"Izpriecas izbraukums ārpus pilsētas, parasti plašākā sabiedrībā, ar maltīti," tā pikniku komentē vietne "Tezaurs".
Man pikniks ir uz zemes noklāts galdauts, kas aizkrāmēts ar daudz un dažādām uzkodām, bet galdauta stūrī stāv grozs ar glāzēm un dzērieniem. Vēl pikniks man neizbēgami asociējās ar smilšu garšvielu (ja tas notiek pie jūras) un to, ka es pati esmu maltīte knišļiem, tā teikt, pikniks divi vienā, kad esi gan piknikotājs, gan piknika "zviedru galds" vienā personā.
Vienam pikniks nozīmē klātu galdu dabā, bet citam – labu vīnu ar izsmalcinātām uzkodām uz ezera laipas. Noapaļojot var piekrist "Tezaurs" – pikniks ir izbraukums zaļumos un ēšana dabā.
Arī vēsturnieki šim skaidrojumam piekrīt. Oriģināli "pique-nique" ir franču vārds, kas nozīmē cilvēku grupu, kuri ēd restorānā, bet ir atnesuši paši savu vīnu. Ļoti ilgi ar šo vārdu apzīmēja pasākumu, kur katrs dalībnieks kaut ko atnes – tāds kā groziņvakars. Tolaik pasākums ne vienmēr notika zaļumos. Pēc Lielās franču revolūcijas daudzi aristokrāti ņēma kājas pār pleciem un muka no valsts, kur varēja palikt bez galvas. Bēgdami viņi pamanījās paķert līdzi arī kādu piknika grozu un tradīcijas. Tikšanās zaļumos, vīna malkošana un grimšana atmiņu stāstos par dzīvi Francijā bija prieka mirklis svešā zemē. Šo tradīciju – laiski uzēst un iedzert zaļumos – nošpikoja un pieņēma arī vietējie, lai kura zeme tā arī būtu.
18 gadsimtā piknika vārds parādījās angļu valodā "piquer- pick" (izvēlēties, paņemt) un "nique" (mazas lietas). Pikniks britiem nozīmēja legālu iedzeršanu, sarunas, uzkodas un kāršu spēles brīvā dabā. To labi var novērot tā laika gleznās – pikniki tur ir plaši atspoguļoti. Gleznās redzami gan lielizmēra medību pikniki, gan mīlīgas ģimenes sanākšanas pie ūdeņiem, gan mazas balles zaļumos.
Liec grozā arī piknika "ātro palīdzību"
Pirms krāmē grozā ēdamlietas un dzeramlietas, neaizmirsti parūpēties par to, lai līdzi būtu mitrās salvetes, atkritumu maisi, daudz ūdens – kā dzeršanai, tā roku nomazgāšanai. Noderēs arī plāksteri, pretodu līdzekļi un citi kukaiņu aizbiedētāji. Tā ir piknika "ātrā palīdzība", kas palīdzēs tikt galā ar sīkiem negadījumiem, kas bieži vien gadās visnepareizākajā brīdī. Taču nu gan ķeramies klāt ēdienkartei!
Kumosa izmēra ēdmaņa
Uzkodām jābūt ērti paņemamām rokā un ieliekamām mutē, pārāk nesasmērējot drēbes un rokas. Te lieti noderēs kanapē maizītes, dažādas, uz iesmiņiem uzdurtas uzkodas, sākot ar sieru, beidzot ar augļiem.
Uz urā aizes visu veida mafini – kā sāļi, tā saldi, tādi paši panākumi sagaida kišu un tartes, kā arī plātsmaizes. Galvenais, sagriezt mazos gabaliņos, lai ērti paņemt!
Glīti un akurāti sagriezti dārzeņi arī iederēsies piknikā. Sagriešana un sadalīšana reizinātājos ir svarīga piknika priekšdarbi! Ja gribi pikniku bagātināt ar arbūzu un meloni, tad labāk to akurāti sagriez pirms piknika, ja vien nevēlies demonstrēt savu karvinga – augļu un dārzeņu griešanas – mākslu.
Burciņēdieni
Vēl viens izcils piknika spēlētājs ir burciņēdieni. Burciņās nudien var salikt, ko sirds vien kāro, no sāla līdz saldam. Ērti paņemami, kompakti, nesmērē rokas un ēdot sajutīsies varen smalki! Arī tavs "Instagram" konts būs tev pateicīgs, jo burciņēdieni ir ļoti fotogēniski!
Sagrieztus augļus ērti ir iepildīt glāzītēs, bet ogas – sabērt saldējuma vafeļu konusos. Garšīgi, ērti un, ks nav mazsvarīgi, arī fotogēniski!
