Universālais kareivis: maltā gaļa. Gardu vakariņu idejas 64 receptēs
Tasty
Maltajai gaļai ir daudz labu īpašību: ātri pagatavojama, diezgan ekonomiska (mērci var viegli "pavilkt garāku" vai sajaukt ar rīsiem vai dārzeņiem un paēdināt gan trīs, gan 13, ja ļoti vajag), lielisks pamats dažādām maltītēm. Maltā gaļa var visu! Jautājums tikai – kāpēc mēs bieži vien apstājamies pie maltās gaļas mērces, kotletēm un frikadelēm? Maltā gaļa spējīga uz daudz ko vairāk!
Par kotletēm un frikadelēm viss skaidrs, arī ar falšo zaķi tiekam galā. Šniceles, pildītās pankūkas, tīteņi – arī varam. Dīvaini, bet šķiet, ka mazāk izmantotas ir tieši maltās gaļas iespējas dažādās mērcēs, zupās un sautējumos. Bet, mīlīši, tas taču ir vieglākais un ātrākais no visa!
Ilgu laiku maltā gaļa bija produkts, uz kura vislielākajiem burtiem rakstīts: ikdiena. Garlaicība. Diez kas nav. Nopietnu otrās šķiras vai armijas ēdiena zīmogu maltajai gaļai uzspieda tāds mītisks ēdiens kā "makaroni po flotski" – makaroni flotes gaumē. Tas ir tad, kad izvāra daudz makaronus, sacep saujiņu apšaubāmas kvalitātes malto gaļu un visu samaisa. Bet tā ir vēsture. Makaronus ar malto gaļu taču var pagatavot visai aizraujošu! Nedaudz pūliņu, un no "makaroni po flotski" var nokļūt līdz pilnīgi citam ēdienam: pastai ar Boloņas mērci. Arī klasika, bet kas par garšu!
Makaroni flotes gaumē. Foto kā vēstures ilustrācija. Makaroni ar Boloņas mērci gršo daudz labāk!
Galu galā, to pašu vienkāršo maltās gaļas mērci var padarīt ārkārtīgi baudāmu, pievienojot dažādus garšas uzlabotājus – saldu krējumu, skābu krējumu, tomātu pastu, tomātus savā sulā... Un, ak jel, ko ar mērci var izdarīt daži drosmīgi eksperimenti ar garšvielām! Pipari un lauru lapas nudien nav viss, ko sevī spēj uzņemt maltās gaļas mērce! Var izmēģināt gan čili pulveri, gan kariju, gan smaržīgos piparus, gan ingveru, gan dažnedažadus zaļumus.
Un ja reiz mēs par ekonomiskiem variantiem un gatavošanu bez lielas domāšanas un piepūles, tad arī zupa ar malto gaļu ir labs risinājums. Pārsimt grami sīpolos un čili apceptas maltās gaļas var iepriecināt jebkuru dārzeņu zupu, no veģetārietes pārvēršot to par kaut ko gaļai stipri radniecīgu – garša pilnīgi cita!
Maltā gaļa vispār ir unikāls produkts un ļaujas dažādiem domas lidojumiem. Piemēram, apvienojot malto gaļu ar sarkanajām pupiņām un kārtīgu čili devu, sanāks tāds "chili con carne", ka ugunsrijēji apskaudīs un meksikāņi brauks uz meistarklasēm! Runājot par meksikāņiem, maltā gaļa ir neaizstājama asu burito gatavošanā, un tas nu ir viens ugunīgi lielisks ēdiens.
Savukārt maltā gaļa zem kartupeļu biezputras mētelīša cepeškrāsnī pārvērtīsies par anglisko "Shepards's pie" (Gana pīrāgu) jeb, vienkārši runājot, kartupeļu un maltās gaļas sacepumu. Bet maltās gaļas sacepums skan mazliet ikdienišķi, ne tā?! Toties Gana pīrāgs – tas jau ir kaut kas, vakariņas kā britu krodziņā, tikai kāds "Guiness" jeb, vienkārši runājot, bairītis, jāsagādā!
Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'
No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!
No Skotijas nākušais ganu pīrāgs – shepherd's pie – nav nekas cits kā meistarīgi uzsildīts vakardienas ēdiens. Gards un sātīgs bezgala. Vienkāršas un latviešiem saprotamas garšas. Ganu pīrāgs ir īsts komforta ēdiens, ne velti skoti to dēvē arī par mājas pīrāgu jeb cottage pie.
