pupiņu zupa ar gaļu
Foto: Shutterstock
Dažas siltas dienas – un sirds jau pilna cerību! Nu tik būs, nu tik sāksies, laiks atklāt sezonu ar auksto zupu! Bet... Vēl nebūs. Bet tas nekas – šīs aukstās dienas jāizmanto, kārtīgi saēdoties ziemas sātīgās, barojošās un sildošās zupas. Pēc tam jau gribēsies pa gaisu vien lidināt, un ziemas zupas tam īsti neder – tās stingri tur pie zemes savā mātišķajā, siltajā tvērienā. Bet šajās dienās, kad vējš grib dvēseli izpūst ārā, sildoša zupa ir tieši tas, kas cilvēkam vajadzīgs.

Nav jau tā, ka zupas būtu tikai ziemas ēdiens, un nav jau tādu zupu, ko tikai ziemā drīkst ēst. Taču jāatzīst, ka ir zupas, kas ir tādas gruntīgas, barojošas un sazemējošas. Tās mirdz vienās tauku actiņās, un ziemā jau cilvēkam taukumu vajag, mežacirtēja gaitās ejot. Nu, vai uz biroju līgojot. Ziemas zupa ir tāda pamatīga vērtība un bāka dzīves vētrās – cilvēks vienmēr zina, kur atgriezties, kur viņu gaida, kur viņu pabaros tā, ka viegli sviedrus izsit uz pieres.

Foto: Shutterstock

Agrāk ziemas zupu robežas noteica arī produktu pieejamība – kamēr vēl zirņi un pupas bija krājumos, kamēr no skābo kāpostu mucas dibena vēl kādu kāpostu bļodu varēja sakasīt, kamēr pa šķēlei alkšņu gaļas vēl bija pagrabā, tikmēr ziemas zupas varēja vārīt. Kad beidzās krājumi, tad liesāka iztikšana, un nepacietīgi jāgaida pirmie zaļumi, gārsas, jaunās nātrītes, skābenes, viss spēcinošais, kas lien no zemes ārā.

Mūsu laikos dabūjams viss un visu cauru gadu, tomēr liekas, ka ir zupas, kas ziemai piestāv vairāk. Piemēram, pupiņu zupa ar ribiņām. Karsta, sātīga, ar tik pilnīgu, bagātīgu smaržu kā pati dzīve. Un tā garša! Pupiņu maigais tumīgums, kopā ar gaļas kreptīgumu, ak, katru ribiņu gribas tīri apgrauzt un vēl izsūkt visu gardo suliņu, un vēl sīpoli, burkāni, lauru lapas un pipari – kopā tas rada ēdienu, kuru, kā teiktu mana vecmāmiņa, mirdams var ēst!

Skābu kāpostu zupa, šķiet, arī piestāv aukstam laikam. Tā smarža, ko līdz galam nevar izpūst nekādu caurvēji un iesūkt nekādi tvaika nosūcēji. Garaiņi no šķīvja, tā kā brilles aizsvīst. Un tas saldskābais sulīgums, treknas cūkgaļas tvirtie, gardie gabaliņi, kas paši kūst mutē, putraimu tumīgums un kārtīga krējuma karote visam pa virsu – karaliski! Un, ja kas paliek pāri, tad nākamās dienas pusdienas – tās tak ir vēl labākas, jo šī ir viena no tām zupām, kas ar laiku kļūst tikai garšīgākas un garšīgākas.

Foto: Shutterstock

Šajās dienās tiešām vērts rīkot ziemas zupu atvadu vakariņas, jo skaidrs, ka šis ir ziemas zupu pēdējais uznāciens. Lai gardi un baudīgi!

Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa

Foto: DELFI

Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Kreptīgā skābu kāpostu zupa

Foto: iStock

Janvāris ir īstais laiks, kad gatavot spēcinošas un sildošas zupas, piemēram, šo skābu kāpostu zupu, kurai neierastu garšu piešķirs pievienotā selerijas sakne.

