Mīļo pasaulīt, cik tu esi garda! Brokastis kā ceļojums 42 receptēs
Tasty
Labrīt, bonjour, good morning! Kādā valodā šorīt ēdīsim brokastis? Brīvdienas ir kā radītas, lai dotos garšu ceļojumā!
Brīvdienu brokastis ir kaut kas līdzīgs ceļojumam – priecīgas gaidas, mazliet lliderīgs noskaņojums, un tu esi atvērts pārsteigumiem. Tu esi gatavs gan piedzīvot, gan redzēt, gan pagaršot ko jaunu.
Ar ēdienu aizceļot, kur nu sirds vēlas, ir vienkārši. Jāsaprot tikai, ko tā sirds vēlas. Sen nav būts Londonā? Pilnās angļu brokastis ienesīs kārtīgu devu angliskuma ģimenes virtuvē! Jau jūti cepta bekona smaržu? Desiņas un vēršacis, pupiņas, sēnes, tomāts, karsts kā lava... Te būs, ar ko jauki pacīnīties pie brokastgalda! Arī pinte "Ginesa" pie brokastīm nevienam (pilngadīgam) nevar tikt liegta – kad jau, tad jau! Protams, beigās grauzdiņi ar marmelādi arī ir obligāti – ja reiz šorīt esam angļi, tad angļi!
Vai varbūt tomēr francūžī? Bonžūr un lamūr, kafija un kruasāni gultā vienmēr liekas laba ideja. Ja nu tomēr jākāpj ārā no gultas, tad vienmēr var pagatavot karstmaizes ar sieru, uzkult maigu, pufīgu omleti, ko baudīt, laužot gabaliņus no kraukšķīgas, svaigi ceptas bagetes, malkojot kafiju, melnu kā nakts, stipru kā mīla. Tas taču Eifeļa tornis, kas redzams pa virtuves logu, vai ne, mon amour?
Ja burvīgākais rīts nedēļā sākas ar bariņu bērnu, kas, kā jau svētdienā pieklājas, jau sešos no rīta ir mundri, skaļi un priecīgi, amerikāņu pufīgo pankūku kalns ar kļavu sīrupu, medu un ogām un liela, balta kafija ļaus uz brīdi pilnīgi reāli iedomāties, ka dzīvojat kādā sirsnīgā amerikāņu komēdijā, kur visiem lielas sirdis, plats smaids, galvās kovbojcepures un visi ir "friends" (draugi).
Bet varbūt šis ir tas rīts, kad vajadzīgs tikai viens kārtīgs espreso, ko izbaudīt pilnīgā mierā un pilnīgā vienatnē, kamēr dzīve plūst garām kā itāļu kino?
"Tasty" piedāvā idejas, lai šorīt paceļotu tā kārtīgi – sākot no Eiropas līdz pat tālākām un eksotiskākām zemēm. Lai priecīgs, iedvesmojošs un spēcinošs garšu ceļojums!
Brokastis Parīzē – kruasāns ar zemenēm un Kamembera sieru
Tajos rītos, kad ļoti būtu gribējies pamosties Parīzē, jādzer melna kafija un jāēd kruasāni. Kruasāniem jābūt lakoniskiem, neatvairāmi elegantiem un ļoti šarmantiem. Ja reiz Parīze, tad Parīze! Ļausim mazo triku paveikt zemenēm un Kamembera sieram.
Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.
Par olu maizītēm dēvētie franču grauzdiņi ir vienkāršs un nekļūdīgi gudrs veids, kā no olām un cietākas maizes pagatavot brīnišķīgas brokastis. Ja klasiskajai kombinācijai "ola - piens - maize" pievieno kanēli un brūno cukuru, tad brīnišķīgās brokastis kļūst karaliskas.
