Zupa, kā zināms, ir visu ēdienu mamma. Un kāds ir mammas uzdevums, sūtība un būtība? Pabarot, sasildīt, samīļot, nomierināt un radīt sajūtu, ka esi mājās. Kārtīga zupa paveic visus šos uzdevumus ar uzviju.
Kārtīga zupa – šis ir tāds plašs jēdziens pat tad, ja gaļu izslēdzam no saraksta. Dārzeņi, graudaugi, garšvielas un citas ēdamvielas var paveikt tādus brīnumus, ka tik turies.
Kādas tik zupas nav iespējams uzburt no tā, kas ledusskapī un pieleikamajā: dzidras zupas, krēmīgi maigas un samtainas zupas, stilīgas un vijīgas krēmzupas, mājīgi tumīgas biezzupas. Karstas un aukstas. Ātrās zupas un ilgi buramās zupas uz mazmazītiņas liesmiņas.
Runājot par garšu brīnumiem – zupu varīšanā vērts paļauties uz kartupeli. Gastronomijā ir daži zelta vērti kartupeļu triki, kas izglābs katru zupu. Piemēram, gribi zupu tumīgāku? Pievieno ar dakšiņu saspaidītu vārītu kartupeli. Zupa sanākusi par sāļu? Pievieno zaļu kartupeli un pavāri!
Vēl viens zupu glābējs un draugs, protams, ir kausētais siers. Vāri, ko gribi – kaut ne katram mīļotos brokoļus! - pievonojot kausēto sieru, zupa pārvēršas pat oh! un ah! cik garšīgu mākslas darbu. Ja vēl pirms pasniegšanas tajā ieber saujiņu apgrauzdētas maizes kubiņu, tad jau runa ir par restorāna cienīgu maltīti! Protams, kartupelis un kausētā siera paka nav vienīgie zupas garšas un struktūras glābēji, bet tādi droši varianti gan!
Runājot par zupas pamatiņu, te nu ir, kur izvērsties. Dārzeņi, dažādi graudaugi, visu formu makaroni... Īsts un maznovērtēts brīnums ir arī tomāti bundžās – savā sulā, jau blanšēti, pat āda nav jānovelk. Izcils pamats dažnedažādām tomātu zupām un biezzupām! (Te arī iezīmējas zupu glābējs Nr. 3 –saldais krējums!)
Ja paveramies plašāk uz milzīgo graudaugu klāstu, ko piedāvā katrā veikalā, tad, izrādās, tur ir ne tikai auzas, rīsi un šķeltie zirnīši, ap ko parasti grozās izvēle, bet arī grūbas, polenta, lēcas, kvinoja un vēl dažnedažādi graudaugi, kas var kalpot kā pamats neticami gardām zupītēm. Atliek tikai saņemt drosmi un sākt eksperimentēt.
Ir skaidrs: ja ģimenei gaļēdājai aizkapa balsī jāpaziņo, ka tagad, mīļie, sāksies laiks, kad ēdīsim zupas bez gaļas, tas būs tā... nemotivējoši. Ne visus spēj motivēt veģetārisms, gavēnis vai veselīgs dzīvesveids. Bet tāpēc jau zupām ir doti gardi nosaukumi! Tos lasot vien, siekalas saskrien mutē!
"Tasty" piedāvā kaudzīti ar receptēm, kurām gaļa nav pat klāt stāvējusi, un kas ir tik garšīgas, ka labāk jau uzreiz vārīt tādu lielāku katlu – ģimene prasīs papildporcijas!
Ātri pagatavojamā brokoļu siera zupa
Brokoļu siera zupa ir lielisks ēdiens! Tas ir garšīgi sierīgs, bagātīgi sātīgs un krēmīgs, un tajā ir daudz svaigu brokoļu (protams, sagriezti smalkos gabaliņos). Šo recepti noskatījām portālā "Cookingclassy", kur kāda receptes izmēģinātāja raksta: "Nav vārdu, lai aprakstītu, cik šī zupa bija garšīga! Pagatavoju tieši pēc receptes, un pēc tam, kad vīrs pieķērās tai klāt, nepalika ne pilīte."
Ārijas Avotas tomātu krēmzupa
"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."
Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas
Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?
Pikantā tomātu biezzupa bez saldā krējuma
Tomātu zupu recepšu ir gana daudz, bet šīs receptes panākumu atslēga slēpjas tajā, ka jāliek palieli sīpoli, lai zupa ir kreptīga. No čili pipariem un ķiplokiem arī nav ko bīties. Un saldais krējums var droši palikt veikala plauktā!
Zilā krēmzupa ar zilo sieru Bridžitas Džonsas gaumē
"Bridžitas slavenā zupa filmā iekrāsojās zila no dzijas, ar ko viņa bija apsējusi puravus. Manējā savu krāsu ieguvusi no sarkanajiem kāpostiem," teic receptes autore, veģetārās skolas "Vegus" dibinātāja Dita Lase. Neskatoties uz neparasto krāsu, šī krēmzupa patiesībā ir ļoti garšīga. Pagatavo to un pārsteidz ģimeni!
Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas
Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.
Dārzeņu krēmzupa ar turku zirņiem un kausēto sieru
Krēmzupa ir viegli pagatavojama un neprasa stundām ilgu darbošanos pie plīts. Šādu zupu var pagatavot bez gaļas, kas būs izcils gavēņa ēdiens, jo sātīgumu piešķirs gan turku zirņi, gan kraukšķīgie grauzdiņi.
Sātīga veģetārā soļanka ar sēnēm un pupiņām
Gatavojot soļanku, parasti zupas vārīšanai izmantojam vairāku veidu gaļu, bet garda un sātīga soļanka izdosies arī veģetārajā versijā, aizstājot gaļu ar dažādiem graudaugiem, pākšaugiem un sēnēm. Recepti piesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem
Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.
Gatava 5 minūtēs: piena zupa ar makaroniem
Piecās minūtēs pagatavojamā piena zupa ar mazajiem makaroniņiem un zeltainām sviesta "actiņām" ir īsts glābiņš reizēs, kad bērni korī skandē: "Ēst, ēst, ēst!" Šo zupiņu mazie rezgaļi mīļuprāt ir gatavi baudīt gan brokastīs, gan launagā, gan vakariņās.
Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē
Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.
Liesā gavēņa zupa ar griķiem un skābētiem gurķiem
Ātri un vienkārši pagatavojama dārzeņu zupa gavēņa laika ēdienkartes atsvaidzināšanai. Īpašu garšas noti zupai piešķir griķi, salikumā ar skābētiem gurķiem. Šo garšu kombināciju nudien ir vērts izmēģināt!
Saldētu baraviku krēmzupa ar grauzdiņiem
"Tā kā šis gads loloja ar iespaidīgu sēņu ražu, tad saldētavā ir krājumi, ko var sākt pakāpeniski izmantot," stāsta receptes autore Elise Bikova. Krēmzupa ir ātri un vienkārši pagatavojama, bet garšos tikpat labi kā restorānā!
Franču sīpolzupa ar grauzdiņiem un sieru
Lai arī kāds šo zupu nodēvēja par bada laika maltīti, jo sastāvdaļas ir patiesi gaužām maz un lētas, tas nemazina faktu, ka zupa garšo izcili labi. Un neesiet aizspriedumaini, jo zupa ir arī gana sātīga!
Tomātu un kāļu biezzupa
Drēgnos rudens vakaros gribas kaut ko siltu, saulainu un nedaudz pikantu. To visu var dabūt ar vienu biezzupas šķīvi, jo garšsaknes radīs sāta sajūtu, bet čili pipars kārtīgi sapurinās. Proporcijas jāliek uz aci (vai balstoties uz ledusskapī atrodamo produktu daudzumu). Un vari eksperimentēt, pievienojot ķirbi, mangoldu un kartupeļus, kā arī aizstājot saldo krējumu ar kokosriekstu pienu.
Ātrā dārzeņu - piena zupa
Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.
Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas
Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.
Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām
Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.
Burkānu zupa ar pupiņām
Vienkārša un ļoti garda burkānu krēmzupa, kurā iemaisītas konservētās pupiņas. Zupai svaiguma noti piešķirs svaigā citronu sula.
Krēmīga kausēta siera – šampinjonu zupa
Ļoti sātīga kausēta siera un šampinjonu zupa ar dārzeņiem.
Tomātu biezzupa ar cieto sieru
Viegli tumīga tomātu zupa, kurai papildu pikantumu piešķir izteiksmīgais cietais siers "Džiugas". Baudi zupu tāpat vai ar ķiplokmaizes grauzdiņiem!
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Piena zupa ar makaroniem
Parastā piena un makaronu zupa. Īpaši garda launaga laikā, lai pabarotu bērnus.
Kaltētu sēņu zupa
Kaltētu sēņu zupa – ziemas vakaru rudenīgai garšai.
Minestrone mājas gaumē
Kad aukstums aiz loga pieņēmies spēkā, gribas tikai ko sildošu, tāpēc zupa viennozīmīgi ir šīs sezonas labākā izvēle kā pusdienām, tā vakariņām. No tā, kas bija mājās, arī tapa šī variācija par minestroni, bet neliegšos teikt – izdevās lieliska!
Skābu kāpostu un putraimu zupa
Vienkāršā skābu kāpostu un putraimu zupa ikdienas maltītei.
Ātrā lēcu un burkānu zupa
Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.
Imunitāti stiprinoša burkānu krēmzupa ar ingveru
Sildoša un ātri pagatavojama burkānu krēmzupa ar izteiksmīgo ingveru. Īpaši ieteicams baudīt, lai izvairītos no baciļiem un stiprinātu veselību garšīgi.
Bagātīgā dārzeņu krēmzupa
Ļoti ātri pagatavojama un garda dārzeņu krēmzupa, kas izceļas ne vien ar piesātinātu, krēmīgu garšu, bet arī ļoti skaistu krāsu. Īpaši lieliski garšos pasniegta ar zeltainajiem rīsu – siera plācenīšiem.