Lasīt vairāk

Gardā skābu kāpostu zupa ar cauraudzīti un vārītiem kartupeļiem

Foto: Privātais ahīvs

"Smarža, kas piepilda māju, kad tiek vārīta kāpostu zupa, tas ir kas vienreizējs! Ēdam, kā katrs vēlas – cits ar kartupeļiem, cits bez, viens grib gaļu, otrs nē. Katrā ģimenē ir sava kāpostu zupas recepte, un tieši tā noteikti ir visgaršīgākā. Šodien iepazīstināšu ar mūsu ģimenes recepti," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Kapustņaks – skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē

Foto: Shutterstock

Kapustņaks - skābu kāpostu zupa ukraiņu gaumē. Vislabāk garšo, piekožot ar mizu vārītu kartupeli.

Lasīt vairāk

Veģetāra skābu kāpostu zupa ar baltvīnu

Tasty.lv rudens zupu konkursu noslēdz lasītājas Annas iesūtītā recepte. "Tā kā mūsmājās esam veģetārieši, nācās atklāt garšīgu veģetāro skābo kāpostu zupu. Kāposti papildināti ar pussaldo vīnu un labu dārzeņu buljonu rada izcili labu garšu, un šo zupu labprāt ēd arī tie, kas uz veģetāriem ēdieniem skatās ar aizdomām," raksta Anna.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem

Foto: DELFI

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām un miežu putraimiem – tik garda, ka ar vienu bļodiņu pilnīgi noteikti nebūs gana.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Dažādu pupiņu zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Lieliska zupa vēsam laikam, turklāt dažādās pupiņas jauki saspēlēsies ar maltās gaļas kripatiņām.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām

Foto: Shutterstock

Tradicionālā pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām ikdienas ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.

Foto: Shutterstock

Aromātiska, sātīga un garda pupiņu zupa ar bekonu, tomātiem un rozmarīnu.

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām

Foto: Shutterstock

Pupiņu zupa ar teļa gaļas ribiņām un konservētām pupiņām - sanāks pat gatavot nepratējiem.

Lasīt vairāk

Karamelizētu sīpolu zupa ar ceptiem ķiplokiem un kūpinātu sieru

Foto: Publicitātes foto

Omulīga un sildoša zupa, kuru lielākoties ēd arī tie, kuri it kā sīpolus neēdot. Ja vēlies, papildini maltīti ar svaigu franču bageti vai grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: grūbu zupa – zīdenis jeb atlaupene

Foto: Dzintars Leja

Tradicionālā latviešu un arī suitu virtuvē ēdienu gatavošanā plaši izmantotas grūbas. Populāra ir grūbu-gaļas zupa jeb zīdenis, ko parasti gatavo no kūpinātas gaļas buljona, grūbām un garšsaknēm. Zīdeņa vārīšanai tradicionāli izmanto kūpinātu cūkas šņukuru, cūku galvas pusi vai cūkas stilbu.

Lasīt vairāk

Šurpa – jēra gaļas zupa uzbeku gaumē

Parasti šurpai tiek iedalīta vieta zupu kategorijā, tomēr šis uzbeku virtuves ēdiens ir tik biezs un sātīgs, ka to var celt galdā arī kā pilnvērtīgu pamatēdienu, ar buljonu piekoriģējot vēlamo konsistenci. Katrai uzbeku saimniecei ir savi šurpas noslēpumi, bet tradicionāli tā tiek gatavota no jēra gaļas. Gaļa un dārzeņi tiek griezti lielos gabalos, lai būtu labāk izbaudāma garša un aromāts. Vislabāk šurpa garšos, gatavota kazanā vai lielā čuguna katlā virs ugunskura.

Lasīt vairāk

Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu zupa ar apceptām mednieku desiņām

Gardas zirņu zupas recepti, kurai īpaši kārdinošu garšu un sātīgumu piešķir apceptas mednieku desiņas, iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu un ribiņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgu pusdienu šķelto zirņu - ribiņu zupa.

Lasīt vairāk

Zirņu zupa ar cūkgaļu, grūbām un puraviem

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātri* pagatavojama zirņu zupa ar žāvētu gaļu. * Ātri - ja iepriekš izmērcēti zirņi.

Lasīt vairāk

Veģetārā šķelto zirņu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīga un garda šķelto zirņu zupa bez kripatiņas gaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!