pastas salati
Foto: Shutterstock
Dažādi salāti ir ideāla uzkoda steidzīgajiem, tos ērti paņemt līdzi uz darbu, tos viegli notiesāt gan pie galda, gan parkā. Tādēļ, kad gatavo vakariņas, piedevas izvāri tā pavairāk, jo no tām nākamajā dienā var tapt sātīgi un gardi salāti!

"Ko mēs ēdam rīt pusdienās?" šis pielādētais jautājums bieži izskan pie vakariņu galda un liek saspringti domāt. Jā! Ko lai ēd pusdienās! Ja vakariņas pagatavotas ar uzviju, tad var mēģināt izlīdzēties un uzsildīt tās nākamajā dienā. Vē! Sildīts ēdiens – gardēži un estēti noteikti sarauc pieri, bet kunģī iemetas krampis no domas vien. Visbiežāk pāri paliek tieši piedevas – zivs un gaļa diezgan braši tiek nokopta jau vakariņās.

Viens risinājums ir pagatavot kādu sacepumu no pāri palikušajām piedevām, bet ko iesākt, ja tam nav laika, gribēšanas un tas neatbilst taviem ēšanas standartiem? Tad jārada auksta ēdiena recepte!

Man ir ideja, kā apiet katrā receptē minēto "izvāra un atdzesē" posmu. Vakardienas vakariņas jau būs atdzisušas, tev nāksies tikai pievienot mērci un citas sastāvdaļas. Turklāt, pateicoties atdzisušajām piedevām, mēs varam izceļoties ne pa vienu vien pasaules virtuvi!

Itālija sveicina


Svarīgākais, kas jāievēro, lai makaronu salāti būtu baudāmi, ir eļļas pievienošana, lai pasta nesalīp.
Pēc tam jau vari izpausties pēc sirds patikas – pesto, garšvielas, zivs, dārzeņi, gaļa, rukola, rieksti. Ver tik vaļā ledusskapi un piemeklē aksesuārus makaronu kleitai!

Latviskie graudi

Foto: Shutterstock


Mūsu dzīvesziņas graudaugi – griķi un grūbas – ir piemēroti ne tikai kā piedeva karbonādei vai kotletei. Kā griķi, tā grūbas uzplauks visā savā garšu godībā, ja peivienosi, piemēram kazas sieru, bietes, ceptus ķirbjus.

Sveicieni no Vāczemes

Foto: Shutterstock


Nav noslēpums, ka viena no kulta ēdienna rasola svarīgākajām sastāvdaļām ir kartupeļi. Tie, atšķirībā no burkāniem un citām sastāvdaļām, nesaņem kritiku, ka rasolā tiem nav vietas! Rasols un kartupeļi ir nešķirami. Taču, ja citu sastāvdaļu kapāšana un sagādāšana aizņem pārāk daudz laika, tad var izlīdzēties ar kādu no vācu virtuves nākušu recepti . "Kartoffelsalat" ir vāciešu iecienīta ēdmaņa – vienkārša un sātīga. Un kā nu tai tādai nebūt, ja majonēze ar krējumu netiek žēlota un ja salātos klāt vēl ola!

Austrumu skūpsts

Foto: Shutterstock


Ja vakariņās piedevām esi izvārījis bulguru vai kuskusu, tad vari pasaulei paziņot, ka pusdienās tev būs tabulē. Skan izsmalcināti, vai ne? Tabulē ir arābu salāti, kur kopā ar bulguru vai kuskusu dāsni sajaukta kinza vai pētersīlis. Pārejās sastāvdaļas pievienotas pēc pavāra vēlmēm, bet bulguram un zaļumiem jābūt noteikti! Protams, nav liegts ar zaļumiem samaisīt arī kvinoju, lēcas vai citus graudus.

