Foto: Shutterstock
Auzas ir viens no superproduktiem, ko cilvēce atklājusi nepiedodami vēlu (gadsimtiem ilgi ar auzām baroti tikai dzīvnieki). Bet tad nu arī maisam bija gals vaļā, un auzas kļuva par maltīti, bez kuras miljoniem ļaužu nesāk rītu. Taču auzas nav tikai brokastu ēdiens – tās var, tā sakot, sijāt visu cauru dienu, gatavojot gardumus no rīta līdz vakaram.

Daudzi no mums izauguši ar auzu putru, un, gods un slava mammām barotājām, izauguši esam brangi kā kumeļi! Tiesa, auzu putra mēdz briesmīgi apnikt, un daudzi no mums sev arī solījušies: izaugšu, darīšu ko gribēšu un auzu putru neēdīšu nemūžam.

Bet auzas ir ne tikai superprodukts, bet arī brīnumprodukts: viens no tiem, kas, bērnībā dziļi noriebies, kādā dzīves posmā pēkšņi atgriežas ar mūziku. Auzu putra taču tagad ir katra mobilo telefonu lietotāja mīļākais brokastu ēdiens – izrotāta ar dažādu krāsu odziņām, banāniem, riekstiem un zvaigžņu putekļiem tā ir tik fotogēniska! Pasaki man, ka tu esi mūsdienīgs, veselīgs un visādi citādi progresīvi domājošs cilvēks, to nepasakot, – tas vairs nav nekāds izaicinājums. Ievietoju savu brokastu bildi "Instagram", un darīts! Visi redz, cik veselīgi sācies mans rīts. Tā jau arī ir. Un viena lieta ir auzu putras dekorēšanas bezgalīgās iespējas, bet tā taču ir arī garšīga! Vārdu sakot, auzu putrai – jā!

Foto: Shutterstock

Auzas ir tik veselīgs un plaši pielietojams produkts, ka tās var izmantot ne tikai putrās, bet arī daudzos citos veidos. Auzu cepumi, smūtiji, kuru sastāvā ir auzas, un dažnedažādi mušļi ir tikai maza daļa no visa. Ir taču arī dažādas auzu maizes, auzu pankūkas (lielisks veids, kā piebeigt atlikušo rīta auzu putru), auzu mafini, auzu batoniņi... Un kur tad vēl dažnedažādie auzu deserti, kur karamelizētas, kraukšķīgas auzas kopā ar putukrējumu un ogu mērci sniedz debešķīgu baudījumu.

Foto: Shutterstock

Domājot par auzām, visbiežāk domājam par kaut ko saldu. Bet tā nebūt nav, negaidīti garšīga ir, piemēram, auzu pārslu biezputra ar saceptu speķīti. Arī auzu zupa ar frikadelēm tikai izklausās dīvaini – būtībā auzas ir vienkārši veselīgāka alternatīva makaroniem. Runājot par zupām, auzas ir labs līdzeklis zupas ietumēšana – saujiņa auzu dod zupai tumīgāku, saturīgāku struktūru.

Vārdu sakot, sijā auzas, tautumeita, visu cauru dienu – būs gan garšīgi, gan veselīgi!

Foto: Shutterstock

Piecu graudu pārslu putra ar ceptiem banāniem

Foto: Publicitātes foto

"Gatavojot putru, pienu var aizstāt arī ar rīsu vai auzu dzērienu. Ja putras gatavošanai tiks izmantots auzu piens, tā būs saldāka, jo auzas ir dabiski saldas," iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu putra ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

Foto: Publicitātes foto

Putrai nav jābūt garlaicīgai! Lai iedvesmotu tevi dažādot veselīgas brokastu maltītes, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" iesaka recepti ātri pagatavojamai auzu pārslu putrai – ar karamelizētiem bumbieriem, avenēm un lazdu riekstu karameli

Lasīt vairāk

Ātrais kefīra kēkss ar grauzdētām auzu pārslām

Kādu vakaru, pēc atspirdzinošas vizināšanās ar velo, sapratu, ka kaut ko taču gribēsies vakariņās. Ko nu? Paskatījos ledusskapī un secināju, ka mūsmājās iemaldījusies kefīra paka, kuru noteikti neizdzersim un auksto zupu netaisīsim ne tik! Tā kā jau vienu kefīra paku biju izlietojusi pankūkās, šoreiz atkal cept pankūkas absolūti nebija vēlmes. Bet... kefīrs jau tāda laba lieta, ko var izmantot gan kūkās, kēksos un citās labās lietās.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu - kļavu sīrupa maize

Foto: Shutterstock

Veslīgā auzu pārslu - kļavu sīrupa maize.

