Aiz vārda ''karijs'' slēpjas smaržīgs Āzijas ēdiens – pikants, bagātīgs, ass. Kāds tieši? Jebkāds! Kariju var jaukt ar ļoti daudz dažādām garšvielām, kas derēs rīsiem ar dārzeņiem vai zupai ar pupiņām – ēdieniem, kādi ir populāri indiešu virtuvē.
Indijā garšvielu maisījums arī saucas karijs. Angļi, kuri aizņēmušies dažas indiešu ēdienu tradīcijas, tādu nosaukumu devuši ēdieniem – biezām putrām, kas pagatavotas no dārzeņiem, jūras veltēm, gaļai vai putna gaļai, sautējumiem, visam, kam pievienots karijs. No Anglijas karijs aizceļoja līdz Japānai, kur kļuva par biezu mērci, ar ko japāņi ēd rīsus.
Karijs var būt ēdiens, kas sastāv no ļoti daudz komponentiem – tā, piemēram, kariju gatavo Taizemē, un no visu kariju veidiem tieši Taizemes karijs garšu un smaržu ziņā šķiet visefektīvākais.
Taizemes un Indijas virtuves pārzinātāji mēdz sacīt, ka karijs ir viens no mistiskākajiem produktiem. Tiek uzskatīts, ka vārds ''karijs'' ir izcēlies no tamilu valodas vārda "kari", kas tulkojumā nozīmē "mērce". Mūsdienu kulinārijā ir vismaz trīs lielas produktu grupas ar karija nosaukumu, kas ir dažādas, tomēr kaut kas saista tās visas.
Indiešu karijs ir sausu garšvielu maisījums. Taizemes karijs ir pasta un attiecīgi lietojama šķidros ēdienos. Japāņu karijs ir jebkāda veida mērce, ko visbiežāk pasniedz ar rīsiem. Indiešu un taizemiešu karija rašanās ir divi paralēli procesi. Taizeme ilgu laiku bijusi izolēta zeme un, izņemot tuvākos kaimiņus, uz tās kulināriju neviens cits iespaidu nav atstājis. Taizemei ir pašai savi produkti un garšas. Un, ja kāds Taizemē mēģinās ēdienam pievienot indiešu kariju, uz viņu skatīsies vismaz ar izbrīnu.
Diezgan likumsakarīga ir japāņu karija rašanās. Angļi Indijā iepazinās ar sauso garšvielu "curry powder" (karija pulveris) un sāka to aktīvi vest uz Angliju. No turienes 19. gadsimta beigās šis maisījums nonāca Japānā. Ja šodien palūgsiet kādā no japāņu restorāniem karija piedevu, it īpaši ātrās ēdināšanas iestādēs, atradīsiet visdažādākos karija veidus: zivīm, gaļai, rīsiem. Japāņu izpratnē karijs ir mērce. Un šeit aplis noslēdzas: sākotnēji karijam bija mērces nozīme, Eiropā to izmantoja tikai kā garšvielu, bet, no Eiropas nokļūstot Japānā, karijs atkal kļuva par pilnvērtīgu mērci.
No kā sastāv indiešu karijs?
Visatpazīstamākais karijs pasaulē ir indiešu karija pulveris – dažādu garšvielu maisījums: kurkuma, koriandrs, kardamons, ingvers, muskatrieksts un citas garšvielas. Viens no obligātiem komponentiem ir sierāboliņš. To pievieno lielā daudzumā.
Interesanti, ka savu nosaukumu šis maisījums ir ieguvis, pateicoties kokam, kura lapas sauc par "kari." Sākotnēji šīs lapas bija obligāta sastāvdaļa indiešu karija maisījumam, bet, tā kā mūsdienās šo koku ir ļoti grūti atrast, tad 98% gadījumos šīs lapas karijam nepievieno. Katrā ziņā noteikti ne tam karija pulverim, kas nopērkams lielveikalos.
Kas ir taizemiešu karijs?
Taizemiešu karijam ar indiešu kariju nav vispār nekāda sakara. Taizemiešu karijs ir pasta, kur 90% procentiem sastāvdaļu nav nekā kopīga ar indiešu karija maisījumu. Ideālā variantā šī pasta sastāv no ingvera, galangala (ingvera dzimtas augs), citronzāles, laima lapām, kokosrieksta piena, vistas, dārzeņu vai zivju buljona, un galvenais, pipariem, kas piedod krāsu. Pipari, kurus izmanto karija pastas pagatavošanai, pēc garšas nepavisam nav tādi, pie kādiem mēs esam pieraduši.
Par taizemiešu kariju sauc arī ēdienu kurš ir pagatavots uz šīs pastas bāzes. Izšķīdinot pastu ūdenī, sanāk kaut kas starp zupu un gaļu ar mērci.
Kulinārijas bezgalīgais stāsts
Piemēram, zaļais taizemiešu karijs pavisam nav ass, jo tur tiek izmantots pipars, kas atgādina bulgāru piparu. Savukārt dzeltenajā karijā piparu var nebūt vispār, Dzelteno krāsu tas iegūst no kurkuma. Dzeltenais karijs ļoti labi iederas kopā ar zivi. Sarkano kariju izmanto gaļas ēdieniem. Mēģināt to visu aprakstīt – tāda neiespējama misija.
Pastāv arī ļoti daudz dažādu karija pastu, katra ar savām garšas niansēm. Piemēram, massaman karijs – ļoti pikants karijs ar kanēli, to arī pievieno gaļai; oranžais karijs, kuru pagatavo izspiežot apelsīnus; pananga karijs, ko gatavo, piemaisot sausās indiešu garšvielas. Karijs – tas ir kulinārijas bezgalīgais stāsts.
Kā pagatavot kariju?
Pastāv ļoti daudz dažādu karija veidu, receptes un nianses saistītas ar produktiem. Kariju var gatavot no gaļas, zivs, jūras veltēm, putniem, sēnēm, dārzeņiem, pupiņām, smalkās kukurūzas, sojas un ļoti daudz kā cita. Atsevišķi pie karija pasniedz rīsu bļodiņu, kas bieži vien nepieciešami, lai apslāpētu asumu.
Gatavojot kariju, to ir svarīgi izjust. Tas tāpat kā spēlēt džezu; tas ir jāizdzīvo un jāizjūt, lai spētu improvizēt. Patiesībā jau tas attiecas uz jebkura ēdiena gatavošanu. Cik daudz variāciju pastāv, piemēram, boršča gatavošanā. Ar kariju viss ir tieši tāpat. Izprotot tā būtību, improvizācijas iespējas ir nebeidzamas.
Kraukšķīgā karija vistiņa
Ēdienu un recepšu bloga "3 Muskatrieksti" autores par šo recepti saka tā: "Šī ir ļoti vienkārša un ātri pagatavojama recepte. Tā mūsu virtuvēs bieži top darba dienu vakaros, kad pēc garas darba dienas ir pārņēmis izsalkums un negribas tērēt daudz laika vakariņu gatavošanai. Šī vistiņa ir bagāta ar garšu un tai ir superkraukšķīga un garda ādiņa."
Rīsi ar dārzeņiem eksotiskā zaļā karija mērcē
Izmēģini klasiskos rīsus eksotiskā ampluā, un zaļais karijs ēdienu papildinās ar Āzijas aromātu. Ēdiens ir spilgts un niansēts. Tuvinieki, kuriem pasniegsi to, novērtēs piedāvātās garšas krāsaino buķeti.
Āzijas garša – karijs ar vistu un dārzeņiem
Nav šaubu, ka internetā var atrast daudz un dažādas receptes. Katra gaumei savu! Arī mēs "Instagram" dzīlēs, konkrētāk Evelīnas Luīzes Lapiņas kontā, atradām Āzijas karija sautējuma recepti un izmēģinājām. Novērtē, kā tas "Tasty" izdevās un izmēģini arī pats!
Afrodīziju un garneļu trauks ar karija mērci un svaigi grauzdētu tostermaizi
Restorāna cienīgas vakariņas, neiztērējot vairāk par 15 eiro (vīns gan cenā neietilpst), Valentīndienā iesaka "Maxima Latvija" vēstnesis Raimonds Zommers.
Krēmīgais vistas žuljēns ar saldo krējumu un sieru
Baudot žuljēnu, vienmēr brīnos, kāpēc tas tiek gatavots tik mazā trauciņā. Jo krēmīgais žuljēns ir tik gards, ka to varētu ēst vēl un vēl. Ļoti viegli pagatavojams, un rezultāts ir lielisks. Recepti iesaka gardēde Zane Kalniņa.
Vistas gaļas un ķirbja karijs
Indijas garšu iedvesmots, vistas gaļas un ķirbju karijs – lieliska ideja ātrām vakariņām. Kokospiena krēmīgums piešķirs lielisku tekstūru un maigi saldenu garšu. Pateicoties saskaņotajām garšvielām, šis ēdiens būs ar meistarīgu asumiņu un mazliet jūtamu citrona noti.