Vīstokļi, tinumi un plēšammaize
Līdzās burciņēdieniem rindā var stāties dažādi ietinumi – lavaši, pitas maize, tortiljas. Atliek tikai pirmspiknika dienā tos sasmērēt, sapildīt un sapakot. Ja pikniks nav plānots, tad droši visas ietinamās maizes var pārvērst par plēšammaizēm – noplēs, ievīsti desu, piekod klāt gurķi un baudi!
Pikniks ar ekstrām
Savukārt, ja paredzēts pikniks ar uguns līdzdalību - grilu vai ugunskuru, tad ņem talkā folliju, kur satin dažādas uzkodas, piemēram, šampinjonus ar zaļo sieru, dažādus grilsierus un dārzeņus, desertam – banānus ar šokolādi. Rušini to visu karstās oglēs vai liec uz grila.
Neaizmirsti veldzēties!
Protams, neaizmirsīsim par spirdzinājumiem – kā grādīgiem, tā šķīstiem kā rīta rasa. Ideālā variantā piknikā jābrauc līdzi arī ledussomai, kas pilna ar ledus gabaliņiem, kas tā vien gaida, lai atdzesētu tavu zelteri, limonādi, sulu vai baltvīnu.
Svaigā gaisā viss garšo labāk! Lai izdevusies diena zaļumos!
Pavasara piknika salāti ar mocarellu, tomātiem un olīvām
Meklējot idejas piknikam vai dārza ballītei, noteikti noderēs šī salātu recepte, kas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama. Piknika salātus ar mocarella sieru, tomātiem, olīvām un papriku iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.
Trauslie siera salmiņi
Šīs receptes pirmsākumi meklējami tālajā 1912.gadā. Salīdzinoši vienkārši pagatavojama uzkoda, ar ko pārsteigt viesus, pasniedzot salmiņus kopā ar pašu gatavotu mērci no skābā krējuma un paprikas pulvera.
Medus kapkeiki ar košu glazūru
Maijs, šķiet, ir laiks, kad svētki ir ik uz soļa, tāpēc šī glazūrkūciņu recepte būs piemērota reizēm, kad ir vēlēšanās iepriecināt ne tikai sevi, bet arī citus. Kapkeiki sanāks neticami gardi, tāpēc uzmanies - būs grūti atteikties no papildporcijas!
Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem
Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.
Vistas gaļas iesmiņi ar zemesriekstu mērci
Pikanti vistas gaļas iesmiņi, kurus pagatavot uz grilpannas vai cepeškrāsnī. Būs lieliski piemēroti tikko vārītiem, kraukšķīgiem brūnajiem rīsiem, uz šķīvja klāt liekot lapu salātus.
Elegantā uzkoda ar pesto, tomātiem un mocarellu
Vasaras garša nav iedomājama bez sulīgajiem tomātiem un bazilika, turklāt šo kombināciju ļoti veiksmīgi papildina mocarellas siera klātbūtne, tāpēc bez ierastā pasniegšanas veida ar salātiem, šī intepretācija uz rudzu maizcepuma ir kā radīta spēcinošām brokastīm, elegantām uzkodām svētkos vai vienkārši ātrai apetītes remdināšanai. Tikpat labi un citiem varbūt pat vēl labāk šī recepte labpatiks ar maizcepumiem, kas garnēti ar jūras sāli un sēklām.
Ņiprās puravu karstmaizes
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Polārmaize ar grilētu vistas fileju un gvakamoli
Šī polārmaize ir kas vairāk par vienkāršu sviestmaizi. Bagātīgi izmantotās sastāvdaļas maizes šķēles papildina tik sātīgi, ka dažam tas var būt pat pamatēdiena vietā.
Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem
Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.
Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem
"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.
Grila skola: uz celma gatavota ģimenes maltīte
Kad visas idejas aptrūkušās ģimenisku maltīšu gatavošanai, talkā jāņem ''Grila skolas'' piedāvājums ar celma iekuršanu un maltītes gatavošanu uz tā.
Grilēti augļu iesmiņi ar zefīriem
"Grilēt var ne tikai gaļu un dārzeņus, bet arī augļus un saldos kārumus!" atgādina "Rimi" šefpavārs Normunds Baranovskis, piedāvājot kārdinošu recepti lieliem un maziem saldummīļiem.
Sviestmaizes ar viegliem vistas salātiem
Karsto un tveicīgo laiku nomainījusi rudenīga veldze, tāpēc atkal ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā gardu sviestmaižu recepti rudenīgam piknikam.
Kraukšķīgā fokača
Šī ir vienkāršāka un ātrāka maizes versija un lieliski piestāvēs aperatīvam, pie dažādām uzkodām, pastētēm un smēriņiem, grilētu papriku, karamelizētiem sīpoliem utt. Recepti iesaka Linda Vilmansone.
