Taisnība ir – nav liela māksla nosaukt ēdienu par tādu vai šitādu gaļu ar izkausētu sieru vai tādu un šitādu saldēdienu ar bezē. Siera kažociņš vai bezē cepurīte – tas jau skan daudz jaukāk, sulīgāk un daiļrunīgāk!
Ēdienu nosaukumi ir rakstniecības žanrs, un mēs nudien esam radoši. Mēs spējam izdomāt tik daiļrunīgus, skaistus, interesantus ēdienu nosaukumus! Viens no žanriem ir ēdienu "apģērbi". Ir vismaz četri veidi, kā "apģērbjam" ēdienu, un var tikai pabrīnīties, cik precīzi tāds nosaukums atbilst ēdiena būtībai!
Kažoks piestāv visiem
Siļķe kažokā, protams, ir klasika un visu "kažokoto ēdienu" ciltsmāte. Bet vēl mēs gatavojam arī šprotes kažokā! Un ne jau tikai zivīm piestāv kažociņi. Ir arī karbonādes ar siera kažociņu un liellops kažokā. Un galu galā – kažoks ir tāda gastronomiska vērtība, ka to var pasniegt vienkārši tāpat, bez visas floras un faunas. Jā, ir tāds ēdiens – kažoks bez siļķes!
Ko tik nevar izcept mundierī!
Mundieris ir nopietna lieta – tas iedod formu visam un notur jebkuru saturu! Kartupeļi mundierī tam ir spilgts un gards apliecinājums – tos var pildīt gan ar sviesta pikucīti, gan ar sieru un šķiņķi, gan ar jūras veltēm, gan biezpienu un dažādiem salātiem. Mundieris notur visu labumu uz kartupeļa karstā, miltainā mīkstuma, un viss kopā ir īsta garšu eksplozija.
Bet ne jau tikai kartupeļiem piedienas mundieri – ir, piemēram, arī olas mundierī. Un kādi tikai tie mundieri nav! Ir vistas karbonādes kartupeļu mundierī, frikadeles kāpostlapu mundierī, vistas fileja siera mundierī... Nenoēsties!
Mētelītī garšīgāk
Kāpēc dažus ēdienus "ģērbjam" kažokā, dažus – mētelītī? Patiesībā, kas te ko prātot – kāpēc tad paši izvēlamies vienu vai otru? Ēdiens pats pasaka priekšā, kā to vislabāk ievīstīt un pasniegt.
Gastronomiskos mētelīšus var izvēlēties pēc jebkuras modes, nudien! Cūkgaļas, siera, panko, šķiņķa, majonēzes mētelīši – katram savs garšas fasons, un acu priekšā uzreiz parādās skaidra bilde!
Skati ēdienu no cepures!
Cepurīšu lērums mūsu receptēs ir apbrīnojams – sākot no tādām nopietnākām cepurēm līdz īsti koķetām dāmu cepurītēm, iespējams, pat ar vieglu plīvurīti!
Nopietnajā galā mums ir krāsnī cepti šampinjoni ar kārtīgu siera cepuri, mums ir pupiņu biezeņa un kartupeļu biezeņa cepures, protams, majonēzes cepures un pat tomātu, mocarellas un anšovu cepures! Tad jau var pāriet pie mazliet vieglākiem modeļiem – te, piemēram, ir tāds ēdiens kā karstais rasols ar siera cepurīti.
Ak, un tad jau nāk tās mazās, koķetās burvīgās, saldās cepurītes: šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti, siera kūkas ar vīģu cepurīti un ar olbaltumu cepurīti, krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti... Bezē cepurīte un bezē putu cepurīte, kārtainās mīklas cepurītes – ak, viss tik kraukšķīgs un garšīgs!
Ēdiena gatavošana ir bezgalīgi radoša nodarbošanās – un ēdienu nosaukumu radīšana ir daļa no procesa. "Tasty" ar sajūsmu atver savu ēdienu skapi: lūdzu, izvēlieties un piemēriet, kas labāk piestāv un garšo! Te ir kažoki, mētelīši, mundieri, cepurītes... Vēl jau varētu runāt arī par velveta kūkām, mežģīņu pankūkām – bet tā jau ir cita industrija, lai tas paliek citai reizei. Lai radoša, jautra un garda ēdienu modes skate!
