Ja esi nolēmis savā virtuvē celt godā ananasu, šie padomi un receptes tev noderēs!
Kad auglis gatavs?
Arbūzu laikā klaudzinām pie zaļstrīpotām "futbolbumbām", mēģinot noteikt, kurš tad nu būs vissulīgākais. Pērkot ananasu, ciest dabū augšlapu čemurs. Ja lapiņas izraušanai padodas viegli, auglis ir gatavs, ja izjūti pretestību – labāk atstāt plauktā.
Jāatzīst, ka šis, tāpat kā arbūzu klaudzināšana, ne vienmēr ir precīzākais rādījums. Izvēloties ananasu, galvenais ir skatīties, lai čemurs nebūtu sanīcis un ar noļukušām, samelnējušām lapām. Ananasam jābūt ar stingriem apaļumiem kā grūtniecēm, alus vēderam līdzīgs apaļums nederēs! Arī slaids ananass nebūs saldākā izvēle!
Kā vislabāk glabāt?
Brīdī, kad esi Kostarikas, Filipīnu, Brazīlijas vai Havaju (tās ir vietas, no kurienes, visticamāk, nāks tavs ananass) skaistuli atnesis mājās, apēd to 2-3 dienu laikā. Ja auglis sagriezts, tad glabā ledusskapī ne ilgāk par piecām dienām.
Kāpēc ananass kož mēlē un dur lūpās?
Tie, kuri svaigu ananasu baudījuši tā pavairāk, noteikti piefiksēs, ka mēli un lūpas pārņem durstoša sajūta, it kā mutē atrastos ezis. Mieru tikai mieru, tas nav ezis, tas ir bromelaīns – enzīms, kas šķeļ olbaltumvielas. Tas uzdarbojas lūpu un mutes dobuma mīkstajos audos, radot kodīgumu. Tieši šo enzīmu dēļ ananass ir lielisks gaļas marinētājs un mīkstinātājs. Vārdu sakot – gribi našķoties ar ananasu, rēķinies ar sekām! Labā ziņa – tas nav bīstami un jēluma sajūta mutē pāries.
Gards un veselīgs
Ja gribas oficiālu iemeslu našķoties ar svešzemju augli – te būs – ananass piedalās svara mazināšanā, kaulu stiprināšanā, novērš gremošanas traucējumus un palīdz saaukstēšanās gadījumā. Ar vienlīdz labiem panākumiem darbojas arī asinsvadu stiprināšanā un zobu veselības uzlabošanā.
Taču vislielākais spridzeklis ananass ir tieši virtuvē. Viņš uz sevi ir paņēmis pasaulslaveno kokteili "Pina colada". Grilēti ananasi atraduši pat vietu burgeros, bet par to atrašanos uz picas vispār notiek globāla mēroga strīdi! Ja tā labi padomā – nav ēdiena, kur šo sulīgo augli nevarētu pievienot garšas dažādībai. Varbūt vienīgi pie bukstiņputras un Jāņu siera, bet – nepamēģināsi- neuzzināsi!
Lai radošiem eksperimentiem bagāts šis ananasu sezonas laiks!
Apgāztā ananāsu kūka ar kokteiļķiršiem un karamelizētiem valriekstiem
Sulīga, ar karameli piesūcināta mīkla, karamelizēti ananāsi un rieksti - mmmm, bauda! Un, kas īpaši svarīgi, lai radītu šādu brīnumu, nav nepieciešamas virtuozas pavāra iemaņas!
Ananasu sukādes
Gardas ananasu sukādes - kārums īstiem saldummīļiem.
Ideālais kokosriekstu piena saldējums
Šī saldējuma sastāvā nav nekādu piena produktu! Ļoti gards un vienkārši pagatavojams aukstais deserts, kuru varēsi ēst uzreiz pēc pagatavošanas. Kokosriekstu piena saldējuma recepti iesaka šova "X Faktors" muzikālā producente Maija Sējāne, kura to gatavoja raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas."
Vienkāršā jogurta un ananasu kūka bez cepšanas
Gatavojot siera kūkas, parasti tiek izmantoti tādi "grēcīgi" produkti kā trekns saldais krējums, krēmiers vai maskarpone. Ja vēlies sevi palutināt ar gardu kūciņu, izvairoties no liekām kalorijām, šī vieglā un gaisīgā jogurta kūka būs lieliska izvēle.
Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu
Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.
Salāti ar vārītu vistu, ananasiem un paipalu olām
Tik gardi salāti, ka mēli var norīt!
Sulīgs cūkas cepetis ar ananasiem un kokteiļķiršiem
Svinību dienas gardais un sulīgais cepetis, kas dekorēts ar ananasiem un kokteiļķiršiem.
Supergardā pica ar šķiņķi, papriku un ananasiem
Ja mājās ir bērni, ik pa laikam jādzird lūgums pagatavot picu, jo šis ir ēdiens, kura gatavošanas procesā mazajiem parasti ļoti patīk piedalīties. Laika gaitā izmēģinot dažādas picas mīklas, šo esmu atzinusi par vislabāko – to var gan izrullēt pavisam plānu, gan atstāt biezāku, kā nu kuram labāk patīk. Pildījumam, protams, var izvēlēties, ko sirds kāro, bet šoreiz piedāvāju pārbaudītu vērtību – šķiņķi ar papriku un ananasiem.
