlijas vai Havaju (tās ir vietas, no kurienes, visticamāk, nāks tavs ananass) skaistuli atnesis mājās, apēd to 2-3 dienu laikā. Ja auglis sagriezts, tad glabā ledusskapī ne ilgāk par piecām dienām.

Kāpēc ananass kož mēlē un dur lūpās?

Tie, kuri svaigu ananasu baudījuši tā pavairāk, noteikti piefiksēs, ka mēli un lūpas pārņem durstoša sajūta, it kā mutē atrastos ezis. Mieru tikai mieru, tas nav ezis, tas ir bromelaīns – enzīms, kas šķeļ olbaltumvielas. Tas uzdarbojas lūpu un mutes dobuma mīkstajos audos, radot kodīgumu. Tieši šo enzīmu dēļ ananass ir lielisks gaļas marinētājs un mīkstinātājs. Vārdu sakot – gribi našķoties ar ananasu, rēķinies ar sekām! Labā ziņa – tas nav bīstami un jēluma sajūta mutē pāries.

Gards un veselīgs

Ja gribas oficiālu iemeslu našķoties ar svešzemju augli – te būs – ananass piedalās svara mazināšanā, kaulu stiprināšanā, novērš gremošanas traucējumus un palīdz saaukstēšanās gadījumā. Ar vienlīdz labiem panākumiem darbojas arī asinsvadu stiprināšanā un zobu veselības uzlabošanā.

Taču vislielākais spridzeklis ananass ir tieši virtuvē. Viņš uz sevi ir paņēmis pasaulslaveno kokteili "Pina colada". Grilēti ananasi atraduši pat vietu burgeros, bet par to atrašanos uz picas vispār notiek globāla mēroga strīdi! Ja tā labi padomā – nav ēdiena, kur šo sulīgo augli nevarētu pievienot garšas dažādībai. Varbūt vienīgi pie bukstiņputras un Jāņu siera, bet – nepamēģināsi- neuzzināsi!

Lai radošiem eksperimentiem bagāts šis ananasu sezonas laiks!

Apgāztā ananāsu kūka ar kokteiļķiršiem un karamelizētiem valriekstiem

Foto: Shutterstock

Sulīga, ar karameli piesūcināta mīkla, karamelizēti ananāsi un rieksti - mmmm, bauda! Un, kas īpaši svarīgi, lai radītu šādu brīnumu, nav nepieciešamas virtuozas pavāra iemaņas!

Lasīt vairāk

Ananasu sukādes

Foto: Shutterstock

Gardas ananasu sukādes - kārums īstiem saldummīļiem.

Lasīt vairāk

Ideālais kokosriekstu piena saldējums

Foto: Publicitātes foto

Šī saldējuma sastāvā nav nekādu piena produktu! Ļoti gards un vienkārši pagatavojams aukstais deserts, kuru varēsi ēst uzreiz pēc pagatavošanas. Kokosriekstu piena saldējuma recepti iesaka šova "X Faktors" muzikālā producente Maija Sējāne, kura to gatavoja raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas."

Lasīt vairāk

Vienkāršā jogurta un ananasu kūka bez cepšanas

Foto: Vida Press

Gatavojot siera kūkas, parasti tiek izmantoti tādi "grēcīgi" produkti kā trekns saldais krējums, krēmiers vai maskarpone. Ja vēlies sevi palutināt ar gardu kūciņu, izvairoties no liekām kalorijām, šī vieglā un gaisīgā jogurta kūka būs lieliska izvēle.

Lasīt vairāk

Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.

Lasīt vairāk

Salāti ar vārītu vistu, ananasiem un paipalu olām

Foto: Shutterstock

Tik gardi salāti, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem

Foto: Shutterstock

Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.

Lasīt vairāk

Supergardā pica ar šķiņķi, papriku un ananasiem

Foto: DELFI

Ja mājās ir bērni, ik pa laikam jādzird lūgums pagatavot picu, jo šis ir ēdiens, kura gatavošanas procesā mazajiem parasti ļoti patīk piedalīties. Laika gaitā izmēģinot dažādas picas mīklas, šo esmu atzinusi par vislabāko – to var gan izrullēt pavisam plānu, gan atstāt biezāku, kā nu kuram labāk patīk. Pildījumam, protams, var izvēlēties, ko sirds kāro, bet šoreiz piedāvāju pārbaudītu vērtību – šķiņķi ar papriku un ananasiem.