Multikatlā tvaicēti, cepeškrāsnī cepti mutē kūstoši kartupeļi mundierī
Multivārāmajā katlā pagatavojamo kartupeļu recepte, ko aizlienējām no portāla "Eatwell" un izmēģinājām, lieliski papildinās jebkuru pamatēdienu. Kartupeļu gatavošana šajā katlā ir īsta svētlaime! Tie ir ne tikai daudz ātrāk pagatavojami, bet arī garšīgāki, salīdzinot ar parastajiem cepeškrāsnī ceptajiem kartupeļiem. Mēs esam pārliecināti, ka šis kļūs par tavu iecienītāko kartupeļu gatavošanas veidu.
Kartupeļi 'mundierī' ar krēmīgu olu un bekonu
Man ļoti garšo cepti kartupeļi "mundierī" ar olu un bekonu. Vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt jau tādēļ, ka ola, iecepta kartupelī, kļūst par krēmīgu mērci. Otrkārt, bekons. Treškārt, dievīgā garšu kombinācija, kas rodas, samīcot kartupeli ar sviestiņu un pienu, pievienojot sāli un piparus un izveidojot mīkstu "gultu", kurā iecepties olai. Un galu galā - ikvienā kumosā ir nedaudz olas, bekona un kartupeļu biezeņa. Bum!
Kartupeļi mundierī ar krējumu un lasi
Ļoti gards veids, kā sagatavot kartupeļus. Tos var pasniegt ne tikai ar lasi. Laša vietā vari izmantot rīvētu sieru, ceptu bekonu vai arī pasniedz kartupeli ar kādiem svaigiem krējuma salātiem, piemēram gurķiem krējumā. Uzmanību! Neizmanto kartupeļus, kuriem kāds sāns ir zaļš.
Kartupeļu pusītes ar sieru
Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Pildīti kartupeļi ar malto gaļu un sieru krēmīgā mērcē
Ja gribas kārtīgi piesiet dūšu, tad ar malto gaļu pildīti kartupeļi krēmīgā mērcē būs īstā izvēle. Recepti iesaka mūsu lasītāja Sanita Ābelīte.
Pildīti kartupeļi ar olām, bekonu un sieru
Ja ir vēlme brokastīs baudīt ko sātīgāku, pagatavo pildītos kartupeļus. Īpaši ātram rezultātam izmanto ar mizu vārītus kartupeļus, kas palikuši pāri no iepriekšējās maltītes vai, piemēram, pēc rasola gatavošanas.
Pildīti kartupeļi ar maltu gaļu
Pildīti kartupeļi ar maltu gaļu vai divi-vienā.
Pildīti kartupeļi ar zaļumiem un fetas sieru
Recepti no savas jaunās pavārgrāmatas "Radi savas dzīves garšu" iesaka šefpavārs Rūdolfs Šteinbergs.
Siļķe kažokā engurnieku gaumē
Kurš teica, ka siļķes kažokam jābūt biešu lillā? Engurnieki daudzas lietas dara pēc sava prāta, un, ja viena Engures saimniece ir izlēmusi, kāds būs viņas siļķes kažoks, tad lai jūra krāc un vēji pūš, bet neko tu viņai nepadarīsi: tāds tas kažoks arī būs. Mēli var norīt kopā ar visām kalorijām!
Bagetē pildīta 'Siļķe kažokā'
"Siļķe kažokā" nu reiz ir tie salāti, kuri ir apspēlēti daudzās un dažādās versijās, tomēr šī recepte pierāda, ka ļaužu izdomai nav ne gala, ne malas. Kārtām sapildot tradicionālās sastāvdaļas bagetē, ko pirms pasniegšanas sagriež šķēlēs, tiksi pie krāšņas uzkodas, kas visiem liks sajūsmā noelsties.
Īstā 'Siļķe kažokā'
Katram sava īstā recepte klasiskajiem salātiem "Siļķe kažokā". Šī ir portāla "Cālis" lietotājas Ilviksas īstā "Siļķe kažokā" - īstam svētku baudījumam.
Ātrā 'Siļķe kažokā'
Klasisko salātu "Siļķe kažokā" ātrā versija. Tiesa, ātra tā būs tikai tad, ja pa rokai jau ir vārīti kartupeļi, bietes un olas.
Salātu klasika: siļķe kažokā
Vienkārši un ātri pagatavojami salāti - siļķe kažokā.
