Atceros kādu padomju laiku filmu ar slaveno, šķiet, gruzīnu aktieri, nu to, kurš vienmēr izskatās mazliet skumjš, tas tipāžs, pret kuru sievietēm bieži plaukst mātišķas jūtas: paņemt opā, sasildīt, samīļot un pabarot. Tad lūk, filmā viņš spēlēja nelaimes putnu, kas aiziet no sievas, protams, krietnas un kārtīgas padomju sievietes, pie mīļākās, pilnīgas svilpastes. Mīļākā cenšas cik spēka lutināt pieklīdušo runčuku un katru dienu ceļ priekšā vienu par otru neparastāku un sarežģītāku gastronomijas meistardarbu pēc jaunākās modes – cepeti tādu, sautējumu šitādu, gaļas to un gaļas šo, vārdu sakot, Mišelina zvaigznes dziest un bālē.
Ko runčuks? Laimīgs ēd. Beidzot prom no apnikušās sievas, garlaicīgās ikdienas un vispār! Beidzot novērtēts! Saulītē celts! Katra diena kā salūts un svētki, un dzīves vilcienā viņš traucas uz priekšu restorānvagonā!
Ēd, ēd tos fazānu šmorējumus, bet... Kļūst arvien bēdīgāks, arvien nervozāks, līdz beidzot, pie kārtējā vakariņu meistardarba ar gaļas nezin ko, visām iespējamām tomātu rozītēm un visu pārējo ciku caku garnējumu, sarīko skandālu, ko vainago ar sirdi plosošu kliedzienu: "Es gribu vienkāršu, cilvēcīgu kotleti par 42 kapeikām!"
Mīļākā asarās un dziļā neizpratnē: es taču centos! Es taču esmu citādāka, nekā viņa vecā, garlaicīgā sieva! Stundām ilgi plosījos visās vietās, kur sievietei jāplosās, virtuvi ieskaitot!
Filmas beigas ir paredzamas un būtībā nav svarīgas. (Skaidrs, ka uz ceļiem aizrāpoja pie sievas, nolūdzās un tika pieņemts atpakaļ vecajā kotlešu paradīzē).
Ko no šī var mācīties? Neko jau. Katram jau tā ikdiena apnīk citādāk. Arī virtuvē. Un nav jau slikta tāda gastronomiska izlaušanās. Pat vajadzīga! Gan dzīvē, gan virtuvē ir vajadzīgi eksperimenti, jaunas receptes, jaunas garšas, jauni atklājumi, pasaules elpa! Kā gan bez tā visa! Ja vien...
Ja vien ir drošības sajūta par to, ka visi būs laimīgi arī tajos parastajos, steidzīgo darbdienu vakaros, kad vakariņās būs sacepti vakar vārītie kartupeļi, sīpoli ripiņās un liela bļoda ar kotletēm. Tā ir tā īstā laime.
Un galu galā – ja cepti, taukumiņā maigi savilguši kartupeļi ar kraukšķīgām maliņām, zeltainas sīpolu ripiņas, šur tur plānākajās vietās jau tumšbrūnas un kraukšķīgas, un kotletes – sulīgas un maigas iekšpusē, un zeltaini brūnas ārpusē – ja tā nav karaliska maltīte, tad kas vēl ir?
Leģendārā Kijivas kotlete
Cēlusies franču galmā, galdā celta Krievijas imperatorei Elizabetei, bet pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados pasniegta kā cienasts franču delegācijai Kijivā. Kotlete, kas patiesībā tāda nemaz nav, ir ierakstīta gardēžu garšas ceļvedī. Taču tiem, kuri vēlas šo meistarstiķi atkārtot mājās, ir jāapbruņojas ar lielu pacietību, kā arī jābūt gataviem mainīt plānus.
Mini kotletes šampinjonu-saldā krējuma mērcē
"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.
Gardās vistas filejas kotletītes
Parasti vistas filejas kotletītes taisu ar sieru un majonēzi, bet šoreiz ļāvos eksperimentam. Sanāca ļoti gardas, mājinieki teica, lai nākamreiz cepu vēl!
Kāpostu un gaļas kotletes dārzeņu mērcē
Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.
Sulīgās cūkgaļas kotletes ar sieru un kaltētiem sīpoliem
"Šajās kotletītēs ir no visa pa druskai, bet garša superīga," pārbaudītu recepti atklāj vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Foto recepte: kotletes ar zaļumu sviesta un siera pildījumu
Jauna, īpaši sulīga variācija par kotlešu tēmu – pannā apbrūninātas un cepeškrāsnī nogatavinātas kotletītes ar kārdinošu zaļumu sviesta un kūstoša siera pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Lauma Zīle.
Dārzeņu sulā sautētas kotletes ar ķimenēm
Ķimenes kotletēm piešķir ļoti patīkamu garšu, bet pikantā dārzeņu sula, iesūcoties kotletītēs, padara tās supersulīgas. Sautēšanas procesā dārzeņu sula bagātinās ar gaļas buljonu un rezultātā sanāk "divi vienā" - gan gardas kotletes, gan mērce, ko pārliet kartupeļiem. Recepti iesaka mūsu lasītāja Vita.
Slinkās kotletes no viltotās maltās gaļas
Ātri pagatavojamas kotletes slinkākajiem vai tiem, kuriem ledusskapī aizķēries kāds neapēsts desas līkumiņš. Viltus maltās gaļas kotletes ēd pie kartupeļiem vai salātiem pusdienās vai vakariņās.
