"Ko mēs ēdam rīt pusdienās?" šis pielādētais jautājums bieži izskan pie vakariņu galda un liek saspringti domāt. Jā! Ko lai ēd pusdienās! Ja vakariņas pagatavotas ar uzviju, tad var mēģināt izlīdzēties un uzsildīt tās nākamajā dienā. Vē! Sildīts ēdiens – gardēži un estēti noteikti sarauc pieri, bet kunģī iemetas krampis no domas vien. Visbiežāk pāri paliek tieši piedevas – zivs un gaļa diezgan braši tiek nokopta jau vakariņās.
Viens risinājums ir pagatavot kādu sacepumu no pāri palikušajām piedevām, bet ko iesākt, ja tam nav laika, gribēšanas un tas neatbilst taviem ēšanas standartiem? Tad jārada auksta ēdiena recepte!
Man ir ideja, kā apiet katrā receptē minēto "izvāra un atdzesē" posmu. Vakardienas vakariņas jau būs atdzisušas, tev nāksies tikai pievienot mērci un citas sastāvdaļas. Turklāt, pateicoties atdzisušajām piedevām, mēs varam izceļoties ne pa vienu vien pasaules virtuvi!
Itālija sveicina
Svarīgākais, kas jāievēro, lai makaronu salāti būtu baudāmi, ir eļļas pievienošana, lai pasta nesalīp.
Pēc tam jau vari izpausties pēc sirds patikas – pesto, garšvielas, zivs, dārzeņi, gaļa, rukola, rieksti. Ver tik vaļā ledusskapi un piemeklē aksesuārus makaronu kleitai!
Latviskie graudi
Mūsu dzīvesziņas graudaugi – griķi un grūbas – ir piemēroti ne tikai kā piedeva karbonādei vai kotletei. Kā griķi, tā grūbas uzplauks visā savā garšu godībā, ja peivienosi, piemēram kazas sieru, bietes, ceptus ķirbjus.
Sveicieni no Vāczemes
Nav noslēpums, ka viena no kulta ēdienna rasola svarīgākajām sastāvdaļām ir kartupeļi. Tie, atšķirībā no burkāniem un citām sastāvdaļām, nesaņem kritiku, ka rasolā tiem nav vietas! Rasols un kartupeļi ir nešķirami. Taču, ja citu sastāvdaļu kapāšana un sagādāšana aizņem pārāk daudz laika, tad var izlīdzēties ar kādu no vācu virtuves nākušu recepti . "Kartoffelsalat" ir vāciešu iecienīta ēdmaņa – vienkārša un sātīga. Un kā nu tai tādai nebūt, ja majonēze ar krējumu netiek žēlota un ja salātos klāt vēl ola!
Austrumu skūpsts
Ja vakariņās piedevām esi izvārījis bulguru vai kuskusu, tad vari pasaulei paziņot, ka pusdienās tev būs tabulē. Skan izsmalcināti, vai ne? Tabulē ir arābu salāti, kur kopā ar bulguru vai kuskusu dāsni sajaukta kinza vai pētersīlis. Pārejās sastāvdaļas pievienotas pēc pavāra vēlmēm, bet bulguram un zaļumiem jābūt noteikti! Protams, nav liegts ar zaļumiem samaisīt arī kvinoju, lēcas vai citus graudus.
Āzijas piesitiens
Rīsiem ir viena izcila īpašība: tie vislabāk no visiem graudaugiem, pieņem garšas un pielāgojas piedevām. Rīsi paši ir bez izteiktas garšas, kas ļauj tos bagātināt kā ar pikantām, tā maigākām garšām. Rīsi var kļūt riekstaini, tie var būt arī ar gurķu kraukšķi un garšaugu piesitienu. Rīsi ļaujas tikt samaisīti kā ar majonēzes mērci, tā ar eļļu, tie labprāt savā bļodā uzņem gan krabju nūjiņas, gan siera bumbiņas.
Lai šodienas pusdienas tikpat gardas, kā vakardienas vakariņas!
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.
Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru
Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.
Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem
Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.
Bulgura salāti ar piparmētrām un fetas sieru
Šie salāti ir improvizācija par klasisko tabulē, kas ir iecienīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Galvenais ir sagādāt labi daudz zaļumu un izsalkušus ēdājus. Vislabāk salāti garšos uzreiz pēc to pagatavošanas.
Vasarīgie un aromātiskie kuskusa salāti libāņu gaumē
Iepazīstieties: viegli kuskusa salāti tveicīgai vasarai no libāņu virtuves – tabulē. Šos salātus dažādās versijās gatavo gandrīz visās Tuvo Austrumu zemēs. Tabulē iesaka Iveta Rutkovska – recepti viņa iemācījusies no libāņu kolēģiem, dzīvojot un strādājot Beļģijā.
