Kur olas, tur majonēze! Ja gribam būt precīzāk, tad pati majonēze ir olas pārvērtību rezultāts, kur olu dzeltenumu braši tiek saputoti ar etiķi, eļļu, garšvielām un citronu sulu.
Taču – nenorakstīsim šo Francijā dzimušo mērci tikai kā olu uzlabotāju! Majonēzei pa spēkam ir daudz, daudz vairāk. Šoreiz apiesim sadaļu, kur majonēzi iesaka smērēt matos kā masku spīdīguma iegūšanai, vai iesmērēt istabas augus. Arī eņģu ieeļļošanu vai nagu kutikulas mīkstināšanu ar majonēzi neiztirzāsim. Ļausim majonēzei izpausties vietā, kur tā dzimusi – virtuvē!
Pagatavo pats!
Laiks izaicinājumam virtuvē! Kāpēc gan nepamēģināt majonēzi pagatavot pašam? Kaut vai tādēļ, lai saprastu, ka pirktā garšo labāk.
Majonēzes rūtis un strīpas
Visvienkāršākais veids, protams, ir majonēzi izmantot kā mērci un smērvielu. Rūto majonēzi, sastrīpo sviestmaizi, uzliec kartupeļiem majonēzes cepurīti.
Salāti un uzkodas
Dažādi salāti un uzkodas laikam būs veids, kur majonēze tiek izmantota visplašāk. Tā vienlīdz labi darbojas gan pildītu olu tapšanā, gan leģendārā rasola tapšanā, bez majonēzes nav iedomājami Valmieras salāti.
Marināde
Ja jau majonēzi zieķē pat matos un uz rokām, tādējādi cerot uz izcili mīkstu rezultātu, tad kādēļ gan šo efektu neiegūt ar cepšanai paredzēto gaļu? Reti kura marināde padara vistas gaļu tik mīkstu kā majonēze!
Cepumi un kūkas
Jā, jā – tu nepārklausījies– majonēzi var un vajag pievienot, gatavojot cepumus! Tie sanāk vienkārši satriecoši! Trausli un tik gardi, ka burtiski izkūst mutē.
Tieši ar tādiem pašiem panākumiem majonēzi var pievienot dažādiem kēksiem un biskvītiem, tie būs īpaši sulīgi.Par to brīnīties nevajadzētu, jo majonēze satur visus ingredientus, ko izmanto konditorejā, lai panāktu īpaši gardu galarezultātu: olas, eļļu, etiķi, kā arī citrona sulu.
Olu aizstāšana
Ja redzi, ka receptē izmantotas olas, tad pamēģini tās aizstāt ar majonēzi. Īpaši labi, tas strādās dažādiem panējumiem, piemēram, apviļā majonēzē karbonādi vai maizes šķēli.
Rasol, ej atpūsties, Valmieras salāti nāk!
Valmieriešu rasols ir Valmieras salāti, jo par to pareizo pagatavošanu domas dalās, bet viena sastāvdaļa ir nemainīga – valmieriešu lepnums par to, ka viņu pilsētas vārdā ir nosaukti salāti, kas izturējušu vairāk nekā pusgadsimta laika pārbaudi un ēdienkartē stabili atrodas kopš pagājušā gadsimta.
Foto recepte: Edgara karbonāde franču gaumē
Edgara Turķa karbonādes franču gaumē top ātri, vienkārši un patiešām franciskā vieglumā. Un kurš gan labāk par latviešu pavāru spētu tās pagatavot? Vēl jo vairāk tāpēc, ka francūži par karbonādēm franču gaumē pirmo reizi uzzina tikai tad, kad atbrauc uz Latviju. Ja gadās kāds franču viesis, ko pārsteigt un gardi pabarot, tad Edgara recepte būs īstā!
Students virtuvē: elementārie salāti 'Esmu lepns vientulītis'
Visupirms – kāpēc vientulītis? Tāpēc, ka, tos ēdot, par bučošanos var aizmirst. Ar šo salātu bļodu trūcīgs students var iztikt vairākas dienas, faktiski tik ilgi, cik arī atļauj to galvenā sastāvdaļa puravs. Tas mums ir viens kreptīgs augs, kas spīvuma ziņā dara kaut ko starp lociņiem un sīpoliem, tāpēc arī piemērots koju vientulīšiem, nevis tiem, kam ir tā laime bučoties. Ja puravs atbrauc no omes dārza un no laukiem var dabūt arī vistu olas, tad vienīgās šo salātu izmaksas ir tikai konservētie zirnīši un majonēze.
Zeltainā ķiploku majonēze Nigellas gaumē visiem dzīves gadījumiem
Sācies laiks, kad garda mērcīte noder pilnīgi visam – tikko ceptam šašlikam, kraukšķīgiem sparģeļiem, visu krāsu dārzeņiem, burgerītim. Kad viss pašu sagrilēts, arī mājās gatavota majonēzei ir pavisam cita garša un vērtība. Iedvesmojoties no britu gastrodievietes Nigellas Lavsones, kuļam dievīgu majonēzi!
Pikantie makaronu salāti ar garnelēm un ne tikai
Salāti, kas derēs gan kā uzkoda pārgājiena starplaikos, gan arī kā pilnvērtīgas pusdienas tā noslēgumā. Tā būs lieliska izvēle gan jūras velšu, gan pikantu garšu cienītājiem, kuri vēlas atsvaidzināt jau ierastās ikdienas maltītes ar vēl nebijušām garšu kombinācijām. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.
Krabju salāti Ulda gaumē
Gatavojot krabju salātus Ulda gaumē, gardo rezultātu varēsi baudīt jau pēc 20 minūtēm. Laikietilpīgākais gatavošanas procesā ir produktu sagriešana plānās strēmelītēs, tad atliks vien pievienot mērci un ķerties pie dakšas. Recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Ātrā majonēzes mērce ar ķiplokiem un dillēm
Ātra un vienkārša majonēzes mērce salātiem vai uzkodām.
