Tikai bez pārpratumiem – nevienam te nekas nav pret kotlešmaizēm! Turklāt simtreiz pārbaudīts: parasta, auksts kotlete brīvā dabā garšo ja ne labāk, tad pilnīgi citādāk, nekā tieši tāds pats izstrādājums mājās, tikko cepts un servēts ar visādām piedevām. Dabā vienkārši viss garšo labāk. Cilvēks laikam pats sajūtas tāds brīvāks un laimīgāks. Noairējies vai citādi nostrādājies cilvēks nosēžas piesaulītē uz kāda malkas bluķa, lēnītēm iztin no sviestpapīra savu kotlešmaizi, laimīgi nopūšas un, labpatikā samiedzis acis, iekožas... Laime! Ja vēl karsta kafija bleķa krūzē, tad ko vēl vairāk vēlēties.
... Faktiski var. Daudz ko var vēlēties izsalcis cilvēks brīvdabā! Piemēram, laivotājs. Laivošana ne vienmēr izvēršas kā maigs slīdējums cauri saules pielietām ainavām. Reizēm pielīst pati laiva un arī kājas nepaliek sausas. Reizēm viens bauda ainavas, kamēr otrs noairējies, bez rokām palikdams. Un, pat ja laivojums izdodas bez asiem pagriezieniem, negaidītiem bebru sameistarotiem koku aizsprostiem un citiem notikumiem, kas visu pasākumu tuvina leģendāro "Trīs vīru laivā" labāko vietu atkārtošanai, - tik un tā gribas ēst. Un ne jau kotlešmaizi vien. Zirgu var apēst pēc tādas laivošanas!
Te ugunskurs, zupa, desas, pussadeguši kartupeļi un citi brīvdabas kulinārijas gardumi faktiski ir obligāti. Galu galā, tas pieder pie lietas, un ne tāpēc cilvēks kāpj laivā, lai galapunktā izkāptu no laivas tikpat sauss, kā iekāpis, un lepni aizsoļotu uz tuvējo restorānu. Kur tad paliek laivošanas romantika, vai ne? Nē, laivotāji ēd brīvdabā!
Par talciniekiem stāsts ir līdzīgs, lai gan talkojot faktiski nav nekāda riska palikt neēdušam. Kurš gan nepaēdinās savus talciniekus? Paēdinās, un uz to labāko! Un atkal – vai tā kāda māksla samest talciniekus kaudzē un aizvest uz tuvīno ēdnīcu? Bet sakurināt ugunskuru un lielākajā čuguna katlā uzvārīt kādu brīnumgardu zupu vai sameistarot pasaulē gardāko plovu – tā ir cita lieta! Tad talka no kārtīgas strādāšanas ar vienu rokas vēzienu, pareizāk sakot, ar vienu zupas bļodiņu pārvēršas par nemūžam neaizmirstamu pasākumu un brīvdabas gastronomijas augsto dziesmu.
Svaigā gaisā viss garšo labāk – vai tās būtu ugunskurā 10 minūtēs uzceptas desiņas, pāris stundu vārīta zupa vai jau no agra rīta tapināts plovs. Un kur tad vēl ugunskurā cepti kartupelīši... Tas nu reiz ir gardums, ko nepasniegs un nesasniegs pat smalkākajā restorānā. Tā pelnu smarža un garša tak ir pilnīgi neatkārtojama!
"Tasty" visus apsveic ar sezonas sākumu! Piedāvājam dažas gardas un bagātīgas receptes, kas noderēs gan laivotājiem, gan talkotājiem gan visiem citiem, kas grib un prot izbaudīt brīvdabas ēšanas laimi.
Uz iesmiem ugunskurā cepta bezrauga maize
Uz ugunskura cepta bezrauga maize izbraucienam ar teltīm.
Virs ugunskura vārīta zivju zupa zaļumos
Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.
Uz ugunskura vārīta soļanka ar četru veidu gaļām
Lielajā katlā jeb kazanā uz ugunskura vārīta soļanka "pa vienkāršo" - kuplākam ēdāju pulkam. Recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grinbergs.
Uz ugunskura vārīta tomātu zupa ar desiņām un rīsiem
Šī sātīgā tomātu zupa ar desiņām un rīsiem savu īsto garšu iegūs tieši pagatavota brīvā dabā - dārza ballītē, piknikā, laivu braucienā vai pārgājienā. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā AS "Dobeles dzirnavnieks".
Kokneses sama 'ugunszupa'
Brango lomu var savārīt sātīgā zupā, kas gatavojama lielā čuguna katlā uz ugunskura. Recepti iesaka brīvdienu piestātnes "Pērsejas" saimniece Ita Lejiņa.
Ugunskurā cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci
"Latvijas Meža dienu" vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamu recepti piknikam, izmantojot tepat, Latvijas mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas.
Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem
"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.
Kreptīgā laivotāju soļanka
Pēc svaigā gaisā pavadītas dienas ēstgriba dubultojas, un vislabāk dūšu piesiet ar ēdienu, kas gatavots lielajā katlā turpat uz ugunskura. Lai virums ātrāk būtu gatavs, soļankas pamatu var pagatavot jau mājās, tad piknika vietā atliks virumam pievienot tikai kartupeļus un ūdeni. Visas sastāvdaļas jāņem "uz aci", ņemot vērā katla lielumu un izsalkuma pakāpi.
Gardais talkas virums no trīs vienkāršām sastāvdaļām
Lai pagatavotu šo izcili vienkāršo un garšīgo ēdienu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – sīpoli, tomāti un liesa gaļa vienādās proporcijās. Visu kārtām liec lielajā, virs ugunskura novietotajā katlā un pēc pāris stundām talcinieki varēs mieloties ar gardu, sātīgu un spēcinošu virumu.
Mālos cepta pīle
Pīle mālos - lai viesiem par ko pabrīnīties.
Laša galvas zupa ar dārzeņiem
Laša galvas zupa ar dārzeņiem vārāma mājās vai piknikā uz ugunskura.
Šurpa – jēra gaļas zupa uzbeku gaumē
Parasti šurpai tiek iedalīta vieta zupu kategorijā, tomēr šis uzbeku virtuves ēdiens ir tik biezs un sātīgs, ka to var celt galdā arī kā pilnvērtīgu pamatēdienu, ar buljonu piekoriģējot vēlamo konsistenci. Katrai uzbeku saimniecei ir savi šurpas noslēpumi, bet tradicionāli tā tiek gatavota no jēra gaļas. Gaļa un dārzeņi tiek griezti lielos gabalos, lai būtu labāk izbaudāma garša un aromāts. Vislabāk šurpa garšos, gatavota kazanā vai lielā čuguna katlā virs ugunskura.
Pannā cepti kartupeļi ar malto gaļu
"Šodien sanāca tāda kārtīga darba diena dravā. Jutos noguris kā suns. Strādājot bikli pajautāju sievai, kas būs vakariņās, lai viņa saprastu, ka gribu atpūsties. Būšot makaroni ar malto gaļu. Makaroni nav gan īsti mans mīļākais ēdiens, bet neko darīt. Pēc kāda laika sieva paziņoja, ka vakarā beidzot stādīs tomātus un gurķus, tāpēc jāgatavo man. Vismaz nebūs makaroni jāēd, nodomāju es. Palūdzu meitām, lai sagatavo kartupeļus, sīpolus un sākam cept. Pilnīgi banāli vienkāršas vakariņas, bet, jau lasot vien, kādam siekalas būs jānorij un jāsteidz pēc nepieciešamajiem produktiem," receptes ievadā stāsta mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Uz oglēm gatavots sautējums – 'Lauku sētas' vadītāja Jāņa recepte
"Receptes jauda slēpjas tās vienkāršajā pagatavošanā: visu sagriež, saliek kopā un liek grilēties uz karstām oglēm. Kamēr notiek sautēšanās process, pavāram ir brīvais laiks citām nodarbēm," saka šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna. Šis gaļas un dārzeņu sautējums ir sevišķi sulīgs un aromātisks, un pats process ir vienreizīgs – brīvā dabā, svaigā gaisā.
Uz oglēm cepta siļķe ar rūgušpienu un kartupeļiem
Vai ar vienu siļķi var pabarot visu ģimeni? Šī recepte pierāda, ka var. Ar dūmu aromātu pievilguši siļķes gabaliņi, kas iemaisīti vēsā rūgušpienā ar skābā krējuma aizdaru. Pilnai laimei klāt kūpošs, miltains kartupelis un kāda marinēta sīpola ripiņa vai mazsālīta gurķa šķēle. Ēd gardu muti! Recepti piedāvā "Etniskās kultūras centrs "Suiti"".
Grilēti augļu iesmiņi ar zefīriem
"Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī augļus un saldos kārumus!" atgādina "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot kārdinošu recepti lieliem un maziem saldummīļiem.
Video: 'Grila skolas' cāļa cepamdesiņas ar garnelēm un dārzeņiem
Tev garšo grilētas desiņas? Un garneles? Izrādās, abi šie produkti spēj lieliski papildināt viens otru, it īpaši, ja tiem pievienosi dārzeņus, aso čili mērcīti un krietni daudz kapātu zaļumu. Kā uz grila soli pa solim pagatavot šo neparasti gardo ēdienu, demonstrē ''Grila skola''.
Grilētas liellopu ribas
Vēlies perfektas, mīkstas grilētas liellopu ribas? Gaļu vismaz dienu pirms cepšanas ieberzē ar sāli un pipariem. Tomēr ir vēl viens solis, kas jāizdara pirms grila pannas iekuršanas - ribas izcep gatavas cepeškrāsnī, satītas folijā. Šādi tu vari sagatavot ribas pat pāris dienas pirms grilēšanas vakara. Satin gaļu folijā un glabā ledusskapī līdz pienāk grila vakars. Kad grils sakarsis, ribas uz oglēm vairs tikai jāapbrūnina. Šādi var gatavot ne tikai liellopu ribas, bet arī jēra un cūkas.
Sulīgas ribiņas ar folijā ceptiem kartupeļiem
"Vienkāršā virtuve" ir “Facebook” konts, kurā smaržo pēc īstas dzīves, garšvielām, kārtīga mājas ēdiena un mīlestības. Īpašas brokastu receptes mīļotajai sievai, sātīgas, gardas vakariņas lielai ģimenei ar dažāda vecuma bērniem, izcilas grila maltītes, ko baudīt dārzā labā, lielā kompānijā.
"Vienkāršās virtuves" autors sevi raksturo kā tēti virtuvē. Viņa kulinārā devīze ir: ātri, vienkārši, garšīgi. Viņš pats atzīst, ka ar produktu svēršanu neaizraujas un visu vairāk dara uz aci – tāpēc arī šajā grila vakariņu receptē nebūs ne gramu, ne kilogramu, tikai sastāvdaļas. Šī ir recepte no īstas dzīves – ja tā padomā, vai tad paši bieži sveram gaļu, kartupeļus un garšvielas?
Foto recepte: vienkāršais plovs kazanā 15 ēdājiem
"Kazanā gatavots plovs, sekojot šīs receptes norādījumiem, būs irdens un supergaršīgs. Ķiplokus lieku klāt maz un sīki sakapātus, jo neesam lieli ķiploku cienītāji. Un nekādu tomātu mērci vai pastu! Norādītais produktu daudzums paredzēts aptuveni 15 ēdājiem," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Suitu novada garšas: Sātīgais grūbu virums jeb suitu plovs
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā grūbu viruma jeb suitu plova recepti no saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.
Klasisks uzbeku plovs ar jēra gaļu un kurkumu
Uzbeku plovu notiesāsi ar lielu baudu – sastāvdaļās vienkāršs, bet aromāts, kādā sajaucas visas garšas, ir burvīgs. Pievienotā kurkuma piešķir austrumniecisku akcentu un skaistu plova nokrāsu. Ar recepti "Tasty" lasītājiem dalās uzbeks Ahrals Tadžibajevs, restorāna "Uzbekistāna" šefpavārs.
Plovs - visbagātīgākais un īstākais
Plovs - visbagātīgākais un īstākais vislabāk garšos pasniedzot ar balto redīsu, rutku vai tomātu salātiem.
Plovs ar jēra gaļu
Plovs ar jēra gaļu derēs gardai maltītei gan ikdienā, gan ciemiņus gaidot.
Cūkgaļas plovs
Vienkārši pagatavojams cūkgaļas plovs.
Plovs bez maisīšanas
Lielajām ģimenes pusdienām vai ciemiņus gaidot - plovs bez maisīšanas.
Uzbeku plovs lielai saimei
Uzbeku plovs lielai ģimenei vai ciemiņus gaidot.
Sildošs un sātīgs vistas un pupiņu sautējums
Vēsās un drēgnās dienās viss, ko gribas, ir sildošs, sātīgs ēdiens, turklāt pagatavojams mazāk kā pusstundas laikā. Šī recepte ir kā radīta šādām reizēm.
Tikai 4 sastāvdaļas: ātrais pupiņu sautējums ar kūpinātu desu
Ātri pagatavojams, gards un sātīgs pupiņu sautējums, kuram īpaši labu garšu piešķir apceptas kūpinātās desas šķēlītes. Sautējumu pasniedz ar vārītiem rīsiem vai maizi.
Druvienas pagasta Buņģa zupa
"Gulbenes novadā esošajā Druvienas Vecajā skolā – muzejā savulaik mācījies rakstnieks Jānis Poruks, kurš savā darbā "Kauja pie Knipskas" (1897. gads) ir aprakstījis, kā Buņģis skolā ēdis zīdeni un ar nevienu neesot dalījies. No šīs epizodes radies nosaukums zupai, kura nu jau kļuvusi par teju neatņemamu sastāvdaļu dažādos saviesīgos pasākumos un svinībās, kas norisinās Gulbenes novada Druvienas pagastā," tā novadam raksturīgu recepti piesaka Gulbenes novada pašvaldības speciāliste Džeina Apsīte
Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām
Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.
Mednieku gulašzupa
Smeķīga, sātīga un ļoti sildoša brieža gaļas zupa, kas ne tikai remdēs izsalkumu, bet arī sasildīs miesu un dvēseli. Gatavošanas laiks, kopumā skaitot, ir pailgs, tomēr mutē kūstošā gaļa, dārzeņu tumīgums un čili – šī kombinācija ir gaidīšanas vērta. Recepti iesaka "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs.
Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa
Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.
Sildošais liellopa gaļas sautējums ar rudens dārzeņiem
Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi" piedāvā rudenīga un sildoša liellopa gaļas sautējuma recepti, kas ir kā radīts baudīšanai pēc pastaigas novembra rudenīgajā gaisā vai svētku salūta vērošanas.
Pupiņu zupa meksikāņu gaumē
Uhh, zupiņa ar pupiņām, papriku un meksikāņu garšvielām - pikanta, sātīga un sildoša!