Griķu salāti ar bietēm, kūpinātu lasi un diļļu mērci
Vasara ir īpašs laiks – tā ir iespēja svaigā gaisā būt gandrīz nepārtraukti, atpūšoties, izklaidējoties, svinot, strādājot un darot arī pavisam ikdienišķas lietas, piemēram, gatavojot un ieturot maltīti. Salātu recepti piknikam pie dabas krūts piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.
Griķu salāti ar gurķiem, redīsiem un vārītu olu
Griķu salāti ar gurķiem un vārītu olu - lēta, bet sātīga Budas bļodiņas vai poke versija.
Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci
Griķu salāti ar brokoļiem, ķirštomātiem un pesto mērci - ātrai un sātīgai maltītei bez kripatņas gaļas.
Suitu novada garšas: Siltie grūbu salāti 'Suit' siev' bruncs''
Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā silto grūbu salātu "Suit' siev' bruncs'" recepti no suitu saimnieces Lailas Puķītes recepšu krājumiem.
Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu
Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.
Sātīgie grūbu salāti ar ceptu lasi, grilsieru un šampinjoniem
Kad negribas stundām ilgi pavadīt laiku maltītes gatavošanai, bet vienlaikus ar sviestmaizēm aprobežoties arī nebūtu prātīgi, pagatavo salātus, kuros dažas no sastāvdaļām aizlienētas no pamatēdieniem, līdz ar to – maltīte būs sātīgāka.
Grūbu salāti ar kūpinātu makreli, āboliem un zaļumiem
Klasiskas un pārbaudītas sastāvdaļas, kas savstarpēji veido neparastu un garšīgu maltīti – vārītas grūbas ar brokoļiem, makreles gabaliņiem, āboliem un zaļumiem. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā poļu kulināre un grāmatas "Par āboliem" ("On Apples") autore Elīza Moravska.
Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem
Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.
Veģetārie rīsu salāti ar avokado, tomātiem un sieru
Vienkārši pagatavojamos un atsvaidzinošos salātus vari pasniegt gan kā piedevu pamatēdieniem, gan kā pilnvērtīgu veģetāro maltīti, jo rīsi, pupiņas un avokado nodrošinās ilgstošu sāta sajūtu. Recepti iesaka kulinārijas portāls "Cook.me".
Vasarīgie vistas un rīsu salāti
Apzinos, ka teorētiski vasara vēl ir dažu nedēļu attālumā, tomēr vienmēr ir labi sagatavoties tam, kas mūs sagaida tuvākajā laikā. Kā zinām, vasara nāk roku rokā ar grilētiem ēdieniem, svaigiem dārzeņiem un garšaugiem - to visu atradīsiet šajos salātos: saldus tomātus, sulīgu vistu un aromātisku baziliku.
Tunča salāti ar rīsiem un kariju
Tunča - rīsu salāti – aukstā galda cienastam.
Krabju salāti ar sieru un makaroniem
"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.
Ātrie krabju salāti
Ātrie krabju salāti - kad nav daudz laika griešanai.
Sātīgie kvinojas salāti
Kvinojas salātu šarms slēpjas tajā, ka tos var pagatavot gan veģetāri, gan ar gaļu. Abos gadījumos galarezultāts ielīksmos ēdājus un sniegs sāta sajūtu.
Kvinojas salāti ar garnelēm
Skaistums, krāšņums un tai pat laikā vieglums uz šķīvja. Galvenais akcents ir debešķīgās tīģergarneles un aromātiskās, maigās siera bumbiņas, kas veido niansētu garšu spēles. Pārdomāts kvinojas pielietojums. Recepti eksperimentējot radījusi gardēde Mārīte Eglīte.
Kvinojas salāti ar cūku pupām un zaļajiem zirnīšiem
Veselīgi un instagramīgi koši salāti tavai vasaras ēdienkartei. Baudi tos tāpat vien vai pasniedz kā interesantu piedevu grilētai gaļai.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Krāsainie kvinojas salāti
Kvinoja viennozīmīgi ir ļoti vērtīgs un arī garšīgs produkts, kas būtu biežāk jāiekļauj ēdienkartē, tāpēc iepazīsties ar šo viegli pagatavojamo maltīti, lai tā kalpotu kā iedvesma ne tikai piknika reizēm, bet arī ātrām pusdienām vai vakariņām. Tā kā šajos salātos mijas dārzeņu svaigums ar kvinojas sātīgumu, tad Lielvārdes Citra būs kā punktiņš uz ''i'' garšu sabalansēšanai, gluži tāpat kā Lielvārdes Kviešu alus.
Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem
Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!
