Purva zupa jeb bērnības trauma
Skābeņu zupa līdztekus vēl dažiem citiem ēdieniem daudziem ir bērnības trauma, gana spēcīga, lai liegtu sev šo brīnišķīgo ēdienu arī pieaugušā vecumā. Kāpēc – nu kāpēc mūsu mammas skābenes zupā atstāja nesagrieztas vai kanpi uz pusēm sagrieztas? Skaidrs, ka, verdošajā ūdenī vārījušās, zaļās, spriganās skābeņu lapas (ko citkārt garāmskrienot dārzā bija pat forši noplūkt un apēst) kļūst par purva dūņām, garām, jēlām ķeskām, kas karājas pāri karotes malām un ir briesmīgas gan pēc skata, gan garšas. Un tur neglābj ne gardais buljons, ne ola, ne liela skābā krējuma karote, jo – tās purva krāsas ķeskas...
Iespējams, ir mājas, kur skābenes, sagrieztas sīkos gabaliņos, nav tik traumatiskas un un ir bērniem saprotamāks ēdiens. Jautājums gan – vai tā maz ir īsta skābeņu zupa, kur dūņu krāsas skābene nekarājas no karotes?
Ir jau arī tādas galējības kā skābeņu zupas burciņās, kur skābenes samaltas tādā pļuriņā. Neveselīgas intereses vadīta, reiz ziemā nopirku tādu burciņu. Nu nē, tas ir kaut kas baigs, mans iekšējais bērns apvēmās un skābenes no burkas vairs mūžā neēdīs. Bet pietiks par tiem bērniem. Mēs visi taču reiz izaugam. Un tad... Tad – vismaz ar dažiem no mums – notiek brīnišķīgas pārvērtības. Mēs skābeņu zupu vārām lab-prā-tī-gi! Kaut kas traks!
Pavasara skābais starts
Pienāk tas brīdis, kad viņas parādās dārzā. Un brīdis, kad uzbeku skābenes tirgū beidzot nomaina pirmās vietējās. Gribas plūkt un grābt un ēst zaļas – kā bērnībā, lai žokļi no skābuma sacērtas un mute čokurā savelkas. Tas sulīgais, dzīvespriecīgais, spēcīgais skābums un zaļums! Tas burtiski kliedz: ziema ir beigusies! Mēs esam pārziemojuši, tagad tikai viss sākas, laime, prieks un jautrība! Nu tik sāksies tā zaļā dzīve!
Un tad latvietī atmostas sazin kāda senču balss, dzīvesziņa vai vienkārši zaļās krāsas un vitamīnu bads. Un latvietis pērk skābeņu buntes un žāvētas ribiņas un vāra skābeņu zupu!
Raganiskā burbuļošana
Zupu vārīšana vienmēr ir mazliet maģiska padarīšana, bet skābeņu zupa ir kaut kas īpašs. Mazliet svētsvinīgs katru pavasari. Un vienlaicīgi – mazliet raganisks. Nu tāds tas latvietis ir – ar vienu kāju svētsvinīgumā un uz debesīm skatās, ar otru kāju savās pagānu padarīšanās, zemē un pie zemes. Atradīs zaļas lapiņas un intuitīvi zinās, kuru likt uz pušuma, kuru katlā.
Skābenes tātad. Nomazgā maigi, uzgrauz kādu – tas skābums! Nosusini lina dvielī. Kā tādu dārgumu. Ir jau ar! Tirgū esi atradis pašas apetītlīgākās ribiņas, noplaucē, liec katlā ar piparu, lauru lapu, burkānu un sīpolu – lai verd! Lai buljons nāk ārā no kauliem!
Grūbas vai miežu putraimi izmērcēti. Ar miežu putraimiem būs ātrāk, bet tev patīk grūbu gardā knikšķēšana starp zobiem, tu ņem tos.
Kad nu buljons gatavs un gaļa, smaržodama pa visu māju, pati nāk nost no kauliem, spēlētāju maiņa. Sīpoli, burkāni atdevuši labāko, paldies un sveiki, tagad katlā grūbas, kartupeļi, jauns burkāna gabals... No kauliem norauto gaļu klāt, pirkstus laizot – lai vārās, lai virst un smažo! Un, kad viss nāk gatavs, pats galvenais: skābenes! Un vai tad tu sagriez sīki smalki? Nu ne tak! Šņik šņak – un katlā iekšā! Lai mirkli vēl uzburbuļo tas latviešu raganiskais virums. (Taisnību sakot, austrumeiropiešu. Pārējie bola acis un ne nieka nesaprot.)
