salāti, mocarella
Foto: Shutterstock
Ja ģimenē ir kāds, kurš neēd olas, tad jau esat pielāgojušies. Ko tad, ja gaidāt ciemos kādu olu neēdāju vai pašiem jādodas ciemos pie cilvēkiem, kas olas neēd? Ir daudz variantu, kā pagatavot garšīgas lietas bez olām – gan sāļas, gan saldas!

Varētu jau nelikties zinis – kas neēd olas, gan jau pats zina, kā tikt galā. Lai grauž salātus kā tāds trusis! Bet tas nav īpaši mīlīgi, vai ne? Var jau arī mazliet pacensties un pagatavot ēdienus bez olām. Un ziniet ko? Patiesībā jau mēs visi tādus ēdienus ēdam daudz un bieži, varētu teikt, katru dienu. Dažnedažādi salāti, visādi sautējumi, zupas, gaļas ēdieni, uzkodas, saldēdieni – Lieldienās gandrīz grēks to teikt, bet ar olām nekas nesākas un nekas nebeidzas.

Dažādi bezolu salāti Lieldienu pusdienās uz galda tiek likti tāpat – burkānu, balto redīsu, sarkano redīsu, svaigo kāpostu, skābo kāpostu utt. Der gan olu ēdējam, gan neēdājam! Bet svētkiem par godu vērts pacensties un pagatavot arī ko īpašāku, pikantāku un neparastāku.

Runājot par saldēdieniem, protams, olu ēdājiem ir vieglāk pagatavot ēdienus ar olām, tur nav daudz jādomā. Bet ir daudz arī dažnedažādu bezolu saldo ēdienu un gardumu, ko varam pacensties pagatavot par godu kādam olu neēdājam. Vislabākais ir tas, ka arī tortes, kārtojumu, ogu deserti un citi saldēdieni bez olām ir ļoti garšīgi un arī olu ēdājiem tie iet pie sirds.

"Tasty" dalās ar dažām idejām, kā pagatavot gardus ēdienus bez olām – lai prieks pašiem un olu neēdājiem! Galu galā, maza uzmanība, pagatavojot kādam tieši un īpaši to, ko viņš var ēst, ir skaista dāvana, ko viens otram varam pasniegt ne tikai Lieldienās.

Ābolu rausis bez olām

Foto: DELFI

Kad slinkums iet uz veikalu, bet gribas kaut ko garšīgu, tad jāpārskata savi krājumi. Parasti kūku pagatavošanā jāizmanto olas, bet arī to man nebija, toties pārējās sastāvdaļas gan. Tā tapa ābolu kūka bez olām!

Lasīt vairāk

Vegāniskā rabarberu plātsmaize

Foto: Zane Metla

Gardum gardu un sulīgu rabarberu plātsmaizi var izcept arī bez olām, sviesta un krējuma. Recepti iesaka Zane Metla.

Lasīt vairāk

Melleņu kūka bez cukura un olām kaloriju skaitītājiem

Foto: Paula Freimane

Ar gardo melleņu kūku bez olām un cukura bez sirdsapziņas pārmetumiem var mieloties arī kaloriju skaitītāji. Recepti iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane.

Lasīt vairāk

Burkānu un ananasu mafini bez olām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesanti mafini no burkānu un sasmalcinātu ananasu mīklas. Smaržos pēc rudens un kanēļa. Recepte jo īpaši piemērota tiem, kas neēd olas.

Lasīt vairāk

Kefīra un banānu kēkss bez olām

Foto: Shutterstock

Kefīra un banānu kēkss bez olām pēc vēlmes papildināts ar augļiem vai riekstiem.

Lasīt vairāk

Kūka bez olām

Foto: Shutterstock

Ļoti garda un pufīga kūka bez olām.

Lasīt vairāk

Maigais tiramisu bez olām

Foto: iStock

Tiem, kas baidās no debešķīgā itāļu deserta tiramisu, jo tā pagatavošanai jāizmanto termiski neapstrādātas, jēlas olas, iesakām izmēģināt šo recepti, kurā olas tiek aizstātas ar putukrējumu. Šis variants ir tikpat gards un maigs kā klasiskais tiramisu, tiesa - treknāks!

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte

Laikā, kad veģetārisms un vegānisms bieži tiek asociēts ar diētisku un vēlmes ierobežojošu paradumu, veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja Dita Lase uzrakstījusi pavārgrāmatu, kas pierāda pretējo – viņas "Veģetārēšana" pilnīgi noteikti ir domāta sevis palutināšanai un katra maltītes kumosa izbaudīšanai. Piedāvājam recepti no Ditas krājumiem, kas iekļauta arī jaunajā grāmatā.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu ķiploku mērce jeb ajoli bez olām

Foto: DELFI

Ajoli (aioli) mērces variants bez olām, bet ar pietiekami daudz ķiplokiem un garšvielām. Ja ir vēlēšanās, to var papildināt arī ar kādu garšaugu. Ķiplokainā mērce garšos lieliski ar mīkstu maizi, vārītām olām un citām izteiktas garšas sastāvdaļām. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā kafejnīcas "Austra" šefpavāre Rūta Rietuma.

Lasīt vairāk

Zemeņu groziņi bez olām un miltiem kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto.lv" publicitātes foto

"Jums patīk svētki? Man ļoti patīk, jo tad gribas pagatavot ko īpašu, lai kādu palutinātu un iepriecinātu," tā kārdinošu zemeņu groziņu recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Laša sāļā torte bez miltiem, sviesta un olām

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Kalorijas šoreiz nerēķinu, bet rezultāts noteikti nav graujošs, jo sastāvdaļās nav ne majonēzes, ne miltu, ne sviesta vai eļļas. Smērējamai siera masai iesaku izvēlēties liesāku kausēto sieru, un arī rīvēto sieru labāk izvēlēties 10%, nevis trekno Krievijas vai Holandes," recepti iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Bez grēka trifeles no datelēm un riekstiem

Foto: DELFI

Kuram gan nekārojas kas salds? Taču ko darīt gavētājiem, kas atteikušies no šokolādes, bet trifeles tik ļoti, ļoti gribas? Šī recepte, kuras pamatā ir sulīgas dateles un labi rieksti, ļoti veselīgi remdinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Baklažānu steiks ar tomātiem un mocarellu

Foto: Matīss Markovskis

Šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs šo recepti savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu" iekļāvis ar visu izsakošu piebildi: "Ņamm!"

Lasīt vairāk

Pildītas sēnes ar prošuto, pesto un mocarellu

Foto: Privātais arhīvs

No vienkāršām sastāvdaļām izdodas unikāla uzkoda. Īsts gardums, kas ikdienu pārvērš par maziem svētkiem. Pildītās sēnes var baudīt dažādās variācijās, bet šoreiz par iedvesmu pildījumam kļuva prošuto. Sulīgu pildīto sēņu recepti ar izteiksmīgu garšu iesaka gardēdis Jānis Segliņš.

Lasīt vairāk

Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.

Lasīt vairāk

Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku

Foto: Shutterstock

Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.

Lasīt vairāk

Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu

Foto: Māris Lapiņš

Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.

Lasīt vairāk

Mocarellas salāti ar zemenēm

Foto: Shutterstock

Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.

Lasīt vairāk

Pikantās mocarella bumbiņas uzkodu galdam

Foto: DELFI

Uzkodu galdam - mocarellas bumbiņas ar mērci.

Lasīt vairāk

Avokado pusītes ar mocarellu

Foto: Shutterstock

Skaisti pasniedzamas, gardas un sātīgas avokado pusītes ar mocarellas sieru.

Lasīt vairāk

Mocarella ar avokado

Foto: Shutterstock

Viegli mocarellas siera - avokado salāti ar eļļas - etiķa mērcīti.

Lasīt vairāk

Zemeņu un jogurta kūka bez cepšanas kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

Ar aromātisku kafiju piesūcinatā kūkas pamatne patīkami harmonē ar zemeņu vasarīgo garšu krēmīgajā jogurta pildījumā un svaigo ogu želeju. Bezgrēka kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Zaļā un svaigā avokado kūka

Ārkārtīgi izskatīga un garda svaigā bezgrēka kūka, kas gatavota no avokado. Īpaši patiks dāmām, kas piedomā pie katra apēstā kūkas gabaliņa.

Lasīt vairāk

Svaigie rukolas un zilā siera salāti ar riekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Svaigu lapu salāti ar rukolu, zilo sieru, Indijas riekstiem, ķirštomātiem un balzamiko. Ne vien garšīgi, bet arī ļoti viegli pagatavojami!

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Foto: Shutterstock

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!