Vistas–ananasu salāti ar sieru un valriekstiem
Gardi un sātīgi kūpinātas vistas un ananasu salāti, papildināti ar kraukšķīgiem valriekstu gabaliņiem, ir pagatavojami zibens ātrumā, kad viesi jau teju klauvē pie durvīm.
Burkānu un ananasu mafini bez olām
Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.
Ananasu kūka ar gardu glazūru
Garšām bagātīga kūka, kas pagatavota no konservētiem ananasiem, brūnā cukura un citām gardām lietām.
Sālītais ananasu saldējums spāņu gaumē
Salds vaniļas saldējums, kas papildināts ar ananasu svaigumu un mazliet neparastāku piedevu – Himalaju sāls graudiņiem. Recepti piedāvā "Rimi gardēdis" un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Eksotiskā 'Pina colada' siera kūka bez cepšanas
Mielojoties ar gabaliņu šīs eksotiskās siera kūkas, neviļus radīsies sajūta, ka guli zem palmas kādā pludmales piekrastē. Izbaudi vasarīgo garšu, pagatavojot šo neparasto siera kūku!
Mango un ananasu čatnijs
Garšvielām bagāts konservētais gardums, kurā asais mijas ar saldo. Čatnijs ir viens no Dienvidāzijas gardumiem, kas ir ļoti līdzīgs ievārījumam – ziežams uz maizītēm, pasniedzams pie uzkodām, gaļas ēdieniem un rīsu ēdieniem.
Neparasti gardie garneļu, vīnogu un ananasu salāti
Pavisam neparasta salātu recepte, kuru iesaka MansDraugs.lv redaktore Aija Lietiņa. Nododam to vērtējumam un izmēģināšanai arī jums!
Kokosriekstu pienā vārīta auzu pārslu biezputra ar ceptiem ananasiem
Klasisko brokastu ēdienu auzu pārslu putru var gatavot dažādi - vieni to vāra pienā, citi - ūdenī, vēl citi vienkārši pārlej ar karstu ūdeni un uzbriedina. Piedāvājam vēl kādu variantu - vārīt kokosriekstu pienā, papildinot ar svaigu ingveru un, piemēram, grilpannā ceptiem ananasiem. Sāc dienu citādi!
Tītara eskalops ar ceptiem ananasiem
Lai gan klasiski par eskalopu sauc plānas cūkgaļas, teļa vai jēra gaļas filejas šķēles, šajā reizē atļausimies "grēkot" un šo apzīmējumu piešķirsim arī tītara filejai. Neparasts dažādu eksotisku garšu salikums, kas kopā veido īpašu kombināciju. Vēl labākam rezultātam gatavo visu nevis grilpannā vai cepeškrāsnī, bet uz īstām grila oglēm.
Čili piparu mērce ar ananasiem un laima sulu
Ņiprāku ēdienu cienītāji novērtēs šīs pikantās mērces recepti, kur netiek pievienots cukurs, jo saldumu un tropiskas vēsmas dod ananass, bet laima sula piešķir spirgtumu.
Ātrie salāti ar šķiņķi, ananasiem un sieru
Salāti garšo tiešām lieliski, turklāt visi atzīst, ka ananass ļoti eksotiski iederas šajā kombinācijā.
Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem
Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.
Zivs vrapi ar pikantu ananasu salsu
Vieglai vasaras maltītei tām dienām, kad kārojas gan maigu zivi, gan ko pikantāku. Baudi kopā ar vēsu baltvīnu un zvaigžņu lietu, kas šajās augusta dienās būs īpaši labi redzams!
Alus punšs ar ananasu sulu un citrusaugļiem
Veldzējošs vasaras punšs pieaugušajiem no alus, ananasu sulas un "Sprite" limonādes. Izteiktākai garšai punšam pievieno arī šķēlītēs sagrieztus citrusaugļus. Lai kokteilis būtu izteikti vēss, pirms liešanas glāzēs, tās piepilda ar ledu.
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.
Pupiņu - ananasu salāti ar sieru
Sātīgi pusdienu salāti ar pupiņām - ananasiem un sieru.
Kazas siera semifredo ar ananasiem un lazdu riekstiem
Turpinām iepazīstināt ar gardām receptēm no projekta "Gaumīgi Garšīgā Galvaspilsēta - Rīga" pavasara sezonas. Šai reizei - kazas siera semifreddo ar ananasiem un lazdu riekstiem, ko piedāvā restorāna "Academy" šefpavārs Vjačeslavs Novickis.
Vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem saldskābā mērcē
Ātrām pusdienām vai vakariņām - vistas fileja ar ananasiem un Indijas riekstiem. Pasniedz ar rīsiem vai nūdelēm, iesaka receptes autore Kristīne Letīcija.
Ar vistas fileju un ananasiem pildīti tomāti
Tomāti, kas pildīti ar vārītu vistas fileju, konservētiem ananasiem un kukurūzu, ir aukstā uzkoda, kas ir pietiekami sātīga, lai būtu arī kā pamatēdiens.