Vāri olas, riktē šķīvjus, tos, skaistos, no memmītes krājumiem, ar zelta puķēm uz malām. Un karotes tās, ar rakstu rakstiem kātā. Jo te būs svētki – katlā virst pirmā pavasara skābeņu zupa!
Tas ir nodarīts
Un tad tas brīdis ir klāt. Tu ielej zupu skaistajā, no omes mantotajā zupas terīnē, iemet virumā raupji sakapātas olas, sagriez uz dēlīša lociņus, kas asi un sīvi nosmaržo kā pats pavasara svētais gars – un zupa ir galdā.
Šķīvjos kūp un smaržo pirmā skābeņu zupa šajā pavasarī un šajā pasaulē. Un liela krējuma karote kā zīmogs: ir! Ir. Brīdis ir mazliet pārdabīgs – uz mazu brīdi tu sajūties kā... kā senlatviete ar visām savām raganu zupas padarīšanām, bet tas ir viens īss, knapi nojaušams brīdis. Tad sākas kņada, ēšana un baudīšana, un kādam, protams, negaršo, un skābenes dūņu krāsā karājas un tirinās pāri karotes malai, un... Un atkal ir pavasaris, un tik tālu nu mēs esam nodzīvojuši, un tas nu ir nodarīts: pirmā skābeņu zupa ir galdā.
Pavasarīgā skābeņu zupa ar liellopa gaļu un grūbām
Lietuvas garšas: Skābeņu zupa ar olām un miežu putraimiem
Skābeņu krēmzupa ar paipalas oliņu un bekona grauzdiņu
Viegli pagatavojama, vasarīga un sātīga zupa ar restorāna cienīgu, vienkārši pagatavojamu rotājumu. Lielisks veids, kā baudīt skābenes tiem, kuriem parastajās zupās tās neiet pie sirds. Recepti "Tasty" lasītājiem iesaka Ieva Berga.
Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām
Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.
Dārzeņu un skābeņu krēmzupa ar kausēto sieru
Skābenes ir pavasara kulta augs, kuru var pievienot klāt dažādos ēdienos, tajā skaitā arī zupās. Šajā aukstajā pavasarī kā reiz uz kārā zoba var likt krēmzupu, kas sasildīs drēgnajās dienās!
Liesa skābeņu aukstā zupa
Ja stirnas dārzā nav paspējušas nograuzt gardo skābeņu puduri, pagatavo atsvaidzinošu auksto zupu. Kefīra vietā izmantojot vien dažas karotes liesa skābā krējuma, zupas katls nebūs kaloriju bumba un pludmales sezonu varēsi sagaidīt izcilā formā. Droši var eksperimentēt ar zaļumiem un saplucināt arī rukolu vai kreses.
Bezgaļas zupa ar grūbām un pavasara zaļumiem
Pavasarīgi viegla, bet tai pašā laikā sātīga bezgaļas zupa ar pirmajiem sezonas zaļumiem – nātrēm, lakšiem un skābenēm. Ja vēlies, pirms pasniegšanas vari tai pievienot vārītu olu un karoti skāba krējuma.
Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem
Skābeņu un spinātu zupa ar miežu putraimiem pavasarīgai maltītei.
Ātrā skābeņu zupa
Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa
Skābeņu - biešu lapu aukstā zupa spirdzinājums karstai vasaras dienai.
Skābeņu - nātru zupa bez gaļas
Ātrā skābeņu zupa
Aukstā skābeņu zupa
Karstas dienas pusdienām - aukstā skābeņu zupa.
Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru. Aukstās zupas pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.
Skābeņu zupa ar frikadelēm
Skābeņu zupa ar frikadelēm – tā tik ir ideja! Parasti skābeņu zupas pamatā ir vairākas stundas vārīts gaļas buljons, bet, izmantojot frikadeles, zupu varēsi baudīt jau pēc 30 minūtēm, turklāt, iespējams, tā būs pat garšīgāka nekā stundām ilgi gatavotā. Šo zupiņu labāk vārīt pieclitrīgajā katlā, lai varētu mieloties vairākas dienas pēc kārtas.