Krēmīgā konservēto tomātu zupa
Garšīga tomātu zupa, kas sasildīs drēgnā vakarā. Pateicoties tam, ka zupai netiek pievienots buljons vai papildu šķidrums, tā būs īpaši bieza un tumīga. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā "Elvi".
Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem
Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.
Veģetārā kartupeļu zupa
Pavisam vienkārši pagatavojama kartupeļu biezzupa ar sīpoliem un ķimenēm izteiksmīgākai garšai. Sena recepte, kas tikpat labi garšo joprojām.
Kartupeļu un kukurūzas biezzupa jeb čauders
Par čauderu amerikāņi sauc biezu zupu, un to tradicionāli ēd vēsā laikā. Tas var būt gan veģetārs, gan papildināts ar gaļu, gan zivīm un jūras veltēm, tomēr čaudera sastāvā vienmēr ir siers un saldais krējums. Šoreiz kartupeļu un kukurūzas čauders ar ceptiem bekona gabaliņiem.
Dārzeņu zupa ar divu veidu sieriem
"Pavisam vienkārša, garšīga un pat viegli sātīga veģetārā zupa vakariņām," tā par savu recepti stāsta tās autore Marta Bērziņa. Viņa konkursam piedāvā bagātīgu dārzeņu zupu ar diviem sieriem – kausēto sieru un Krievijas sieru, kas karstajā zupā patīkami izkūst.
Burkānu un tomātu zupa ar kokosriekstu pienu
Saulaina rudens zupa, kas sildīs vēsākās dienās. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Ilze Liepiņa. Viņas ģimenei tā ir iecienīta zupa visas aukstās sezonas garumā.
Saldo kartupeļu zupa ar čili
Atsaucoties kampaņas BioLoģiski! aicinājumam piedalīties bioloģiskās zupas izaicinājumā, bloga happywhispers.lv autore Līga Andžāne nopriecājās, ka beidzot varēs uzvārīt zupu, kas atšķiras no tā, ko viņa gatavo sev ikdienā (proti, kārtējās blenderzupas). Taču, izšķirstot krustu šķēršu vairākas recepšu grāmatas, beigu beigās egoisms tomēr ņēma virsroku un Līga nolēma vārīt zupu no produktiem, ko viņas garšas kārpiņas dievinās ar garantiju – saldā kartupeļa, svaiga koriandra, sarkanā sīpola, ķiploka un čili.
Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu
Tomātu zupa ar baziliku un saldo krējumu īpaši garšīgi ar svaigu franču baltmaizi (vai arī apgrauzdētu baltmaizi), sviestu un rīvētu sieru.
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu itāliešu gaumē
Minestrone - dārzeņu zupa ar pastu, ir viena no retajām zupām, kas atrodama tradicionālo itāliešu restorānu ēdienkartēs.
Franču sīpolu zupa
Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.
Kartupeļu ķiļķenu piena zupa
Kartupeļu ķiļķenu piena zupu pasniedz ar ķilavu maizītēm.
Veģetārais skābētu kāpostu borščs
Veģetērais skābētu kāpostu borščs ziemīgām pusdienām.
'Minesotas' zupa tievētājiem
Veselīga dārzeņu zupa - sātīga, bet ar nelielu kaloriju skaitu. Šī zupa ir daļa no tā saucamās Minesotas klīnikas diētas, kas īpaši izstrādāta ātrai svara samazināšanai (pacientiem pirms operācijām) un organisma attīrīšanai. Pat ja tev nav nepieciešams ievērot diētu, runā, ka pēc pāris atslodzes dienām, pamatā lietojot šo zupu, rodoties laba pašsajūta un esot jūtams spēku pieplūdums.
Sātīga lēcu zupa franču gaumē
Šī sātīgā lēcu zupiņa bez gaļas piedevas ir īsti piemērota pirmdienai, kad gribas atvilkt elpu pēc brīvdienu gastronomiskajām izvirtībām.
Asā dārzeņu zupa ar rīsiem
Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.
Superātrā dārzeņu zupa
Superātrā dārzeņu zupa vieglai maltītei.
Ātrā balto pupiņu krēmzupa ar pienu
Ātri un vienkārši pagatavojama krēmzupa no baltajām pupiņām.
Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem
Sātīga biešu zupa bez gaļas, bet ar sāļu gurķi un miežu putraimiem.
Burkānu sulā vārīta burkānzupa
Intensīvu un bagātīgu garšu biezzupai var iegūt ne tikai ar buljona palīdzību. Dod iespēju svaigi spiestām sulām! Garšas pastiprināšanai pievieno cidoniju sīrupu. Šādi pagatavotai dārzeņu biezzupai būs cits smeķis! Atlikumus no sulu spiešanas droši iecep vafelēs, plācenīšos vai gardā kēksā.
Ātrā konservēto tomātu krēmzupa
Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.
Parmantjē – maiga kartupeļu krēmzupa
Parmantjē - sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama kartupeļu krēmzupa franču gaumē. Īpaši labi garšos, pasniegta ar pannā apčurkstinātiem bekona kubiņiem.