"Sviests, kas aug kokos", tā varētu skanēt mīkla par avokado. Avokado ir aligatorbumbieres (Persea americana ) auglis – grubuļains kā krokodils no ārpuses, ar zaļu sviestu un koka sirsniņu iekšpusē. Bezgala veselīgs un ar lielu potenciālu virtuvē – no avokado var pagatavot gan izsmalcinātas uzkodas, leģendāras mērces un satriecoši gardas kūkas.
Kad auglis gatavs?
Vēl viena mīkla par avokado varētu skanēt šādi "Kas ilgi nav gatavs un tad jau ir sapuvis?" Jā, atrast labu avokado – mīkstu, gatavu, bet vēl nesabojājušos – ir veiksmes spēle. Tie, kuri šo grubuļaino augli lieto ikdienā, jau ir atraduši konkrētas šķirnes un iepakojumus, kas sola veiksmi.
Diemžēl avokado gatavību var pārbaudīt, talkā ņemot pirkstus, kas, saprotams, nav diez ko epidemioloģiski pareizi. Tātad, ja avokado kātiņa vietā palikusī koka pumpiņa pakustinot nokrīt – avokado ir gatavs. Ja, piespiežot ar pirkstu, miziņa ir mīksta, tad arī šis avokado gatavs lietošanai (te gan der atcerēties, ka vienu un to pašu avokado var būt izspaidījuši tik daudzi pirksti, ka beigās cietais avokado ir mīksts, jo saspaidīts, nevis gatavs!).
Kā nogatavināt avokado?
Ja nu esi pārnesis mājās akmens cietu avokado, tad vari mēģināt to nogatavināt papīra turzā, kopā ar banāniem, āboliem vai citrusaugļiem.
Kurš ir pats gardākais avokado?
Ja ir iespēja un piedāvājums, tad izvēlies "Hass" šķirnes avokado. Tie tiek dēvēti arī par zilajiem avokado, lai gan patiesībā ir melni. Jo tumšāks "Hass" šķirnes avokado, jo gatavāks tas būs. Arī garšas ziņā tumšais avokado iekabina zaļās krāsas šķirnes radiniekiem.
Tievētāju prieks
Lai arī šis auglis satur daudz kalorijas, tas iekļaujams diētas ēdienkartē visiem svara vērotājiem. Regulāri tos ēdot, aizstājot sviestu un eļļu, rezultāts – kārotais slaidums – būs pamanāms. Avokado vārdu saista ar leptīnu – tievēšanas hormonu, kas atbildīgs par sāta sajūtu. Avokado to sniedz! Vēl zaļo, sviestaino augli iesaka ēst kopā ar dārzeņiem un augļiem, kas satur taukos šķīstošus vitamīnus (piemēram, burkāni), avokado paveic to pašu, ko eļļa, – palīdz uzsūkties organismā vitamīniem.
No suši līdz kūkām
Virtuvē aligatorbumbieres atvase spēj paveikt satriecošas lietas, jāļauj tikai izpausties un iet tālāk par avokado maizītēm un gvakamoli. Avokado izcili spēj aizstāt olas dažādos cepumos, to var blendēt smūtijos un kokteiļos, gatavot svaigēdāju kūkas, satīt suši un vrapos, cept uz pannas, likt salātos.
Tev atliek tikai nopirkt maišeli ar melnajiem augļiem, atrast recepti un piedzīvot garšas simfoniju savā mutē!
Lai vienmēr gatavi avokado!
Lašmaizītes ar gvakamoli un kresēm
Kam gan negaršo lašmaizītes? Šoreiz piedāvājam lašmaizītes ar gvakamoli un diedzētām kresēm.
Avokado un mango gvakamole
Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.
Pikantā meksikāņu uzkoda – gvakamole
Gvakamoli ēd ar grauzdētu maizi vai kukurūzas čipsiem, vai kā piedevu pie tortiljas.
Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem
Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.
Tortiļas ar ceptu lasi, svaigu gurķi un divām mērcēm
Tortiļas ar ceptu lasi ir neticami garšīgas. Jo īpaši, ja garšu buķeti papildināsi ar gvakamoli un tropisko salsu.
Ātrie biešu un avokado salāti ar sieru
Ja ledusskapī "aizķērušās" pāris vārītas olas un vārīta biete, šos salātiņus varēsi pagatavot piecās minūtēs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu
Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.
