Foto: Shutterstock
Nemierīgos un mainīgos laikos par visu vairāk gribas mieru un to, lai nekas nemainītos. Un vēl gribas vakariņas – parastas, mājās gatavotas omulīgas vakariņas. Kad viss ir vienkārši... normāli. Kas gan vēl labāk spēj nodrošināt dzīves normālības sajūtu kā dienišķā kotlete? Kamēr vakarā pannā čurkst kotletes, smaržojot pēc ģimeniskuma un dienišķās laimes, tikmēr viss ir labi.

Atceros kādu padomju laiku filmu ar slaveno, šķiet, gruzīnu aktieri, nu to, kurš vienmēr izskatās mazliet skumjš, tas tipāžs, pret kuru sievietēm bieži plaukst mātišķas jūtas: paņemt opā, sasildīt, samīļot un pabarot. Tad lūk, filmā viņš spēlēja nelaimes putnu, kas aiziet no sievas, protams, krietnas un kārtīgas padomju sievietes, pie mīļākās, pilnīgas svilpastes. Mīļākā cenšas cik spēka lutināt pieklīdušo runčuku un katru dienu ceļ priekšā vienu par otru neparastāku un sarežģītāku gastronomijas meistardarbu pēc jaunākās modes – cepeti tādu, sautējumu šitādu, gaļas to un gaļas šo, vārdu sakot, Mišelina zvaigznes dziest un bālē.

Ko runčuks? Laimīgs ēd. Beidzot prom no apnikušās sievas, garlaicīgās ikdienas un vispār! Beidzot novērtēts! Saulītē celts! Katra diena kā salūts un svētki, un dzīves vilcienā viņš traucas uz priekšu restorānvagonā!

Ēd, ēd tos fazānu šmorējumus, bet... Kļūst arvien bēdīgāks, arvien nervozāks, līdz beidzot, pie kārtējā vakariņu meistardarba ar gaļas nezin ko, visām iespējamām tomātu rozītēm un visu pārējo ciku caku garnējumu, sarīko skandālu, ko vainago ar sirdi plosošu kliedzienu: "Es gribu vienkāršu, cilvēcīgu kotleti par 42 kapeikām!"

Foto: Shutterstock

Mīļākā asarās un dziļā neizpratnē: es taču centos! Es taču esmu citādāka, nekā viņa vecā, garlaicīgā sieva! Stundām ilgi plosījos visās vietās, kur sievietei jāplosās, virtuvi ieskaitot!

Filmas beigas ir paredzamas un būtībā nav svarīgas. (Skaidrs, ka uz ceļiem aizrāpoja pie sievas, nolūdzās un tika pieņemts atpakaļ vecajā kotlešu paradīzē).

Foto: Shutterstock

Ko no šī var mācīties? Neko jau. Katram jau tā ikdiena apnīk citādāk. Arī virtuvē. Un nav jau slikta tāda gastronomiska izlaušanās. Pat vajadzīga! Gan dzīvē, gan virtuvē ir vajadzīgi eksperimenti, jaunas receptes, jaunas garšas, jauni atklājumi, pasaules elpa! Kā gan bez tā visa! Ja vien...

Ja vien ir drošības sajūta par to, ka visi būs laimīgi arī tajos parastajos, steidzīgo darbdienu vakaros, kad vakariņās būs sacepti vakar vārītie kartupeļi, sīpoli ripiņās un liela bļoda ar kotletēm. Tā ir tā īstā laime.

Un galu galā – ja cepti, taukumiņā maigi savilguši kartupeļi ar kraukšķīgām maliņām, zeltainas sīpolu ripiņas, šur tur plānākajās vietās jau tumšbrūnas un kraukšķīgas, un kotletes – sulīgas un maigas iekšpusē, un zeltaini brūnas ārpusē – ja tā nav karaliska maltīte, tad kas vēl ir?