Ātrie mazsālītie diļļu gurķīši
"Mazsālītiem gurķīšiem ir simtiem recepšu, bet mēs ģimenē tos gatavojam tikai šādi. Jūs nekad neviens ciemiņš nepārsteigs nesagatavotus, jo gurķīši praktiski ir gatavi 30–60 minūšu laikā. Zinu, ka var likt daudz ko citu klāt, bet es gribu izbaudīt gurķu ne upeņu lapu vai garšvielu garšu. Mājas ballīšu laikā "aiziet" trīs, četri šādi trauciņi. Sevišķi tos iecienījušas mazās roķeles – paķer pa gurķītim katrā rokā un aizjož kraukšķināt," elementāru mazsālīto gurķu recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.
Ātrie siera virtulīši, kas kūst uz mēles
Virtuļi nav tikai ar ievārījuma pildījumu! Tos var pagatavot arī no siera. Ātru, gardu un vienkāršu siera virtuļu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "ms.svece" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Nora Svece.
Lavaša rullīši ar konservētu skumbriju, sīpoliem un olām
Lavašs, pildīts ar konservētu skumbriju, zaļumiem un krēmsieru – vienkārši pagatavojama uzkoda svētku galdam.
Lavašs ar sēņu pastētes pildījumu
Lavašs ar gardu, krēmīgu biezpiena pildījumu - ātri un vienkārši pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.
Grilēti kabači
Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.
Ātrā uzkoda – krekeri ar svaigā siera un krabju nūjiņu krēmu
Ātrā uzkoda - derēs gan brokastīm, gan svētku galdam.
Siera un šķiņķa kēksiņi
Mīksti un gaisīgi kēksiņi ar šķiņķi un sieru. Lieliski noderēs brokastīs vai nelielās viesībās kā uzkoda.
Dārzeņu 'antipasti' – veselīga uzkoda itāļu gaumē
Antipasti, kas tulkojumā no itāļu valodas nozīmē "pirms maltītes", ir pirmais ēdiens, bez kā nav iedomājama kārtīga itāļu ēdienreize. Dārzeņu antipasti ir ļoti veselīga un viegla uzkoda, kurā harmoniski savienojas gan pikantās, gan saldskābās garšas. "Double Coffee" šefpavārs atklāj šī ēdiena pagatavošanas noslēpumus.
Uzkoda itāliešu gaumē ar dārzeņiem un šķiņķi – 'antipasti'
Ar "antipasti" itāliešu virtuvē saprot uzkodu, ko pasniedz pirms pamatēdiena. Šajā receptē apcepti baklažāni un cukīni pasniegti ar Parmas šķiņķi un gardām itāļu olīvām. Recepti piedāvā restorāna "3" šefpavārs Juris Dukaļskis sadarbībā ar "Borjomi".
Lavašs ar biezpiena, gurķu un zaļumu pildījumu
Lavašs ar gardu, krēmīgu biezpiena un gurķu pildījumu - ātri un vienkārši pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.
Superslinkie rabarberu kēksiņi no ātrā miltu maisījuma
Pagatavot saldu rabarberu laika kārumu var arī pavisam slinkā variantā – liekot lietā gatavo miltu maisījumu un nedaudz izdomas, ātri vien varēsi baudīt gardus citronu kēksiņus ar sulīgu rabarberu pildījumu. Recepti iesaka mūsu lasītāja Zane.
Sulīgie rabarberu mafini ar kanēļa cukura drumstalām
Sulīgie rabarberu mafini ar kanēļa cukura drumstalām – vienkārši pagatavojams rabarberu sezonas kārums. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne.
Vienkāršie šokolādes mafini ar zemesriekstu krēma pildījumu
Visu mīlētāju dienā kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" iesaka šokolādes mafinu recepti ar zemesriekstu krēma pildījumu, lai tu varētu palutināt savu mīļoto svētkos.
Krēmīgais sparģeļu kišs
Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.
Brokoļu un laša sāļais pīrāgs
Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.
Krāsainā tarte ar dārzeņu un sāļā krēma pildījumu
Krāsaina dārzeņu tarte ar visiem sezonas labumiem un sāļo krēmu pildījumā. Tā izskatās tik kārdinoša, ka tarti noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.
Sāļie biezpiena pīrādziņi
Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd pīrāgi, lai nākamgad būtu daudz pārsteigumu. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā recepti sāļajiem biezpiena pīrādziņiem.
Uzticamie gaļas pīrāgi, kas izdodas vienmēr
Šī ir uzticama rauga mīklas recepte, kura nekad nav pievīlusi, jo, pat sviestu aizstājot ar eļļu vai margarīnu, pīrāgi izdodas tikpat "pufīgi" un gardi. Nebūs brīnums, ja neilgu laiku pēc tam, kad cepiens tiks ielikts krāsnī, mājinieki, neatvairāmās smaržas pievilināti, sāks '"spietot" ap virtuves durvīm, jo, iekožoties aromātiskajā un sulīgajā gaļas pildījumā, būs skaidrs – šie ir pīrāgi ar pievienoto vērtību!
Sāļā tomātu un estragona kūka
Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.