Lasīt vairāk

'Selgas' cepumu, putukrējuma un karamelizētu auzu pārslu kārtojums

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri tapināms "Selgas" cepumu - karamelizētu auzu pārslu kārtojums.

Lasīt vairāk

Kefīra un melleņu brokastu kokteilis

Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu kliju - ābolu mafini

Foto: Shutterstock

Šie brokastu mafini satur daudz šķiedrvielu un vitamīnu, kā arī mazina holesterīna līmeni asinīs. Tāpat tajos ir visai maz kaloriju un tauku, tāpēc baudi tos ne tikai ar rīta kafijas tasi, bet arī kā pēcpusdienas uzkodu!

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un banānu cepumi bez olas.

Lasīt vairāk

Pilngraudu auzu pārslas ar mango, zemesriekstu sviestu un ciedru riekstiem

Foto: Publicitātes foto

Lai dažādotu brokastu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti pilngraudu auzu pārslu putrai ar mango, zemesriekstu sviestu un ciedru riekstiem

Lasīt vairāk

Banānu un auzu pārslu pankūkas ar pikantiem mango salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikantas banānu pankūkas ar pikantiem mango un sarkano sīpolu salātiem jeb salsu. Atsvaidzinoša pārmaiņa brokastīm vai vienkāršām vakariņām.

Lasīt vairāk

Banānu–auzu pārslu pankūkas

Foto: Publicitātes attēls

Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram 10 minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu. Turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis.

Lasīt vairāk

Musli zviedru gaumē

Foto: Shutterstock

Rekordātri pagatavojamas, turklāt gardas, veselīgas un uzturvielām bagātas brokastis. Ogas piešķirs svaigumu, bet kanēlis - svētku noskaņu. Un, kāpēc gan nē? Jo katras dienas sākums taču ir tā vērts, lai to pienācīgi nosvinētu.

Lasīt vairāk

Olu un Burbonas vaniļas krēms ar auzu pārslu griljāžu

"Salda garša vienmēr raisa smaidu. Tikai atceries – izvēlies kvalitatīvus produktus!" saldo ēdienu raksturo receptes autors Rihards Frīdenbergs-Kalniņš.

Lasīt vairāk

Veselīgais našķis - pašgatavoti musli batoniņi

Foto: Shutterstock

Veselīgāk nekā konfektes, turklāt - ļoti labi zināms, kas "lācītim vēderā"!

Lasīt vairāk

Krāsainie kokosriekstu cepumiņi ar auzu un rīsu pārslām

Foto: Vida Press

Dzīvespriecīgi un koši, šie cepumiņi piešķirs krāsas tavai ikdienai. Turklāt tie, pateicoties gaisīgajām rīsu pārslām, burtiski kūst uz mēles.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu biskvīta un biezpiena rīsu krēma kūka ar smiltsērkšķu želeju no Svetlanas Riškovas

Foto: Publicitātes foto

Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Dr. Birčera-Bennera oriģinālā musli recepte

Foto: Shutterstock

Izrādās, musli vēsture aizsakās 20. gadsimta sākumā, kad šveiciešu ārsts Birčers-Benners ( Dr. Bircher-Benner) to ieviesa savu pacientu veselīgās diētas sastāvā. Oriģinālajā receptē bija norādīts, ka auzu pārslas jāaplej ar ūdeni jau iepriekšējā vakarā, bet lietojot ātri vārāmās auzu pārslas, tas vairs nav nepieciešams.

Lasīt vairāk

Spēcinošā putra ar avokado un kūpinātu lasi

Veselīga brokastu vai vēlo brokastu putra ar kūpinātu lasi, avokado šķēlītēm un redīsu. Gada aukstajā laikā var papildināt ar svaigiem dīgstiem, lai iegūtu papildu vitamīnus. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Auzu pārslu, rozīņu un riekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un riekstu cepumi ievilinās omulīgu un siltu smaržu, turklāt atgādinās, cik gan ģeniālas ir tās vienkāršās receptes. Ieteicams gan gatavot uzreiz divas vai pat trīs porcijas, jo cepumi apēdīsies visai ātri.

