Foto: Shutterstock
Labrīt, bonjour, good morning! Kādā valodā šorīt ēdīsim brokastis? Brīvdienas ir kā radītas, lai dotos garšu ceļojumā!

Brīvdienu brokastis ir kaut kas līdzīgs ceļojumam – priecīgas gaidas, mazliet lliderīgs noskaņojums, un tu esi atvērts pārsteigumiem. Tu esi gatavs gan piedzīvot, gan redzēt, gan pagaršot ko jaunu.

Ar ēdienu aizceļot, kur nu sirds vēlas, ir vienkārši. Jāsaprot tikai, ko tā sirds vēlas. Sen nav būts Londonā? Pilnās angļu brokastis ienesīs kārtīgu devu angliskuma ģimenes virtuvē! Jau jūti cepta bekona smaržu? Desiņas un vēršacis, pupiņas, sēnes, tomāts, karsts kā lava... Te būs, ar ko jauki pacīnīties pie brokastgalda! Arī pinte "Ginesa" pie brokastīm nevienam (pilngadīgam) nevar tikt liegta – kad jau, tad jau! Protams, beigās grauzdiņi ar marmelādi arī ir obligāti – ja reiz šorīt esam angļi, tad angļi!

Foto: Shutterstock

Vai varbūt tomēr francūžī? Bonžūr un lamūr, kafija un kruasāni gultā vienmēr liekas laba ideja. Ja nu tomēr jākāpj ārā no gultas, tad vienmēr var pagatavot karstmaizes ar sieru, uzkult maigu, pufīgu omleti, ko baudīt, laužot gabaliņus no kraukšķīgas, svaigi ceptas bagetes, malkojot kafiju, melnu kā nakts, stipru kā mīla. Tas taču Eifeļa tornis, kas redzams pa virtuves logu, vai ne, mon amour?

Foto: Shutterstock

Ja burvīgākais rīts nedēļā sākas ar bariņu bērnu, kas, kā jau svētdienā pieklājas, jau sešos no rīta ir mundri, skaļi un priecīgi, amerikāņu pufīgo pankūku kalns ar kļavu sīrupu, medu un ogām un liela, balta kafija ļaus uz brīdi pilnīgi reāli iedomāties, ka dzīvojat kādā sirsnīgā amerikāņu komēdijā, kur visiem lielas sirdis, plats smaids, galvās kovbojcepures un visi ir "friends" (draugi).

Bet varbūt šis ir tas rīts, kad vajadzīgs tikai viens kārtīgs espreso, ko izbaudīt pilnīgā mierā un pilnīgā vienatnē, kamēr dzīve plūst garām kā itāļu kino?

Foto: Shutterstock

"Tasty" piedāvā idejas, lai šorīt paceļotu tā kārtīgi – sākot no Eiropas līdz pat tālākām un eksotiskākām zemēm. Lai priecīgs, iedvesmojošs un spēcinošs garšu ceļojums!

Brokastis Parīzē – kruasāns ar zemenēm un Kamembera sieru

Foto: Shutterstock
Tajos rītos, kad ļoti būtu gribējies pamosties Parīzē, jādzer melna kafija un jāēd kruasāni. Kruasāniem jābūt lakoniskiem, neatvairāmi elegantiem un ļoti šarmantiem. Ja reiz Parīze, tad Parīze! Ļausim mazo triku paveikt zemenēm un Kamembera sieram.

Lasīt vairāk

Paipalu olas skotu gaumē

Foto: DELFI
Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.

Lasīt vairāk

Franču grauzdiņi ar kanēļa sviesta pildījumu

Foto: DELFI
Par olu maizītēm dēvētie franču grauzdiņi ir vienkāršs un nekļūdīgi gudrs veids, kā no olām un cietākas maizes pagatavot brīnišķīgas brokastis. Ja klasiskajai kombinācijai "ola - piens - maize" pievieno kanēli un brūno cukuru, tad brīnišķīgās brokastis kļūst karaliskas.

Lasīt vairāk

Libāniešu vēršacs – ceptas olas ar kanēli

Foto: Shutterstock
"Kad draugiem sakām, ka ceptām olām pievienojam kanēli, parasti pretī saņemam neizpratnes pilnus skatienus – nu kā tad tā, vai tad olām liek klāt kanēli? Jā, liek gan! Un rezultātā tradicionālā vēršacs piedzīvo neticami gardas pārvērtības!" tā šo brokastu ēdienu piesaka Linda un Hosams Abu Meri, kas izdevuši recepšu grāmatu "101 libāniešu ēdiens".