Salāti ar olām un avokado, ko pildīt maizītēs
Sātīgi un gardi olu, gurķu un avokado salāti. Visu sajauc ar mērcīti, kas pagatavota no grieķu jogurta un avokado.
Turku zirņu-avokado salāti ar sulīgiem dārzeņiem
Gaļa nav vienīgā izvēle sātīgai ēdienreizei. Konservēti zirņi kombinācijā ar avokado gabaliņiem vienā mirklī pārvērtīs vieglos, pavasarīgos dārzeņu salātus par pilnvērtīgu maltīti. Piecu minūšu laikā pagatavojamu salātu recepti iesaka Jānis Ozoliņš.
Sātīgie avokado un olu salāti
Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.
Avokado un garneļu salāti
Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.
Cepts avokado ar bekonu un ķirštomātiem
Vai esi kādreiz pamēģinājis avokado apcept uz pannas? Ja nē, tad laiks izmēģināt ko jaunu – uz pannas apceptas bekona šķēlītes, avokado un ķirštomāti būs lieliska maltīte vēlajām brokastīm vai pusdienām.
Cepts avokado ar olu
Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.
Avokado kūka
Avokado kūka, ko iecienījuši vegāni, strauji ieguvusi popularitāti ari visēdāju ballītēs. Tik garšīga tā ir! Savu avokado kūkas recepti iesaka šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs savā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".
Zaļā un svaigā avokado kūka
Ārkārtīgi izskatīga un garda svaigā bezgrēka kūka, kas gatavota no avokado. Īpaši patiks dāmām, kas piedomā pie katra apēstā kūkas gabaliņa.
Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu
Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.
Zaļie brokastu burito
Ko brokastīs piedāvāt bērniem, kas bauda vasaras brīvlaiku, ja gatavošanai nevaram vai negribam veltīt daudz laika, taču mazie brokastotāji ir pietiekoši izvēlīgi un kārtējā omlete vai desmaize nederēs? Šie burito ir ātri un viegli pagatavojami, turklāt bagāti ar daudzveidīgām un vērtīgām uzturvielām! Recepti iesaka uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.
Kalifornijas suši salāti ar sniega krabjiem, avokado un svaigu gurķi
Es dievinu suši! Šajā svaigajā, veselīgajā un neticami garšīgajā ēdienā slēpjas kāda maģija. Un vēl maģiskāka ir mana nespēja pagatavot šos suši mājās. Tādēļ nolēmu suši ēšanu atstāt restorānu apmeklējumiem, bet mājās - eksperimentēt, pagatavojot šos pašus iecienītos suši salātu formā. Starp citu, mans vīrs, dzirdot šādu ideju, atviegloti uzelpoja, šķiet, viņam bija bail no tā, ka kārtējo reizi cenšoties satīt glītus rullīšus, es pati kādā mirklī vienkārši eksplodēšu.
Avokado un bumbieru kūka
Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!
Avokado, laima un žāvētu plūmju smūtijs ar sojas pienu
Steidzīgajā ikdienas ritmā, kad organismam tik ļoti nepieciešams uzņemt papildus enerģijas rezerves, ieteicams pārskatīt savu ēdienkarti, papildinot to ar augļiem un dārzeņiem.
Aukstā avokado zupa
Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.
Cepti avokado ar olām un bekonu
Man patīk vakariņām gatavot olu ēdienus. Un ne tikai tādēļ, ka tās ļoti labi sader ar ceptu bekonu (nav noslēpums, ka man garšo bekons), bet arī tāpēc, ka tās gatavot ir vienkārši, turklāt itin veselīgi.
Avokado, olu un kukurūzas salāti
Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!
Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes
Ar mājas sieru pildītas avokado pusītes garšo vēl labāk, nekā izskatās. Šis ēdiens noderēs gan uzkodai, gan veselīgai brokastu maltītei.
Spēcinošā putra ar avokado un kūpinātu lasi
Veselīga brokastu vai vēlo brokastu putra ar kūpinātu lasi, avokado šķēlītēm un redīsu. Gada aukstajā laikā var papildināt ar svaigiem dīgstiem, lai iegūtu papildu vitamīnus. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".
Avokado-mango kokteiļsalāti ar garnelēm
Vieglu, vasarīgu un zibenīgi pagatavojamu uzkodu svētku galdam iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce-Palma.