Lasīt vairāk

Melleņu un banānu brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Uzmundrinošs brokastu kokteilis – melleņu un banānu smūtijs ar auzu pārslām. Ar sastāvdaļu proporcijām vari variēt pēc sirds patikas, izmantojot vairāk vai mazāk melleņu, jogurta vai auzu pārslu.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: DELFI

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar cukurā apgrauzdētām auzu pārslām

Foto: DELFI

Vai jums arī kādreiz ir gadījies tā, ka ļoti, ļoti gribas ko garšīgu, bet nav vēlmes dirnēt stundu virtuvē? Šādās reizēs atceros bērnību un pavisam vienkāršo balto gardumu – biezpiena putukrējumu ar cukurotām auzu pārslām. Ja jau kārojies – jāpagatavo! Nostalģiskā saldā ēdiena pagatavošana aizņems vien padsmit minūtes, jo maz darba – sakult saldo krējumu un apcept uz pannas auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un žāvētu augļu uzkodu lodītes

Foto: Shutterstock

Burvīgas enerģijas lodītes ziemas mēnešiem. Tās vari ēst gan brokastīs, gan ņemt līdzi uz darbu un apēst pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Olu kotletes

Foto: Alda Spigovska

"Kad radu vistas ir bijušas dāsnas ar olu dēšanu, tad prātā nāk ēdiens, kuru baudīju tālajos astoņdesmitajos gados Kooperatīvā tehnikuma ēstuvē," saka Alda Spigovska. Olu kotletes gan ir kas nedzirdēts! Arī studentu virtuvēs visos laikos top gan reti, gan labi ēdieni no pašiem vienkāršākajiem produktiem!

Lasīt vairāk

Mērcētais brokastu muslis - teju gadsimtu sena daktera Birhera recepte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardais brokastu muslis, kas noturēts iemirkt uz nakti un pasniegts ar augļiem un ogām. Šis veselīgais brokastu ēdiens ir šveiciešu ārsta un uztura speciālista Maksimiliāna Birhera-Bennera (Maximilian Bircher-Benner) izgudrojums, radīts 20. gadsimta sākumā, un šādas brokastis viņš pasniedzis saviem pacientiem Cīrihes sanatorijā.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu groziņi ar aveņu krēmu

Foto: Privātais arhīvs

Groziņu pamatnei izmantojot auzu pārslas un sēkliņas, bet pildījumam nesaldinātu biezpiena krēmu ar sulīgām avenēm, rezultātā iegūsi ne vien gardu, bet arī veselīgu našķi, nenodarot skādi slaidajai līnijai. Protams, ja vien neapēdīsi 10 groziņus vienā piegājienā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Bagātīgais ogu-eksotisku augļu smūtijs ar auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

Šis ir lielisks vitamīnu kokteilis, kas ir tik universāls, ka to var dzert brokastīs, remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm vai baudīt kā desertu. Tā sastāvā esošie augļi un zaļumi nodrošinās jūs ar C un K vitamīniem, auzu pārslas sniegs organismam nepieciešamās šķiedrvielas bet avokado – neaizvietojamās taukskābes, turklāt košā, dzīvespriecīgā kokteiļa krāsa noteikti priecēs acis un rotās galdu.

Lasīt vairāk

Sātīgais smūtijs ar ogām un auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

"Blendētie kokteiļi ir lielisks veids, kā koncentrēti, vienkārši un ātri uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu, kas atrodamas zaļumos, augļos, dārzeņos, riekstos, auzu pārslās un citos veselīgos produktos.” apgalvo dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne, sadarbībā AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvājot ātri pagatavojama un sātīga smūtija recepti.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošais smūtijs ar espresso

Foto: Publicitātes foto

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasta un gavēņa laikam atbilstoša brokastu kokteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu

Foto: Privātais arhīvs

Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Rikotas pankūkas ar olām un svaigo plūmju mērci

Svētdienu rīti mūsmājās ir kļuvuši par pankūku rītiem. Tā kā dosimies ģimenes izbraukumā un garais treniņš izpaliks, tad klasisko plāno pankūku vietā cepu rikotas pankūkas ar plūmju mērci. Tās ir bagātīgs olbaltumvielu avots, un tajās mazāk ir ogļhidrātu. Pie tam pankūkas ir ļoti ātri pagatavojamas, un mīklas daudzums ir tieši tik, lai nevarētu pārēsties un gribētos vēl bišķiņ.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu putra ar āboliem

Foto: Shutterstock

Auzu pārslas un āboli gardā biezputrā ar kanēli.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un valriekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un valriekstu cepumi – kraukšķīgi, gardi un vienkārši pagatavojami.