Lasīt vairāk

Ātrais Zalcburgas suflē karaliskām brokastīm

"Šis pavisam ātri un vienkārši pagatavojamais Zalcburgas deserts "Salzburger Nockerln" tiek aprakstīts "salds kā mīla un maigs kā skūpsts – sveiciens no debesīm"," stāsta garšīgā "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē 'tortilla de patatas'

Foto: Shutterstock
Spāņi, gluži tāpat kā latvieši, ir lieli kartupeļmīļi un ir iemanījušies tupeņus iecept pat omletē. Tradicionāli "tortilla de patatas" tiek pasniegta atdzesēta līdz istabas temperatūrai un pēc tam sagriezta gabalos kā kūka, liekot to uz grauzdētas maizes šķēles un pārlejot ar olīveļļu vai kādu mērci, piemēram "salsa brava".

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē

Foto: Kadrs no video
Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".

Lasīt vairāk

Pufīgas amerikāņu pankūkas ar kļavu sīrupu – gluži kā filmās

Foto: Privātais arhīvs
"Piecpadsmit minūšu laikā var pagatavot pankūkas, kas pelnījušas nokļūt uz žurnāla vāka! Un tik garšīgas, ka uzreiz gribas cept vēl vienu porciju," saka receptes autore Līva Immermane. Šī ir vegānā bezglutēna versija, bet ja ir vēlme, tad var izmantot govs pienu un kviešu miltus.

Lasīt vairāk

Sicīliešu brokastis

Foto: Publicitātes foto
Esi izsalcis pēc jauna garšas piedzīvojuma savā virtuvē? Mums ir lieliska recepte, kas liks ne tikai tavām garšas kārpiņām lidot, bet arī kaimiņiem radīs nevaldāmu interesi par latvietim netipisko brokastu ēdienu.

Lasīt vairāk

Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.

Lasīt vairāk

Grieķu burgeri ar vēršaci

Jūs visi jau sen zināt, ka esmu 100% brokastu cilvēks, un mēģinājums kļūt par veģetārieti izgāzās - tas viss, pateicoties olai. Nu nevaru un pat negribu mācēt bez tās! Tā ir mana trešā roka virtuvē un, šķiet, viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, kas kā iepirkumu groziņā, tā ledusskapī atrodams vienmēr.

Lasīt vairāk

Fiksās ābolmaizītes franču gaumē

Foto: Shutterstock
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.

Lasīt vairāk

Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē

Foto: Shutterstock
Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi

Foto: DELFI
Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.

Lasīt vairāk

Rīsu un kokosriekstu pudiņš ar mango Āzijas gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tumīgs, mazliet salds un kokosriekstiem bagāts rīsu pudiņš. Pasniedz ar mīksta mango gabaliņiem un mazliet laima sulas spirgtumam.

Lasīt vairāk

Brioša maize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte – franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga

Foto: Shutterstock
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.

Lasīt vairāk

'Peshwari Naan' apaļā maize indiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.

Lasīt vairāk

'Terang bulan' jeb pildītā pankūka indonēziešu gaumē

Foto: Shutterstock
Terang bulan nozīmē spožais pusmēness. Šis nosaukums pankūkai dots tādēļ, ka to pasniedz pārlocītu uz pusēm kā lielu pusmēnesi. Pankūku cep tikai no vienas puses, bālo pusi noklājot ar pildījumu un aizlokot ciet vai pārgriežot uz pusēm, saliekot abas puses kopā. Pildījumam var izmantot rīvētu sieru, šokolādes skaidiņas, kondensēto pienu ar cukuru, karamelizētus riekstus, citronu krēmu, vārīto krēmu un ievārījumu.

Lasīt vairāk

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Vācu pankūkas

Foto: Shutterstock
Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.

Lasīt vairāk

Asais olu kultenis Taizemes gaumē

Foto: Vida Press
Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo zivju mērci vai kādu Thai mērci.

Lasīt vairāk

Pildītās meksikāņu 'pankūkas' - kesediljas

Ātra un vienkārša brokastu recepte, ko piedāvā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Ukraiņu naļistņiki jeb lupatu pankūkas

Foto: Shutterstock
Ukraiņu plānās pankūkas - naļistņiki jeb lupatu pankūkas. Ēd tāpat vai pildi ar dažādiem labumiem.