'Silķe kažokā' svētku galdam
'Siļķe kažokā' ir iecienīti svētku galda salāti. Greznam galda klājumam salātus sakārto sarkana vainaga veidā, rotājot ar granātāboliem.
Kārtainie salāti 'Liellops kažokā'
Šajā svētku salātu variācijā ierasto siļķi aizstāj vārīta gaļa, patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.
'Kažoks' bez siļķes – neparasta salātu rulete svētku galdam
Interesanta alternatīva – siļķe kažokā bez siļķes, turklāt satīta ruletes formā. Šie gardie salāti būs īsta svētku galda rota. Ja nepievienosi sinepes un sīpolus, salātu garša būs maigāka, un tos varēs baudīt arī bērni.
Suši rullīši 'Siļķe 'kažokā''
Jau iepriekš esam stāstījuši, kā "Siļķi "kažokā"" pagatavot ruletes un tortes formā, bet šoreiz uzzināsi, kā no tradicionālajām šo salātu sastāvdaļām pagatavot suši. Tīmeklī noskatītu recepti iesaka mūsu lasītāja Līga Bajāre.
Sparģeļi bekona mētelītī
Ar sparģeļiem nepieciešams sadraudzēties, ja gatavo tos pirmo reizi. Mazliet pūles būs jāpieliek sparģeļu ietīšanai, taču rezultāts gan izskata, gan garšas ziņā būs tā vērts. Baudi ar salātiem no rukolas, paprikas, ledus salātiem, ķirštomātiem, graudainā biezpiena un svaiga gurķa. Recepti iesaka gardēde Mārīte Eglīte.
'Ķieģelīša' ķiploku grauzdiņi majonēzes 'mētelītī'
"Ķiploku grauzdiņiem jābūt kraukšķīgiem un riktīgi ķiplokainiem, tad, manuprāt, ir trāpīts desmitniekā! Lūk, mūsmājās iecienītākā ķipoloku grauzdiņu pagatavošanas metode, bet brīdinu, ka šie var izraisīt vēlmi gatavošanu atkārtot un atkārtot," atklāj garšīgā recepšu bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa.
Karaliskās karbonādes pikantā marinādē, ceptas ar tomātiem un siera 'kažociņu'
Par karaliskām šīs karbonādes var dēvēt gan pateicoties to iespaidīgajam izmēram, gan nepārspējamam sulīgumam un īpaši piesātinātajai garšai, ko plāni izklapētajām gaļas šķēlēm piešķir pikantā marināde un sātīgais siera "kažociņš". Protams, kalorijas šajā gadījumā skaitīt būs lieki, bet vismaz rudenī taču ir sevi jāpalutina, ja peldkostīmu sezonas gaidās ieturētās diētas šogad nebija ieguldīto pūļu vērtas. Labā ziņa ir tāda, ka varēsi iztikt bez eļļas un miltu-olas panējuma, kā arī izvairīties no stāvēšanas pie karstas pannas un ziliem dūmiem piepildītas virtuves, jo visu "melno" darbu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.
Cepti kartupeļi kraukšķīgā bekona 'mētelītī'
Īpaši gardi bekona šķēlēs ietīti kartupeļi, ko vari pasniegt gan kā neparastu piedevu, gan kā uzkodu – ar dažādām mērcēm.
Sparģeļi 'prošuto' šķiņķa mētelītī
Interesanta un garda alternatīva ikdienas uzkodām - sparģeļi, kas ietīti gardajā prošuto šķiņķī un nedaudz apcepti uz pannas. Šos noteikti vari baudīt čipšu un grauzdiņu vietā.
Ar sieru pildīta vistas fileja cūkgaļas 'mētelītī'
Brīvdienu pusdienām - vistas fileja, kas pildīta ar sieru un ietīta cauraugušas cūkgaļas šķēlītē. Pasniedz to ar šampinjonu mērci un ceptām kartupeļu šķēlītēm, iesaka receptes autore Sintija Bīriņa.
Cepta mencas fileja kokosriekstu mētelītī
Pamēģini ierastās rīvmaizes vietā zivs panēšanai izmantot kokosriekstu skaidiņas. Veidosies nedaudz saldena garoziņa, kas lieliski saderēsies ar baltajām zivīm. Pasniedz ar zaļajiem lapu un gurķu salātiem, mērcei sajaucot majonēzi ar bezpiedevu jogurtu un nedaudz saldās čili mērces.
