Protams, mazas cerības, ka piemājas stūra veikalā nopirktā mocarella būs gatavota no ūdens bifeļa piena. Tad tam jābūt itāļu pārtikas vai īstenu gardēžu veikalam no dārgā gala, un uz etiķetes jāmeklē uzraksts "mozzarella di bufala".
Bubalus bubalis, paldies par mocarellu!
Itālijā ūdens bifeļus atļauts audzēt un pienu no tiem iegūt tikai septiņos reģionos. Ūdens bifelis jeb domesticētais Āzijas ūdens bifelis (Bubalus bubalis – ak, latīniskie sugu nosaukumi reizēm ir tik brīnišķīgi!) ir atbildīgs par visas pasaules gardēžu laimi mocarellas siera jautājumos. Jāpiezīmē, ka, neraugoties uz līdzību, Latvijā manītie Eiropas bizoni jeb sumbri ir kaut kas pilnīgi cits, tā kā slaukt tos mēģināt nevajadzētu nekādā gadījumā, biznesa nebūs, tikai traumas.
Ūdens bifeļu piena mocarella ir barojošāka nekā govs piena mocarella, tajā ir augstāka kalcija, olbaltumvielu un dzelzs koncentrācija, kā arī zemāks holesterīna līmenis. Tas ir trīsreiz dārgāks par govs pienu – Itālijā, ja pieskaitām klāt vēl arī transportēšanu uz citām valstīm, cipars kļūst vēl lielāks.
Ātri!
Siera ražošana neatkarīgi no tā, ko kāda zvēra nāk piens, ir samērā līdzīga. Siers netiek mēnešiem un gadiem izturēts kā daži slaveni itāļu siera īpatņi (līdz pat puvumam un tārpiņiem!) - to ražo diezgan žiperīgā tempā, un pēc iepakojuma atvēršanas tā tas arī jāizlieto: ātri.
Mocarellas gatavošanas procesu sauc par "pasta filatu". Ar pastu jeb makaroniem te gan nav nekāda sakara. Pienam pievieno sūkalas kas satur termofīlās baktērijas, pēc tam pievieno siera fermentu, tā veidojot biezpienu. Biezpienu karsē ūdenī vai sūkalās, līdz veidojas tādas kā stīgas (no turienes arī termins "stīgu siers") ar elastīgu tekstūru.
Biezpiena stīgas stiepj un mīca līdz viendabīgai masai un pēc tam veido apaļas bumbiņas, un svaigs mocarellas sieru faktiski ir gatavs. Smalkākās siernīcās to visu dara ar rokām, bet tā jau ir sava veida izvirtība un īsts tūristu slazds.
Ja doma arī ko pārdot, protams, viss ir automatizēts. Pasaule mīl mocarellu, pasaule pieprasa mocarellu, un tik daudz roku itāļiem nav, lai apmierinātu pieprasījumu bez rūpnīcām un konveijeriem.
Mocarella ir laba visos veidos. Ir varianti!
Mocarellai ir vairāki veidi. Svaigais mocarellas siers sūkalās, ko pārdod mazos iepakojumos, ir pierastākais variants, lai gan arī tam var būt dažādi izmēri – no apelsīna izmēra līdz ķirša lieluma bumbiņām. Parasti šis siers ir ražots no govs piena un tādējādi tas ir plaši pieejams, arī cenas ziņā. Izmantot šo sieru var visvisādi – gan jau minētajā Itālijas "apēdamajā karogā" kopā ar tomātiem un baziliku, gan picās, lazanjās un citos gardos veidos.
Mocarella no ūdens bifeļa piena – "mozzarella di bufala". Tas ir labi jāpameklē, bet atrast var, un zinātāji saka: garšās atšķirība ir ļoti jūtama. Šis siers ir garšā pilnīgāks, bagātīgāks, gardēži, tāpat kā vīnu izgaršojot, te spēj sagaršot zāles piegaršu un pat noteikt Itālijas reģionu, kur audzēti un baroti ūdens bifeļi. Arī šo sieru var izmantot dažādi, bet, ņemot vērā izcelsmi un cenu, šo sieru vērts baudīt svaigā veidā kopā ar tomātiem, baziliku, ciedru riekstiem, kaperiem, labu olīveļļu... Tā ir bauda. Bauda!
Burrata siers ir viskrēmīgākā mocarellas versija. Mazliet gumijotā ārpuse slēpj krēmīgu, maigu, mīkstu sieru iekšpusē, un šis ir īsts baudījums. Burrata sieru var baudīt gan vienu pašu, gan izmantot tāpat kā citus mocarella siera veidus, bet nu jāteic, ka, piemēram, uz picām burrata ir kas īpaši lielisks. Un te nav jābūt itālim vai izsmalcinātam gardēdim, lai sajustu atšķirību. Ja izvēle uz picas ir svaigais mocarella siers vai burrata siers, ir vērts mazliet piemaksāt, lai dabūtu īstu baudījumu ar burrata sieru!
Rūpnieciskā mocarella parasti tiek ražota ciešos iepakojumos bez šķidruma, tā ir gumijotāka un sāļāka. To pārsvarā iegādājas restorāni un citas iestādes, kur regulāri nepieciešams liels siera daudzums picām, lazanjām un citiem ēdieniem.
Kūpinātā mocarella var būt ar dažādām garšām – ābolu, kastaņu, ķiršu, pekanriekstu – un šīs ir izcilas uzkodas. Tāpat kā vēl viens mocarellas veids: scamorza siers. To gatavo no govs piena, un tas ir izturētākais no visiem mocarella siera veidiem. Tik izturēts, ka tīri paciets un faktiski tiek uzskatīts nevis par mocarellu, bet par tās brālēnu.
"Tasty" dalās ar dažādām receptēm, kur mocarellas sieram ir liela nozīme. Šis tiešām ir brīnišķīgs produkts: maigi tvirts un tik saderīgs ar zaļumiem un sarkanumiem (tomātiem), kad svaigs, kolosāls sviestmaižu un salātu papildinājums un rotājums, kad ķirša lieluma izmērā; izcili kūstošs un baudāmi staipīgs picās, lazanjās, karstmaizēs, sacepumos, sautējumos un citos gardumos.
Omlete ar mocarellu un ķirštomātiem
Omlete ir viena no populārākajām brokastu izvēlēm. Sulīgi ķirštomāti, mocarellas bumbiņas un aromātiskais baziliks piešķirs šim ēdienam saulainās Itālijas garšu nianses.
Vistas filejas un mocarellas plācenīši ar ķirštomātu salātiem
Sulīgi vistas un siera plācenīši vislabāk garšos ar pavasarīgi košiem ķirštomātiņu salātiem. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.
Baklažānu steiks ar tomātiem un mocarellu
Šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs šo recepti savā jaunajā pavārgrāmatā "Radi savu dzīves garšu" iekļāvis ar visu izsakošu piebildi: "Ņamm!"
Pildītas sēnes ar prošuto, pesto un mocarellu
No vienkāršām sastāvdaļām izdodas unikāla uzkoda. Īsts gardums, kas ikdienu pārvērš par maziem svētkiem. Pildītās sēnes var baudīt dažādās variācijās, bet šoreiz par iedvesmu pildījumam kļuva prošuto. Sulīgu pildīto sēņu recepti ar izteiksmīgu garšu iesaka gardēdis Jānis Segliņš.
Grilētu dārzeņu karstmaizes
Meklējot alternatīvas, kā pagatavot un izbaudīt baklažānus, izmēģini šo vienkāršo maltīti! Jārēķinās gan, ka virtuve nedaudz uzsils, darbinot cepeškrāsni.
Sulīgās vistas karbonādes ar tomātiem un mocarellu
No Itālijas virtuves aizgūtā tomātu, mocarellas un bazilika savienību var lieti noderēt arī karbonāžu uzfrišināšanai. Pateicoties sarkanbaltsarkanajam krāsu salikumam, valsts svētkos sulīgās karbonādes lieliski aizstās tradicionālo svētku cepeti, turklāt tās lieliski garšos arī nākamajā dienā, uzliktas uz maizes šķēles vai sagreiztas gabaliņos un ietītas lavašā.
Prošuto ar meloni un tomātiem
Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē
Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".
Bumbieru salāti ar fetas sieru, tomātiem un olīvām
Ziemā veikalos pieejami īpaši sulīgi un saldi bumbieri, kas piemēroti ne tikai kūkām un apēšanai svaigā veidā. Izmēģini tos sakombinēt ar krēmīgu sieru, spirgtiem tomātiem un kreptīgiem sīpolu gredzeniem.
Liellopa kotletes ar mocarellas pildījumu
Liellopa kotletes ar ceptiem sīpoliem un mocarellas pildījumu gardai pusdienu maltītei. Lieliski garšos gan siltas, gan jau atdzisušas, kad tās var griezt šķēlēs un likt uz maizes.
Pērļu grūbu risoto jeb gruboto ar bietēm un mocarellas bumbiņām
Kad dabā krāsas ir devušās ziemas miegā, tās ikdienā jāienes caur košu apģērbu un ēdienu. Siltais grūbu paēdiens piesies dūšu, tā spilgtā krāsa pamielos acis, bet baltās siera bumbiņas īpaši patiks bērniem.
Brusketas ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Siltas, viegli apgrauzdētas maizītes, uz kurām sarindoti sulīgi tomāti un mocarellas siera gabaliņi, kā arī svaiga bazilika klātbūtne, rada neaizmirstamu garšu salikumu, kas lieliski piestāv gan brokastīm, gan viesu cienāšanai.
Krāsnī ceptas olas tomātu un mocarellas gultiņā
Brīvdienu rītā, kad gribas vēl pasnaust iesildītajā gultā, bet vēders jau kurkst, liec pie darba cepeškrāsni. Sastāvdaļas var sagriezt pāris minūtēs, un kad šī omletes variācija iešauta krāsnī, var doties pačučēt.
Grieķu salāti ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kad ārā spoži spīd saule, tad nepavisam negribas svīst virtuvē pie katliem un pannām. Salāti ir lielisks risinājums vieglai maltītei. Šoreiz iesakām izmēģināt ātri pagatavojamu versiju par grieķu salātiem, kur ierastais fetas siers ir aizstāts ar maigām mocarellas bumbiņām.
Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem
Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.
Foto recepte: pannā gatavota krēmīga pasta ar tunci
Ierastākā prakse ir novārīt makaronus un tad tos sajaukt ar atsevišķi sagatavotu mērci, taču šis pagatavošanas veids būs kas jauns. Kaut reizi to izmēģinot, nemaz vairs negribēsies vārīt makaronus atsevišķi, jo šī metode ir ģeniāla! Saber pannā visas sastāvdaļas un gaidi, līdz viss gatavs!
Pasta ar ceptiem baklažāniem un tomātu-bazilika mērci
Viens, divi un gatavs ēdiens itāļu gaumē ar mocarellas sieru un sezonas dārzeņiem. Vienkārši un garšīgi – katra pastas mīļotāja cienīga recepte.
Makaronu un vistas gaļas sacepums ar mocarellu
Gards un sātīgs makaronu un vistas maltās gaļas sacepums. To sulīgāku padarīs tomātu mērce, bet īpaši sildošu sajūtu radīs izkusušais mocarellas siers.
Pasta 'Pappardelle' ar mocarellu un baziliku
Daudziem cilvēkiem, kuri dzird vārdu "pasta", pirmā asociācija ir Itālija, un ne velti, jo, kā teicis slavenais pavārs Džordžo Lokatelli (Giorgio Locatelli), katrs itālis par 2/3 ir veidots no pastas. Ne visi prot atšķirt pastas veidus un apzināties, cik to patiesībā ir daudz un dažādu, bet, neskatoties uz to, atzinīgi novērtē šīs piedevas garšas īpašības, it īpaši savienojumā ar gardajām mērcēm. Šoreiz "Double Coffee" piedāvā Jums pašiem pagatavot izsmalcinātu restorāna ēdienu – pastu "pappardelle" ar mocarellas sieru un baziliku.
Sātīgā pica ar mocarellu un maltās gaļas bumbiņām
Sātīga pica ar gardām maltās gaļas bumbiņām, mocarellas sieru un svaigu oregano. Tā būs jo īpaši laba, ja nenoslinkosi un mērci pagatavosi, kā nākas.
Pildīti jaunie kabači ar malto gaļu un sieru
Ļoti vienkārša un garda recepte, kā likt lietā jaunos kabačus. Atliek vien sapildīt ar malto gaļu un sieru, ielikt cepeškrāsnī un pusstundas laikā maltīte gatava!
Pildīta vistas fileja ar tomātiem, mocarellu un baziliku
Kārdinoši kūpošas vistas filejas, kas pildītas ar svaigiem tomātiem, kūstošu mocarellas sieru un zaļo baziliku. Pabaros gan tāpat, gan ar svaigajiem lapu salātiem.
Ātri pagatavojamas picas maizītes ar tomātiem un mocarella sieru
Negaidītu viesu pieteikšanās vai arī pašu spontānais plāns doties pie kāda ciemos nereti ir tās labākās reizes, kad virtuvē top kāds šedevrs. Lai arī šīs vienkāršās picas maizītes nevar nodēvēt par šedevru, jo tik ''skaļš'' vārds pienāktos kaut kam grūtāk pagatavojamam, tomēr šī gatavošanas reize ar produktiem, kas bija atrodami ledusskapī, veicinājusi mani padalīties ar viegli pagatavojamo recepti, kas var noderēt arī citiem. Neviens veikalā pirktais cienasts nepārspēs pašu sarūpētos gardumus, tas nu gan ir jau sen pierādīt fakts.