'Franču' karbonāde ar sēnēm un siera cepuri
Šī recepte ir tik vienkārša, ka to varēs pagatavot arī virtuvē nepieredzējušākas saimnieces. "Franču" karbonādēm var izmantot cūkas, liellopa vai vistas fileju - atkarībā no gaumes un aktuālā piedāvājuma gaļas veikalā.
Kartupeļu salāti ar sieru
Gardais salātiņš ikdienas vai svētku galdam.
Pildītas olas
Pildītas olas - klasiski gardi.
Pikantie kartupeļu salāti
Karstie, pikantie kartupeļu salāti ar kūpinātu šķiņķi.
Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī
Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.
Biešu - zirnīšu salāti
Biešu - zirnīšu salāti, kas pagatavojami 10 minūtēs.
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
Ātrais majonēzes kēkss
Ātrais majonēzes kēkss – ikdienai un svētkiem. Pat ja šķiet neparasti, majonēze kēksu padarīs īpaši sulīgu.
Trausli majonēzes cepumi
Ar majonēzi var ne vien aizdarīt salātus, bet izmantot to, lai ātri pagatavotu vienkāršus un mutē kūstošus cukurotus cepumiņus. Trauslie majonēzes cepumi būs gards našķis gan lieliem, gan maziem kārumniekiem.
Šašliks kefīra un majonēzes marinādē
Šis ir mans firmas šašliks, kas garšo visiem radiņiem - tā par majonēzē un kefīrā marinēto šašliku stāsta Evija, kas atsūtījusi recepti. Šādi marinēt var gan cūkgaļu (izvēlies muguras daļas gabaliņu), gan atkaulotus vistu šķiņķīšus vai fileju.
Ātrie vistas iesmiņi majonēzes marinādē
Meklē idejas Jāņu šašlikam? Izmēģini šo restorāna "Bibliotēka Nr.1" šefpavāra Māra Jansona recepti! Ļoti ātra un efektīga marināde. Vistas gaļa vienmēr sanāks mīksta un sulīga. Turklāt marinēšanai pietiks ar 20 minūtēm. Majonēze marinēšanās laikā iesūcas gaļā un padara to īpaši sulīgu, bet cepoties gaļa iegūst skaistu, zeltainu toni.
Salakas majonēzes mērcē
Ļoti garda un viegla recepte, kā pagatavot salakas pikantā un sātīgā variantā. Zivtiņas iztīra, sacep uz pannas, bet pēc tam visu garšu burvību paveic majonēzes mērce ar ķiplokiem un dillēm.
Foto recepte: Krāsnī ceptas karbonādes ar rīvētiem kartupeļiem un majonēzes mērci
"Mazliet citādas karbonādes – ar ceptiem sīpoliem, rīvētiem kartupeļiem un bagātīgu ķiploku mērces kārtu. Tās izdodas ļoti sulīgas un teju vai kūst mutē! Pateicoties īpaši sātīgajām sastāvdaļām, šīs karbonādes īpaši novērtēs stiprais dzimums," teic mūsu lasītāja Inese Libeķe, iesakot pārbaudītu recepti.
Panētas vistas karbonādes citronu marinādē
Panētas vistas karbonādes citronu marinādē derēs gan ikdienā, gan arī viesus uzņemot.
Fiksie mencu aknu salāti ar olīvām un majonēzi
Dažās minūtēs pagatavojamos mencu aknu salātus varēsi izmantot dažādos veidos – ziest uz brokastu maizītēm, vai ballītēs izmantot kā lavaša vai sāļo groziņu pildījumu.
Ievārījuma plātsmaize ar majonēzes mīklu
"Atcerējos šodien jaunības dienu kūku – ātri un viegli pagatavojamu, un ļoti gardu. Šīs mīklas recepte mūsmājās ir iecienīta jau vismaz 30 gadus, un tajā tiek izmantota majonēze," tā recepti piesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Vienkāršie burkānu un kāpostu salāti ar majonēzi un krēmsieru
Kāposti un burkāni ir vieni no gada aukstajos mēnešos pieejamākajiem un maciņam draudzīgākajiem dārzeņiem. Lai maltītei piešķirtu vitamīnu devu, pagatavo sulīgus kāpostu un burkānu salātus.
Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem
Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.
Kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem
"Kreftīgie kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem atgādina rasolu un būs laba alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu vai, ja bietes nav tavs mīļākais dārzenis. Produktu sagataves var sarūpēt jau iepriekšējā vakarā, tad nākamajā dienā sastāvdaļas vienkārši būs jāsaliek kopā," teic garšīgā "Instagram" konta prieksgatavot saimniece Silva, iesakot pārbaudītu recepti.
Ar tunci un ikriem pildītas olas
Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.
Mājās gatavota majonēze bez cukura
Majonēze ir brīnišķīga: uz oliņas, salātos, pie ceptiem kartupelīšiem, burgerī... Kā lai atsakās – pat ja nolemts šogad sākt dzīvot veselīgāk? Patiesībā atteikties nemaz nevajag! Gatavojam majonēzi mājās paši: bez liekām sastāvdaļām un cukura! Recepti iesaka šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu".
Sātīgās olu maizītes ar zaļumiem
Brokastu ierastais ēdiens ir ne tikai sātīgas putras, bet arī vārītas vai ceptas olas. Ja nu gadījumā vārītas olas to klasiskajā ēšanas versijā ir apnikušas, tad var pagatavot fiksos olu salātiņus, kurus uzsmērēt uz baltmaizes rikām.
Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem
Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.