Šprotes 'kažokā'
Laiks siļķi "kažokā" aizstāt ar jaunām vēsmām uz svētku galda - vienkārši un ātri pagatavojami šprotu un dārzeņu kārtainie salāti ar konservētu kukurūzu un majonēzes "mētelīti".
Mencas pīrāgs rauga mīklas 'mētelītī'
Mencas pīrāgs īpaši skaistā "iesaiņojumā", kas slēpj sulīgu, maigu baltās zivs gaļu.
Skābēti gurķi kraukšķīgā panko mētelītī
Vistas gaļas strēmelītes, paprikas gabaliņi, garneles, siera standziņas, vistas kājiņas, karbonāde – viss kļūst divkārt garšīgāks, kad ietērpts gardā, zeltaini brūnā, kraukšķīgā apvalkā. Brīnumgardo kraukšķīguma efektu visdažādākajiem pārtikas produktiem panāk, tos pirms cepšanas vai fritēšanas kārtīgi apviļājot panko rīvmaizē.
Tilapijas filejas garšaugu mētelītī
Zivs filejas gabaliņi aromātiskos garšaugos garšos lieliski ar tikko vārītiem kartupeļiem vai svaigajiem salātiem. Tilapijas ir īpaši pateicīgas gatavošanai, jo tās nepieciešams apcept vien īsu brīdi.
Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti
Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.
Vistas karbonādes zeltainā kartupeļu mundierī
Sulīgas vistas karbonādes zeltaini kraukšķīgā kartupeļu mundierī – tik gardas, ka mēli var norīt!
Olas mundierī ar jauniem kartupeļiem un gailenēm
"Restorāns 3" saimnieka un šefpavāra Ērika Dreibanta recepte.
Frikadeles kāpostlapu mundierī
Ārzemju radinieks mūsu pašu kāpostu tīteņiem. Pasniedz kopā ar rīsiem, tomātu salātiem un savu iemīļoto čatniju. Šai receptei vislabāk izmantot mazāku kāpostu lapiņas.
Vistas filejas kumosiņi siera mundierī
Vistas fileja siera mundierī - garšīgai un sātīgai maltītei.
Krāsnī cepts karstais rasols ar siera 'cepurīti'
Šķiet, ka viss jau ir redzēts un izbaudīts, bet tad pie apvāršņa parādās māla podiņā cepts karstais rasols ar siera cepuri. Cep tik augšā, ēd un brīnies! Pārbaudītu un ģimenē iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Inga Matisone.
Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'
Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".
Kāpostu sacepums ar tomātiem un siera 'cepuri'
Pusdienām vai launagam, ēdienkartes dažādošanai noderēs šī kāpostu sacepuma recepte.
Sēņu un dārzeņu sacepums ar pupiņu biezeņa 'cepuri'
Ja ierastie kartupeļu biezeņa sacepumi apnikuši, palutini sevi ar jaunu garšu salikumu, pagatavojot pupiņu-siera biezeņa sacepumu ar bagātīgu dārzeņu pildījumu. Gaļas tev noteikti nepietrūks!
Krāsnī ceptas šampinjonu 'bumbiņas' ar malto gaļu un kārtīgu siera cepuri
Ja svētku galdam vai vakariņām pēc grūtas dienas kārojas ko sātīgu, garšīgu, bet vienkārši pagatavojamu, krāsnī cepti šampinjoni būs laba alternatīva kotletēm. Es pildījumam ņēmu maltu cūkgaļas karbonādi, bet lieliski derēs arī saldētavā aizķērusies medījuma gaļa. Savukārt veģetārieši var iztikt pavisam bez gaļas un pildījumam izmantot ar sīpoliem saceptas sēnes un sieru.
'Slinkie' tīteņi ar papriku un siera 'cepuri'
"Slinkie" tīteņi ar papriku un siera "cepuri" - kuplākam ēdāju pulciņam. Garšos tikpat labi kā parastie tīteņi, bet to gatavošanas process būs vienkāršāks un ātrāks.
Cepts paltuss ar 'pufīgu' siera cepuri
Pagatavosim vakariņām vai brīvdienu pusdienām paltusu? Pagatavošana gan prasīs laiku un pacietību, bet rezultāts būs ļoti gards! Siera "cepure" šajā receptē viegli kontrastē ar zivs garšu.