"Kad draugiem sakām, ka ceptām olām pievienojam kanēli, parasti pretī saņemam neizpratnes pilnus skatienus – nu kā tad tā, vai tad olām liek klāt kanēli? Jā, liek gan! Un rezultātā tradicionālā vēršacs piedzīvo neticami gardas pārvērtības!" tā šo brokastu ēdienu piesaka Linda un Hosams Abu Meri, kas izdevuši recepšu grāmatu "101 libāniešu ēdiens".
"Šis pavisam ātri un vienkārši pagatavojamais Zalcburgas deserts "Salzburger Nockerln" tiek aprakstīts "salds kā mīla un maigs kā skūpsts – sveiciens no debesīm"," stāsta garšīgā "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.
Kartupeļu omlete spāņu gaumē 'tortilla de patatas'
Spāņi, gluži tāpat kā latvieši, ir lieli kartupeļmīļi un ir iemanījušies tupeņus iecept pat omletē. Tradicionāli "tortilla de patatas" tiek pasniegta atdzesēta līdz istabas temperatūrai un pēc tam sagriezta gabalos kā kūka, liekot to uz grauzdētas maizes šķēles un pārlejot ar olīveļļu vai kādu mērci, piemēram "salsa brava".
Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē
Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".
Pufīgas amerikāņu pankūkas ar kļavu sīrupu – gluži kā filmās
"Piecpadsmit minūšu laikā var pagatavot pankūkas, kas pelnījušas nokļūt uz žurnāla vāka! Un tik garšīgas, ka uzreiz gribas cept vēl vienu porciju," saka receptes autore Līva Immermane. Šī ir vegānā bezglutēna versija, bet ja ir vēlme, tad var izmantot govs pienu un kviešu miltus.
Esi izsalcis pēc jauna garšas piedzīvojuma savā virtuvē? Mums ir lieliska recepte, kas liks ne tikai tavām garšas kārpiņām lidot, bet arī kaimiņiem radīs nevaldāmu interesi par latvietim netipisko brokastu ēdienu.
Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.
Jūs visi jau sen zināt, ka esmu 100% brokastu cilvēks, un mēģinājums kļūt par veģetārieti izgāzās - tas viss, pateicoties olai. Nu nevaru un pat negribu mācēt bez tās! Tā ir mana trešā roka virtuvē un, šķiet, viens no nedaudzajiem pārtikas produktiem, kas kā iepirkumu groziņā, tā ledusskapī atrodams vienmēr.
Frančiem ir lieliska tradīcija brokastīs un launagā mieloties ar tostiem jeb tostermaizītēm, kas pasniegtas ar pārkaisītu pūdercukuru vai vēl kādiem labumiem, piemēram, kā šajā gadījumā ar āboliem un kanēli. Vienkārši un ļoti garšīgi.
Foršmaks jeb kreptīgā siļķu – ābolu pastēte ar grauzdētu saldskābmaizi
Ebreju virtuvē iecienītais foršmaks jeb siļķu pastēte pēc garšas līdzinās siļķei kažokā, bet ir daudz vienkāršāk pagatavojams. Īpaši labi tā garšos kā dūšu piesienoša uzkoda pie stiprāka mēriņa, bet ne mazāk labi foršmaks sader arī ar latviešu virtuves klasiku – vārītiem kartupeļiem un biezpienu.
Izcili gaisīga un sviestaina rauga mīklas maizīte – franču brokastu klasika. Pasniedz briošu (brioche), kamēr vēl maize silta, kopā ar iecienītāko ievārījumu.
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Garda plakanā maizīte ar saldu kokosriekstu skaidiņu un rozīņu pildījumu indiešu gaumē – "Peshwari Naan". To var ēst gan pie pamatēdieniem, gan saldajiem, apziežot maizīti ar ievārījumu, džemu vai čatniju.
'Terang bulan' jeb pildītā pankūka indonēziešu gaumē
Terang bulan nozīmē spožais pusmēness. Šis nosaukums pankūkai dots tādēļ, ka to pasniedz pārlocītu uz pusēm kā lielu pusmēnesi. Pankūku cep tikai no vienas puses, bālo pusi noklājot ar pildījumu un aizlokot ciet vai pārgriežot uz pusēm, saliekot abas puses kopā. Pildījumam var izmantot rīvētu sieru, šokolādes skaidiņas, kondensēto pienu ar cukuru, karamelizētus riekstus, citronu krēmu, vārīto krēmu un ievārījumu.
Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.
Maigam un gaisīgam olu kultenim, izrādās, ļoti labi piestāv asais čili! Ja vēlies vēl austrumnieciskāku garšu, pievieno kultenim eksotisko garšvielu plauktos atrodamo zivju mērci vai kādu Thai mērci.
Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai receptes rašanos nav iedvesmojusi indiešu ēdiens – Nargisi Kofta, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.
Kraukšķīgā itāļu maizīte ar rozmarīnu un saulē kaltētiem tomātiem
Atmiņā aust viesošanās kādā Itālijas mazpilsētas restorānā, kur gaisā virmo svaigi ceptas maizītes vilinošais aromāts. Gardā fokačas maize būs lieliska ne tikai kā piedeva citiem ēdieniem, bet viena pati. Saulē kaltētie tomāti piešķir īpašu garšu, bet vari fokaču dekorēt, ar ko vien sirds vēlas. Fokačas recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.
Tuvojoties rudenīgajam laikam, aizvien aktuālāki kļūst dažādu sēņu pagatavošanas veidi. Katra sēņu mīļotāja cienīga recepte – garšīga, sātīga un viegli pagatavojama.
Kad vakari kļūst drēgnāki, arvien vairāk parādās vēlme tos pavadīt mājās pie vīna glāzes ar viegli pagatavotām un gaumīgām uzkodām. Itāļu virtuves vilinājums, kuru pagatavot jāpamēģina katram.
Soli pa solim: Kraukšķīgas 'portugāļu' siermaizītes ar marinētiem šampinjoniem
"Ciemojoties pie draugiem Portugālē, nevarēju vien sagaidīt brokastu laiku, jo katru rītu nesteidzīgi sākām kafejnīcas terasē ar kafiju un siermaizīti. Sildoties saulē, garšīgi gatavojāmies Koimbras pilsētas iepazīšanai," stāsta Oskars, kurš pārsteidzis arī savus viesus, dzimšanas dienas svinībās uzcepot vairākas maizīšu pannas.
Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.
Sirņiki jeb ukraiņu biezpiena plācenīši būs gards dienas sākums, ja pagatavosi tos brokastīm, vai lielisks ievads vakara cēlienam, ja celsi tos galdā launagā. Sirņiku galvenā sastāvdaļa, protams, ir biezpiens – brīnišķīgs kalcija un proteīnu avots, kas nodrošinās ilgāku sāta sajūtu un dos enerģiju produktīvai dienai. Ar savu recepti dalās portāla "Cook.me" pastāvīgā autore Lilija Matuse – virtuves entuziaste un mamma, kas lieliski zina, cik izvēlīgi mēdz reizēm būt mazie ēdāji. Tieši tādēļ savā ikdienā viņa meklē un mēģina receptes, kas ir gan gardas, gan pēc iespējas veselīgākas.
Vafeles – visiem garšo vafeles! Bet vafeles var būt dažādas! Veselīga uztura kustības "Ēstprieks" ietvaros tiek radītas arvien jaunas receptes, kas ir ne vien garšīgas, bet arī veselīgas. Šo daudzgraudu beļģu vafeļu recepti radījusi šefpavāre Svetlanas Riškova, un to iesaka Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga. Vafeles var izvēlēties pildīt ar diviem dažādiem pildījumiem un visjaukākais – tās var rotāt visa ģimene kopā. Beļģu vafeles, sezonas ogas un pūdercukurs put pa gaisu – tāds ir laimīgs svētdienas rīts!
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.
Olīvas, fetas siers, olas, piens, nedaudz spinātu un sīpols. 10 minūtes, lai sagatavotu produktus, 20 minūtes cepšanai. Un aromātiska grieķu omlete gatava - labu apetīti!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit