Jēra cepetis, grilēta jēra gaļa vai jēra gaļas sautējums ir izcila un smalka izvēle Lieldienu pusdienām. Kopā ar kādu glāzi laba sarkanvīna (zinātāji iesaka Bordeaux vai Rioja) Lieldienu notikums būs kārtīgi pagodināts, gastronomiski atbilstoši atzīmēts un, pats galvenais, ļoti garšīgi nosvinēts.
Daudzās valstīs un kultūrās jērs ir tradicionāla izvēle Lieldienu maltītei. Pavasara jēru galdā liek Anglijā, Skotijā, Velsā, Īrijā, Francijā, Kiprā un daudzās citās zemēs. Iemesli tam vairāki. Viens no tiem nāk no reliģijas: jēra gaļa simbolizē Kristu, Dieva jēru, kurš upurēja savu dzīvību, lai glābtu pasauli. Cilvēce savā grēcīgajā gardēdībā izdomājusi, ja pavasara jēriņa likšana galdā ir labs veids, kā godināt Dieva jēra upuri. Otrs iemesls ir pati gardēdība: pavasara jēra maigā, sulīgā gaļa ir īsts gardums, un jēra kājas cepetis kopā ar krāsnī ceptiem kartupelīšiem vai jēra karbonāde ar kauliņu, tā saucamais jēra grozs – tās jau ir īstas dzīres.
Kādu jēra gaļu izvēlēties
Jēra gaļas patērēšanā ir divas sezonas, rudens un pavasaris. Pavasara jēri ir 3-6 mēnešus veci, gaļa ir maiga, bez izteikta aromāta, maigi rozā krāsā. Rudens jēri visu vasaru spriņģojuši pa āru, ēduši zāli, tostarp, dažādus garšaugus, tāpēc to gaļa ir nobriedusi, ar izteiktāku aromātu, gaļas krāsa ir sārtāka. Dzeltenīgi brūngani jēra gaļas toņi nozīmē, ka jērs šai pasaulē spriņģojis pārāk ilgi, tādu pirkt nevajag ne pavasarī, ne rudenī.
Izteiktas smaržas svaigai jēra gaļai nav. Mīts par jēra smaržu (reizēm saka pat – smaku) radies no neveiksmīgām pieredzēm, kad tiek vārīta veca jēra gaļa, kad specifisko smaržu rada kausētie tauki. Ja runājam par taukiem, pavasara jēriem to ir maz, tie ir balti un blīvi, un arī karsējot un cepot tiem nekādas specifiskas smaržas nav. Pavisam bez tauciņiem nevar, tie dod cepetim sulīgumu un aromātiskumu, un arī beztauku jēra šašlika gabaliņš – nu kuru vispār interesē beztauku šašliks?
Jauna jēra gaļa ir maiga un sulīga, pasmaržojot var just tikai jēlas gaļas svaigumu. Pikantas un gardas smaržas pavasara jēra cepešiem un sautējumiem dod garšvielas: ķiploks, rozmarīns, timiāns, oregano, kreses, ķimenes, piparmētras un citi garšaugi un garšvielas.
Kā cept jēru
Kā jau ar visām gaļām, arī jēram ir gabaliņi, kas izcepsies ātrāk – piemēram, fileja vai karbonāde , un ir gabali, kas jācep ilgāk, piemēram, kāja vai muguras vai gurna gabala cepetis. Likumi – tādi paši, kā cepot liellopa vai cūkas gaļu. Ja gabaliņi mazi un mīksti, tad ātri apcepam un pannas taukvielās, ja cepetis – jācep zemākā temperatūrā (iepriekš uz pannas vēlams mazliet apbrūnināt) un ilgāk, lai gaļa ir mīksta, aromātiska un sulīga. Vissvarīgākais likums: nepārcept! Jēra gaļai sārtumiņš viducītī – vai tas būtu cepeša mīkstums, kāja vai karbonādes gabaliņš – ir pilnīgi pieļaujams un normāli. Protams, gaumes lieta, taču ir uzskats, ka, lai nu kura, bet jēra gaļa visgardākā ir vidēji izcepta.
Šefpavāri iesaka jēra gaļu cept divos puslaikos: pirmo cepšanas puslaiku cept gaļu 220 grādos, otro pusi – 180 grādos. Tādējādi tiek nodrošināts, ka gaļa no ārpuses apbrūninās un iekšpusē izcepas, saglabājot gaļas maigumu, sulīgumu un aromātiskumu.
Kilogramu gaļas cepeškrāsnī cep apmēram pusstundu 220 grādos un pēc tam apmēram pusstundu 180 grādos – rezultātā gaļa būs izcepta, bet ne pārcepta, tā būs mīksta, sulīga un aromātiska.