Ašā ideja gardai un sātīgai svētdienas maltītei – recepte no Kristīnes virtuves. Garšīgi, vienkārši, saprotami – viss soli pa solim! Produktu daudzums paredzēts cepamtraukam 30cm garumā un 20cm platumā.
Sātīgas un garšīgas pusdienas visai ģimenei, turklāt lielisks veids, kā pagatavot dārzeņus tiem, kuri no šīs produktu grupas parasti atturas. Recepti pagatavojusi un iesaka Ieva Berga.
Ir bērnības ēdieni, kuru garša paliek atmiņā uz visiem laikiem. Reizēm gribas pagatavot kādu ēdienu no bērnības – ne tikai garšas, bet droši vien arī sajūtu dēļ. Bieži gadās, ka mēģini, mēģini, bet – neizdodas. Nav tas. Ne garša, ne sajūtas. Bet Agrim Pontagam no Malnavas ir izdevies atgūt savu skolas gadu iecienītā ēdiena – ēdnīcas šniceles – garšu.
Sierīga, ļoti sātīga un garda – tādu lazanju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Viņa "Tasty" lasītājiem atklāj savu īpašo lazanjas recepti, kurā ir iekļauta arī īpašā sastāvdaļa – sarkanvīns!
Rudenī ir grēks nepagatavot pildīto papriku! Klasiski pildījumam tiek izmantoti rīsi un maltā gaļa, bet var izmantot arī citas sastāvdaļas, kas nu pašam labāk garšo. Pildītās paprikas recepti iesaka Agrita Brūna, kura ar šo rudenīgo gardumu startē "Tasty" recepšu konkurā.
Čeburekus var pildīti ar visu, ko sirds kāro – sēnēm, sieru, bekonu, vistas gaļu, pat sautētajiem kāpostiem. Šī recepte ir klasiskā – ar maltu cūkgaļu. Čebureku garšas noslēpums ir bagātīgajā pildījumā. Mājās viegli tos pagatavot, cepot pannā ar lielu eļļas daudzumu – vismaz centimetru dziļumā. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.
"Kad apnikušas parastās kotletes, tad jāimprovizē ar to, kas mājās atrodams," saka receptes autore Monta Štrodaha. Ierastajam kotletēm pievienojot gardu mērcīti, izbaudīsi jaunus garšu iespaidus. Mērce ir maiga, bet vari pievienot arī kādu čili pikantumam. Kotletes nevajadzētu taisīt no saldētas gaļas, citādi tās būs sausākas, un gaļai svarīga tauku daudzuma proporcija.
"Vakar (un vēl šodienai pietiks) vīrs mūs lutināja ar lazanju. Viņš gan pats to drīzāk par makaronu sacepumu sauc. Te recepte, ja nu noder!" mums raksta "Tasty" pastāvīgā lasītāja Līva. Līva, tev nudien ir paveicies!
Ar malto gaļu un rīsiem pildīta paprika zem siera cepurītes
Pildīt papriku vari ar visu, kas tev garšo. Klasiski pildījumam tiek izmantoti rīsi un maltā gaļa. Bet, ja vēl paprikai uzliek siera cepurīti, tad tas ir gards akcents. Pildīto papriku vari pasniegt ar lapu salātiem, pašgatavotu mērci vai kartupeļu biezeni. Recepti iesaka gardēde Lauma Sintija Matajeva.
Šo gardo un sātīgo sautējumu vai pasniegt ar grilētu maizīti, svaigiem salātiem, kā arī ar kukurūzas vai lavaša čipsiem. Turklāt tas garšo lieliski gan silts, gan arī tad, kad jau ir atdzisis. Ēdienu stiliste un pavāre Linda Vilmansone-Virbule iesaka recepti, kas spēcinās sagurušos un sniegs spēku.
Tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ "Ikea" restorāni daudzās valstīs ir slēgti, uzņēmums, iepriecinot savus uzticamos pircējus, savā "Twitter" kontā atklājis rūpīgi glabātu noslēpumu – slaveno gaļas bumbiņu recepti, lai katrs šī ikoniskā zviedru ēdiena cienītājs varētu to pagatavot un baudīt mājās.
"Šis ir tiešām labs variants sātīgām pusdienām, kas noteikti ies pie dūšas tiem, kam garšo griķi. Atliek tikai sagatavot tradicionālo kotlešu masu, pievienot tai vārītus griķus un sieru, savelt bumbiņas un šaut karstā cepeškrāsnī," tā pārbaudītu recepti iesaka kulinārija bloga "Virtuve diviem" autori.
Karbonādes un kotletes, bez šaubām, ir latviešu iecienītākie gaļas ēdieni. Nez, kas sanāktu, apvienojot abus šos labumus vienā ēdienā? Sulīgas un gardas viltotās karbonādes no maltās gaļas! Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Krējuma mērcē sutināti tefteļi sanāk ļoti gardi un sulīgi. Sastāvdaļu daudzums ir atkarīgs no trauka lieluma. Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
"Pīrādziņi ar malto gaļu, kāpostiem un sīpoliņiem, kas garšo gluži kā omītes ceptie! No ātrās sviesta mīklas gatavoti, tie sanāca maigi, mīksti un sulīgi. Tagad cepu pīrāgus tikai pēc šīs receptes," skaidro garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Šī ātri pagatavojamā sāļo vafeļu un maltās gaļas uzkoda ir garšīga gan karstā, gan auksta veidā. Mērcītei vari sajaukt krējumu ar majonēzi, ķiploku un zaļumiem. Recepti iesaka mūsu lasītāja Oksana Matvijanko.
"Ātro lavaša čebureku garša praktiski neatšķiras no īstiem čeburekiem, ārpusē lavašs kraukšķīgs, un pildījums sulīgs. Ļoti labs risinājums, ja gribas mieloties ar čeburekiem, bet negribas ķēpāties ar garu procesu. Lavašu pirku tādu, kāds nu bija – no apaļā sanāktu trīstūrīši, bet tā jau gaumes lieta," skaidro receptes autors, mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Pannā cepti kefīra mīklas plācenīši ar maltās gaļas pildījumu
Kad laikapstākļi nelutina, jāsilda panna un jāpalutina sevi ar ko garšīgu! Karsti plācenīši ar sulīgu maltās gaļas pildījumu īpaši labi garšos, iemērcēti vēsā skābajā krējumā. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Viltotais plovs ar tomātu mērci un malto gaļu – ļoti garšīgi un viegli pagatavojams. Recepti, izmantojot "Tasty" recepšu iesūtīšanas formu, iesūtījusi mūsu lasītāja Alvīne.
Spageti ar gaļas bumbiņām Boloņas mērcē Intara Rešetina gaumē
Tradicionālās zviedru gaļas bumbiņas parasti pasniedz ar kartupeļu biezeni, brūkleņu ievārījumu, zaļajiem zirnīšiem un mērci, taču ir vēl neskaitāmi citi gaļas bumbiņu pasniegšanas veidi. Vienu no tiem piedāvā aktieris Intars Rešetins sadarbībā ar "Ikea" restorānu.
Kabaču laiviņas ar malto gaļu, tomātiem un kūpinātu sieru
Dažādos veidos pildīti kabači ir īsts vasaras ēdiens, kura garšu variācijas ir neizsmeļamas. Šoreiz piedāvājam maltās gaļas pildījumu dāsni papildināt ar dārza zaļumiem un tomātu gabaliņiem īpaši sulīgam rezultātam, bet kūpinātais siers vai siera desa ēdienam piešķirs patīkamu kūpinājuma garšu.
Rudens un ziemas sezonā jo īpaši jāpiedomā pie tā, kā iemānīt uzturā vairāk dārzeņu. Maltās gaļas mērce ir īstens ''comfort food'', taču, papildinot to ar dārzeņiem, iegūsi arī pilnvērtīgāku maltīti.
Par spīti nosaukumam, olas skotu gaumē radušās nevis Skotijā, bet gan Londonā. Turklāt joprojām nav skaidrs, vai receptes rašanos nav iedvesmojusi indiešu ēdiens – Nargisi Kofta, kas vizuāli līdzinās šim Lielbritānijas gardumam. Mūsdienās šī uzkoda ir kļuvusi ne tikai par Lieldienu cienastu, bet arī par iecienītu piknika sastāvdaļu. Tā gatavojama dažādās variācijās, piemēram, izmantojot marinētu olu vai mazāka izmēra uzkodai, izvēloties paipalu olas. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.