Lasīt vairāk

Vistas–ananasu salāti ar sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Gardi un sātīgi kūpinātas vistas un ananasu salāti, papildināti ar kraukšķīgiem valriekstu gabaliņiem, ir pagatavojami zibens ātrumā, kad viesi jau teju klauvē pie durvīm.

Lasīt vairāk

Burkānu un ananasu mafini bez olām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.

Lasīt vairāk

Ananasu kūka ar gardu glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagātīga kūka, kas pagatavota no konservētiem ananasiem, brūnā cukura un citām gardām lietām.

Lasīt vairāk

Sālītais ananasu saldējums spāņu gaumē

Foto: Publicitātes attēls

Salds vaniļas saldējums, kas papildināts ar ananasu svaigumu un mazliet neparastāku piedevu – Himalaju sāls graudiņiem. Recepti piedāvā "Rimi gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Eksotiskā 'Pina colada' siera kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Mielojoties ar gabaliņu šīs eksotiskās siera kūkas, neviļus radīsies sajūta, ka guli zem palmas kādā pludmales piekrastē. Izbaudi vasarīgo garšu, pagatavojot šo neparasto siera kūku!

Lasīt vairāk

Mango un ananasu čatnijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.

Lasīt vairāk

Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti

Foto: Aija Lietiņa

Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!

Lasīt vairāk

Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!

Lasīt vairāk

Tītara eskalops ar ceptiem ananasiem

Foto: Vida Press

Lai gan klasiski par eskalopu sauc plānas cūkgaļas, teļa vai jēra gaļas filejas šķēles, šajā reizē atļausimies "grēkot" un šo apzīmējumu piešķirsim arī tītara filejai. Neparasts dažādu eksotisku garšu salikums, kas kopā veido īpašu kombināciju. Vēl labākam rezultātam gatavo visu nevis grilpannā vai cepeškrāsnī, bet uz īstām grila oglēm.

Lasīt vairāk

Čili piparu mērce ar ananasiem un laima sulu

Foto: DELFI

Ņiprāku ēdienu cienītāji novērtēs šīs pikantās mērces recepti, kur netiek pievienots cukurs, jo saldumu un tropiskas vēsmas dod ananass, bet laima sula piešķir spirgtumu.

Lasīt vairāk

Ātrie salāti ar šķiņķi, ananasiem un sieru

Foto: Shutterstock

Salāti garšo tiešām lieliski, turklāt visi atzīst, ka ananass ļoti eksotiski iederas šajā kombinācijā.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem

Foto: Vida Press

Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.

Lasīt vairāk

Zivs vrapi ar pikantu ananasu salsu

Foto: Vida Press

Vieglai vasaras maltītei tām dienām, kad kārojas gan maigu zivi, gan ko pikantāku. Baudi kopā ar vēsu baltvīnu un zvaigžņu lietu, kas šajās augusta dienās būs īpaši labi redzams!

Lasīt vairāk

Alus punšs ar ananasu sulu un citrusaugļiem

Foto: Shutterstock

Veldzējošs vasaras punšs pieaugušajiem no alus, ananasu sulas un "Sprite" limonādes. Izteiktākai garšai punšam pievieno arī šķēlītēs sagrieztus citrusaugļus. Lai kokteilis būtu izteikti vēss, pirms liešanas glāzēs, tās piepilda ar ledu.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Pupiņu - ananasu salāti ar sieru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi pusdienu salāti ar pupiņām - ananasiem un sieru.

Lasīt vairāk

Kazas siera semifredo ar ananasiem un lazdu riekstiem

Foto: Publicitātes foto

Turpinām iepazīstināt ar gardām receptēm no projekta "Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta - Rīga" pavasara sezonas. Šai reizei - kazas siera semifreddo ar ananasiem un lazdu riekstiem, ko piedāvā restorāna "Academy" šefpavārs Vjačeslavs Novickis.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē

Foto: Shutterstock

Ātrām pusdienām vai vakariņām - vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem. Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm, iesaka receptes autore Kristīne Letīcija.

Lasīt vairāk

Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti

Foto: Shutterstock

Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!