Rabarberu pīrāgs ar kraukšķīgu bezē 'cepuri'
Šī rabarberu kūka ar bezē virskārtu neprasa daudz pūļu, turklāt būs gards našķis svētkos vai viekārši ikdienā.
Liellopa gaļas kotletes itāļu gaumē - ar tomātu, mocarellas un anšovu cepurēm
Kuram gan negaršo kotletes? Vieni priekšroku dod maziņām gaļas bumbiņām, kas no bļodas pazūd zibenīgi, citiem patīk lielas un sulīgas kotletes - tādas, kas aizņem teju pusšķīvi! Šai dienai - nedaudz neparastākas kotletes, kurām tās autore, kas slēpjas aiz segvārda Ovimu, piedēvējusi itālisku noskaņu - pufīgas un sulīgas liellopa gaļas kotletes ar tomāta un mocarellas cepuri, ko rotā anšovi. Ķeramies pie darba?
Mafini ar citronu pildījumu un bezē putu cepurīti
Valentīna dienā palutini savu sirdsāķīti, pagatavojot mafinus ar krēmīgu citronu pildījumu un bezē putu cepurīti. Neaizmirsti pievienot šķipsniņu mīlestības! Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks".
Brieža gaļas un spinātu sautējums ar kārtainās mīklas 'cepurīti'
Bagātīgs brieža gaļas sautējums ar spinātiem un sarkanvīnu garšos vēl labāk, ja nobeigumā pārklāsi to ar kārtaino mīklu un iešausi cepeškrāsnī, līdz virskārta apcepusies kārdinoši zeltaina. Brieža gaļu droši var aizstāt arī ar liellopu vai teļu.
Laša un garneļu sacepums ar mīklas cepurīti
Bagātīgais laša un tīģergarneļu sacepums ar mīklas virsiņu jeb zivju pīrāgs. Pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas ar vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.
Krāsnī cepti sāļie groziņi ar siera un majonēzes 'cepurītēm'
Nav laika svētkos cept pīrādziņus? Pārsteidz viesus ar krāsnī ceptiem sāļajiem groziņiem, kas pildīti ar apceptu bekonu, sēnēm un greznoti ar kārdinošu, zeltainu siera un majonēzes "cepurīti". Tie paši kusīs uz mēles! Sastāvdaļu daudzumu variē, ņemot vērā groziņu lielumu un skaitu.
Liellopa gaļas un sēņu pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti
Sātīgs liellopa gaļas pīrāgs jeb sacepums ar mīklas cepurīti. Ja to nevēlies pārlieku pikantu, izmanto mazāk piparus.
Šokolādes kūciņas ar zemeņu cepurīti
"Uz darbu pirms svētku pasākumu pagatavoju gardās vecīša "cepurītes". Lai ekonomētu laiku izmantoju veikalos pieejamās sauso maisījumu sagataves šokolādes kūkām," par savu recepti raksta Kristīne. Recepte pretendē uz vērtīgo balvu Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Sniegbaltā Filadelfijas siera kūka ar vīģu cepurīti
Skaisti balta, kārdinoša un patīkami salda Filadelfijas siera kūka ar burvīgām vīģu daiviņām virspusē. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Olga Elste, kura piedalījās Philadelphia recepšu konkursā.
Ābolu kūka ar Filadelfijas siera un olbaltumu cepurīti
Garda smilšu mīklas ābolkūka ar gaisīgu Filadelfijas siera un olu baltumu cepurīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Evija Šimanovksa, kura to iesūtījusi "Mana gardākā recepte ar Philadelphia sieru" konkursam.
Ābolkūka ar bezē 'cepurīti'
Garda un rudenīga ābolkūka ar gaisīgu bezē virskārtu, ko Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Baranovska. Šī ir viena no receptēm, kas piedalījās Cālis.lv un Zoombook rīkotajā recepšu konkursā.
Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti
Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.
Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti
Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.
Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti
Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.
Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'
Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.
Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti
Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.
Cepts lasis ar kraukšķīgu pesto un siera cepurīti
Lasim cepoties veidosies jauka, kraukšķīga cepurīte, bet pesto aromāti un garšas sajauksies ar zivs gardajiem aromātiem.