Sātīgais kabaču sutinājums ar kariju
Mēdz jokot, ka vasaras beigas pienāk tad, kad, satiekot paziņas un draugus, pirmais jautājums ir nevis, kā tev iet, bet – vai kabačus nevajag? Kad šķiet, ka aptrūcies ideju, kā vēl pagatavot gardo dārzeni, izmanto šo "Tasty" lasītājas Sabīnes ieteikto recepti! Kā viņa norāda – varbūt nav tas daiļākais ēdiens, bet garšo lieliski, un tas jau ir galvenais!
Ātrais vistas karijs ar kokosriekstu pienu
Elementāra recepte vakariņām Indijas noskaņās - debešķīga garšu buķete bez liekām pūlēm.
Falafels ar karija mērci
Garantējam, izdosies pat iesācējiem! Ar šādiem vārdiem recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".
Sarkanā cāļa zupa Taizemes gaumē no Džeimija Olivera recepšu krājumiem
Lai ātri pagatavotu gardu ēdienu, nevajag daudz – vien pareizi un gudri apvienotas piecas galvenās sastāvdaļas, uzskata britu pavārs Džeimijs Olivers: “Reizēm vienkāršākās lietas ir vislabākās: nevaru noticēt, ka man bija nepieciešami 20 gadi, lai saprastu, ka koncentrēšanās uz piecām galvenajām sastāvdaļām, kas apvienotas izcilās kombinācijās un papildinātas ar labu tehniku, ir patiešām aizraujoša ēst gatavošanas pieredze.”
Sezonas dārzeņu karijs ar kokosriekstu pienu un rīsiem
Karijs ir tas ēdiens, ko labprāt noprovēju restorānos, jo mājās to gatavot līdz šim šķita sarežģīti. Taču akcijas cenu plauktā ieraugot garšvielu maisījumu karija pagatavošanai, nolēmu pēc garšas atmiņas pagatavot ēdienu, kas mani savaldzinājis kādā restorānā. Jāsaka, ka arī mājās gatavotā versija izdevās lieliska!
Kraukšķīgie gurķīši ar kariju un ķiplokiem
Ja tradicionālie Latgales salāti jau apnikuši, laiks izmēģināt jaunas garšas. Šie pikantie un kraukšķīgie gurķīši ir vienkārši pagatavojami, izceļas ar skaistu krāsu, patīkami saldskābu garšu, un, pateicoties pievienotajam karijam, īpaši labi "sapasēs" ar vistas gaļas ēdieniem. Recepti iesaka Vija Jermolajeva.
'Dzīvo garšīgi': sulīgi vistas gabaliņi krēmīgā kokosriekstu karija mērcē
''Tasty'' projektā "Dzīvo garšīgi!" apciemojām bloga Mrs. Paula Roze kūrētāju, kas padalījās ar viņas ģimenē ļoti iecienītu recepti. Paula Roze mudina ļauties eksperimentiem tieši garšvielu pievienošanas brīdī, tad sulīgie vistas filejas gabaliņi krēmīgā kokosriekstu karija mērcē allaž sagādās patīkamu pārsteigumu.
Vistas fileja kokosriekstu piena-karija mērcē ar laima sulu
Kādā kafejnīcā reiz nogaršoju krēmīgu vistas filejas mērci, kur bija jūtama maiga kokosriekstu garša un pikantais karijs. Mēģināju atkārtot ko līdzīgu mājās, pievienojot sēnes, papriku un laima sulu. Izdevās ļoti garšīgi!
Vistas filejas šašliks karija marinādē
Ja gribas sulīgu, garšām piesātinātu šašliku, bet ātri un bez ilgas marinēšanas, šī recepte būs tam piemērota.
Vistas fileja karijā ar rīsiem un zemesriekstu mērci
Gardām pusdienām divatā – mazliet pikantas vistas filejas ar lipīgajiem taizemiešu rīsiem, svaigiem gurķiem un sātīgu zemesriekstu mērcīti.
Vistas gaļa ar pupiņām karija un kokosriekstu mērcē
Karijs un kokosriekstu piens ir eksotiski, taču mums jau pazīstami produkti. Receptē izmantotās baltās pupiņas sniedz ne tikai plašu klāstu noderīgu uzturvielu, bet arī ļauj atklāt jaunas, neierastas garšas nokrāsas. Šis ēdiens ar maigo garšu ir ļoti piemērots vakariņām. Ja gribat izvairīties no ogļhidrātiem, ēdiet to bez piedevām, ja vēlaties ko sātīgāku, tad tas lieliski saderēs ar makaroniem vai rīsiem.
Čili sautējums ar sieru un lociņiem
Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.
