Vai esi lasījis latviešu tautas pasaku, kur ganuzēns ciemos pagaršoja ķīseli un vareni priecīgs skrēja to mātei pastāstīt, bet, lecot pāri grāvim, aizmirsa ķīseļa vārdu? Tad nu puika sāka pa grāvi ar roku meklēt pazudušo vārdu, meklēja tik cītīgi, ka viņam meklēšanā pievienojas gandrīz visi, kas gāja garām. Pat vagars un muižkungs, jo domāja, ka ļoti vērtīgs dārgums tiek meklēts. Tad kāds pateica : "Esat gan ķīseli sakūluši!" Un ganuzēns pārlaimīgs aizcilpoja uz mājām saukdams: "Ķīseli ēdu, ķīseli ēdu!"
Kas tad ir šis ķīselis? Es teiktu – iebiezināts salds padzēriens, bet, ja ejam dziļumā un meklējam ķīseļa izcelsmi vēstures lappusēs, tad par ķīseli tika dēvēts ieskābēts un sarecināts auzu miltu novārījums (no slāvu vārda киселъ — "skābs"), kas labi dzesēja slāpes karstā laikā un piedevām vēl nesa sāta sajūtu.
Ķīselis ir iecienīts un iemīļots arī mūsu kaimiņiem: igauņi šo padzērienu sauc par kissel, lietuvieši kisielius, bet poļi: kisiel.
Mūsdienās ar vārdu ķīseli gan saprotam nevis skābu strebekli, bet augļu un ogu desertu.
Ķīselis ir neiztrūkstošs bērnības atmiņu līdzgaitnieks. Paceļ roku, kurš vēl atceras skolas kopgaldā pasniegtos "ziloņu punķus"?! Biezo kakao vai žāvēto augļu ķīseli, pasniegtu ar pienu...
Abi šie ķīseļi, neskatoties uz neglaimojošo puņķu iesauku, bija gardi, ko nevarēja teikt par biezo piena ķīseli! Pie visiem svētajiem, kāpēc kaut kas tāds bija jāgatavo?! Un šķīvis bija jāizēd tukšs! Cik labi, ka klasesbiedriem tas garšoja, jo es labprāt atdevu savu porciju.
Skolas ēdnīcā dabūjamie ķīseļi atradās zemākā pozīcijā, par pakāpi augstāk jau bija uz kāzu galda dabūjamie. Iespējams, ka tie garšoja labāk tāpēc, ka bija īpaši skaistos trauciņos un tika servēti uz balti klāta galda, piedevām tās taču bija kāzas – ar smuku līgavu, smuku kleitu man pašai, mūziku un izklaidēm.
Taču visaugstāko pjedestālu ieņēma omītes gatavotie ķīseļi. Sezona tika atklāta ar rabarberu ķīseli, tam sekoja zaļo ērkšķogu ķīselis (žēl tikai, ka, lai pie tā tiktu, bija jāknibina nost kātiņus un spurainās astītes), tad jau kārta bija jāņogu skābajam un spirdzinošajam ķīselim.
Protams, bija arī biezie ķīseļi – ar žāvēto ābolu daiviņām bagātinātie un ķirbju ķīselis ar kanēli. Tagad tos dēvē par desertiem un pasniedz restorānos.
Galvenā ķīseļa draudzene bija kartupeļu ciete, ko ne vienmēr varēja nopirkt, tāpēc dabūjām rīvēt kartupeļus (kas nozīmēja klimpas un pankūkas), lai pēc tam izkaltētu un izžāvētu iegūto cieti.
Galvenais, ko iemācījos no omes, bija ķīseļa proporcijas šķidrajiem ķīseļiem pietika ar vienu, divām ēdamkarotēm (20-30 gramiem) cietes uz vienu litru, bet biezajiem vajadzēja trīs, četras ēdamkarotes (60-80 gramus).
Un vēl – nekādā gadījumā nevajag cieti bērt pa tiešo katlā, ja vien mērķis nav klīstera ķilķēni. Ciete jāatšķaida ūdenī un tikai tad jālej klāt karstajam šķidrumam
Ķīselis ir pārdzīvojis un izdzīvojis vairākus gadsimtus, un izskatās, ka nogruntējies uz palikšanu mūsu ēdienkartē, ieņemot vietu uz pjedestāla, ko sauc par bērnības garšu.
Kāds ir tavs bērnības ķīselis? Kāda ķīseļa – bieza vai plāna – cienītājs esi tu? Un, kad tu pēdējo reizi ēdi ķīseli? Pastāsti to mums, rakstot uz receptes@delfi.lv vai mūsu "Facebook" un "Instagram" kontā.
Mums ir vesela ķīseļu kolekcija, ko izmēģināt! Lai top!