Pikantie makaronu salāti ar garnelēm un ne tikai
Salāti, kas derēs gan kā uzkoda pārgājiena starplaikos, gan arī kā pilnvērtīgas pusdienas tā noslēgumā. Tā būs lieliska izvēle gan jūras velšu, gan pikantu garšu cienītājiem, kuri vēlas atsvaidzināt jau ierastās ikdienas maltītes ar vēl nebijušām garšu kombinācijām. Recepti iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.
Makaronu salāti ar turku zirņiem un garnelēm
Makaroni apvienojumā ar sezonālo produktu svaigajām garšām būs šīs vasaras ideālā kombinācija. Veselīga dzīvesveida blogs "Foodprep.lv" un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā pastas salātu recepti piknikam vai pusdienu pārtraukumam parkā.
Vieglie makaronu salāti meksikāņu gaumē
Ja vēlies nobaudīt ko sātīgu, bet bez gaļas un treknām mērcēm, pagatavo makaronu salātus ar kraukšķīgiem dārzeņiem un vieglu vinegreta mērci.
Makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
Īsā laikā maltīte gatava! Baudi gan siltus, gan aukstus!
Makaronu salāti ar šprotēm
Vienkāršu un ātri pagatavojamo makaronu salātu recepti piedāvā restorāna "YOLO" šefpavārs Artūrs Freibergs. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.
Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu
Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.
Kartupeļu salāti ar kaperiem un sinepju mērci
Vien piecu sastāvdaļu salāti, kas pagatavojami salīdzinoši ātri un viegli, var kļūt par īstu delikatesi – arī dodoties pārgājienā un ņemot maltīti līdzi. To izsmalcinātība slēpjas tieši mērcē, kas pat visierastākajiem produktiem sniegs restorāna cienīgu garšu, ko atkārtot arī dienās, kad pārgājiena vietā pusdienas tiek baudītas mājas apstākļos. Recepti iesaka "Barbora" garšas eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.
Kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem
"Kreftīgie kartupeļu salāti ar siļķi un marinētiem gurķiem atgādina rasolu un būs laba alternatīva, ja vēlies izmēģināt ko jaunu vai, ja bietes nav tavs mīļākais dārzenis. Produktu sagataves var sarūpēt jau iepriekšējā vakarā, tad nākamajā dienā sastāvdaļas vienkārši būs jāsaliek kopā," teic garšīgā "Instagram" konta prieksgatavot saimniece Silva, iesakot pārbaudītu recepti.
Kartupeļu salāti ar cauraudzīti un gurķu marinādes mērci
Ja gadījies, ka gurķi apēsti, bet burciņā vēl palikusi marināde, nelej to ārā, bet izmanto, lai pagatavotu mērci kartupeļu salātiem.
Kartupeļu salāti ar skābenēm, avokado un olām
Skābenes ir ļoti vērtīgs dzelzs avots. Izmanto tās gardu kartupeļu salātu pagatavošanai un izbaudi!
Jauno kartupelīšu salāti ar tunci un olu
Vasara ir salātu laiks, vai ne? Nesen pat mans vīrs teica, ka ir gatavs visu vasaru ēst vakariņās salātus, tikai ar vienu nosacījumu – tiem jābūt sātīgiem. Neesam "majonēžaino" salātu piekritēji, tādēļ daļēji tas ir izaicinājums – pagatavot tādus salātus,no kuriem ir paēdis arī vīrietis. Katru dienu gan salātus vakariņās neēdam, bet šad tad gan. Lūk, recepte, vienam vakariņu (vai pusdienu) variantam. Recepte 2 personām.
Kartupeļu – siļķu salāti ar olām un vinegreta mērci
Kartupeļu salāti ar siļķi, olām un vinegreta mērci ir vienkārši pagatavojami un ļoti gardi. Ja vēlies, šo salātu aizdaram vari izmantot arī majonēzes – krējuma mērci.
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.
Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci
Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.
Skābeņu un jauno kartupelīšu salāti ar jogurta mērci
No skābenēm var izvārīt ne tikai zupu. Sajaucot jaunos kartupeļus, tvaicētus zirnīšus un skābeņu lapas, tu iegūsi atsvaidzinošus, pavasarīgus salātus, kas nevainojami saderēs ar gardo jogurta mērci. Izmanto nelielas vai vidēji lielas jaunās lapiņas.
Vienkāršie vārītu kartupeļu salāti
Lētai un sātīgai maltītei - kartupeļi ar garšvielām.
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām
Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.
Rasols ar trīs veidu gaļu un paipalu olu majonēzi
Savu gardo versiju par visiem zināmo rasolu interneta vietnes "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" piedāvā Ieva Opule. Viņa iesaka rasolu gatavot no trīs veidu gaļām, papildinot šos gardos salātus ar pašgatavotu paipalu olu majonēzi.