Jauno kartupeļu salāti ar kariju
Jaunajiem kartupelīšiem pašiem par sevi ir fantastiski maiga garša, taču nelielu asumiņu un izteiksmīgāku garšu tiem piešķirs karijs. Nevajag satraukties – šoreiz to pievieno pavisam nedaudz, lai garšas kontrastētu.
Pildītas olas ar kariju
Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.
Rīvmaizē ceptas garneles ar rīsiem un karija mērci
Garda un sildoša maltīte pusdienām vai vakariņām. Aromātiskie basmati rīsi ar dārzeņu karija mērci un kraukšķīgām garnelēm.
Vārīti griķi ar vistas karija mērci
“Svētku laikā savus mīļos iepriecināju ar griķiem un karija-vistas mērci,” raksta receptes autore Nikola savā pieteikumā Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.
Zemā temperatūrā gatavota vistas gaļa ar koriandra un lazdu riekstu salātiem un karija uzpūteni
Karaliska maltīte brīvākai dienai, kad esi gatava jauniem virtuves varoņdarbiem!
'Tandoori' jēra šašliks
Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.
'Kedžerī' – rīsi ar laša gabaliņiem, kariju un olu
Kedžerī ir britu nacionālais brokastu ēdiens, kura saknes meklējamas 19. gadsimta Indijā. Klasisks kedžerī ir karija rīsi, pasniegti ar zivi un vārītu olu. Piedāvājam klasiku papildināt ar pavasarīgajiem diļļu un pētersīļu zaļumiem, izceļot laša sārtos gabaliņus, bet vārītās olas vietā kedžerī var pasniegt ar plaucētām olām. To mīkstais dzeltenums kā mērce bagātinās rīsus un lasi.
Sarkano kāpostu salāti ar karija mērci
Brīnišķīga alternatīva zaļajiem salātiem. Šos salātus vari pasniegt gan ar gaļu, gan zivi, gan izmantot kā uzkodu starp ēdienreizēm. Salātiem vislabāk izmantot karija pastu, bet, ja tās nav, derēs arī sausā garšviela. Karijs ļoti labi sader ar nopietnajiem sarkanajiem kāpostiem, toties ābols salātiem piešķir tiem nepieciešamo saldskābo noti. Pārbaudi pēc garšas, vai nevēlies pievienot otru ābolu.
Lēcu un saldo kartupeļu karijs
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.
Vista ar šampinjoniem krēmīgā karija mērcē jeb 'pāvesta pusdienas'
Vista ar šampinjoniem gardā šķiņķa-karija mērcē. Recepte, kas noskatīta kādā vecā vācu žurnālā, bet izturējusi laika pārbaudi.
Ātrais ķirbju karijs
Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".
Liellopa gaļas un ķirbja sautējums ar kariju
Ķirbju laiks klāt! Ja domā, kā pārstrādāt pašu vai lauku radu dārzā nobriedušo milzu ogu, un garšo karijs, šī ir recepte, kas jāizmēģina! Vēl gardāks būs, ja izmantosi sviesta ķirbi.
Āzijas salāti ar vistu sarkanā karija mērcē
Visiem Āzijas valstu virtuves mīļotājiem - nūdeles ar sulīgu vistu, neaizmirstot arī par dārzeņiem.
Pikantie kārtainie pīrādziņi ar dārzeņiem un kariju
Ja no iepriekšējās dienas vakariņām pāri palikuši sautēti vai cepti dārzeņi, bet saldētavā aizķērusies kārtainā vai filo mīkla, pagatavo brokastīm šos pīrādziņus!
Vistas cepetis ar ingveru un kariju
Viss ģeniālais ir vienkāršs! Sulīgs, nedaudz austrumnieciski pikants vistas cepetis ar ingveru, kariju un saldskābo čili.
Plovs ar vistas fileju un kariju
Izcils šefpavārs prot ne tikai pagatavot gardu maltīti, bet arī gudri iepirkties. Šefpavārs Normunds Baranovskis iesaka pagatavot plovu ar vistas fileju un kariju visai ģimenei. Sātīgā maltīte izmaksās vien piecus eiro.
Pildītas olas ar kariju
Pildītas olas ar kariju lielisks papildinājums svētku gadam.
Vistu akniņu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem
Vienkārši pagatavojama un ļoti garšīga aknu - saldā krējuma mērce ar kariju un āboliem.
Dārzeņu kotletes ar dzelteno kariju
Dārzeņu kotletes ar dzelteno kariju garšīgām pusdienām, ne tikai veģetāriešiem.
Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju
Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.