karijs
Foto: Shutterstock

Aiz vārda ''karijs'' slēpjas smaržīgs Āzijas ēdiens – pikants, bagātīgs, ass. Kāds tieši? Jebkāds! Kariju var jaukt ar ļoti daudz dažādām garšvielām, kas derēs rīsiem ar dārzeņiem vai zupai ar pupiņām – ēdieniem, kādi ir populāri indiešu virtuvē.

Indijā garšvielu maisījums arī saucas karijs. Angļi, kuri aizņēmušies dažas indiešu ēdienu tradīcijas, tādu nosaukumu devuši ēdieniem – biezām putrām, kas pagatavotas no dārzeņiem, jūras veltēm, gaļai vai putna gaļai, sautējumiem, visam, kam pievienots karijs. No Anglijas karijs aizceļoja līdz Japānai, kur kļuva par biezu mērci, ar ko japāņi ēd rīsus.

Karijs var būt ēdiens, kas sastāv no ļoti daudz komponentiem – tā, piemēram, kariju gatavo Taizemē, un no visu kariju veidiem tieši Taizemes karijs garšu un smaržu ziņā šķiet visefektīvākais.
Taizemes un Indijas virtuves pārzinātāji mēdz sacīt, ka karijs ir viens no mistiskākajiem produktiem. Tiek uzskatīts, ka vārds ''karijs'' ir izcēlies no tamilu valodas vārda "kari", kas tulkojumā nozīmē "mērce". Mūsdienu kulinārijā ir vismaz trīs lielas produktu grupas ar karija nosaukumu, kas ir dažādas, tomēr kaut kas saista tās visas.

Indiešu karijs ir sausu garšvielu maisījums. Taizemes karijs ir pasta un attiecīgi lietojama šķidros ēdienos. Japāņu karijs ir jebkāda veida mērce, ko visbiežāk pasniedz ar rīsiem. Indiešu un taizemiešu karija rašanās ir divi paralēli procesi. Taizeme ilgu laiku bijusi izolēta zeme un, izņemot tuvākos kaimiņus, uz tās kulināriju neviens cits iespaidu nav atstājis. Taizemei ir pašai savi produkti un garšas. Un, ja kāds Taizemē mēģinās ēdienam pievienot indiešu kariju, uz viņu skatīsies vismaz ar izbrīnu.

Diezgan likumsakarīga ir japāņu karija rašanās. Angļi Indijā iepazinās ar sauso garšvielu "curry powder" (karija pulveris) un sāka to aktīvi vest uz Angliju. No turienes 19. gadsimta beigās šis maisījums nonāca Japānā. Ja šodien palūgsiet kādā no japāņu restorāniem karija piedevu, it īpaši ātrās ēdināšanas iestādēs, atradīsiet visdažādākos karija veidus: zivīm, gaļai, rīsiem. Japāņu izpratnē karijs ir mērce. Un šeit aplis noslēdzas: sākotnēji karijam bija mērces nozīme, Eiropā to izmantoja tikai kā garšvielu, bet, no Eiropas nokļūstot Japānā, karijs atkal kļuva par pilnvērtīgu mērci.

No kā sastāv indiešu karijs?


Visatpazīstamākais karijs pasaulē ir indiešu karija pulveris – dažādu garšvielu maisījums: kurkuma, koriandrs, kardamons, ingvers, muskatrieksts un citas garšvielas. Viens no obligātiem komponentiem ir sierāboliņš. To pievieno lielā daudzumā.

Interesanti, ka savu nosaukumu šis maisījums ir ieguvis, pateicoties kokam, kura lapas sauc par "kari." Sākotnēji šīs lapas bija obligāta sastāvdaļa indiešu karija maisījumam, bet, tā kā mūsdienās šo koku ir ļoti grūti atrast, tad 98% gadījumos šīs lapas karijam nepievieno. Katrā ziņā noteikti ne tam karija pulverim, kas nopērkams lielveikalos.

Foto: Shutterstock

Kas ir taizemiešu karijs?

Taizemiešu karijam ar indiešu kariju nav vispār nekāda sakara. Taizemiešu karijs ir pasta, kur 90% procentiem sastāvdaļu nav nekā kopīga ar indiešu karija maisījumu. Ideālā variantā šī pasta sastāv no ingvera, galangala (ingvera dzimtas augs), citronzāles, laima lapām, kokosrieksta piena, vistas, dārzeņu vai zivju buljona, un galvenais, pipariem, kas piedod krāsu. Pipari, kurus izmanto karija pastas pagatavošanai, pēc garšas nepavisam nav tādi, pie kādiem mēs esam pieraduši.
Par taizemiešu kariju sauc arī ēdienu kurš ir pagatavots uz šīs pastas bāzes. Izšķīdinot pastu ūdenī, sanāk kaut kas starp zupu un gaļu ar mērci.