Klasisks biezpiena krēms ar ogu ķīseli
"Jau kādu laiku no prāta neizgāja šis bērnības kārums – biezpiena krēms ar ķīseli. Beidzot saņēmos un uztaisīju. Tagad sēžu pārēdusies un domāju, varbūt varu vēl kādu sakārdināt," tā recepti piesaka mūsu lasītāja Ligita Dambīte.
Rīsu krēms ar zemeņu ķīseli
Ļoti vienkāršs un klasisks saldēdiens, kas uzjundīs patīkamas bērnības atmiņas. Savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Rabarberu ķīselis ar pienu
"Rabarberi man vienmēr asociēsies ar mammu un viņas receptēm. Sezonas gardums ar bērnības piešprici," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.
Vienkāršais dzērveņu ķīselis
Vienkārši pagatavojams dzērveņu ķīselis saldētavas krājumu patukšošanai. Atdzesētu var baudīt gan tāpat vien, gan kā piedevu dažādiem vienkāršiem desertiem, pasniedzot, piemēram, ar putukrējumu, rīsu krēmu vai saldo biezpiena sacepumu. Recepti iesaka Vineta Vīksna.
Kandavas novada garša – saldais 'Abavas sniegs'
Kandavas iedzīvotāji ir ļoti priviliģēti, jo viņiem nav jāgaida ziema, lai baudītu sniegu – vieglu, debešķīgi gaisīgu un bezgala garšīgu "Abavas sniegu" iespējams izbaudīt jebkurā gadalaikā.
Supervienkāršais piena ķīselis
Gards un viekārši pagatavojams piena ķīselis, ko pasniedz ar ogu mērci, skābenu dzērveņu ķīseli, aukstu pienu vai vaniļas mērci.
Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu
Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.
Rīsu krēms ar ogu ķīseli
Klasiskas vērtības ir neapgāžamas. Ogu ķīselis ar rīsu krēmu uzjundīs atmiņas par bērnības garšām.
Biezais rabarberu ķīselis
Rabarberu ķīselis, ko pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.
Vienkāršais piena ķīselis
Pavisam vienkāršs un ātri pagatavojams kārums no bērnības – klasiskais piena ķīselis. To var pagatavot tāpat vai pievienot karstajam ķīselim rozīnes vai riekstus, ja ir vēlēšanās.
Ievārījuma ķīselis
Bērnības gardums - ievārījuma ķīselis. To var dzert tāpat, pievienot biezpiena plātsmaizei vai ēst ar pienu, kad atdzisis.
Svaigu ābolu un dzērveņu ķīselis
Gards un ātri pagatavojams svaigu ābolu ķīselis.
Biezais šokolādes ķīselis
Šokolādes ķīseli pasniedz ar putukrējumu, aukstu pienu vai ar skābenu dzērveņu ķīseli.
Piena ķīselis ar riekstiem
Piena ķīselis ar riekstiem visgaršīgāk, ja pasniedz ar dzērveņu mērci.
Viltotais aprikožu ķīselis
Ļoti gards burkānu ķīselis jeb viltotais aprikožu ķīselis.
Mandarīnu krēms ar ķiršu ķīseli
Domas aizklīst bērnībā, kad citiem ģimenē, citiem bērnudārzā krēmu ar ķīseli pasniedza kā lielāko kārumu. To gatavojot, iespējams, nevarēsi pat sagaidīt brīdi, kad varēsi to baudīt – tik gards tas ir. Maigs, ziemīgs krēms ar mandarīniem kā reiz piemērots šajā sniegotajā laikā.
Vienkārši rabarberu ķīselis
Vasaras sākuma klasika – rabarberu ķīselis. Variējot ar cietes daudzumu, atšķirsies arī rezultāts. Vēlies biezo ķīseli, ko baudīt ar pienu vai putukrējumu, cieti vajadzēs par pāris ēdamkarotēm vairāk, bet, ja vēlies iegūt dzeramo, tad cieti liec tik, cik norādīts šajā receptē.
Vienkāršais šokolādes ķīselis
Šokolādes ķīselis vai želejveida deserts, ko pasniedz ar putukrējumu, aukstu pienu vai ar skābenu dzērveņu ķīseli.
Biezais jāņogu ķīselis
Biezais jāņogu ķīselis ir īsti vasarīgs, turklāt ne pārāk sarežģīts saldēdiens - baudi to ar pienu vai putukrējumu!
Rabarberu želejas mērce ar brilē krēmu
Lielisks un īpatnējs veids, kā sagatavot rabarberus. Rabarberi daļēji tiek vārīti želejā un daļēji sīrupā, bet pēc tam samaisīti kopā, veidojot elegantu vasarīgu desertu kombinācijā ar krēmu brulē vai putukrējumu. Brilē krēma recepti var izlasīt šeit. Visērtāk rabarberu želeju vārīt iepriekšējā dienā, lai pa nakti želeja kārtīgi sastingtu ledusskapī.
Dzērveņu ķīselis
Dzērveņu ķīseli var pasniegt ar pienu, putukrējumu vai krēmu.