Priekšpēdējais. Sparģeļi bekonā
Foto: Shutterstock
Ar gardu kraukšķi pārlūzt sparģeļa kātiņš – pats svaigumiņš, pats labumiņš! Verdošā ūdenī iekšā, veikli ārā un uz pannas! Sviestā apcepti pirmie sparģeļi ir īstas dzīres. Vēl klāt glāzi auksta rislinga un – esi sveicināta, sparģeļu sezona, esi sveicināts, gardēžu pavasari!

Sparģeļu sezonas sākumu gardēži gaida kā mazus dzīves svētkus. Baudāmi gan vieni paši, gan kopā ar gaļu, zivi, kartupeļiem, olām, zemenēm, salātiem, sparģeļi piešķir īpašu izsmalcinātību un seksīgu kraukšķi ikvienai ēdienreizei.

Sparģeļu svaiguma knifi


Īstais sparģeļu laiks ir neprātīgi īss: sezona ilgst no aprīļa beigām līdz maija beigām vai jūnija sākumam. Tiesa, veikalos sparģeļus var gadīties redzēt visu gadu, bet – tas nav tas. Un, kā jau ar visiem dārzeņiem, protams, ka vismaz sezonas laikā jācenšas mieloties ar vietējiem sparģeļiem – skaidrs, ka tie būs daudz svaigāki, nekā tie, kas vesti no Peru, Ķīnas, Nīderlandes, Vācijas, Francijas vai Itālijas.

Un svaigums sparģelim ir ļoti no svara! Mēdz teikt, ka labākais veids, kā pārbaudīt sparģeļa svaigumu, ir mēģināt to pārlauzt – ja pārlūzt ar jauku knikšķi, būs labs! Tas pats sakāms arī par to, cik garu kātu sparģelim var atstāt: sparģeli loka un, kurā vietā kātiņš pārlūzt, tik arī ir, pārējo kāta daļu var mest ārā. Tiesa, šis izklausās mazliet izšķērdīgi un, ņemot vērā to, ka sparģelis nepieder pie lētākajiem dārzeņiem, tik daudz ārā izmest liekas tīrā apgrēcība. Tomēr kāta apakšu nogriezt ieteicams tik un tā. Jāsaprot arī, ka, teiksim, no Peru dobes nācis sparģelis, nevar būt pirmā svaiguma, bet jāteic, ka garšas ziņā tiem nav ne vainas, un sanāk gardi un gana kraukšķīgi.

Protams, apvītis sparģelis ar mīkstu kātu un dzeltenīgu galotnīti, un ļoti apkaltušām kātiņu griezuma vietām nav nekam derīgs – tad nav ko tērēties! Būs citi un svaigāki. Sparģeļu sezona ir kanpi sākusies, un vēl bez "ārzemniekiem" veikalos un tirdziņos tūlīt parādīsies arī pirmie pašmāju kraukšķīgie gardumiņi.

Vai tikai gardēžiem un sapratējiem?


Nē, nē, nē un vēlreiz nē! Dzīve ir jāsvin, un sparģeļu laime ir domāta pilnīgi visiem! Sparģeļu gatavošana ir vienkārša, tie garšo debešķīgi, un tīrais grēks būtu tos sezonas laikā nebaudīt!

Maza elitārisma piegarša sparģeļu stāstam velkas līdzi no seniem laikiem, kad sparģeļi bijuši faraonu, imperatoru un karaļu ēdiens. Piemēram, Luijs XIV tā satrakojās, ka pavēlēja sparģeļus viņa karaliskajam galdam audzēt visu gadu, savukārt viņa pavalstniekiem baudīt sparģeļus bija liegts.

Sparģeļiem no laika gala piedēvētas dažādas lieliskas īpašības – sākot no tā, ka tie ir lielisks afrodīzijs, beidzot ar to, ka pasargā no nevēlamas grūtniecības, tā sakot, pilns specefektu spektrs: no – līdz. Lai nu kā tur ar tām teiksmām, ir arī fakti: sparģeļos ir A provitamīns, dažādi B grupas vitamīni, folijskābe, kālijs, cinks, visādi labumi. Vārdu sakot, kā jau no zemes tikko izlauzies stāds, sparģelis ir pilns ar pavasara dzīvības spēku.

Lai sākas sparģeļu svētki!


Katrā valstī ir kāds tradicionālais sparģeļu pasniegšanas veids: Francijā tos labrāt ēd vārītus vai ceptus olīveļļā, Itālijā pasniedz ar parmezāna sieru, Amerikā — ar šķiņķi. Protams, ir simtiem variāciju, un šķiet, ka Latvijā mēs izmantojam visus veidus, kā izbaudīt sparģeļus. Pirmos var viegli apvārīt un ēst ar kausētu sviestu, var tos apcept sviestiņā, bet var arī rīkoties kā nākas: ēst sparģeļus kopā ar janajiem kartupelīšiem un Holandes mērci, kas, šķiet, dzimusi tieši tāpēc, lai tiktu pārlieta pāri sparģeļiem.

Foto: Shutterstock

Kā pagatavot Holandes mērci
Holandes mērce foto receptē

Viens no populārākajiem un gardēdīgākajiem ēdieniem ir sparģeļi bekona mētelītī. (Tie gardie ēdieni vienmēr ir kaut kā apģērbušies, jums tā neliekas? Siļķe kažokā, kartupelis mundierī, sparģeļi bekona mētelītī... Tīrā modes skate!) Ietinam sparģeli bekona vai šķiņķa šķēlē, tuč tuč olīveļļas un cepeškrāsnī iekšā. Dzīves svētki! Tie ir dzīves svētki, ko mēs visi un katrs esam pelnījuši.

Foto: Shutterstock

Protams, vēl jau ir arī tādas klasiskas un leģendāras gastronomiskās savienības kā cepts lasis ar sparģeļiem, sparģeļi ar benedikta olu... Un, protams, dažnedažādi salāti, kuros kraukšķīgais, sulīgais sparģelis ienes pavasarīgas un ņipras garšas sajūtas.

Foto: Shutterstock

Apsveicam ar sparģeļu sezonas sākumu un iedvesmai piedāvājam kraukšķīgas un seksīgas sparģeļu receptes no "Tasty" pavasarīgo gardumu kolekcijām. Lai gards pavasaris, baudītāji!

Sparģeļi bekona mētelītī

Foto: Privātais arhīvs

Ar sparģeļiem nepieciešams sadraudzēties, ja gatavo tos pirmo reizi. Mazliet pūles būs jāpieliek sparģeļu ietīšanai, taču rezultāts gan izskata, gan garšas ziņā būs tā vērts. Baudi ar salātiem no rukolas, paprikas, ledus salātiem, ķirštomātiem, graudainā biezpiena un svaiga gurķa. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā dzīves svinēšanai

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laiks ir karalisks – lai kā un ar ko tos gatavo, vienmēr ir mazliet svētku sajūta. Maigi kraukšķīgie sparģeļi kopā ar tīģergarnelēm ķiploku sviestā ir viegla, pavasarīga un izsmalcināta uzkoda. Kā radīta skaistam vasaras vakaram, kad gribas svinēt dzīvi.

Lasīt vairāk

Zemeņu un sparģeļu spirdzinošie salāti

Foto: Shutterstock

Jāņu laikā notiek divas gastronomiski svarīgas lietas, ko vērts garšīgi nosvinēt. Latvijas sparģeļi aiziet no ēdienkartes, Latvijas zemenes – ienāk. Nav jau tā, ka sparģeļi uzreiz pazudīs – tomēr vispārzināma prakse ir pēc Jāņiem sparģeļus vairs nevākt, jo tie sāk zaudēt tvirto kraukšķīgumu un kļūst kokaini. Toties vietējās zemenes tikai tagad sāk savu sulīgo, krāšņo uznācienu. Tāpēc tieši laikā ap Jāņiem jāpagūst savienot divas vietējās garšas: sparģeļus un zemenes. Spirdzinoši, sulīgi, kraukšķīgi un sātīgi sparģeļu un zemeņu salāti ir īsts vasaras baudījums gan acīm, gan vēderam. Ātri, vienkārši, garšīgi un efektīgi!

Lasīt vairāk

Brokastu tarte ar sieru, olām un sparģeļiem

Foto: Publicitātes foto

Nevajadzētu aizmirst par iespēju ienest pavasarīgo noskaņu mājās, eksperimentējot virtuvē. Dzīvesstila blogere Kristīne Šeiko sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā ideju kā Lieldienu maltītē iekļaut pirmos pavasara sparģeļus.

Lasīt vairāk

Krēmīgs kartupeļu biezputras sacepums ar lasi un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Lielisks veids, kā ātri pagatavot gardu maltīti, izmantojot iepriekšējās dienas kartupeļu biezputru, papildinot to ar laša filejas gabaliņiem, sauju sparģeļu un krēmīgu mērci.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krāsnī cepta itāliešu 'fritatta' ar sparģeļiem un fetas sieru

Foto: Privātais arhīvs

Nesteidzīgiem rītiem piestāv čagana fritata ar pavasara lielāko kārumu – sparģeļiem. Savu veikumu iemūžinājusi Dita, kura recepti atradusi blogā "Lindas Virtuve" un atzinusi to par labu esam. Vai zināji, ka sparģeļi ir bagāti ar dažādām minerālvielām un vitamīniem, turklāt spēj mazināt paģiras? Par brīnumaino dārzeni lasi šajā rakstā.

Lasīt vairāk

Pastas salāti ar sparģeļiem un zemenēm

Foto: Publicitātes foto

Sākoties vasarai, pienācis īstais laiks ieviest jaunus ēšanas paradumus un doties baudīt maltītes svaigā gaisā. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā krāsainu, sātīgu un ātri pagatavojamas pastas salātu recepti, kas noderēs arī piknikam.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Pirmie sparģeļi ar zilā siera mērci

Foto: Shutterstock

Kaut līdz sparģeļu sezonai, kas uzņem apgriezienus aprīļa beigās, vēl jāpaciešas, veikalos jau ir nopērkami pirmie – koši zaļie un kraukšķīgie – sparģeļu dzinumi. Tādēļ tiem, kas ir izslāpuši pēc pavasarīga svaiguma, iesakām pagatavot sparģeļus ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Karaliskās brokastu maizītes ar sparģeļiem un plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Tava mamma noteikti ir tā vērta, lai Māmiņdienas rītā tu viņu palutinātu ar īpaši karaliskām brokastīm – svaigi grauzdētu maizīti, kas papildināta ar bekonā ietītiem sparģeļiem un plaucētu olu. Šis ēdiens izskatās tiešām kārdinoši, garšo pasakaini, turklāt to var pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Viņa to noteikti novērtēs!

Lasīt vairāk

Zemā temperatūrā gatavota forele ar sparģeļiem un cukurzirņiem

Veselīga recepte nesteidzīgākai dienai un kādai īpašai maltītei. Bietēs marinētā forele pārsteigs ne tikai ar koši rozā krāsu, bet arī ar neticami maigu garšu.

Lasīt vairāk

Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī

Foto: Shutterstock

Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Siltie kvinojas salāti ar sparģeļiem

Saulainais pavasaris ir īstais brīdis, lai ēdienkarti papildinātu ar veselīgiem produktiem, piemēram, uzsāktu dzert zaļos kokteiļus, pagatavotu ko gardu no kvinojas putraimiem vai ierastajiem ikdienas ēdieniem pievienot kādu eksotiskāku superpārtikas produktu, uzskata restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis, iesakot silto kvinojas salātu recepti.

Lasīt vairāk

Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu

Foto: Publicitātes attēli

Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.

Lasīt vairāk

Svaigie sparģeļu salāti

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršas un veselīgas pusdienas, kas patīkami atsvaidzinās ierasto ēdienkarti.

Lasīt vairāk

Sparģeļi ar ceptu olu un sēnēm

Foto: Shutterstock

Klāt sparģeļu laiks! Šīs ēdiens lieliski derēs veselīgām un sātīgām svētdienas brokastīm.

Lasīt vairāk

Zaļumos cepta laša fileja ar pastinaku biezeni

Lielisks laša ēdiens ar bagātīgām garšas niansēm, ko sniedz zaļumi un fenhelis, pasniegts ar maigu pastinaku biezeni un sviestā ceptām dārza veltēm – tas garšo labāk, nekā varētu iedomāties!

Lasīt vairāk

Viegla pavasara uzkoda: pirmie sparģeļi ar olām

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto

Lielā olu vārīšana aiz muguras, bet sparģeļu laiks tikai priekšā. Pāri palikušās Lieldienu olas var savienot ar pirmajiem sparģeļiem, un sanāks pavasarīga un viegla maltīte, saka mājas garšu eksperts un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Grilēti iesmiņi ar mednieku desiņām un sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Raibie, daudzkrāsainie iesmiņi, uz kuriem, pamīšus ar desiņām, savērti dažādi dārzeņi, būs lielisks svētku galda papildinājums, iepriecinot gan lielus, gan mazus ballētājus. Nav mazsvarīgi, ka šī uzkoda ir arī ļoti ērti apēdama, turklāt to var cept gan dārzā uz grila, gan virtuvē uz grilpannas.

Lasīt vairāk

Gatavo kopā ar bērniem: sulīgs sparģeļu un dārzeņu pīrāgs ar timiānu

Foto: Publicitātes foto

Sulīga dārzeņu pīrāga recepti, ko Jāņu galdam visjautrāk būs gatavot kopā ar bērniem, iesaka bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī gatavoti sparģeļi ar Parmezāna sieru

Foto: Shutterstock

Zaļi, viegli kraukšķīgi un ar kūstošu sieru – viens no gardākajiem veidiem, kā pagatavot sparģeļus. Šī maltīte iederēsies uz vieglu pusdienu šķīvja vai būs piemērota kā piedeva kādam gaļas ēdienam vakariņās.

Lasīt vairāk

Risoto ar sparģeļiem, baravikām un trifeļu eļļu

Foto: Publicitātes foto

Ja produktu plauktiņā būs risoto rīsi, tad teju vienmēr varēs pagatavot izcili gardu maltīti. Atliek vien izvēlēties, ar ko to papildināt, šajā reizē šefpavārs Lauris Aleksejevs iesaka izmēģināt recepti ar sparģeļiem un baravikām.

Lasīt vairāk

Karstie liellopa filejas salāti ar grilētiem pipariem un sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Siltie salāti ar grilētu papriku un liellopa filejas steika šķēlītēm ir restorāna cienīga maltīte, ko var pagatavot mājās. Norādītie daudzumi paredzēti vienai porcijai.

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu, sparģeļu un zaļo pupiņu salāti ar olām un gardu pētersīļu mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgi dārzeņu salāti ar asumiņu! Novārītie jaunie kartupeļi, kopā ar zaļo pupiņu pākstīm, sparģeļiem un olām apslacīti ar graudaino Dižonas sinepju mērci.

Lasīt vairāk

Pavasarīga pupiņu zupa ar sparģeļiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīga un viegla, neticami ātri pagatavojama. Pavasarīgo vieglumu piešķirs jaunie kabacīši, sparģeļi un saldo zirnīšu pākstiņas. Dārzeņi būs gatavi piecās minūtēs. Šai zupai pievieno arī jebkāda veida saldētus vai konservētus zirnīšus un pupiņas. Brīnišķīgs papildinājums būs, ja saldētavā būs vēl aizķērušās saldētās cūku pupas. Lai saglabātu buljona dzidrumu, makaronus novāri atsevišķā katliņā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!