Āzijas piesitiens

Foto: Shutterstock


Rīsiem ir viena izcila īpašība: tie vislabāk no visiem graudaugiem, pieņem garšas un pielāgojas piedevām. Rīsi paši ir bez izteiktas garšas, kas ļauj tos bagātināt kā ar pikantām, tā maigākām garšām. Rīsi var kļūt riekstaini, tie var būt arī ar gurķu kraukšķi un garšaugu piesitienu. Rīsi ļaujas tikt samaisīti kā ar majonēzes mērci, tā ar eļļu, tie labprāt savā bļodā uzņem gan krabju nūjiņas, gan siera bumbiņas.

Lai šodienas pusdienas tikpat gardas, kā vakardienas vakariņas!

Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem

Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru

Foto: Shutterstock

Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.

Lasīt vairāk

Bulgura salāti ar piparmētrām un fetas sieru

Foto: DELFI

Šie salāti ir improvizācija par klasisko tabulē, kas ir iecienīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Galvenais ir sagādāt labi daudz zaļumu un izsalkušus ēdājus. Vislabāk salāti garšos uzreiz pēc to pagatavošanas.

Lasīt vairāk

Vasarīgie un aromātiskie kuskusa salāti libāņu gaumē

Foto: No privātā arhīva

Iepazīstieties: viegli kuskusa salāti tveicīgai vasarai no libāņu virtuves – tabulē. Šos salātus dažādās versijās gatavo gandrīz visās Tuvo Austrumu zemēs. Tabulē iesaka Iveta Rutkovska – recepti viņa iemācījusies no libāņu kolēģiem, dzīvojot un strādājot Beļģijā.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci

Foto: Publicitātes foto

Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu

Foto: Shutterstock

Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.

Lasīt vairāk

Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci

Foto: Shutterstock

Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci - ātrai un sātīgai maltītei bez kripatņas gaļas.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: Siltie grūbu salāti 'Suit' siev' bruncs''

Foto: Dace Martinova

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā silto grūbu salātu "Suit' siev' bruncs'" recepti no suitu saimnieces Lailas Puķītes recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Foto: Valta Klints

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem

Foto: DELFI

Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem

Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.

Lasīt vairāk

Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem

Foto: Shutterstock

Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.

Lasīt vairāk

Veģetārie rīsu salāti ar avokado, tomātiem un sieru

Foto: Cook.me

Vienkārši pagatavojamos un atsvaidzinošos salātus vari pasniegt gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā pilnvērtīgu veģetāro maltīti, jo rīsi, pupiņas un avokado nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Vasarīgie vistas un rīsu salāti

Apzinos, ka teorētiski vasara vēl ir dažu nedēļu attālumā, tomēr vienmēr ir labi sagatavoties tam, kas mūs sagaida tuvākajā laikā. Kā zinām, vasara nāk roku rokā ar grilētiem ēdieniem, svaigiem dārzeņiem un garšaugiem - to visu atradīsiet šajos salātos: saldus tomātus, sulīgu vistu un aromātisku baziliku.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar rīsiem un kariju

Tunča - rīsu salāti – aukstā galda cienastam.

Lasīt vairāk

Krabju salāti ar sieru un makaroniem

Foto: Privātais arhīvs

"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Ātrie krabju salāti

Foto: Shutterstock

Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.

Lasīt vairāk

Sātīgie kvinojas salāti

Foto: DELFI

Kvinojas salātu šarms slēpjas tajā, ka tos var pagatavot gan veģetāri, gan ar gaļu. Abos gadījumos galarezultāts ielīksmos ēdājus un sniegs sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Kvinojas salāti ar garnelēm

Foto: Personiskā arhīva foto

Skaistums, krāšņums un tai pat laikā vieglums uz šķīvja. Galvenais akcents ir debešķīgās tīģergarneles un aromātiskās, maigās siera bumbiņas, kas veido niansētu garšu spēles. Pārdomāts kvinojas pielietojums. Recepti eksperimentējot radījusi gardēde Mārīte Eglīte.

Lasīt vairāk

Kvinojas salāti ar cūku pupām un zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Veselīgi un instagramīgi koši salāti tavai vasaras ēdienkartei. Baudi tos tāpat vien vai pasniedz kā interesantu piedevu grilētai gaļai.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Krāsainie kvinojas salāti

Foto: Māris Lapiņš

Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem

Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Pikantie makaronu salāti ar garnelēm un ne tikai

Salāti, kas derēs gan kā uzkoda pārgājiena starplaikos, gan arī kā pilnvērtīgas pusdienas tā noslēgumā. Tā būs lieliska izvēle gan jūras velšu, gan pikantu garšu cienītājiem, kuri vēlas atsvaidzināt jau ierastās ikdienas maltītes ar vēl nebijušām garšu kombinācijām. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar turku zirņiem un garnelēm

Foto: Publicitātes foto

Makaroni apvienojumā ar sezonālo produktu svaigajām garšām būs šīs vasaras ideālā kombinācija. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā pastas salātu recepti piknikam vai pusdienu pārtraukumam parkā.

Lasīt vairāk

Vieglie makaronu salāti meksikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Ja vēlies nobaudīt ko sātīgu, bet bez gaļas un treknām mērcēm, pagatavo makaronu salātus ar kraukšķīgiem dārzeņiem un vieglu vinegreta mērci.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: Shutterstock

Īsā laikā maltīte gatava! Baudi gan siltus, gan aukstus!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar šprotēm

Foto: Publicitātes foto

Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar kaperiem un sinepju mērci

Vien piecu sastāvdaļu salāti, kas pagatavojami salīdzinoši ātri un viegli, var kļūt par īstu delikatesi – arī dodoties pārgājienā un ņemot maltīti līdzi. To izsmalcinātība slēpjas tieši mērcē, kas pat visierastākajiem produktiem sniegs restorāna cienīgu garšu, ko atkārtot arī dienās, kad pārgājiena vietā pusdienas tiek baudītas mājas apstākļos. Recepti iesaka "Barbora" garšas eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem

Foto: "Prieks gatavot"

"Kreftīgie kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem atgādina rasolu un būs laba alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu vai, ja bietes nav tavs mīļākais dārzenis. Produktu sagataves var sarūpēt jau iepriekšējā vakarā, tad nākamajā dienā sastāvdaļas vienkārši būs jāsaliek kopā," teic garšīgā "Instagram" konta prieksgatavot saimniece Silva, iesakot pārbaudītu recepti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar cauraudzīti un gurķu marinādes mērci

Foto: Shutterstock

Ja gadījies, ka gurķi apēsti, bet burciņā vēl palikusi marināde, nelej to ārā, bet izmanto, lai pagatavotu mērci kartupeļu salātiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar skābenēm, avokado un olām

Foto: Shutterstock

Skābenes ir ļoti vērtīgs dzelzs avots. Izmanto tās gardu kartupeļu salātu pagatavošanai un izbaudi!

Lasīt vairāk

Jauno kartupelīšu salāti ar tunci un olu

Vasara ir salātu laiks, vai ne? Nesen pat mans vīrs teica, ka ir gatavs visu vasaru ēst vakariņās salātus, tikai ar vienu nosacījumu – tiem jābūt sātīgiem. Neesam "majonēžaino" salātu piekritēji, tādēļ daļēji tas ir izaicinājums – pagatavot tādus salātus,no kuriem ir paēdis arī vīrietis. Katru dienu gan salātus vakariņās neēdam, bet šad tad gan. Lūk, recepte, vienam vakariņu (vai pusdienu) variantam. Recepte 2 personām.

Lasīt vairāk

Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.

Lasīt vairāk

Klasiskie kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.

Lasīt vairāk

Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci

Foto: Shutterstock

No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.

Lasīt vairāk

Vienkāršie vārītu kartupeļu salāti

Foto: Shutterstock

Lētai un sātīgai maltītei - kartupeļi ar garšvielām.

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi

Foto: Ieva Opule

Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!