Jēra gaļas grilēšana ir cits stāsts. Dodies uz šefpavāra Ingmāra Ladiga meistarklasi un uzzini, kā grilēt karaliskāko no izvēlēm – jēra karbonādi jeb jēra grozu, kas jāņem vērā, grilējot jēra rumpsteiku, kā pagatavot izcilu jēra šašliku un jēra burgerus. Meistarklase ir šeit.
Iedvesmai, domājot par Lieldienu pusdienām, piedāvājam 33 receptes no "Tasty" jēra gaļas kolekcijas. Ak, šis maigais pavasara jērs – tik maigs, tik sulīgs, tik aromātisks...
Jēra ribiņu cepetis ar piparmētru mērci
Sulīgas jēra ribiņas gardām vakariņām. Ēdiena "odziņa" šoreiz ir nevis pats jērs, bet gan piparmētras, kas pievienotas ne vien cepeša glazūrai, bet arī saldi pikantajai medus un balzamiko etiķa mērcei.
Jēra cepetis sinepju un medus marinādē
Cepetim vispiemērotākais būs muguras karbonādes gabals ar visām ribiņām. Tas ir ļoti mīksts un maigs izcirtuma gabals un būs gatavs īsā laika sprīdī. Ieteicams ribu galus attīrīt no gaļas un taukiem. Tādējādi cepeti būs vieglāk sagriezt šķēlēs un pasniegt. Jēra karbonādi, līdzīgi kā liellopa steiku, pasniedz vidēji ceptu.
Pildīti āboli ar jēra gaļu un gailenēm
Patīkams svētku vakariņu sākums – cepeškrāsnī apcepti āboli, kas pildīti ar garšīgu jēra gaļu un gailenēm. Recepti īpaši Tasty.lv lasītājiem sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Ceptas jēra ribiņas ar sinepēm un piparmētru mērci
Krāsnī ceptās jēra ribiņas būs lieliskas kā pamats greznākās pusdienās vai vakariņās. Gaļu pasniedz ar salātiem vai krāsnī ceptiem kartupelīšiem.
Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām
Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.
Rīsi ar jēra gaļu un papaiju
Radoša atkāpe no klasiskā plova un citiem varbūt jau ierastiem rīsu ēdieniem. Jērs salikumā ar papaiju, riekstiem, dzērvenēm un specifiskām garšvielām radīs vairāk kā oriģinālu salikumu.
Sautēta jēra gaļa ar kartupeļiem
Mājīgs un sildošs jēra gaļas sautējums, tik piemērots vēsākā un mitrākā dienā. Sautējumam vispiemērotākais būs jēra plecs vai stilbs. Gaļu sagriež gabaliņos, bet kaulu, sutinot gaļu, arī liek katlā, lai mērce būtu spēcīgāka un aromātiskāka.
Ribiņas viskija marinādē
Lieliska gaļas marinādes recepte viskija mīļotājiem.
Jēra gaļas karbonādes ar sviesta ķirbi, valriekstiem un salviju
Ja nu virtuvē vai kādā tumšākā stūrītī vēl atrodams kāds gardais sviesta ķirbis, liec to lietā! Pagatavo gardas pusdienas vai vakariņas saviem mīļajiem, liekot galdā gardas jēra karbonādītes ar kauliņu, kuras paspilgtinās krāsnī cepts ķirbis ar sīpoliem un valriekstiem.
Palutini vēderu ar sulīgo jēra kāju ābolu sulā
"Visi, kas šo ēdienu baudījuši manās mājās, ļoti slavē," tā saka receptes autore, gardēde Elīna Henilāne. Galvenais garšas noslēpums ir ļoti laba un kvalitatīva ābolu sula. Jēra kāju Elīna iesaka pasniegt ar kartupeļu putru, burkānu-ķiploku salātiem un pašgatavotu mērcīti.
Klasisks uzbeku plovs ar jēra gaļu un kurkumu
Uzbeku plovu notiesāsi ar lielu baudu – sastāvdaļās vienkāršs, bet aromāts, kādā sajaucas visas garšas, ir burvīgs. Pievienotā kurkuma piešķir austrumniecisku akcentu un skaistu plova nokrāsu. Ar recepti "Tasty" lasītājiem dalās uzbeks Ahrals Tadžibajevs, restorāna "Uzbekistāna" šefpavārs.
Gardais jēra gaļas šašliks
Jēra gaļas šašliks – lai izdevies pikniks!
Sviesta mīklas belaši ar jēra gaļas pildījumu
Belaši no sviesta mīklas ar jēra gaļas pildījumu – kūst uz mēles!
Jēra gaļas burgeri Džeimija Olivera gaumē
"Jēra burgeri ir lieliskas pārmaiņas pēc tradicionālajiem liellopu gaļas burgeriem, turklāt pikantā marināde piešķir tiem īstu marokāņu garšu," kārdina atraktīvais britu pavārs Džeimijs Olivers.
Jēra stilba cepetis
Jēra stilba cepetis un neatņemama sastāvdaļa – rabarberu ievārījums.
Krāsnī cepta jēra gaļa ar tomātiem
Pavisam vienkārši – ņemam labu jēra gaļas cirtuma gabaliņu, iemarinējam un cepam. Sulīgās gaļas šķēles garšos lieliski ar kādu mērcīti vai svaigajiem salātiem. Siltajā laikā to noteikti var pamēģināt pagatavot uz labi iekurta grila, nevis cepeškrāsnī, apvienojot ēst gatavošanu ar atpūtu svaigā gaisā.
Jēra karbonāde ar piparmētru mērci
Izcils īpašu vakariņu vai pusdienu maltītes ēdiens, kuram vispiemērotākie būs jēra karbonādes vai filejas gabaliņi. Šādā veidā var cept gan gaļu ar kauliņu, gan bez kauliņa. Jēra karbonādes, līdzīgi kā liellopa steikus, pasniedz vidēji ceptus.
Jēra gaļas sacepums ar konservētiem tomātiem itāļu gaumē
Smaržīgi un garšīgi jēra gaļas pīrāgi (vai pīrāgs, ja nav vairāku cepamtrauku) sātīgām pusdienām vai vakariņām. Pildījumu patīkami atsvaidzinās konservētie tomāti, kas mijas ar apceptiem sīpoliem un mīkstiem burkānu gabaliņiem.
Jēra stilbiņi ar jāņogu mērci
Lēni sutināti jēra stilbiņi vīnā, pasniegti ar jāņogu mērci būs izcila maltīte īpašam vakaram. Vispiemērotākie šim ēdienam būs nelielie priekškāju stilbi.
Jēra stilba cepetis ar rozmarīnu
Ļoti gards jēra cepetis, kuru cepot, tam apakšā klāj kārtu ar dārzeņiem – kartupeļiem un burkāniem – tādējādi cepeša piedevas izcepsies īpaši garšīgas un aromātiskas.
Jēra steiks ar svaigu pesto, seleriju biezeni un ceptiem dārzeņiem
Sulīgs jēra steiks ar svaiga bazilika un piparmētru pesto, kuram pievienots izteiksmīgs seleriju biezenis un cepti dārzeņi. Garda un restorāna cienīga maltīte, kuru pagatavot pašam mājās un baudīt kopā ar kādu glāzi sarkanvīna.
'Tandoori' jēra šašliks
Pikants jēra šašliks ar aso indiešu tandoori karija mērci, jogurtu un nedaudz citronu sulas. Kamēr grilēšanas sezona vēl nav beigusies, noteikti jāpamēģina kāda eksotiskāka gaļas recepte, kuru spraust uz iesma. Gatavo jēru pasniedz kopā ar viegliem salātiem.
Jēra pleca un dārzeņu sautējums basku gaumē
Neticami garšīgs jēra gaļas sautējums, kuru cepeškrāsnī nelielā karstumā sutina apmēram 3 stundas, līdz gaļa krīt nost no kauliem. Visērtāk šo sautējumu varēs sagatavot čuguna katlā, bet var izmantot jebkuru dziļo formu, kas piemērota cepeškrāsnij, un vāka vietā izmantot vairākās kārtās salocītu foliju.
Jēra gaļas sautējums ar dārzeņiem un pupām
Šī ēdiena pagatavošanai vajadzēs laiku, bet tas ir tā vērts, lai iegūtu smaržīgu un garšīgu jēra gaļas sautējumu. Jēru sagriez nelielos gabaliņos, tā tie izsutināsies tomēr ātrāk, nekā sutinot lielu gaļas gabalu.
Jēra gaļas un kāļu sautējums
Sātīgais maltītei - jēra gaļas un kāļu sautējums.
Piena jēra karbonāde alus marinādē, glazēta viršu medū
Restorāna "Astor" šefpavāra Artūra Arnicāna gatavoto jēra karbonādi gribas pielīdzināt izsmalcinātam mākslas darbam, jo katra detaļa ir filigrāni izstrādāta un uzmanības vērta.
Jēra rostbifs ar kazas siera sacepumu
Ar zaļumiem bagātināts jēra rostbifs, krēmam līdzīgs kazas siera sacepums un debešķīga sarkanvīna mērce. Īsta svētlaime!
Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem
Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.
Jēra krūtiņas cepetis
Lai mazinātu jēra gaļas samērā specifisko aromātu, gaļu liec bļodā, pārlej ar kefīru un atstāj uz četrām stundām. Cits variants - pirms gatavošanas iezied gaļu ar sinepēm.
Sautēta jēra gaļa ar garšvielām
Kārtīgi marinēta un sautēta jēra gaļa.
Jēra gaļa jogurta un graudu sinepju mērcē
Svētku pusdienu maltītei pikantā jēra gaļa jogurta un graudu sinepju mērcē.