Mocarellas salāti ar zemenēm
Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.
Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu
Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.
Pitas karstmaizes ar pesto un mocarellu
Ja meklē ideju, kā dažādot brokastu ēdienkarti, izmēģini šo karstmaizīšu recepti - pitas maizes ar aromātisko pesto un šķiņķi, kā arī kūstošo mocarellas sieru garšos neaizmirstami labi. Recepte noderēs arī vakariņām!
Beigeļu karstmaizītes ar mocarellu
Mazās apaļās maizītes - beigeļi - visbiežāk sastopamas viesnīcu brokastīs Polijā un Vācijā, tomēr tie izpelnījušies slavas minūtes arī citos neparastos pasniegšanas veidos. Šī recepte ir viens no kulinārijas eksperimentiem, kad pica nav gluži pica un beigelis nav gluži tā pati ierastā maizīte. Taču rezultāts ir pārliecinoši gards - par to nav šaubu.
'Caprese' salāti
"Caprese" salāti ātrai uzkodai vai viesību galdam.
Video: Gardās mini picas ar diviem sieriem, šķiņķi un vistas fileju
"Virtuves mītu grāvēji" - Lietuvā iecienīts kulinārijas raidījums. Alfs, Ali un Martins pārsteidz Lietuvu ar saviem radošajiem kulinārijas risinājumiem. Šoreiz Alfs pierādīs, kā gatavojamas gardas mini picas.
Mocarellas salāti ar kukurūzu
Svaigi un vienkārši pagatavojami mocarellas salāti, kuriem siers piešķir maigumu un sātīgumu, kukurūza kraukšķīgumu, bet sarkanais sīpols - patīkamu asumiņu.
Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!
Ravioli lazanja
Man ļoti garšo lazanja, tomēr, runāsim atklāti, tās pagatavošana prasa ļoti daudz enerģijas. Pasta, mērce, pareizā rikotas un mocarellas proporcija - lai rezultāts nebūtu pārāk sauss vai, gluži pretēji, pārāk sulīgs... Teikšu, kā ir. Tas ir nogurdinoši. Lai arī debešķīgi gardi. Un tad, kādu vakaru, kad vakariņās baudījām brīnišķīgus ravioli, man pēkšņi atausa gaisma. Pasta. Rikota. Mērce. Atliek vien mocarella un stūrains cepamtrauks, lai neticami vienkārši pagatavotu nedaudz citādu lazanju.
Mocarellas salāti ar fenheli
Garda zemeņu sezonas recepte no Dansukker Zemeņu ēdienu meistarklases kopā ar Lauri Aleksejevu (restorāns "36.līnija").
Knorr Fix receptes: Makaroni krēmīgā Boloņas mērcē ar spinātiem
Vienkārša ideja ātrām ģimenes vakariņām.
Sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi
Kartupeļu sacepums ar rozmarīnu, mocarellu un kūpinātu šķiņķi.
Liellopa gaļas kotletes itāļu gaumē - ar tomātu, mocarellas un anšovu cepurēm
Kuram gan negaršo kotletes? Vieni priekšroku dod maziņām gaļas bumbiņām, kas no bļodas pazūd zibenīgi, citiem patīk lielas un sulīgas kotletes - tādas, kas aizņem teju pusšķīvi! Šai dienai - nedaudz neparastākas kotletes, kurām tās autore, kas slēpjas aiz segvārda Ovimu, piedēvējusi itālisku noskaņu - pufīgas un sulīgas liellopa gaļas kotletes ar tomāta un mocarellas cepuri, ko rotā anšovi. Ķeramies pie darba?
Pikantās mocarella bumbiņas uzkodu galdam
Uzkodu galdam - mocarellas bumbiņas ar mērci.
Avokado, mocarellas un tomātu salāti
Avokado un tomātu salāti ar mocarellu aukstajam galdam.
Alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu
Veiksmīgu medību sezonu svinot – alņa gaļas kotlete pildīta ar mocarellu.
Avokado pusītes ar mocarellu
Skaisti pasniedzamas, gardas un sātīgas avokado pusītes ar mocarellas sieru.
Mocarella ar avokado
Viegli mocarellas siera - avokado salāti ar eļļas - etiķa mērcīti.
Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'
Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.