Īrijā svētā Patrika diena sākotnēji svinēta par godu kristietības ieviešanai zaļajā salā, bet tagad tā tiek svinēta par godu pavasarim un visam īriskajam. Un īri, tāpat kā latvieši, ir visur – svētā Patrika dienu šodien svin visā pasaulē, arī Latvijā.
Šajā dienā viss grozās ap zaļo krāsu. Baltā āboliņa zaļās lapiņas ir viens no Īrijas simboliem – senie druīdi ticēja, ka āboliņš ir svēts augs, kas spēj atvairīt ļaunumu. To nu mums visiem tagad vajag kā nekad! Zaļā krāsa ir pilna ar dzīvību, un svētā Patrika dienā tērpties zaļā vajadzētu kaut vai tikai pašaizsardzības nolūkos. Zaļā krāsa jūs padara leprikoniem neredzamus – īru folklorā tie ir tie mazie, alkatīgie neganteļi, kas krāj zeltu podiem vien un slēpj varavīksnes galā. Svētā Patrika dienā viņi staigā apkārt, kniebdami dibenos visiem, ko pamana, un pamana viņi tikai tos, kuriem nav zaļu drēbju mugurā. Zaļas zeķes, zaļa cepure – nu kaut kas zaļš šodien vajadzīgs!
Ēst, dzert, dancot un līksmoties – tas šodien jādara, lai ļaunais atkāpjas un pavasara dzīvības spēki atgriežas. Kārtīgs īru sautējums ar kausiņu "ginesa" būs pašā laikā! Bet tikpat labi der arī visi citi zaļumi, sākot no salātiem, beidzot ar avokado. Viss spēkam un dzīvespriekam! Šodien arī ir īstais brīdis sākt kādu gardu un uzmundrinošu smūtiju kūri.
Latvijā mēs šodien svinam Ģertrūdes dienu, un patiesībā tēma ir tā pati. Viss ir par pavasara vēsmām gaisā, dzīvības atgriešanos un dzīvesprieka atgūšanu. Pats galvenais Ģertrūdes uzdevums ir atmodināt kukaiņus, čūskas un visu dzīvo radību, lai nenoguļ Lielo dienu. Ja čūskas mājās negribas redzēt, tad šodien žagarus nest mājās nevajag, un vispār no meža neko mājās nest šodien nedrīkst. Jāizvairās no visa, kas lokans un kaut attāli atgādina čūsku. Un arī vārdā saukt šodien nevajag nevienu, ko negribas savā mājā un savām acīm redzēt. Mūsu senči čūsku šajā dienā saukuši par garo putnu, vilku – par sila Juri.
Lai čūskas acīs nerādītos, šodien braši jāēd cūkas gaļa. Stipri iedarbīgi esot, ja pirms saullēkta Ģertrūdes dienā tukšu vēderu iziet ārā un skaļi un zīmīgi saka: "Vai vilks, kā man cūkas gaļu gribas!" Šis drošais paņēmiens tā kā jau būtu nokavēts, tā nu atliek šodien kārtīgi ēst štovētus kāpostus ar gaļu, kas ir tradicionāls Ģertrūdes dienas ēdiens. Savukārt ne siļķes, ne reņģes šodien galdā neliekam – to pašu čūsku dēļ.
Ģertrūdes dienas ticējumi iesaka nekādus svarīgus darbus šodien neuzsākt. Tad nu – ļaujam sev būt nesvarīgiem, ēdam, dzeram, skaitām pavasara tauriņus un skatāmies bišu izlidošanu (arī par to parūpējusies Ģertrūde!) un ceram, ka pavasaris nāks ar sauli, jaunu spēku un priecīgām ziņām! "Tasty" kolekcijā ir daudz gan svētajam Patrikam, gan Ģertūdei tīkamu recepšu – lai garšīgi un priecīgi!
Mājās sautēti kāposti svētku galdam
Ja vēlies svētkos cienāt savu ģimeni ar latvisku ēdienu, tad neatņemama sastāvdaļa noskaņas radīšanai ir štovēti kāposti. Tos pagatavot ir pavisam vienkārši, toties svētku atmosfēra piepildīs tavas mājas. Recepti iesaka Kārlis Nelsons no ēdināšanas uzņēmuma "Krimulda".
Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu
Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu gardi gan karstā, gan aukstā veidā.
Apelsīnu sulā štovēti kāposti
Apelsīnu sulā štovēti kāposti - gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.
Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes
Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.
Baltvīnā sautēti kāposti
Ziemas sezonā uzturā ieteicams lietot rudenī ievāktos vietējos dārzeņus – kāpostus, bietes, burkānus, kā arī ievestos sezonas augļus mandarīnus. Šajos produktos esošās uzturvielas palīdzēs uzlabot veselību un stiprināt imunitātes sistēmu. Izmēģini šo oriģinālo un vienkārši pagatavojamo ziemas recepti no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Kolkanons jeb sātīga kartupeļu biezputra 'īru modē'
Vai maz ir kāds, kuram negaršo kartupeļu biezputra? Bet, ja vēl tā tiek dāsni aizdarīta ar maigu saldo krējumu, sviestu, zeltainām bekona šķēlītēm un kraukšķīgiem kāpostu gabaliņiem kā to iecienījuši darīt īri, tad rezultāts ir tik zīdaini krēmīgs un grēcīgi gards, ka no tā gluži vienkārši nav iespējams atteikties. Dietologiem neatliks nekas cits, kā bezpalīdzībā nolaist rokas un saldsērīgi nopūsties, jo šis ir rudenīgi drūmām dienām nevainojami piemērots paēdiens.
Īru sodas maize jeb baltmaize bez rauga
Īru bezrauga maize jeb sodas maize vislabāk garšos silta. To pasniedz ar sviestu un dažādām uzkodām, līdzīgi kā jebkuru baltmaizi. No dotā produktu daudzuma sanāks divi kukulīši maizes.
Īru sacepums ar malto gaļu un kartupeļu biezputru
Kārtīgai pusdienu maltītei - īru sacepums ar gaļu un dārzeņiem.
Īru krēma un šokolādes pudiņš
Saldais ēdiens, kurš būs īsti pa prātam tiem, kuriem patīk šokolādes un aromātiska liķiera garša vienā porcijā. Ideāls variants, lai servētu individuālas porcijas un nesatrauktos, ka kāds paliks bešā.
Īru krēma liķiera 'Baileys' siera kūka bez cepšanas
Šajā debšķīgi gardajā siera kūkā maigais īru krēma liķieris pildījumā lieliski saspēlējas ar vieglām kafijas notīm un šokolādes gašu kūkas pamatnē. Izcils baudījums!
Zeltainie sīpolu gredzeni alus mīklā
Piektdienas vakars, bet netiec uz krodziņu? Uzbur ballītes atmosfēru mājas apstākļos! Gardie sīpolu gredzeni ir mājās pagatavojama uzkoda, kas lieliski papildinās tava iecienītākā atspirdzinošā dzēriena garšu.
Kraukšķīgie sīpolu riņķīši alus mīklas 'kažociņā'
Lai ikdienas našķošanos vai svētku galdu padarītu interesantāku, kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Lielvārdes alus" piedāvā recepti kraukšķīgiem sīpolu riņķīšiem alus mīklas "kažociņā".
Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā
Siera standziņas kraukšķīgā alus mīklā – ģeniāla ideja, ja pēc līgošanas pāri palicis siers.
Alū lēni sutināts sulīgs cūkas cepetis ar dārzeņiem
Vienkāršs veids, kā iegūt maigas, bezgala aromātiskas un mutē kūstošas cūkas cepeša šķēlēs, ko uz šķīvja itin viegli var sadalīt bez naža palīdzības, – vien ar dakšiņu. Alus gaļai piešķirs patīkamu maizes garšas noti, bet dārzeņi – īpašu sulīgumu. Cepeša pārpalikumi lieliski garšos arī nākamajā dienā sviestmaižu vai burgeru pildījumā.
Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem
Alū sautētas gaļas mērce ar ķimenēm un ķiplokiem – īpaši garda ar kartupeļu biezputru, griķiem vai makaroniem.
Nepārspējami kraukšķīgie sīpolu riņķīši
Kraukšķīgo sīpolu riņķīšu spēks slēpjas to vienkāršībā. Lai pagatavotu šo garšīgo uzkodu, kas no bļodiņas parasti pazūd zibenīgā ātrumā, būs nepieciešamas vien pāris sastāvdaļas.
Mazās desiņu un sinepju maizītes no alus mīklas
Pikanta uzkoda, ko baudīt arī ar kādu stiprāku dzērienu – desiņu maizītes no alus un sinepju mīklas. Pasniedz ar tomātu mērci neilgi pēc izņemšanas no krāsns.
Sautēta liellopa gaļa alus mērcē
Sutināta liellopa gaļa alus mērcē ir bagātīgs, sātīgs un sildošs pusdienu ēdiens. To var pasniegt ar salātiem un kartupeļiem. Galveno darbu padarīs lēna uguns un laiks. Šī ēdiena garšas buķeti veido alus, sinepes un maize. Alu vajadzētu izvēlēties pēc iespējas mazāk stipru, bet sinepes vari lietot, kādas labāk garšo. Es ieteiktu franču sinepes, tām ir patīkams skābums, kas labi saderēsies ar alu. Ja izmantosi rupjmaizi, mērce būs košāka, baltmaize to padarīs mīkstāku, maigāku.
Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū
Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.
Cūkas fileja medus, alus un garšvielu marinādē ar karamelizētiem dārzeņiem
Interesanta un ļoti garda recepte kādām ļoti īpašām vakariņām vai pusdienām - piedāvā restorāna Art Hotel Laine šefpavāre Anita Ozoliņa. Šis ēdiens gatavots 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saieta ietvaros. Izbaudi!
Brie siera sainīši ar alu
Interesanta recepte ar gatavo kārtaino mīklu, kas derēs arī veģetāriešiem.
Alū sutināta cūkgaļa
Cūkgaļa alū - sulīga un garda!
Šašliks alus un majonēzes marinādē
Šašliks alus un majonēzes marinādē būs noderīgs gan Līgo svētkos, gan arī vasaras izbraucienos dabā.
Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku
Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.
Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis
Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.
Spinātu ruletīte ar zemenēm
Neparastāks zemeņu laika gardums – zaļš, svaigs, maigs un skaists kā pati vasara! Šī vasarīgā, gaisīgi vieglā rulete ir pārsteidzoša – vispirms tā pārsteidz ar zaļo krāsu, tad – ar burvīgo garšu. Recepti iesaka Ventspils kulināre Santa Fridrihsone.
Pavasarīga pesto mērce no spinātiem un bazilika
Variācija par klasiskās pesto mērces tēmu, šajā gadījumā daļu bazilika aizstājot ar spinātiem, bet ciedru riekstus ar grauzdētiem valriekstiem. Lai pesto mērce nebūtu rūgta, valriekstus pēc apgrauzdēšanas uz sausas pannas rūpīgi attīri no miziņām
Brokoļu un spinātu krēmzupa
Brokoļu - spinātu krēmzupa pasniedzama ar baltmaizes grauzdiņiem.
Kartupeļu - spinātu biezenis
Kartupeļu - spinātu biezenis gardai un veselīgai maltītei.
Spinātu - kartupeļu biezenis
Spinātu - kartupeļu biezenis ikdienas vai svētku maltītei.
Sāļā spinātu rulete ar krēmsieru
Gaisīgas saldās biskvīta rulets ir mūžīgais kārums, bet biskvīts var būt pamats ne tikai saldajiem ēdieniem. Izmēģiniet pagatavot sāļo ruleti ar krēmsieru.