Lasīt vairāk

Nemaize jeb maize bez miltiem

Foto: "Gemoss" publicitātes foto

Šajā laikā maizes cepšana mājās kļuvusi par kulta lietu, tāpēc "Gemoss" vadītāja Ieva Treija padalās ar savu iecienīto nemaizes jeb maizes bez miltiem recepti. Pagatavošana ir vieglāka par vieglu – visas sastāvdaļas tikai jāsamaisa un par pārējo parūpēsies cepeškrāsns. Turklāt šī maize, pateicoties pilnvērtīgajam sastāvam, ir ļoti sātīga.

Lasīt vairāk

Auzu 'piena' late ar balto šokolādi

Foto: Publicitātes foto

Patīkama, maiga garša un daudzveidība izvēles iespējās – arvien biežāk cilvēki izvēlas baudīt kafiju kopā ar augu valsts dzērieniem. Viens no iecienītākajiem ir auzu "piens". Viens no Eiropas labākajiem baristām Merijns Gijsbers iesaka kādas augu valsts dzērienu pagatavošanas metodes ikviens var ieviest savā ikdienā.

Lasīt vairāk

Bagātīgie brokastu cepumi ar sēklām

Brokastīm jābūt sātīgām un spēcinošām, lai uzņemtu enerģijas devu visai dienai. Šie cepumi garšos kā lieliem, tā maziem, turklāt to pagatavošana ir gaužām vienkārša. Cepumus vari papildināt ar saviem iecienītākajiem riekstiem, sēklām vai žāvētiem augļiem, iesaka ''Zelta Rieksts''.

Lasīt vairāk

'Zutiņu' pilngraudu auzu pārslu cepumi

Foto: Z/S "Zutiņi"

Zemnieku saimniecībā "Zutiņi" saimnieko vairākas paaudzes. Kad gribas siltu, vieglu, ātri pagatavojamu našķi, kas garšo visiem, pat bērniem, top auzu pārslu cepumi. Patiesību sakot, bērniem ne tikai garšo – arī pagatavot šos cepumus bērniem ir pa spēkam.

Lasīt vairāk

Jogurta krēms ar ogām un auzu pārslu griljāžu

Foto: Egitas virtuve

Katru reizi, kad mājās tiek kults putukrējums, svētku sajūta ir klāt. Nedēļas nogale ir domāta, lai baudītu desertus! Recepti iesaka Egita no Egitas virtuves.

Lasīt vairāk

Vegānie auzu pārslu groziņi

"Auzu pārslas sniedz lielisku enerģijas devu dienai, tādēļ regulāri tās iekļauju ģimenes ēdienkartē," norāda vienkāršo un ātri pagatavojamo recepšu "Instagram" konta "tastyfood_lv" autore Maija Liepiņa. "Tā kā esmu mamma divgadīgai meitiņai, ikdienā dažādoju receptes, lai tās būtu ne tikai garšīgas, bet arī interesantas, un bērnam būtu vēlme pamēģināt."

Lasīt vairāk

Karamelizētas auzu pārslas ar putukrējumu

Foto: Privātais arhīvs

Kad sagribas ko saldu, atliek pasniegties plauktā pēc ierastajām un šķietami vienmuļajām auzu pārslām, kas pēkšņi – apceptas un kombinācijā ar putukrējumu – iegūst garduma nosaukumu. Šo kārumu skolēni var pagatavot brīvlaikā paši, tas ir pavisam vienkārši. Recepti iesaka gardēde Džesika Devjatņikova.

Lasīt vairāk

Mīksti auzu pārslu cepumi ar ķirbju sēklām

Foto: DELFI

Kad mājās nekā garšīga nav, ļoti iespējams, ka kādā plauktā aizķērusies ne visai mīlēto auzu pārslu paka, kas reti nonāk līdz putras katlam. Ja ledusskapī ir kripatiņa sviesta, tad silti cepumi pie tējas krūzes būs baudāmi jau pēc 20 minūtēm.

Lasīt vairāk

Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura

Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!