Jēra kāja, jēra cepetis
Foto: Shutterstock

Jēra cepetis, grilēta jēra gaļa vai jēra gaļas sautējums ir izcila un smalka izvēle Lieldienu pusdienām. Kopā ar kādu glāzi laba sarkanvīna (zinātāji iesaka Bordeaux vai Rioja) Lieldienu notikums būs kārtīgi pagodināts, gastronomiski atbilstoši atzīmēts un, pats galvenais, ļoti garšīgi nosvinēts.

Daudzās valstīs un kultūrās jērs ir tradicionāla izvēle Lieldienu maltītei. Pavasara jēru galdā liek Anglijā, Skotijā, Velsā, Īrijā, Francijā, Kiprā un daudzās citās zemēs. Iemesli tam vairāki. Viens no tiem nāk no reliģijas: jēra gaļa simbolizē Kristu, Dieva jēru, kurš upurēja savu dzīvību, lai glābtu pasauli. Cilvēce savā grēcīgajā gardēdībā izdomājusi, ja pavasara jēriņa likšana galdā ir labs veids, kā godināt Dieva jēra upuri. Otrs iemesls ir pati gardēdība: pavasara jēra maigā, sulīgā gaļa ir īsts gardums, un jēra kājas cepetis kopā ar krāsnī ceptiem kartupelīšiem vai jēra karbonāde ar kauliņu, tā saucamais jēra grozs – tās jau ir īstas dzīres.

Foto: Shutterstock

Sulīgā, aromātiskā jēra karbonāde ar kauliņu, ko gastronomijā dēvē arī par jēra grozu.

Kādu jēra gaļu izvēlēties

Jēra gaļas patērēšanā ir divas sezonas, rudens un pavasaris. Pavasara jēri ir 3-6 mēnešus veci, gaļa ir maiga, bez izteikta aromāta, maigi rozā krāsā. Rudens jēri visu vasaru spriņģojuši pa āru, ēduši zāli, tostarp, dažādus garšaugus, tāpēc to gaļa ir nobriedusi, ar izteiktāku aromātu, gaļas krāsa ir sārtāka. Dzeltenīgi brūngani jēra gaļas toņi nozīmē, ka jērs šai pasaulē spriņģojis pārāk ilgi, tādu pirkt nevajag ne pavasarī, ne rudenī.

Izteiktas smaržas svaigai jēra gaļai nav. Mīts par jēra smaržu (reizēm saka pat – smaku) radies no neveiksmīgām pieredzēm, kad tiek vārīta veca jēra gaļa, kad specifisko smaržu rada kausētie tauki. Ja runājam par taukiem, pavasara jēriem to ir maz, tie ir balti un blīvi, un arī karsējot un cepot tiem nekādas specifiskas smaržas nav. Pavisam bez tauciņiem nevar, tie dod cepetim sulīgumu un aromātiskumu, un arī beztauku jēra šašlika gabaliņš – nu kuru vispār interesē beztauku šašliks?

Foto: Shutterstock

Sulīgs, maigs, ar taukumiņu – tāds ir izcils jēra šašliks.

Jauna jēra gaļa ir maiga un sulīga, pasmaržojot var just tikai jēlas gaļas svaigumu. Pikantas un gardas smaržas pavasara jēra cepešiem un sautējumiem dod garšvielas: ķiploks, rozmarīns, timiāns, oregano, kreses, ķimenes, piparmētras un citi garšaugi un garšvielas.

Kā cept jēru


Kā jau ar visām gaļām, arī jēram ir gabaliņi, kas izcepsies ātrāk – piemēram, fileja vai karbonāde , un ir gabali, kas jācep ilgāk, piemēram, kāja vai muguras vai gurna gabala cepetis. Likumi – tādi paši, kā cepot liellopa vai cūkas gaļu. Ja gabaliņi mazi un mīksti, tad ātri apcepam un pannas taukvielās, ja cepetis – jācep zemākā temperatūrā (iepriekš uz pannas vēlams mazliet apbrūnināt) un ilgāk, lai gaļa ir mīksta, aromātiska un sulīga. Vissvarīgākais likums: nepārcept! Jēra gaļai sārtumiņš viducītī – vai tas būtu cepeša mīkstums, kāja vai karbonādes gabaliņš – ir pilnīgi pieļaujams un normāli. Protams, gaumes lieta, taču ir uzskats, ka, lai nu kura, bet jēra gaļa visgardākā ir vidēji izcepta.

Šefpavāri iesaka jēra gaļu cept divos puslaikos: pirmo cepšanas puslaiku cept gaļu 220 grādos, otro pusi – 180 grādos. Tādējādi tiek nodrošināts, ka gaļa no ārpuses apbrūninās un iekšpusē izcepas, saglabājot gaļas maigumu, sulīgumu un aromātiskumu.

Kilogramu gaļas cepeškrāsnī cep apmēram pusstundu 220 grādos un pēc tam apmēram pusstundu 180 grādos – rezultātā gaļa būs izcepta, bet ne pārcepta, tā būs mīksta, sulīga un aromātiska.

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas cepetis ar kartupeļu biezputru, brūno mērci un pavasarīgiem zaļumiem izcila kombinācija Lieldienu pusdienām.

Jēra gaļas grilēšana ir cits stāsts. Dodies uz šefpavāra Ingmāra Ladiga meistarklasi un uzzini, kā grilēt karaliskāko no izvēlēm – jēra karbonādi jeb jēra grozu, kas jāņem vērā, grilējot jēra rumpsteiku, kā pagatavot izcilu jēra šašliku un jēra burgerus. Meistarklase ir šeit.

Iedvesmai, domājot par Lieldienu pusdienām, piedāvājam 33 receptes no "Tasty" jēra gaļas kolekcijas. Ak, šis maigais pavasara jērs – tik maigs, tik sulīgs, tik aromātisks...

Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.

Lasīt vairāk

Jēra cepetis sinepju un medus marinādē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.

Lasīt vairāk

Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm

Foto: DELFI

Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Lasīt vairāk

Ceptas jēra ribiņas ar sinepēm un piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Krāsnī ceptās jēra ribiņas būs lieliskas kā pamats greznākās pusdienās vai vakariņās. Gaļu pasniedz ar salātiem vai krāsnī ceptiem kartupelīšiem.

Lasīt vairāk

Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.

Lasīt vairāk

Rīsi ar jēra gaļu un papaiju

Foto: Vida Press

Radoša atkāpe no klasiskā plova un citiem varbūt jau ierastiem rīsu ēdieniem. Jērs salikumā ar papaiju, riekstiem, dzērvenēm un specifiskām garšvielām radīs vairāk kā oriģinālu salikumu.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar kartupeļiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mājīgs un sildošs jēra gaļas sautējums, tik piemērots vēsākā un mitrākā dienā. Sautējumam vispiemērotākais būs jēra plecs vai stilbs. Gaļu sagriež gabaliņos, bet kaulu, sutinot gaļu, arī liek katlā, lai mērce būtu spēcīgāka un aromātiskāka.

Lasīt vairāk

Ribiņas viskija marinādē

Lieliska gaļas marinādes recepte viskija mīļotājiem.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.

Lasīt vairāk

Palutini vēderu ar sulīgo jēra kāju ābolu sulā

Foto: Privātais arhīvs

"Visi, kas šo ēdienu baudījuši manās mājās, ļoti slavē," tā saka receptes autore, gardēde Elīna Henilāne. Galvenais garšas noslēpums ir ļoti laba un kvalitatīva ābolu sula. Jēra kāju Elīna iesaka pasniegt ar kartupeļu putru, burkānu-ķiploku salātiem un pašgatavotu mērcīti.

Lasīt vairāk

Klasisks uzbeku plovs ar jēra gaļu un kurkumu

Foto: Publicitātes foto

Uzbeku plovu notiesāsi ar lielu baudu – sastāvdaļās vienkāršs, bet aromāts, kādā sajaucas visas garšas, ir burvīgs. Pievienotā kurkuma piešķir austrumniecisku akcentu un skaistu plova nokrāsu. Ar recepti "Tasty" lasītājiem dalās uzbeks Ahrals Tadžibajevs, restorāna "Uzbekistāna" šefpavārs.

Lasīt vairāk

Gardais jēra gaļas šašliks

Foto: Shutterstock

Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!

Lasīt vairāk

Sviesta mīklas belaši ar jēra gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Belaši no sviesta mīklas ar jēra gaļas pildījumu – kūst uz mēles!

Lasīt vairāk

Jēra gaļas burgeri Džeimija Olivera gaumē

Foto: Publicitātes foto

"Jēra burgeri ir lieliskas pārmaiņas pēc tradicionālajiem liellopu gaļas burgeriem, turklāt pikantā marināde piešķir tiem īstu marokāņu garšu," kārdina atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Jēra stilba cepetis

Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa – rabarberu ievārījums.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta jēra gaļa ar tomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam vienkārši – ņemam labu jēra gaļas cirtuma gabaliņu, iemarinējam un cepam. Sulīgās gaļas šķēles garšos lieliski ar kādu mērcīti vai svaigajiem salātiem. Siltajā laikā to noteikti var pamēģināt pagatavot uz labi iekurta grila, nevis cepeškrāsnī, apvienojot ēst gatavošanu ar atpūtu svaigā gaisā.

Lasīt vairāk

Jēra karbonāde ar piparmētru mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Jēra stilbiņi ar jāņogu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lēni sutināti jēra stilbiņi vīnā, pasniegti ar jāņogu mērci būs izcila maltīte īpašam vakaram. Vispiemērotākie šim ēdienam būs nelielie priekškāju stilbi.

Lasīt vairāk

Jēra stilba cepetis ar rozmarīnu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ļoti gards jēra cepetis, kuru cepot, tam apakšā klāj kārtu ar dārzeņiem – kartupeļiem un burkāniem – tādējādi cepeša piedevas izcepsies īpaši garšīgas un aromātiskas.

Lasīt vairāk

Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.

Lasīt vairāk

'Tandoori' jēra šašliks

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.

Lasīt vairāk

Jēra pleca un dārzeņu sautējums basku gaumē

Foto: Shutterstock

Neticami garšīgs jēra gaļas sautējums, kuru cepeškrāsnī nelielā karstumā sutina apmēram 3 stundas, līdz gaļa krīt nost no kauliem. Visērtāk šo sautējumu varēs sagatavot čuguna katlā, bet var izmantot jebkuru dziļo formu, kas piemērota cepeškrāsnij, un vāka vietā izmantot vairākās kārtās salocītu foliju.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām

Foto: Shutterstock

Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas un kāļu sautējums

Foto: Shutterstock

Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.

Lasīt vairāk

Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū

Foto: Michael Mintskovsky

Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.

Lasīt vairāk

Jēra rostbifs ar kazas siera sacepumu

Ar zaļumiem bagātināts jēra rostbifs, krēmam līdzīgs kazas siera sacepums un debešķīga sarkanvīna mērce. Īsta svētlaime!

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Jēra krūtiņas cepetis

Foto: Shutterstock

Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar garšvielām

Foto: Shutterstock

Kārtīgi marinēta un sautēta jēra gaļa.

Lasīt vairāk

Jēra gaļa jogurta un graudu sinepju mērcē

Foto: Shutterstock

Svētku pusdienu maltītei pikantā jēra gaļa jogurta un graudu sinepju mērcē.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!