Ne velti mēdz teikt: sīvs kā rutks. Redīsi tiešām ir rutku radinieki, un senos laikos Ēģiptē Grieķijā, Romā un Ķīnā audzēti, visticamāk, rutkiem līdzinājās gan izskata, gan garšas ziņā. Gadu tūkstošos redīss – ne bez selekcijas palīdzības – kļuvis par to garšas ziņā ņipro, kraukšķīgo dārzeni, kādu to pazīstam šodien. Parasti, domājot par redīsu, iedomājamies sarkanbaltos bumbuļus. Patiesībā gan redīsi var būt arī balti, melni, dzelteni, violeti, brūngani, pelēki... Īsta krāsu ballīte, kas pilna ar vērtīgām vielām: kalciju, kāliju un dzelzi, vitamīniem A, B1, B2 un C, folijskābi, ēteriskajām eļļām, pektīnvielām, vārdu sakot, ir vērts un vajag kraukšķināt!
Zinātāji runā, ka gardākie redīsi un burkāni esot tie, ko pats var izraut no dobes, noslaucīt gar dārza biksēm vai nomazgāt lietusūdens katlā pie mājas stūra un grauzt nost! Bet tā ir greznība, kas ne katram dota, un tāda greznība ir sūrā, smagā darbā godam nopelnīta. Par darbu runājot – redīsi lieliski izaug gan siltumnīcā, gan zem klajas debess (ja vien zemesvēži neapēd), gan kastē uz balkona, tā kā savus redīsus katrs var izaudzēt arī pats. Nu, vismaz pāris buntītes, jo skaidrs, ka paša audzētam labumam ir cits smeķis!
Biezpiens ar redīsiem, redīsu maizītes brokastīs – tas ir nudien karaliski sācies pavasara rīts. Ja vēl var dabūt putnu kori piedevām, ko cilvēks daudz vairāk var vēlēties?
Bez redīsiem, protams, nav iedomājami dažnedažādākie salāti – sākot ar vienkāršākajiem, kur redīsi vieni paši peld krējuma mērcītē, beidzot ar tiem, kur veselīgums un skaistums savijas mākslinieciskā un gardā mudžeklī. Redīss ar savu uzmundrinošo sīvumiņu jebkuros salātos dod savu garšas noti. Garšu komponistam vien jāizlemj, cik spēcīgi sagaršojamam redīsam jābūt, vai to griezt biezākās šķēlītēs vai varbūt puscaurspīdīgās.
Šobrīd tik modīgās poke bļodas arī bez redīsa neiztiek – saprātīgās proporcijās tā paša sīvumiņa dēļ, tomēr tas dod gan vēl kādu garšas niansi, gan, protams, vizuālo baudījumu, kas poke bļodās ir tikpat svarīgs kā gastronomiskais.
Ak, un aukstā zupa – tajā taču pa laikam kā tādai haizivs spurai jānozib redīsa sarkanajam sānam! Protams, receptes ir dažādas, bet redīss aukstajā zupā ir kā kārtīgs un sarkans punkts uz kefīra baltā "i"!
Un, protams, nevar aizmirst par ceptiem redīsiem. Varētu jautāt, kāpēc gan svaigus, tikko no zemes nākušus redīsus vajadzētu cept? Pirmkārt, garšas dažādības pēc – nepamēģinot, grūti iedomāties, cik citādi garšo cepts redīss! Otrkārt, redīsi mēdz apvīst, un tad lielisks veids, kā tos padarīt neatvairāmi lieliskus, ir apcept – vai nu cepeškrāsnī vai uz pannas. Treškārt, bet ne pēdējokārt, cepti redīsi var lieliski aizvietot ceptus kartupeļus, tie var būt labu labā piedeva gaļas ēdieniem. Lieta tāda, ka redīsos ir ļoti maz ogļhidrātu. 100 gramos redīsu ir 1,95 grami ogļhidrātu, kamēr 100 gramos ceptu kartupeļu – 18,14 grami. Cilvēkiem, kuri pavasarīgi sasparojušies pludmales formai un centrimetriem, ogļhidrāti nav labākie draugi, un ir labi, ja tos var ar kaut ko aizvietot.
"Tasty" piedāvā kraukšķīgas, pavasarīgas un garšīgas receptes, kuros redīsam ir ja ne galvenā, tad ļoti liela loma gan. Un, lai kādā lomā būtu redīsi, tos nepamanīt un nesagaršot nav iespējams. Lai izbaudāms sīvumiņš un garšīgs kraukšķis!
Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē
Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.
Baltā gaspačo zupa latviešu gaumē
Spānijā iecienīto gaspačo zupu ir ierasts iebiezināt ar sakaltušas maizes šķēlēm. Es aizņēmos šo ideju, lai, liekot lietā izdomu, no ledusskapī atrastajiem produktiem pagatavotu balto gaspačo latviešu gaumē. Eksperimenta rezultāts bija varen garšīgs un atspirdzinošs.
Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci
"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.
Marinēti redīsi Žaņa-Raivo Behmaņa gaumē
Marinēti redīsi būs koša un garšīga alternatīva mazsālītiem gurķiem. Varēsi tos izmantot gan kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem, gan kā kraukšķīgu sastāvdaļu dārzeņu salātos. Recepti piedāvā Latvijas Meža dienu vēstnesis, "Restorāna 3" pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis.
Ņiprie redīsu un gurķu salāti
Redīsu un gurķu salāti, kas papildināti ar smaržīgām dillēm un rīsu etiķi treknas mērces vietā. Garda piedeva gaļas ēdieniem vai tikko vārītiem jaunajiem kartupeļiem.
Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem
"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.
Gurķu un redīsu salāti
Svaigi un kraukšķīgi gurķu un redīsu salāti.
Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu
Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!
Pikanta aukstā zupa ar balto redīsu un mārrutkiem
Vasarīgam laikam - atvēsinošā, pikanta un ātri pagatavojama aukstā zupa.
Pavasarīgās tortiljas ar vistas fileju un redīsiem
Tortiljas ar ļoti veselīgu un pavasarīgi svaigu pildījumu – vārītu vistas fileju, spinātiem, zaļumiem un kraukšķīgām redīsu ripiņām. Spirgtumiņam papildini tās ar vieglu mērci un laima sulu. Garšo vēl labāk nekā izskatās!
Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem
Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.
Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem
Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.
Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti
Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.
Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem
Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.
Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci
Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.
Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem
Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.
Krāsnī cepti redīsi
Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.
Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem
Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.
Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Okroška ar kefīru un kvasu
Svaiga un viegla aukstā zupa ar nelielu pikantumu - salami desas gabaliņiem. Daudz ātrāk zupu varēs pagatavot, ja kartupeļi un olas būs jau novārīti.
Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm
Mīksti novārīti spageti, kas pasniegti ar sutinātiem dārzeņiem un garnelēm, kā arī svaigiem rukolas un redīsu salātiem. "Recepte ir pašizdomāta – parasti tas notiek tad, kad ir iedvesma kaut ko pagatavot," raksta Kristīne Meikališa savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.
Laša fileja ar bazilika-pistāciju sviestu un marinētu redīsu salātiem
Košās krāsas un atsvaidzinošie redīsi lieliski papildinās par klasiku kļuvušo laša fileju. Īpašu raksturu un aromātu ēdienam piedos pistācijas un baziliks - maltīte, ar kuru varēsi pārsteigt viesus un iejusties šefpavāra lomā. Recepti piedāvā kulinārā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Telgrena.
Svaigsiera salāti ar dārzeņiem un grilētiem vistas stilbiņiem piknikam
Svaiga ideja tavam vasaras piknikam vai vakariņām dārzā - grilēti vistas stilbiņi, kas pasniegti ar plāni grieztu dārzeņu un svaigsiera salātiem. Restorāna cienīga maltīte, ko iesaka šefpavāri Mārtiņš Sirmais un Ēriks Dreibants.
Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem
Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.
Veselīgie dārzeņu salāti 'Pavasaris'
Veselīgi un pavasarīgi koši dārzeņu salāti - vitamīnu bumba pēc garās ziemas!
Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem
Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.
Zaļā tēja ar balto redīsu pret klepu
Negaidīta garšu kombinācija - zaļā tēja ar balto redīsu un nedaudz jūras sāli būs labs veids, kā spēcināt organismu un cīnīties ar klepu. Recepti iesaka "Apsara" tējas meistars Andris Purviņš, kurš to atvedis no ceļojuma pa Ķīnas tējas plantācijām.
Liellopa steiks ar rozmarīnu un grilētiem dārzeņiem
Sulīgs steiks un svaigi grilēti dārzeņi veido maltīti, no kuras atteikties nebūs spējīgs neviens gaļas mīļotājs!
Cūkgaļas sautējums ar beļģu alu
Izcilais beļģu pavārs Mičs Holdenhofs piedāvā recepti, kurā tiek izmantots visā pasaulē iecienītais beļģu alus.
Aukstā kefīra zupa ar redīsiem un gurķiem
Ātri pagatavojama un vienkārša aukstā zupa ar redīsiem un gurķiem, kas veldzēs tveicīgākā dienā.
Kārtainie dārzeņu salāti ar šampinjoniem
Kārtainie salāti no svaigiem šampinjoniem un dārzeņiem.
Austrumnieciskie cūkgaļas burgeri ar svaigiem ananasiem un gurķiem
Kurš teicis, ka burgeri ir neveselīgi? Viss atkarīgs no tā, kāds ir pildījums! Brīvdienu pusdienām vai vakariņām ģimenes vai draugu lokā izmēģini šo interesanto recepti, kurā cūkgaļu izcili papildina svaigs ananass un karijs.
Svaigie veselības salāti ar āboliem un kāpostiem
Veselības salāti - svaigi un gardi piedevu salāti.