Mums tik ierastais skābpiena produkts viņpus okeāna skaitās eksotika. Ne vienreiz vien ir dzirdēti stāsti par to, ka, ieprecoties latviešos, jāpiedzīvo kultūršoks – sarūdzis piens tiek celts godā visos veidos, gluži kā dilles. Vēl trakāk, latvieši iemanās tos abus pat savienot!
Saka arī, ka adaptācijas periodu Latvijā var uzskatīt par notikušu, ja ārzemniekam sāk garšot kefīra aukstā zupa.
Man kefīrs ir stikla pudele ar zaļu folijas vāciņu. Rozā bija rjaženkas vāciņš, bet man būtu gribējies, lai ir otrādi, jo kefīrs man garšoja daudz labāk par maigo rjaženku. Tēva mamma bija pienotavas direktore, un es dažkārt drīkstēju aiziet viņai līdzi uz darbu. Tiku ietērpta tīkliņcepurē un baltā ķitelī, un varēju vērot, kā top piena produkti. Kefīrs bija svētku dzēriens, ko brokastīs varēju dabūt pie vecmāmiņas krūzītē ar zaķi, bet laukos pie omes kefīra vietu ieņēma atdzesēts un samaisīts rūgušpiens.
Tagad veikalu vitrīnās cits pie cita rindojas dažādu ražotāju, tauka procentu un garšu kefīri, spēj tik izvēlēties. Un, kad esi izvēli izdarījis, ļauj kefīram izpausties!
Kokteiļi un smūtiji
Kefīrs ir teicama bāze saldiem un sāļiem padzērieniem, kas tapuši ar blendera palīdzību. Blenderis ir, kefīrs arī – ko likt klāt ? Tas jau ir katra paša ziņā, var sajaukt ar garšaugiem, var pievienot kama miltus, ogas, sēklas un augļus.
Aukstās zupas
Visspožāk kefīrs uzmirdz, kad jāķeras pie auksto zupu gatavošanas. Pavasaros un vasaras ledusskapī noteikti jābūt kefīra krājumiem, jo katram sevi cienošam latvietim sezonā jāizēd vismaz spainis ar auksto zupu!
Kēksi, kūkas, vafeles un pankūkas
Arī konditorejas izstrādājumos kefīrs nav ar pliku roku ņemams – tas spēj pielāgoties gan pankūkām, gan vafelēm. Tas ir izcils kā kēksos, tā kūkās. Gandrīz visas receptes, kur pievienots kefīrs iegūst ātrās receptes titulu: ātrā kefīra kūka, ātrās kefīra vafeles. Ašs zēns tas kefīrs! Un padara konditorejas izstrādājumus sulīgi mīkstus.
Atspirdzinoši deserti
Pateicoties kefīra neatkārtojamai skābajai garšai, deserti un krēmi, kuros kefīrs iegūs atspirdzinošu noti. Kefīrs labi padodas arī dažādu želeju pagatavošanai.
Marināžu un raudzēšanas palīgs
Kefīrs ir gatavs nākt talkā arī pie marinēšanas un dažāda veida raudzēšanas. Kefīrā gaļa iemarinējas mīksta, jo mīksta, bet pāris karotes kefīra pie piena palīdz to ātrāk saraudzēt un pat pagatavot jogurtu. Tāpat lieti noderēs kefīru piešaut arī rauga mīklai, lai palielinātu apjomu.
Tagad tikai atliek izvēlēties, kuru no kefīra receptēm gatavot pirmo! Lai izdodas!
Rabarberu un banānu kefīra kokteilis
Atsvaidzinošs gardums – kefīra kokteilis ar skābenajiem rabarberiem un saldo banānu. Gatavs būs dažās minūtēs!
Ātra aukstās zupas alternatīva – kefīra un gurķu kokteilis
Atvēsinošs, ātri pagatavojams un svaigs kefīra kokteilis – ideāla maltītei tveicīgā dienā, kas garšo kā aukstā zupa, tikai citā formā.
Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem
Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!
Kefīra un melleņu brokastu kokteilis
Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".
Kartupeļu un gurķu aukstā zupa ar kefīru un sinepēm
Ne vien veldzējošas, bet arī ļoti sātīgas kartupeļu aukstās zupas recepti iesaka Linda Lindoku.
Aukstā zupa ar girosu
Kefīra un marinētu biešu aukstā zupa ar girosu - sātīgākām vasaras pusdienām vai vakariņām.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Biešu aukstā zupa ar konservētiem zaļajiem zirnīšiem
Izrādās, konservēti zaļie zirnīši piestāv ne tikai rasolam, bet arī aukstajai zupai. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas
Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?
Kefīra pankūkas ar zemeņu mērci
Katram noteikti pūrā ir labākā pankūku recepte, bet, vai esi mēģinājis tās pagatavot ar kefīru? Tās sanāks pufīgas un debešķīgi gardas, stāsta receptes autore Maira.
Kefīra vafeles ar karamelizētiem bumbieriem
Vafeles ir viens no tiem kārumiem, kas no galda pazūd vienā acumirklī! Ja vēl pārlietas ar iebiezināto pienu vai šokolādes mērci, papildinātas ar ogām vai saldējuma bumbu... tad vispār mēli var norīt! Vafeļu recepti iesaka kulinārā bloga saimniece Una no "Virtuvē ar Unu".
Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām
Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.
Ātrais pīrāgs ar kefīra mīklu
Ja kārojas ko saldu un vienkāršu, ātrā kefīra kūka būs tieši laikā! Pīrāgam var pievienot ogas, augļus, kam pāri ber drumstalas.
Biezpiena želejkūka 'Vasara' kaloriju skaitītājiem
"Ēdam gardo kūku un priecājamies par skaisto, krāšņo vasariņu, kas mūs sagaida!" tā recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Vienkāršā bērnības saldskābmaize no 'ķieģelīša'
"Šī ir vienkārša un pārbaudīta recepte mūsu mājās iecienītai saldskābmaizei no "ķieģelīša". Maizīte smaržo un garšo gluži kā bērnībā!" teic receptes autore Laila Trektere.
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Kefīra un sēkliņu saldskābmaize
Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.
Olīvu un sēkliņu maize
Un māju piepilda brīnišķīga tikko ceptas maizes smarža. Olīvu un sēkliņu maizes recepti iesaka veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Vienkāršais kefīra krēms
Ikdienas saldēdienam kefīra krēms.
Vista kefīra marinādē
Vista kefīra marinādē - lustīgam piknikam.
Kefīra marināde vistas šašlikam ar ingveru
Pikanta marināde vistai ar kefīru un ingveru piknika sezonai.
Mazie biezpiena pankūciņi
Recepte, kas tapusi, lai bērniem iemānītu biezpienu un kefīru, vienlīdz labi garšo arī pieaugušajiem. Pankūciņi ir pankūku mazie un ņiprie brālēni, kas tapuši, peldoties karstā sviestā. No bļodas pazūd zibenīgi gan ar ievārījumu, gan bez tā. Ja vēlies nedaudz sarežģīt pagatavošanu, tad cepot katram pankūciņam vari uzlikt virsū plānu ābolu šķēlīti.