Foto: Shutterstock

Kulinārijas bezgalīgais stāsts

Piemēram, zaļais taizemiešu karijs pavisam nav ass, jo tur tiek izmantots pipars, kas atgādina bulgāru piparu. Savukārt dzeltenajā karijā piparu var nebūt vispār, Dzelteno krāsu tas iegūst no kurkuma. Dzeltenais karijs ļoti labi iederas kopā ar zivi. Sarkano kariju izmanto gaļas ēdieniem. Mēģināt to visu aprakstīt – tāda neiespējama misija.

Pastāv arī ļoti daudz dažādu karija pastu, katra ar savām garšas niansēm. Piemēram, massaman karijs – ļoti pikants karijs ar kanēli, to arī pievieno gaļai; oranžais karijs, kuru pagatavo izspiežot apelsīnus; pananga karijs, ko gatavo, piemaisot sausās indiešu garšvielas. Karijs – tas ir kulinārijas bezgalīgais stāsts.

Kā pagatavot kariju?


Pastāv ļoti daudz dažādu karija veidu, receptes un nianses saistītas ar produktiem. Kariju var gatavot no gaļas, zivs, jūras veltēm, putniem, sēnēm, dārzeņiem, pupiņām, smalkās kukurūzas, sojas un ļoti daudz kā cita. Atsevišķi pie karija pasniedz rīsu bļodiņu, kas bieži vien nepieciešami, lai apslāpētu asumu.

Gatavojot kariju, to ir svarīgi izjust. Tas tāpat kā spēlēt džezu; tas ir jāizdzīvo un jāizjūt, lai spētu improvizēt. Patiesībā jau tas attiecas uz jebkura ēdiena gatavošanu. Cik daudz variāciju pastāv, piemēram, boršča gatavošanā. Ar kariju viss ir tieši tāpat. Izprotot tā būtību, improvizācijas iespējas ir nebeidzamas.

Kraukšķīgā karija vistiņa

Foto: 3 Muskatrieksti

Ēdienu un recepšu bloga "3 Muskatrieksti" autores par šo recepti saka tā: "Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Tā mūsu virtuvēs bieži top darba dienu vakaros, kad pēc garas darba dienas ir pārņēmis izsalkums un negribas tērēt daudz laika vakariņu gatavošanai. Šī vistiņa ir bagāta ar garšu un tai ir superkraukšķīga un garda ādiņa."

Lasīt vairāk

Rīsi ar dārzeņiem eksotiskā zaļā karija mērcē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izmēģini klasiskos rīsus eksotiskā ampluā, un zaļais karijs ēdienu papildinās ar Āzijas aromātu. Ēdiens ir spilgts un niansēts. Tuvinieki, kuriem pasniegsi to, novērtēs piedāvātās garšas krāsaino buķeti.

Lasīt vairāk

Āzijas garša – karijs ar vistu un dārzeņiem

Foto: Evelīna Luīze Lapiņa

Nav šaubu, ka internetā var atrast daudz un dažādas receptes. Katra gaumei savu! Arī mēs "Instagram" dzīlēs, konkrētāk Evelīnas Luīzes Lapiņas kontā, atradām Āzijas karija sautējuma recepti un izmēģinājām. Novērtē, kā tas "Tasty" izdevās un izmēģini arī pats!

Lasīt vairāk

Afrodīziju un garneļu trauks ar karija mērci un svaigi grauzdētu tostermaizi

Foto: Publicitātes foto

Restorāna cienīgas vakariņas, neiztērējot vairāk par 15 eiro (vīns gan cenā neietilpst), Valentīndienā iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis Raimonds Zommers.

Lasīt vairāk

Krēmīgais vistas žuljēns ar saldo krējumu un sieru

Foto: Shutterstock

Baudot žuljēnu, vienmēr brīnos, kāpēc tas tiek gatavots tik mazā trauciņā. Jo krēmīgais žuljēns ir tik gards, ka to varētu ēst vēl un vēl. Ļoti viegli pagatavojams, un rezultāts ir lielisks. Recepti iesaka gardēde Zane Kalniņa.

Lasīt vairāk

Vistas gaļas un ķirbja karijs

Foto: Publicitātes foto

Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.

Lasīt vairāk

Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju

Foto: DELFI

Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!

Lasīt vairāk

Ātrais vistas karijs ar kokosriekstu pienu

Foto: Shutterstock

Elementāra recepte vakariņām Indijas noskaņās - debešķīga garšu buķete bez liekām pūlēm.

Lasīt vairāk

Falafels ar karija mērci

Foto: Publicitātes foto

Garantējam, izdosies pat iesācējiem! Ar šādiem vārdiem recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".

Lasīt vairāk

Sarkanā cāļa zupa Taizemes gaumē no Džeimija Olivera recepšu krājumiem

Foto: Publicitātes foto

Lai ātri pagatavotu gardu ēdienu, nevajag daudz – vien pareizi un gudri apvienotas piecas galvenās sastāvdaļas, uzskata britu pavārs Džeimijs Olivers: “Reizēm vienkāršākās lietas ir vislabākās: nevaru noticēt, ka man bija nepieciešami 20 gadi, lai saprastu, ka koncentrēšanās uz piecām galvenajām sastāvdaļām, kas apvienotas izcilās kombinācijās un papildinātas ar labu tehniku, ir patiešām aizraujoša ēst gatavošanas pieredze.”

Lasīt vairāk

Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem

Foto: DELFI

Karijs ir tas ēdiens, ko labprāt noprovēju restorānos, jo mājās to gatavot līdz šim šķita sarežģīti. Taču akcijas cenu plauktā ieraugot garšvielu maisījumu karija pagatavošanai, nolēmu pēc garšas atmiņas pagatavot ēdienu, kas mani savaldzinājis kādā restorānā. Jāsaka, ka arī mājās gatavotā versija izdevās lieliska!

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': sulīgi vistas gabaliņi krēmīgā kokosriekstu karija mērcē

Foto: DELFI

''Tasty'' projektā "Dzīvo garšīgi!" apciemojām bloga Mrs. Paula Roze kūrētāju, kas padalījās ar viņas ģimenē ļoti iecienītu recepti. Paula Roze mudina ļauties eksperimentiem tieši garšvielu pievienošanas brīdī, tad sulīgie vistas filejas gabaliņi krēmīgā kokosriekstu karija mērcē allaž sagādās patīkamu pārsteigumu.

Lasīt vairāk

Vistas fileja kokosriekstu piena-karija mērcē ar laima sulu

Foto: DELFI

Kādā kafejnīcā reiz nogaršoju krēmīgu vistas filejas mērci, kur bija jūtama maiga kokosriekstu garša un pikantais karijs. Mēģināju atkārtot ko līdzīgu mājās, pievienojot sēnes, papriku un laima sulu. Izdevās ļoti garšīgi!

Lasīt vairāk

Vistas filejas šašliks karija marinādē

Foto: DELFI

Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.

Lasīt vairāk

Vistas fileja karijā ar rīsiem un zemesriekstu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardām pusdienām divatā – mazliet pikantas vistas filejas ar lipīgajiem taizemiešu rīsiem, svaigiem gurķiem un sātīgu zemesriekstu mērcīti.

Lasīt vairāk

Vistas gaļa ar pupiņām karija un kokosriekstu mērcē

Karijs un kokosriekstu piens ir eksotiski, taču mums jau pazīstami produkti. Receptē izmantotās baltās pupiņas sniedz ne tikai plašu klāstu noderīgu uzturvielu, bet arī ļauj atklāt jaunas, neierastas garšas nokrāsas. Šis ēdiens ar maigo garšu ir ļoti piemērots vakariņām. Ja gribat izvairīties no ogļhidrātiem, ēdiet to bez piedevām, ja vēlaties ko sātīgāku, tad tas lieliski saderēs ar makaroniem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Jauno kartupeļu salāti ar kariju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Rīvmaizē ceptas garneles ar rīsiem un karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Aromātiskie basmati rīsi ar dārzeņu karija mērci un kraukšķīgām garnelēm.

Lasīt vairāk

Vārīti griķi ar vistas karija mērci

Foto: Privātais arhīvs

“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Zemā temperatūrā gatavota vistas gaļa ar koriandra un lazdu riekstu salātiem un karija uzpūteni

Foto: Publicitātes foto

Karaliska maltīte brīvākai dienai, kad esi gatava jauniem virtuves varoņdarbiem!

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu

Foto: Shutterstock

Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock

Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Vista ar šampinjoniem krēmīgā karija mērcē jeb 'pāvesta pusdienas'

Foto: Shutterstock

Vista ar šampinjoniem gardā šķiņķa-karija mērcē. Recepte, kas noskatīta kādā vecā vācu žurnālā, bet izturējusi laika pārbaudi.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju

Foto: Vida Press

Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.

Lasīt vairāk

Āzijas salāti ar vistu sarkanā karija mērcē

Visiem Āzijas valstu virtuves mīļotājiem - nūdeles ar sulīgu vistu, neaizmirstot arī par dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju

Foto: Vida Press

Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!

Lasīt vairāk

Vistas cepetis ar ingveru un kariju

Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.

Lasīt vairāk

Plovs ar vistas fileju un kariju

Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Pildītas olas ar kariju lielisks papildinājums svētku gadam.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un ļoti garšīga aknu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem.

Lasīt vairāk

Dārzeņu kotletes ar dzelteno kariju

Foto: Shutterstock

Dārzeņu kotletes ar dzelteno kariju garšīgām pusdienām, ne tikai veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju

Foto: Shutterstock

Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!