Liesās vistas un kabaču kotletes cepeškrāsnī
Supersulīgas un bez liekām kalorijām - tieši tādas ir šīs gardās vistas un kabaču kotletes! Tās gatavojot, varēsi iztikt bez liekām taukvielām, piedūmotas virtuves un pannas vaktēšanas. Ideāla recepte tavai vasaras ēdienkartei, jo īpaši kombinācijā ar tomātu vai gurķu salātiem.
Vistas gaļas un dārzeņu kotletes
Puse uz pusi – tāda ir gaļas un dārzeņu attiecība šajās kotletītēs. Konkrētajā gadījumā tika izmantots kabacis, bet itin labi šajā kombinācijā derēs arī ķirbis vai patisons – kas nu tajā brīdī "prasās uz utilizāciju". Recepti iesaka Kate.
Gardas kotletes no vistas filejas un siera
Gardas kotletes no vistas filejas ar sieru un majonēzi.
'Bifteki' – ar fetas sieru pildītas kotletes grieķu gaumē
Garšīga recepte grila sezonai – grieķu "bifteki" jeb ar fetas sieru pildītas kotletes. Tās var gan baudīt ar salātiem, gan izmantot, gatavojot burgerus, iesaka portāls "Allrecipes".
Sulīgās tītara un kāpostu kotletes tievētājiem
Liellopa kotletes ar mocarellas pildījumu
Čaganās olu–kartupeļu kotletes
Supersulīgas kotletes, kas neliks vilties
Soli pa solim: sulīgas gaļas un dārzeņu kotletītes ar zaļumiem
"Tā vietā, lai malto gaļu sajauktu ar rīsiem vai baltmaizi, izmantoju dažādus dārza labumus," recepti komentē Ilva Linde.
Bezkaunīgi garšīgās vistas filejas kotletes ar papriku un kabaci
Lai arī cepšana veicas raiti, ar garšošanu jābūt ļoti uzmanīgam! Var gadīties, ka kotletes no šķīvja pazūd ātrāk, nekā iespējams uzcept!
Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem
Kotletes saldā krējuma mērcē un kartupeļu biezenis ar spinātiem noteikti kļūs par vienu no jūsu iecienītākajiem ēdieniem!
Pikantās laša kotletītes
Gardas laša filejas kotletītes ar pikanto ingveru un karija pastu. Sāļās notis pannā ceptajiem zivju plācenīšiem piešķirs sojas mērce, bet svaigumu – koriandra lapiņas.
Saldajā krējumā sautētas mežacūkas gaļas kotletes
Gardas mežacūkas gaļas kotletes ar ķimenēm un pierīvētu kartupeli, izsutinātas saldajā krējumā.
Sulīgas medījuma gaļas kotletes
Fantastiski gardas un sulīgas kotletes no medījuma gaļas, cūkgaļas un dārzeņiem – gan ikdienai, gan svētku galdam.
Turku zirņu un burkānu kotletes ar kartupeļu un magoņu biezeni
Šī recepte būs izcili piemērota dienām, kad nelietojat gaļu. Veģetāriešu dievinātie turku jeb aunazirņi dāvā veselu virkni B grupas vitamīnu, kā arī kalciju, magniju un fosforu. Tāpēc katrs šī ēdiena kumoss ir vērtīgs. Īpašu pārsteigumu sagādās kartupeļu biezenis, kas papildināts ar magoņu sēkliņām. Ja patīk tradicionāla "gaļas" virtuve, šis ēdiens jūs pārsteigs.
Kijivas kotletes jeb vistas filejas rullīši ar garšaugu sviestu
Cepeškrāsnī gatavotas Kijivas kotletes ar pētersīļu un ķiploku sviestu. Klasiskā recepte nedaudz modernākā variācijā.
Griķu kotletes ar sēnēm
Gardu, zeltaini kraukšķīgu kotlešu recepte, kas noderēs arī veģetāriešiem. Šampinjonus sezonas laikā vari aizstāt ar meža sēnēm. Ja pasniegsi šīs kotletes ar krējuma-ķiploku mērci, neviens nespēs palikt vienaldzīgs!
Līdakas kotletes
Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!
Kijivas kotletes
Kijivas kotletes no vistas gaļas ar olu. Ļoti labi garšos ar rīsiem, kartupeļiem vai svaigiem salātiem.
Laša kotletes ar gurķu salātiem
Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.
Maltās gaļas sacepums, kad slinkums cept kotletes
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
Klasiskās liellopa un cūkas gaļas kotletes
Tasty ielūkojās Latvijas kulinārijas klasisko recepšu apcirkņos un atrada šo Ņinas Masiļūnes visgardāko un sulīgāko kotlešu recepti.
Grilētas kotletes
Izmēģini grilētas kotletes, kuras ļoti interesanti garšo, pasniedzot kopā ar ābolu vai ananāsu šķēlēm, kuras arī apceptas uz grila.
Kotletes ar pārsteigumu
Cepeškrāsnī ceptas, gardas kotletes ar pārsteigumu - sīpolu un olu pildījumu.
Kotletes ar skābo krējumu
Kotletes ar skābo krējumu un eksperimentētājiem maizes vietā biezpienu.
Teļa gaļas kotletes
Kotletes no teļa gaļas gardas gan karstā, gan aukstā veidā.
Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem
Cūkgaļas kotletes ar baltmaizi un apceptiem sīpoliem, kad gaļa nopirkusies tā pamazāk.
Alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu
Veiksmīgu medību sezonu svinot – alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu.
Skandināvu kotletītes
Skandināvu kotletītes - gardas gan karstā gan aukstā veidā.