Nav jau tā, ka zupas būtu tikai ziemas ēdiens, un nav jau tādu zupu, ko tikai ziemā drīkst ēst. Taču jāatzīst, ka ir zupas, kas ir tādas gruntīgas, barojošas un sazemējošas. Tās mirdz vienās tauku actiņās, un ziemā jau cilvēkam taukumu vajag, mežacirtēja gaitās ejot. Nu, vai uz biroju līgojot. Ziemas zupa ir tāda pamatīga vērtība un bāka dzīves vētrās – cilvēks vienmēr zina, kur atgriezties, kur viņu gaida, kur viņu pabaros tā, ka viegli sviedrus izsit uz pieres.
Agrāk ziemas zupu robežas noteica arī produktu pieejamība – kamēr vēl zirņi un pupas bija krājumos, kamēr no skābo kāpostu mucas dibena vēl kādu kāpostu bļodu varēja sakasīt, kamēr pa šķēlei alkšņu gaļas vēl bija pagrabā, tikmēr ziemas zupas varēja vārīt. Kad beidzās krājumi, tad liesāka iztikšana, un nepacietīgi jāgaida pirmie zaļumi, gārsas, jaunās nātrītes, skābenes, viss spēcinošais, kas lien no zemes ārā.
Mūsu laikos dabūjams viss un visu cauru gadu, tomēr liekas, ka ir zupas, kas ziemai piestāv vairāk. Piemēram, pupiņu zupa ar ribiņām. Karsta, sātīga, ar tik pilnīgu, bagātīgu smaržu kā pati dzīve. Un tā garša! Pupiņu maigais tumīgums, kopā ar gaļas kreptīgumu, ak, katru ribiņu gribas tīri apgrauzt un vēl izsūkt visu gardo suliņu, un vēl sīpoli, burkāni, lauru lapas un pipari – kopā tas rada ēdienu, kuru, kā teiktu mana vecmāmiņa, mirdams var ēst!
Skābu kāpostu zupa, šķiet, arī piestāv aukstam laikam. Tā smarža, ko līdz galam nevar izpūst nekādu caurvēji un iesūkt nekādi tvaika nosūcēji. Garaiņi no šķīvja, tā kā brilles aizsvīst. Un tas saldskābais sulīgums, treknas cūkgaļas tvirtie, gardie gabaliņi, kas paši kūst mutē, putraimu tumīgums un kārtīga krējuma karote visam pa virsu – karaliski! Un, ja kas paliek pāri, tad nākamās dienas pusdienas – tās tak ir vēl labākas, jo šī ir viena no tām zupām, kas ar laiku kļūst tikai garšīgākas un garšīgākas.
Šajās dienās tiešām vērts rīkot ziemas zupu atvadu vakariņas, jo skaidrs, ka šis ir ziemas zupu pēdējais uznāciens. Lai gardi un baudīgi!
Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa
Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.
Klasiskā skābu kāpostu zupa
Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.
Kreptīgā skābu kāpostu zupa
Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.
Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem
"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Kapustņaks – skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē
Kapustņaks - skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē. Vislabāk garšo, piekožot ar mizu vārītu kartupeli.
Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu
Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu
Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.
Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām
Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.
Pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.
Aromātiska, sātīga un garda pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.
Pupiņu zupa meksikāņu gaumē
Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!
Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām
Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām un konservētām pupiņām - sanāks pat gatavot nepratējiem.
Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru
Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.
Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene
Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.
Šurpa – jēra gaļas zupa uzbeku gaumē
Parasti šurpai tiek iedalīta vieta zupu kategorijā, tomēr šis uzbeku virtuves ēdiens ir tik biezs un sātīgs, ka to var celt galdā arī kā pilnvērtīgu pamatēdienu, ar buljonu piekoriģējot vēlamo konsistenci. Katrai uzbeku saimniecei ir savi šurpas noslēpumi, bet tradicionāli tā tiek gatavota no jēra gaļas. Gaļa un dārzeņi tiek griezti lielos gabalos, lai būtu labāk izbaudāma garša un aromāts. Vislabāk šurpa garšos, gatavota kazanā vai lielā čuguna katlā virs ugunskura.
Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām
Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.
Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām
Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Šķelto zirņu un ribiņu zupa
Sātīgu pusdienu šķelto zirņu - ribiņu zupa.
Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem
Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.
Veģetārā šķelto zirņu zupa
Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.