Lasīt vairāk

Parīzes šķērsielas – franču karstmaizes ar sieru

Foto: Shutterstock
Brokastīs uzklāj sev skaistu galdu, ielej aromātisku kafiju un izbaudi, plānojot savu nākamā atvaļinājuma ceļojumu plānu. Varbūt uz Parīzi?

Lasīt vairāk

Zemenīte – franču olmaizītes ar ogām

Foto: Shutterstock
Gardas brokastu maizes - zemenīte.

Lasīt vairāk

Foršmaks jeb siļķu pastēte ar olām un āboliem

Foto: Shutterstock
Foršmaku gatavo no labas, iepriekš pienā vai melnajā tējā izmērcētas siļķu filejas.

Lasīt vairāk

Olas skotu gaumē

Foto: Publicitātes foto
Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai receptes rašanos nav iedvesmojusi indiešu ēdiens – Nargisi Kofta, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Olas skotu gaumē laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock
Garda un sātīga brokastu uzkoda - kraukšķīgi cepta gaļas bumbiņa ar olu tās vidiņā. Gaļas masā ietītā ola var būt gan mīksti, gan cieti vārīta.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā itāļu maizīte ar rozmarīnu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: Privātais arhīvs
Atmiņā aust viesošanās kādā Itālijas mazpilsētas restorānā, kur gaisā virmo svaigi ceptas maizītes vilinošais aromāts. Gardā fokačas maize būs lieliska ne tikai kā piedeva citiem ēdieniem, bet viena pati. Saulē kaltētie tomāti piešķir īpašu garšu, bet vari fokaču dekorēt, ar ko vien sirds vēlas. Fokačas recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.

Lasīt vairāk

Portobello sēņu 'picas'

Foto: Publicitātes foto
Tuvojoties rudenīgajam laikam, aizvien aktuālāki kļūst dažādu sēņu pagatavošanas veidi. Katra sēņu mīļotāja cienīga recepte – garšīga, sātīga un viegli pagatavojama.

Lasīt vairāk

Uzkodu maizītes – brusketas

Foto: Publicitātes foto
Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.

Lasīt vairāk

Ātrās itāļu tomātmaizītes jeb brusketas

Foto: Shutterstock
Itāļi mīl svaigus un sezonālus ēdienus - tādas ir arī šīs vienkārši un ātri pagatavojamās tomātmaizītes.

Lasīt vairāk

Itāliešu iecienītā maize 'ciabatta'

Foto: Shutterstock
Itāliešu iecienītā "ciabatta" - svaiga un garda pašcepta maizīte.

Lasīt vairāk

Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām

Foto: Shutterstock
Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem

Foto: Privātais arhīvs
"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Sirņiki – biezpiena plācenīši ukraiņu gaumē

Sirņiki jeb ukraiņu biezpiena plācenīši būs gards dienas sākums, ja pagatavosi tos brokastīm, vai lielisks ievads vakara cēlienam, ja celsi tos galdā launagā. Sirņiku galvenā sastāvdaļa, protams, ir biezpiens – brīnišķīgs kalcija un proteīnu avots, kas nodrošinās ilgāku sāta sajūtu un dos enerģiju produktīvai dienai. Ar savu recepti dalās portāla "Cook.me" pastāvīgā autore Lilija Matuse – virtuves entuziaste un mamma, kas lieliski zina, cik izvēlīgi mēdz reizēm būt mazie ēdāji. Tieši tādēļ savā ikdienā viņa meklē un mēģina receptes, kas ir gan gardas, gan pēc iespējas veselīgākas.

Lasīt vairāk

Zrazi – ar gaļu pildīti kartupeļu plācenīši ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock
Ar gaļu pildītus kartupeļu zrazi – ukraiņu tradicionālās virtuves ēdienu – pasniedz karstus ar kausētu sviestu vai skābu krējumu.

Lasīt vairāk

Restorāna cienīgas beļģu vafeles ģimeniskam svētdienas rītam

Foto: Publicitātes foto
Vafeles – visiem garšo vafeles! Bet vafeles var būt dažādas! Veselīga uztura kustības "Ēstprieks" ietvaros tiek radītas arvien jaunas receptes, kas ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas. Šo daudzgraudu beļģu vafeļu recepti radījusi šefpavāre Svetlanas Riškova, un to iesaka Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. Vafeles var izvēlēties pildīt ar diviem dažādiem pildījumiem un visjaukākais – tās var rotāt visa ģimene kopā. Beļģu vafeles, sezonas ogas un pūdercukurs put pa gaisu – tāds ir laimīgs svētdienas rīts!

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Grieķu omlete ar olīvām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!