Ledusskapja tālākajā stūrī aizķēries pikucis maltās gaļas, bet slinkums cept kotletes? Atliks vien nopirkt ziedkāpostu un 10 minūšu laikā uzmeistarot krāsnī iešaujamu sacepumu. Ja ziedkāposti neiet pie sirds, aizstāj tos ar apceptām kabaču šķēlītēm.
Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē
"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.
Soli pa solim: kaneloni ar maltās gaļas pildījumu un sieru
Ar malto gaļu pildīti kaneloni jeb makaronu trubiņas saldā krējuma un smalcinātu tomātu mērcē, kas, pilnai laimei, pārkaisītas ar dāsnu siera kārtu. Itāliešu virtuves recepti, kuras gatavošanai iedvesma gūta kādā "Ievas Virtuve" žurnālā, iesaka Zanda Riekstiņa.
Ideja par dārzeņu sautējumu ar frikadelēm radās, kad bērni vakariņās pieprasīja frikadeļu zupu, bet vīrs iebilda, ka zupa, lūk, neesot ērta līdzņemšanai uz darbu. Šo varētu nodēvēt par ideālu kompromisu, kas bija pa prātam visiem un noteikti arī turpmāk ieņems vietu mūsu ģimenes ēdienkartē kā ātrs un garšīgs darbdienu vakariņu risinājums.
Ātrā frikadeļu zupa ar austrumniecisku 'piesitienu'
Kad šķiet, ka mājās nekā nav un izrādās, ka tuvējais veikals pēc svētkiem nestrādā, nākas likt lietā izdomu un uztapināt kaut ko no tā paša "nekā", rezultātā iegūstot lielu katlu ar gardu un aromātisku frikadeļu zupu.
Kāpostu tīteņu šmorēšana ir gana laikietilpīgs process, ko atlikt uz citu reizi, bet, ja tik ļoti kārojas šī klasika, izmēģini recepti, kas neprasīs tik daudz laika pavadīt pie plīts, turklāt gala rezultāts arī neliks vilties.
Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.
Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.
Kuram gan negaršo kotletes? Mūsmājās tas ir ļoti iecienīts "komforta" ēdiens, ko novērtē gan pieaugušie, gan bērni. Izņemot mani, kam jāstāv pie plīts un jācep. Tādēļ nereti mēdzu meklēt citus variantus, kā pagatavot malto gaļu, saglabājot "kotlešu sajūtu". Šonedēļ mūsmājās tapa maltās gaļas sacepums, kura pamatā ir kotlešu masa, ko papildināju ar tomātiem un mocarellu.
'Tex-mex' kotletes ar marinētiem sīpoliem un tortiljām
Piektdienas vakaram piestāv intensīvākas garšas, kādēļ gan nesarīkot tex-mex ballīti? Vai vismaz vakariņas tex-mex noskaņā - kotletītes ar tortiljām un pašu marinētiem sīpoliem.
Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām. Pildīti ar aso halapenjo (Jalapeno) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu.
Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Sulīgs liellopa gaļas burgers ar ceptiem sīpolu gredzeniem mājas gaumē
Sulīga liellopa gaļas kotlete, kraukšķīga salātlapa un marinēti gurķīši, grauzdēta maizīte un pikantas sinepes - izcila kombinācija! Bruņojies ar mājās gatavotiem burgeriem, kraukšķīgiem kartupeļu frī un ceptiem sīpolu gredzeniem, sagādā piemērotu dzērienu un izbaudi vakaru, piemēram, šo piektdien skatoties, kā brašie Rīgas "Dinamo" hokejisti cīnās ar Zagrebas "Medveščak" ledus bruņiniekiem.
Vēl viena Boloņas mērces variācija - šoreiz ar svaigiem ķirštomātiņiem, tādēļ rezultāts šķitīs vieglāks un ne tik barojošs. Vēl viens šīs receptes pluss - tā ir ātra, jo, kā zināms, klasiskās Boloņas mērces mīnuss ir ļoti ilgais gatavošanas laiks.
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.
Brokoļu un maltās gaļas sacepums pannā - ātrām vakariņām
Ja meklē recepti superātrām vakariņām un garšo brokoļi un fenhelis, izmēģini šo fikso recepti - brokoļu un maltās gaļas sacepums ar fenheļa sakni un lapu kāpostiem. 10 minūtes darba un maltīti jau var celt galdā!
Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit