Jēra kāja, jēra cepetis
Foto: Shutterstock

Jēra cepetis, grilēta jēra gaļa vai jēra gaļas sautējums ir izcila un smalka izvēle Lieldienu pusdienām. Kopā ar kādu glāzi laba sarkanvīna (zinātāji iesaka Bordeaux vai Rioja) Lieldienu notikums būs kārtīgi pagodināts, gastronomiski atbilstoši atzīmēts un, pats galvenais, ļoti garšīgi nosvinēts.

Daudzās valstīs un kultūrās jērs ir tradicionāla izvēle Lieldienu maltītei. Pavasara jēru galdā liek Anglijā, Skotijā, Velsā, Īrijā, Francijā, Kiprā un daudzās citās zemēs. Iemesli tam vairāki. Viens no tiem nāk no reliģijas: jēra gaļa simbolizē Kristu, Dieva jēru, kurš upurēja savu dzīvību, lai glābtu pasauli. Cilvēce savā grēcīgajā gardēdībā izdomājusi, ja pavasara jēriņa likšana galdā ir labs veids, kā godināt Dieva jēra upuri. Otrs iemesls ir pati gardēdība: pavasara jēra maigā, sulīgā gaļa ir īsts gardums, un jēra kājas cepetis kopā ar krāsnī ceptiem kartupelīšiem vai jēra karbonāde ar kauliņu, tā saucamais jēra grozs – tās jau ir īstas dzīres.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!