Leģendārā Kijivas kotlete

Foto: Shutterstock

Cēlusies franču galmā, galdā celta Krievijas imperatorei Elizabetei, bet pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados pasniegta kā cienasts franču delegācijai Kijivā. Kotlete, kas patiesībā tāda nemaz nav, ir ierakstīta gardēžu garšas ceļvedī. Taču tiem, kuri vēlas šo meistarstiķi atkārtot mājās, ir jāapbruņojas ar lielu pacietību, kā arī jābūt gataviem mainīt plānus.

Lasīt vairāk

Mini kotletes šampinjonu-saldā krējuma mērcē

Foto: Privātais arhīvs

"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.

Lasīt vairāk

Gardās vistas filejas kotletītes

Foto: DELFI

Parasti vistas filejas kotletītes taisu ar sieru un majonēzi, bet šoreiz ļāvos eksperimentam. Sanāca ļoti gardas, mājinieki teica, lai nākamreiz cepu vēl!

Lasīt vairāk

Kāpostu un gaļas kotletes dārzeņu mērcē

Foto: DELFI

Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Sulīgās cūkgaļas kotletes ar sieru un kaltētiem sīpoliem

Foto: Privātais arhīvs

"Šajās kotletītēs ir no visa pa druskai, bet garša superīga," pārbaudītu recepti atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Foto recepte: kotletes ar zaļumu sviesta un siera pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Jauna, īpaši sulīga variācija par kotlešu tēmu – pannā apbrūninātas un cepeškrāsnī nogatavinātas kotletītes ar kārdinošu zaļumu sviesta un kūstoša siera pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Lauma Zīle.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sulā sautētas kotletes ar ķimenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ķimenes kotletēm piešķir ļoti patīkamu garšu, bet pikantā dārzeņu sula, iesūcoties kotletītēs, padara tās supersulīgas. Sautēšanas procesā dārzeņu sula bagātinās ar gaļas buljonu un rezultātā sanāk "divi vienā" - gan gardas kotletes, gan mērce, ko pārliet kartupeļiem. Recepti iesaka mūsu lasītāja Vita.

Lasīt vairāk

Slinkās kotletes no viltotās maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojamas kotletes slinkākajiem vai tiem, kuriem ledusskapī aizķēries kāds neapēsts desas līkumiņš. Viltus maltās gaļas kotletes ēd pie kartupeļiem vai salātiem pusdienās vai vakariņās.

Lasīt vairāk

Liesās vistas un kabaču kotletes cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Supersulīgas un bez liekām kalorijām - tieši tādas ir šīs gardās vistas un kabaču kotletes! Tās gatavojot, varēsi iztikt bez liekām taukvielām, piedūmotas virtuves un pannas vaktēšanas. Ideāla recepte tavai vasaras ēdienkartei, jo īpaši kombinācijā ar tomātu vai gurķu salātiem.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un dārzeņu kotletes

Foto: Privātais arhīvs

Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.

Lasīt vairāk

Gardas kotletes no vistas filejas un siera

Foto: Shutterstock

Gardas kotletes no vistas filejas ar sieru un majonēzi.

Lasīt vairāk

'Bifteki' – ar fetas sieru pildītas kotletes grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Garšīga recepte grila sezonai – grieķu "bifteki" jeb ar fetas sieru pildītas kotletes. Tās var gan baudīt ar salātiem, gan izmantot, gatavojot burgerus, iesaka portāls "Allrecipes".

Lasīt vairāk

Sulīgās tītara un kāpostu kotletes tievētājiem

Foto: (c) Tievesanaonline.lv
Sulīgu, garšīgu un slaidajai līnijai draudzīgu kotletīšu recepti piedāvā mājaslapas "Tievesanaonline.lv" autore Vendija Karalkina.

Lasīt vairāk

Liellopa kotletes ar mocarellas pildījumu

Foto: Shutterstock
Liellopa kotletes ar ceptiem sīpoliem un mocarellas pildījumu gardai pusdienu maltītei. Lieliski garšos gan siltas, gan jau atdzisušas, kad tās var griezt šķēlēs un likt uz maizes.

Lasīt vairāk

Čaganās olu–kartupeļu kotletes

Foto: Shutterstock
Čaganas olu–vārītu kartupeļu kotletes, ko ēd pusdienās ar piedevām vai vienkārši liekot uz maizes.

Lasīt vairāk

Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties

Foto: DELFI
Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka pēc šīs receptes gatavotās kotletes ir garšīgākās, ko man līdz šim nācies baudīt – tīkami "pufīgas", skaisti zeltainas, neticami sulīgas un teju vai mutē kūstošas. Ar odziņu vārda tiešā nozīmē, jo, kā zināms, tomāti ir nekas cits kā lielas ogas.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: sulīgas gaļas un dārzeņu kotletītes ar zaļumiem

Foto: Privātais arhīvs

"Tā vietā, lai malto gaļu sajauktu ar rīsiem vai baltmaizi, izmantoju dažādus dārza labumus," recepti komentē Ilva Linde.

Lasīt vairāk

Bezkaunīgi garšīgās vistas filejas kotletes ar papriku un kabaci

Foto: Privātais arhīvs

Lai arī cepšana veicas raiti, ar garšošanu jābūt ļoti uzmanīgam! Var gadīties, ka kotletes no šķīvja pazūd ātrāk, nekā iespējams uzcept!

Lasīt vairāk

Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem

Foto: Santa Maria

Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem noteikti kļūs par vienu no jūsu iecienītākajiem ēdieniem!

Lasīt vairāk

Pikantās laša kotletītes

Foto: Shutterstock

Gardas laša filejas kotletītes ar pikanto ingveru un karija pastu. Sāļās notis pannā ceptajiem zivju plācenīšiem piešķirs sojas mērce, bet svaigumu – koriandra lapiņas.

Lasīt vairāk

Saldajā krējumā sautētas mežacūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Gardas mežacūkas gaļas kotletes ar ķimenēm un pierīvētu kartupeli, izsutinātas saldajā krējumā.

Lasīt vairāk

Sulīgas medījuma gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Fantastiski gardas un sulīgas kotletes no medījuma gaļas, cūkgaļas un dārzeņiem – gan ikdienai, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un burkānu kotletes ar kartupeļu un magoņu biezeni

Foto: Publicitātes foto

Šī recepte būs izcili piemērota dienām, kad nelietojat gaļu. Veģetāriešu dievinātie turku jeb aunazirņi dāvā veselu virkni B grupas vitamīnu, kā arī kalciju, magniju un fosforu. Tāpēc katrs šī ēdiena kumoss ir vērtīgs. Īpašu pārsteigumu sagādās kartupeļu biezenis, kas papildināts ar magoņu sēkliņām. Ja patīk tradicionāla "gaļas" virtuve, šis ēdiens jūs pārsteigs.

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.

Lasīt vairāk

Griķu kotletes ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!

Lasīt vairāk

Līdakas kotletes

Foto: Shutterstock

Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!

Lasīt vairāk

Kijivas kotletes

Foto: Shutterstock

Kijivas kotletes no vistas gaļas ar olu. Ļoti labi garšos ar rīsiem, kartupeļiem vai svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes

Foto: DELFI

Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.

Lasīt vairāk

Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.

Lasīt vairāk

Grilētas kotletes

Foto: Shutterstock

Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.

Lasīt vairāk

Kotletes ar pārsteigumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cepeškrāsnī ceptas, gardas kotletes ar pārsteigumu - sīpolu un olu pildījumu.

Lasīt vairāk

Kotletes ar skābo krējumu

Foto: Shutterstock

Kotletes ar skābo krējumu un eksperimentētājiem maizes vietā biezpienu.

Lasīt vairāk

Teļa gaļas kotletes

Foto: Shutterstock

Kotletes no teļa gaļas gardas gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem, kad gaļa nopirkusies tā pamazāk.

Lasīt vairāk

Alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu

Foto: Shutterstock

Veiksmīgu medību sezonu svinot – alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu.

Lasīt vairāk

Skandināvu kotletītes

Foto: Shutterstock

Skandināvu kotletītes - gardas gan karstā gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!